香港長跑網 - 長跑長友

標題: 2.01.2010 廈門國際馬拉松賽 [打印本頁]

作者: cu83    時間: 2009-6-13 20:52
標題: 2.01.2010 廈門國際馬拉松賽
唔知今年〔香港長跑網〕會有多少人打算參加?
我七月份應該會去廈門公幹幾日,可以順便了解近比賽終點既賓館情況!
根據2009
廈門馬拉松賽道安排,5K、10K、半程、全程馬拉松終點分別設在雲頂隧道口、思明軟件園路口、湖濱北路七星路口、國際會展中心前廣場。~~即係全部唔同終點!
半程、全程馬拉松終點來講,位置相差十分之遠,如果到時大家有興趣一齊上去感受廈門國際馬拉松既氣氛,而且諗住住埋一齊方便互相照應可能都要事先統一吓住宿安排呀!
另外,大家比賽完之後會唔會留多兩日順便旅遊廈門及其週邊地方!

附上2010廈門馬拉松賽道供大家參考:

作者: cu83    時間: 2009-6-13 20:59
<人工智能統計系統>
2010年 1月 2日已報名參加廈門馬拉松人士:

一、會去齋跑人仕,已 報名 半/全 馬,已/未 訂機票,已/未 訂 酒店/住宿:
1. cu83 - 已報名全馬,已訂機票,未訂酒店/住宿
2. nc - 已報名全馬,未訂機票,未訂酒店/住宿
3. TerrySze 已報名全馬,已訂機票,已有/住宿
4. rockiec 已報名全馬,已訂機票,已有/住宿 (長鴻自由行)
5. wadee 已報名全馬,已訂機票,已有住宿
6. pan-pan (全馬, 齋跑, 因2007年已跑過一次)
7.

二、已/未報名 半/全馬,會跑+自遊行:
1.  
2.

三、已 報名 半/全馬,跟長鴻旅行團玩埋4日3夜:
1. leefs / 全馬
2. kin 堅哥 / 全馬
3. bobby / 全馬
4. ericlms / 全馬
5. Tarry / 全馬
6. Bonnie / 半馬
7. Allanccl / 全馬
8. jogging_cat /全馬
9. Ning
10. 哈利330
11. maylam
12.

剛去完長鴻報名, Joey 可安排自由行人士12座位面包車去土樓...
詳情如下:
1. 行程: 華林酒店 -> 土樓 -> 機場 (全日)
   (若其他 ching/ctse 入住其他附近酒店可以兜埋)
2. 費用: RMB 1500 (包過橋費、連司機)
3. 若時間配合, Joey 可安排購買土樓團體票、午膳

*** 若 ching/ctse 有興趣泡溫泉 (翠峰溫泉乃必去景點), Joey 同樣亦可安排...

四、自由行包車去土樓 (12座位面包車)
1-4. rockiec (一家四口)
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.

未知會唔會去廈門跑馬拉松人仕:
3. Alex (全馬) (齋跑, 星期日走趕返工)
7. 法蘭 ( 半馬 )(可能會參加當地遊)
8. 赤子 (半馬) (應該會參加當地遊, 想去鼓浪嶼)
12. laputa99 (半馬) (有無人帶隊旅遊)
13. 叮叮噹 (半馬) (應該會參加當地遊, 想去鼓浪嶼)
19. Hobbywet (想跑全馬,驚唔得, 齋跑/或當地遊,看情形)
21. 大圍新跑手 (全馬, 參加當地遊)
22.Colin (全馬) (齋跑, 星期日走趕返工)

作者: 力    時間: 2009-6-13 21:22
<人工智能統計系統>
2010年 1月 2日擬報名參加廈門馬拉松人士:
1. cu83 (半馬)
2. Allanccl (全馬)
3. Alex (全馬)
4.
5.

