香港長跑網 - 長跑長友

標題: 兩日二影...大澳與日落 [打印本頁]

作者: Parco爸    時間: 2009-6-1 21:16
標題: 兩日二影...大澳與日落
習慣一年影1-2輯紅外線..
昨日中午...殺入大澳影相...結果天色灰灰..煙蒙蒙..日落欠奉..
http://www.fotop.net/edmondlui/gjd

大澳呢輯紅外線也因陽光不足..紅外線奇弱..
硬著頭皮試影幾張..結果..當然失敗...
http://www.fotop.net/edmondlui/wrg

今日收工回家...發現太陽伯伯準備收工..即拿齊架餐衝上天台影番夠本...
由第一張18:37到最後一張18:52..全程15分鐘..換鏡三次..
http://www.fotop.net/edmondlui/dty

生活就是如此美妙...

作者: 曲奇    時間: 2009-6-1 23:54
日落真係好靚~~
作者: TerrySze    時間: 2009-6-2 00:01
原帖由 Parco爸 於 2009-6-1 21:16 發表
習慣一年影1-2輯紅外線..
昨日中午...殺入大澳影相...結果天色灰灰..煙蒙蒙..日落欠奉..
http://www.fotop.net/edmondlui/gjd

大澳呢輯紅外線也因陽光不足..紅外線奇弱..
硬著頭皮試影幾張..結果..當然失敗 ...

Parco爸 , 紅外線的相好過隱....
你的紅外線相8係拿dsrl機 or DC機改?
自己改機 ?
作者: kenneth    時間: 2009-6-2 09:19
作者: Parco爸    時間: 2009-6-2 09:40
原帖由 TerrySze 於 2009-6-2 00:01 發表

Parco爸 , 紅外線的相好過隱....
你的紅外線相8係拿dsrl機 or DC機改?
自己改機 ?

Terry..
單反影...
如果紅外線夠強...效果會不同...

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: WinggniW    時間: 2009-6-2 09:57
  師兄o既日落相好靚呀!屋企可以望到日落~好羨慕呀!
作者: Parco爸    時間: 2009-6-2 10:03
原帖由 WinggniW 於 2009-6-2 09:57 發表
  師兄o既日落相好靚呀!屋企可以望到日落~好羨慕呀!

師兄...
我影相都有點兒講運氣嫁啦...
一心部處去影..又未必影到...閒來一影又可能幾好...
幾常性發生既事...
作者: WinggniW    時間: 2009-6-2 13:17
原帖由 Parco爸 於 2009-6-2 10:03 發表

師兄...
幾常性發生既事...

通常都係天氣先決~撞o岩天氣好好但係要番工真係好無奈 ,我去3次白泥都係煙霞呢...
作者: TerrySze    時間: 2009-6-2 13:31
原帖由 Parco爸 於 2009-6-2 10:03 發表

師兄...
幾常性發生既事...

Parco爸, WinggniW係師妹.我一開頭都以為佢係師兄.....睇佢d相倨估唔到le.....
作者: TerrySze    時間: 2009-6-2 13:35
[quote]原帖由 Parco爸 於 2009-6-2 09:40 發表

登錄/註冊後可看大圖

Terry..
單反影...
如果紅外線夠強...效果會不同...

/quote]

好正 !!
我有舊機一部.....唔捨得拿去改機...遲d買個filter玩下先..
作者: Parco爸    時間: 2009-6-2 16:09
原帖由 TerrySze 於 2009-6-2 13:31 發表

Parco爸, WinggniW係師妹.我一開頭都以為佢係師兄.....睇佢d相倨估唔到le.....

原來Wing兄是Wing姐...失敬失敬...

Terry兄..如果只玩慢速IR..買塊filter夠啦..
作者: SimonFai    時間: 2009-6-2 16:38
Parco爸, D日落相影得好靚,
thanks for sharing
屋企可以望到日落, 真好
但我只懂用傻瓜機,沒有這效果的相片
作者: WinggniW    時間: 2009-6-2 17:47
原帖由 TerrySze 於 2009-6-2 13:31 發表

仲諗住女扮男裝跟你地去影相添
原帖由 Parco爸 於 2009-6-2 16:09 發表

Terry兄..如果只玩慢速IR..買塊filter夠啦..

唔好意思~我無澄清添,有機會要跟兩位去影相!
作者: Parco爸    時間: 2009-6-2 23:02
SimonFai...
WingWing...
影相無界限既..只要鍾意影就得...
作者: TerrySze    時間: 2009-6-3 23:15
原帖由 Parco爸 於 2009-6-2 16:09 發表

正在搵....
作者: Parco爸    時間: 2009-6-4 10:53
原帖由 TerrySze 於 2009-6-3 23:15 發表

正在搵....

不要買錯..找波長..720nm
作者: TerrySze    時間: 2009-6-5 10:56
唔該晒Parco爸....有機會一起影相...!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2