作者: wadee    時間: 2009-6-13 21:29
<人工智能統計系統>
4. wadee(全馬有地方住)
5.
作者: allanccl    時間: 2009-6-13 21:56
Alex 及 wadee 兄,請註明是齋跑、定係會順便參加旅遊。
作者: 哈利330    時間: 2009-6-13 21:57
<人工智能統計系統>

4. wadee(全馬有地方住)
5. Harry (全馬+旅行,希望可以去埋附近土樓)

作者: wadee    時間: 2009-6-13 22:04
<人工智能統計系統>

1. cu83 (半馬)(可能會參加當地遊)
2. Allanccl (全馬)  (會參加當地遊)
4. wadee(全馬 有地方住 齋跑)

作者: allanccl    時間: 2009-6-13 22:05
土樓,我都想去,大家想參觀邊樹可以提埋出黎,我地會同旅行社傾行程及僨錢。
作者: cu83    時間: 2009-6-13 22:06
<人工智能統計系統>
2. Allanccl (全馬) (會參加當地遊)
4. wadee (全馬有地方住齋跑)
6.
7.
作者: 力    時間: 2009-6-13 22:12
<人工智能統計系統>
6.
7.
作者: piyrag    時間: 2009-6-13 22:31
作者: 法蘭    時間: 2009-6-13 22:34
<人工智能統計系統>
6. gary1027 ( 半馬 )(可能會參加當地遊)
7.法蘭 ( 半馬 )(可能會參加當地遊)
作者: 山海赤子    時間: 2009-6-13 23:16
<人工智能統計系統>
7.法蘭 ( 半馬 )(可能會參加當地遊)
8.赤子 (半馬) (應該會參加當地遊, 想去鼓浪嶼)
作者: spmho    時間: 2009-6-15 10:50
俾大家作參考:

跑全馬有大會時間......同OFFICAL証書
佢地得gun time...無chip time...
因為無開步地毯

跑半馬無大會時間.....証書係自己寫時間o個種
如果諗住半馬做時間的話....請自己諗諗

不過廈馬係一條好正既賽道
作者: spmho    時間: 2009-6-15 11:00
原帖由 leisurer 於 2009-6-15 10:53 發表
請問會同香港d咩賽究撞期的 ?

以同一日黎講....暫時未有

但同期比較大既香港比賽會有......1月3日係有美津濃半馬
作者: 山海赤子    時間: 2009-6-15 19:03
  1月3 係美記

貢要考慮考慮
作者: allanccl    時間: 2009-6-15 22:25
原帖由 stanleyhpm 於 2009-6-15 10:50 發表
俾大家作參考:

跑全馬有大會時間......同OFFICAL証書
佢地得gun time...無chip time...
因為無開步地毯

跑半馬無大會時間.....証書係自己寫時間o個種
如果諗住半馬做時間的話....請自己諗諗

不過廈馬係一條好正既賽道

唔該晒Stanley兄提醒,為左張OFFICAL証書,所以小弟準備報全馬,其實跑半馬已經可以感受廈門馬拉松既氣氛,啦啦隊既熱情打氣,沿海好正既賽道。
作者: spmho    時間: 2009-6-16 17:28
原帖由 leisurer 於 2009-6-16 17:22 發表

美津濃半馬日子已確定了嗎 ? 如果係, 真係困惑了

今年未確定...
不過美津濃半馬一定係1月第一個星期日

廈門同美半上年都係相隔一曰
作者: rockiec    時間: 2009-6-16 19:31
原帖由 leisurer 於 2009-6-15 10:53 發表 請問會同香港d咩賽究撞期的 ?
leisurer ching,
重有沙田、荃灣及長洲元旦10k賽...

作者: rockiec    時間: 2009-6-16 20:07
<人工智能統計系統>
9. rockiec (全/半馬, 要看狀態, 齋跑)
作者: 田中雅茂    時間: 2009-6-17 14:23
我想問吓亮哥,上年廈門馬拉松當時氣溫約莫幾多度咁呢?
作者: spmho    時間: 2009-6-17 14:29
原帖由 田中雅茂 於 2009-6-17 14:23 發表
我想問吓亮哥,上年廈門馬拉松當時氣溫約莫幾多度咁呢? hgjD124" />" />hj

可以代答
十幾度,乾爽天氣
非常適合跑步
作者: onionufo    時間: 2009-6-17 22:44
標題: 回復 25# 的帖子
+冇咩斜路+限時有成6個鐘,操練唔足都唔驚跑唔曬
作者: nc    時間: 2009-6-17 23:02
原帖由 onionufo 於 2009-6-17 22:44 發表

諗得過喎
作者: leefs    時間: 2009-6-17 23:18
原帖由 nc 於 2009-6-17 23:02 發表

諗得過喎 " />" />" />" />

如冇意外應該會去!

作者: pan-pan    時間: 2009-6-25 22:57
<人工智能統計系統>
10. pan-pan (全馬, 齋跑, 因2007年已跑過一次)
作者: Ning    時間: 2009-6-30 17:21
<人工智能統計系統>
10. pan-pan (全馬, 齋跑, 因2007年已跑過一次)
11. Ning (全馬+可能會參加旅行,希望可以去埋附近土樓)
作者: laputa99    時間: 2009-7-15 19:02
<人工智能統計系統>
11. Ning (全馬+可能會參加旅行,希望可以去埋附近土樓)

我愛祖國
作者: 蘭西•韋    時間: 2009-7-16 23:14
一次可以滿足兩個願望~
1) 未去過廈門,想去鼓浪嶼
2) 未出過國跑步
好吸引,但我未跑過半馬,最多10K,要諗諗............
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-17 00:01
<人工智能統計系統>
13. 叮叮噹 (半馬) (應該會參加當地遊, 想去鼓浪嶼)
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-17 00:04
原帖由 蘭茜•韋 於 2009-7-16 23:14 發表
一次可以滿足兩個願望~
1) 未去過廈門,想去鼓浪嶼
2) 未出過國跑步
好吸引,但我未跑過半馬,最多10K,要諗諗............

早下決定, 入秋開始加緊練跑, 有幾個月時間足夠妳練, 跑半馬唔係好難姐.
我跑得咁慢都可以跑完, 對妳有信心喎!
跑完呢個, 一個月後再跑渣打半馬, good!
作者: nc    時間: 2009-7-17 09:34
<人工智能統計系統>
14. nc (全馬) (想去土樓及鼓浪嶼)

蘭茜, 妳都一起來吧!!! 仲有咁多個月練習, 妳一定得架!!!
作者: 蘭西•韋    時間: 2009-7-18 21:43
謝謝,叮叮噹同nc鼓勵!好,捉緊機會,活在當下!
但………..前日約左亞平,2011年先跑尼個比賽………
亞平,Sorry!下年可以再跑!如果多D大西北朋友去就更好!
作者: 蘭西•韋    時間: 2009-7-18 21:44
<人工智能統計系統>
15. 蘭茜•韋 (半馬) (應該會參加當地遊, 想去鼓浪嶼)
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-18 23:52
原帖由 蘭茜•韋 於 2009-7-18 21:43 發表
亞平,Sorry!下年可以再跑!如果多D大西北朋友去就更好!

先跑半馬, 2011話唔定妳會跑全馬呢!
作者: 亞平    時間: 2009-7-18 23:56
原帖由 蘭茜•韋 於 2009-7-18 21:43 發表

nancy , 2011年就由你帶我地出征廈門啦....加油...NANCY,
幾時約埋一齊跑下長課?
作者: 亞平    時間: 2009-7-18 23:57
原帖由 叮叮噹 於 2009-7-18 23:52 發表

先跑半馬, 2011話唔定妳會跑全馬呢!

叮叮噹你都係..2011年一齊再去廈門食全馬!加油~~~
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-19 00:03
原帖由 亞平 於 2009-7-18 23:56 發表

nancy , 2011年就由你帶我地出征廈門啦....加油...NANCY,
幾時約埋一齊跑下長課?

夏天練好基本功, 改好跑姿先, 增強體能, 唔洗跑咁長住.
天氣涼啲先操長課啦!
作者: 蘭西•韋    時間: 2009-7-19 22:24
原帖由 叮叮噹 於 2009-7-19 00:03 發表

夏天練好基本功, 改好跑姿先, 增強體能, 唔洗跑咁長住.
天氣涼啲先操長課啦!

明白,叮叮噹ctse!
作者: 蘭西•韋    時間: 2009-7-19 22:32
原帖由 亞平 於 2009-7-18 23:56 發表

幾時約埋一齊跑下長課?

傻啦!唔好講邊個帶邊個去
人係平等,無論男女、快腳、慢腳、初哥、老手,開心enjoy跑步就足夠!
作者: sleung2002hk    時間: 2009-7-20 01:12
考慮下都好~~~不過水腳都唔平

作者: allanccl    時間: 2009-7-20 08:54
原帖由 sleung2002hk 於 2009-7-20 01:12 發表

鵬兄,初步問過,水腳唔係好貴咋,香港--廈門--香港 機票約HK$900(未包稅),住宿一晚係兩個人一間房,齋跑千幾蚊而矣! 現在講既係由香港機場出發,如果由深圳機場出發仲會平好多。

作者: 蘭西•韋    時間: 2009-7-20 09:15
原帖由 sleung2002hk 於 2009-7-20 01:12 發表

梁兄,
仲有5個月,而家開始儲錢,1個月留起$300-$400,就可以在廈門見,好好考慮下!
作者: Fabio    時間: 2009-7-20 21:26
原帖由 allanccl 於 2009-7-20 08:54 發表

鵬兄,初步問過,水腳唔係好貴咋,香港--廈門--香港 機票約HK$900(未包稅),住宿一晚係兩個人一間房,齋跑千幾蚊而矣! 現在講既係由香港機場出發,如果由深圳機場出發仲會平好多。
厦门是个特例,由深圳往返厦门的机票价格一直居高不下,贵过香港往返的可能性好大.香港往返厦门不含税$840 ,http://www.ticket.com.hk/search2.php不过在厦门航空网站查不到香港线的价格,你可致电厦航香港办事处查询价格,以免代理加价http://www.xiamenair.com.cn/contactus.htm

作者: allanccl    時間: 2009-7-20 23:46
原帖由 Fabio 於 2009-7-20 21:26 發表
厦门是个特例,由深圳往返厦门的机票价格一直居高不下,贵过香港往返的可能性好大.香港往返厦门不含税$840 ,http://www.ticket.com.hk/search2.php不 ...

謝謝Fabio ching提醒,小弟會認真去格價的了,務求各網友以最廉宜價錢及最方便既途徑,到國內享受馬拉松比賽。
作者: 哈利330    時間: 2009-7-21 11:11
跟巴士團去可能唔駛1K,不過坐到上去可能已經冇乜狀態跑
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-21 23:17
原帖由 哈利330 於 2009-7-21 11:11 發表
跟巴士團去可能唔駛1K,不過坐到上去可能已經冇乜狀態跑

唔明白??
作者: nc    時間: 2009-7-21 23:20
原帖由 叮叮噹 於 2009-7-21 23:17 發表

唔明白??

可能唔駛1,000個大洋
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-21 23:39
原帖由 nc 於 2009-7-21 23:20 發表

可能唔駛1,000個大洋

I see, 我以為坐巴士去唔洗行1k咁近添!
坐好耐好辛苦架?
作者: nc    時間: 2009-7-21 23:46
原帖由 叮叮噹 於 2009-7-21 23:39 發表

I see, 我以為坐巴士去唔洗行1k咁近添!
坐好耐好辛苦架?

妳跑得太多了, 逢親見k便是km
作者: Fabio    時間: 2009-7-22 00:08
坐巴士是比较辛苦,多数选择夜车,在车上睡觉,不过提前一点去,能够恢复过来,今年初深圳几十位跑友基本是巴士去,成绩都不错。
作者: TerrySze    時間: 2009-7-22 17:24
原帖由 allanccl 於 2009-7-20 08:54 發表

E個價錢係好平!
我鄉下係福州(廈門再落3個小時車程),年年都要返鄉下過年
以前讀書沒$要訓巴士返鄉下,訓10個鐘,好辛苦....一張床位半米寬..轉個身都辛苦。。訓了又醒。。。醒了又訓。。仲未到。。
夜车第二日到...唔代表慳了半日..因為係巴士訓唔好,第二日周身酸痛,要訓成日先RECOVER。。
訓巴士唔同坐火車。坐火車大家可以玩牌..時間好快過。
而家打死我都唔訓巴士,如果機票同車票唔差一千蚊。。。真係無謂刻薄自己。。

作者: allanccl    時間: 2009-7-22 21:20
原帖由 TerrySze 於 2009-7-22 17:24 發表

E個價錢係好平!
我鄉下係福州(廈門再落3個小時車程),年年都要返鄉下過年
以前讀書沒$要訓巴士返鄉下,訓10個鐘,好辛苦....一張床位半米寬..轉個身都辛苦。。訓了又醒。。。醒了又訓。。仲未到。。
夜车第二日到...唔代表慳了半日..因為係巴士訓唔好,第二日周身酸痛,要訓成日先RECOVER。。
訓巴士唔同坐火車。坐火車大家可以玩牌..時間好快過。
而家打死我都唔訓巴士,如果機票同車票唔差一千蚊。。。真係無謂刻薄自己。。

小弟坐過好多次火車去跑馬拉松了,一樣好辛苦的,同坐巴士一樣辛苦....一張床位半米寬,硬掘掘,矮矮車卡有三格床,在床上連坐起身都唔得..轉個身都辛苦。。訓了又醒。。。醒了又訓。好似無訓過咁。仲未到。。第二朝早到達,落車都腳軟,途中很多人抽煙、咳、打乞嗤、除鞋後棟高隻腳一陣陣臭味、空氣污濁到極,好怕染病無得跑。就係這些原因,小弟寧願俾多少少錢,坐飛機,既快捷又舒服。坐飛機不用浪費多一至三日時間在交通及RECOVER上,係好值得的。舉例,上次去山東東營跑馬拉松,我有些朋友坐火車去山東,花了一整天時間坐火車,到了山東已下午,入棧休息,到第三天才上泰山,玩半天後又趕下山,等第四日既車去東營,簡直係將所有時間浪費在交通上,跟住拖住疲累的身軀跑馬拉松,個個人既成積都退步,比平時慢成半個鐘。  反之,我們來回程都係坐飛機的,就大把時間遊玩,在濟南玩一天,遊大明湖、趵突泉等等,跟住去青島玩兩天,時間充裕,個人好似叉足電一樣,跑馬拉松輕鬆很多。

作者: 力    時間: 2009-7-22 23:48

年尾公眾假期機票可能会仲貴!
作者: wadee    時間: 2009-7-23 07:49
原帖由 Alex 於 2009-7-22 23:48 發表

年尾公眾假期機票可能?仲貴!

一定貴過宜家
我大大話宜家未有年尾機票價錢
作者: TerrySze    時間: 2009-7-23 13:39
原帖由 allanccl 於 2009-7-22 21:20 發表

小弟坐過好多次火車去跑馬拉松了,一樣好辛苦的,同坐巴士一樣辛苦....一張床位半米寬,硬掘掘,矮矮車卡有三格床,在床上連坐起身都唔得..轉個身都辛苦。。訓了又醒。。。醒了又訓。好似無訓過咁。仲未到。。第二 ...

抽煙、咳、打乞嗤、除鞋後棟高隻腳一陣陣臭味、空氣污濁到極 <----ALLAN 兄, 我細個係大陸住,E個現象好正常 !
以前我係坐24個鍾先到鄉下.係坐(唔係訓).坐到十下十下,簡直係童年創傷.個時D人關晒車窗抽煙,我想向司機投訴,可惜司機都有份抽煙 (佢頭頂有個牌:禁止抽煙)
而家有高速公路公路快好多,雖然訓10個鍾,我一家唔會坐/訓巴士

作者: Fabio    時間: 2009-7-23 15:08
原帖由 Alex 於 2009-7-22 23:48 發表 年尾公眾假期機票可能会仲貴!
原帖由 wadee 於 2009-7-23 07:49 發表 一定貴過宜家我大大話宜家未有年尾機票價錢
现在已经可以在此处http://www.ticket.com.hk查到年底的票价,应该即刻可以订购,年底的价格肯定会上涨,但是要是现在就买到了便宜票就没问题了.

作者: 力    時間: 2009-7-23 15:47
Air ticket price $1120 HK Express

作者: Fabio    時間: 2009-7-23 15:51
是的,深圳飞厦门往返都要1400多人民币含税.以后去厦门不妨考虑借道香港.

作者: 哈利330    時間: 2009-7-23 17:26
加埋食宿可能都係同跟旅行團差唔多
作者: WinggniW    時間: 2009-7-24 10:07
原帖由 onionufo 於 2009-6-17 22:44 發表

好吸引呀!!!!!應該10月開始網上報名~仲有少少時間考慮下
作者: 哈利330    時間: 2009-7-24 11:49
Wing 姐你咁勤力,練埋全馬都夠時間啦!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-24 23:49
原帖由 WinggniW 於 2009-7-24 10:07 發表

好吸引呀!!!!!應該10月開始網上報名~仲有少少時間考慮下

唔好考慮咁耐, 係時候開始練跑喎!
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-24 23:51
<人工智能統計系統>
15. 蘭茜•韋 (半馬) (應該會參加當地遊, 想去鼓浪嶼)
16. Tarry (跑咩?想去邊玩?)
17. Bonnie (跑咩?想去邊玩?)
作者: TerrySze    時間: 2009-7-25 12:17
我有朋友係廈門,所以去過鼓浪嶼二次...感覺好似去了長洲多了一兩座歐陸建築物...沒驚喜.
反而土樓有特色,我未去過土樓 (個時去廈門唔知附近有土樓),E幾年接觸影相先知有土樓E個地方.因為唔少影友會特登去個度影相. 劉德華前個排的綠茶廣告都係土樓拍的.我相信土樓會比較吸引..
作者: wadee    時間: 2009-7-25 22:16
如果浄係去鼓浪嶼用半日時間就可以玩完廈門景點
去土樓离開廈門比較遠要坐幾個鐘車先到,要用一日時間

作者: Tarry    時間: 2009-8-3 13:55
原帖由 叮叮噹 於 2009-7-24 23:51 發表

5. Harry (全馬+旅 ...

鼓浪嶼, 我去過啦, 不土樓就未去過, 我報半馬hgj091" />" />hj , bonbon仲諗緊等佢自己覆啦,另外jogging_cat 好似都話去wor

作者: jogging_cat    時間: 2009-8-4 08:13
<人工智能統計系統>
18. jogging_cat (半馬同參加當地遊,鼓浪嶼或土樓都未去過)
作者: Tarry    時間: 2009-8-4 13:45
原帖由 jogging_cat 於 2009-8-4 08:13 發表

各位高人, 盤村要幾多銀兩呀, 睇吓洗唔洗賣藝搵盤村
作者: allanccl    時間: 2009-8-4 20:04
原帖由 Tarry 於 2009-8-4 13:45 發表

各位高人, 盤村要幾多銀兩呀, 睇吓洗唔洗賣藝搵盤村

Tarry ctse,現在暑假(high season),問價都唔準確,暫時答妳唔到,過左暑假先啦。小弟希望連旅遊唔過2000吧,賣定藝都好o既,穩陣d!
作者: Tarry    時間: 2009-8-4 23:36
原帖由 allanccl 於 2009-8-4 20:04 發表

Tarry ctse,現在暑假(high season),問價都唔準確,暫時答妳唔到,過左暑假先啦。小弟希望連旅遊唔過2000吧,賣定藝都好o既,穩陣d!

亮哥, 咁平, 係就唔洗賣藝lorhgj091" />" />hj

請問係唔係要BNO + 回鄉證, 就得啦, 無過返大陸!

作者: allanccl    時間: 2009-8-5 00:17
原帖由 Tarry 於 2009-8-4 23:36 發表

亮哥, 咁平, 係就唔洗賣藝lorhgj091" />" />hj

應該唔會太貴o既,放心吧!
作者: Tarry    時間: 2009-8-12 13:35
亮兄, 請問係唔係要BNO + 回鄉證, 就得啦, 無mud返大陸wor! 哎呀BNO好似過期check吓先
作者: allanccl    時間: 2009-8-12 16:00
原帖由 Tarry 於 2009-8-12 13:35 發表
亮兄, 請問係唔係要BNO + 回鄉證, 就得啦, 無mud返大陸wor! 哎呀BNO好似過期check吓先" />" />" />" />

回鄉證 就得啦!
BNO no need la!

作者: allanccl    時間: 2009-8-12 23:23
原帖由 Tarry 於 2009-8-12 13:35 發表
亮兄, 請問係唔係要BNO + 回鄉證, 就得啦, 無mud返大陸wor! 哎呀BNO好似過期check吓先" />" />

無論香港定深圳坐飛機,回鄉証+香港身份証就可以啦,最緊要check個回鄉証有無過期,好多人(大部份人)都係今年到期,因為係1989年開始由簿仔改造回鄉咭的。
作者: Tarry    時間: 2009-8-13 13:59
原帖由 allanccl 於 2009-8-12 23:23 發表

無論香港定深圳坐飛機,回鄉証+香港身份証就可以啦,最緊要check個回鄉証有無過期,好多人(大部份人)都係今年到期,因為係1989年開始由簿仔改造回鄉咭的。

亮兄, 知道, 唔該晒, check 吓先
作者: hobbywet    時間: 2009-8-19 09:22
標題: 回復 1# 的帖子
<人工智能統計系統>
18. jogging_cat (半馬同參加當地遊,鼓浪嶼或土樓都未去過)
19. Hobbywet (想跑全馬,驚唔得, 齋跑/或當地遊,看情形)
作者: allanccl    時間: 2009-8-26 23:20
<人工智能統計系統>
20. 堅哥(會參加當地遊)

作者: 大圍新跑手    時間: 2009-9-4 14:49
<人工智能統計系統>

未玩過大陸賽事, 想問下我應該點報名?
作者: chuiws    時間: 2009-9-4 15:40
22.Colin (全馬) (齋跑, 星期日走趕返工)
作者: allanccl    時間: 2009-9-4 23:18
原帖由 大圍新跑手 於 2009-9-4 14:49 發表

未玩過大陸賽事, 想問下我應該點報名?

大圍兄,尚未開始報名,到時兩個選擇,一係個別自己報,二係集中一齊報名,然後由代表將報名費入錢到大陸銀行廈門馬拉松的戶口,問題不大的。
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-9-7 00:25
原帖由 allanccl 於 2009-9-4 23:18 發表

大圍兄,尚未開始報名,到時兩個選擇,一係個別自己報,二係集中一齊報名,然後由代表將報名費入錢到大陸銀行廈門馬拉松的戶口,問題不大的。

亮兄:
唔該使....最好到時一齊報~
作者: allanccl    時間: 2009-9-7 07:50
原帖由 大圍新跑手 於 2009-9-7 00:25 發表

亮兄:
唔該使....最好到時一齊報~

好呀! 小弟既參賽指數有9/10,連毅行長跑長友B隊隊長都唔反對,過幾天問埋機票價錢才決定,到時會在這裡問所有會報名既網友,一齊報名。
作者: allanccl    時間: 2009-9-7 09:08
想問下大圍兄到時有無時間順道旅遊?可以去幾多日?
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-9-7 12:30
原帖由 allanccl 於 2009-9-7 09:08 發表
想問下大圍兄到時有無時間順道旅遊?可以去幾多日?

亮哥係咪可以帶團, 係既梗係正啦, 早d confirm請定假就ok.....我諗1個星期左右應該都冇問題!
作者: allanccl    時間: 2009-9-29 23:05
第八届厦門國際馬拉松賽將于2010年1月2日正式鳴槍開賽。近日,在賽事組委會舉辦的新聞發布會上,記者瞭解到,本届賽事的規模將進一步擴大,參賽人數將創歷届之最達到5萬人,成爲國內規模最大馬拉松賽之一。
厦門市體育局副局長何璽說,爲鼓勵更多參賽者跑完全程馬拉松,組委會决定將原來全程馬拉松6小時的關門時間延至7小時,在此時間內完成全程馬拉松的運動員均會獲得成績證書、紀念牌以及浴巾。
據介紹,第八届厦門國際馬拉松賽將繼續設四項目,即全程、半程馬拉松以及5公里和10公里。其中5公里和10公里參賽人數分別擴至1.5萬人,全、半程馬拉松各爲1萬人。綫路依然設在厦門環島路。
參賽者可通過2009年10月9日開通的組委會網站進行網上報名,還可通過厦門部分旅行社進行報名,11月2日開始在厦門市體育中心體育館接受現場報名。需要注意的是,在12月13日以後報名的需要繳納雙份報名費,12月26日報名將全部截止。國內(包括港澳臺地區)參賽者報名費爲每人40元,國外 爲20美元。
作者: allanccl    時間: 2009-9-29 23:29
廈門馬拉松10月9日可以網上報名了,但係據以往經驗,支付寶唔一定俾到錢,如果大家想報名,建議由Joey幫忙報名,只需港幣60元,同在支付寶俾錢差唔多,佢好樂意幫我們長跑網網友報名的。步驟:映印回鄉咭,在映印本上寫上自己的地址(香港地址),香港電話,所報賽事(全馬/半馬),衫的尺碼,電郵地址,貼上銀行入數紙,傳真給Joey便可,快捷容易簡單,唔洗驗身醫生紙。
作者: 哈利330    時間: 2009-9-30 13:28
我地係自己報,定係以團體名義報?
有冇聯絡資料同戶口號碼?
作者: allanccl    時間: 2009-9-30 19:59
為免替人賣告之嫌,小弟會將傳真號碼、銀行戶口資料等個別通知曾經表示擬報名既網友,可以先個別報名,Joey話國慶週之後會出旅行團資料,到時睇下鍾唔鍾意,唔鍾意再安排過。
作者: jogging_cat    時間: 2009-9-30 20:31
原帖由 allanccl 於 30-9-2009 19:59 發表
為免替人賣告之嫌,小弟會將傳真號碼、銀行戶口資料等個別通知曾經表示擬報名既網友,可以先個別報名,Joey話國慶週之後會出旅行團資料,到時睇下鍾唔鍾意,唔鍾意再安排過。
唔該晒亮兄
作者: allanccl    時間: 2009-9-30 20:35
唔洗客氣,亦唔洗急,9號才開始有得報名,長鴻都未出到旅行團詳細資料。
作者: wlau    時間: 2009-10-2 02:24
我本身都係福建人, 但由於小弟係香港出世, 而出世到現在都一步未踏足過本人鄉下既任何一個城市....
所以都有興趣去跑下, 但小弟銀兩有限, 一個廣州都駛我差不多成千(車費, 酒店, 比賽費用),
現在打算報埋澳門(船, 酒店, 比賽費用), 可能要成千五,至二千添..
如果再報埋夏門比賽(機票加酒店同雜項都應該要二千左右), 真係要幾個月唔食飯先得

作者: 大圍新跑手    時間: 2009-10-2 11:14
原帖由 allanccl 於 2009-9-30 20:35 發表
唔洗客氣,亦唔洗急,9號才開始有得報名,長鴻都未出到旅行團詳細資料。

泰基都係搵左長鴻搞個4日3夜旅行團(1-4/1/2010),會唔會到時都係同一團呢?
作者: allanccl    時間: 2009-10-2 12:27
原帖由 大圍新跑手 於 2009-10-2 11:14 發表

泰基都係搵左長鴻搞個4日3夜旅行團(1-4/1/2010),會唔會到時都係同一團呢?

有可能會同團,遲d睇過長鴻既行程同價錢先決定,如果唔o岩玩可能會另外搞團。
作者: allanccl    時間: 2009-10-2 12:33
原帖由 wlau 於 2009-10-2 02:24 發表
我本身都係福建人, 但由於小弟係香港出世, 而出世到現在都一步未踏足過本人鄉下既任何一個城市....
所以都有興趣去跑下, 但小弟銀兩有限, 一個廣州都駛我差不多成千(車費, 酒店, 比賽費用),
現在打算報埋澳門(船, ...
如果再報埋夏門比賽(機票加酒店同雜項都應該要二千左右), 真係要幾個月唔食飯先得

小弟都係已退休人仕,所以都係會盡量慳d,但係廈門真係一定要去,個氣氛可能係全世界都搵唔到咁正的!
澳門是好冷清的,可以講無啦啦隊,無乜人睇的,如果係我就會放棄澳馬,跑廈馬!
作者: csrunner    時間: 2009-10-5 16:01
原帖由 allanccl 於 2009-10-2 12:33 發表   個氣氛可能係全世界都搵唔到咁正的!

咁又誇張得濟... 同厦門自誇為全世界最美跑道一樣...

去過两年了, 只可說"可能是中國境內最有氣氛及最美跑道"。

東京, 波士頓, 柏林等勁熱鬧, 先去完再比較吧!
作者: jogging_cat    時間: 2009-10-7 13:29
亮兄有問題想問,如果跑全馬跑唔到有無車坐架?其實報半馬無證書,報全馬全成唔到都係無證書姐,係咪值得試吓呢?
作者: ee_tpk    時間: 2009-10-7 14:53
原帖由 jogging_cat 於 2009-10-7 13:29 發表
亮兄有問題想問,如果跑全馬跑唔到有無車坐架?其實報半馬無證書,報全馬全成唔到都係無證書姐,係咪值得試吓呢?

cat ctse, 我想跑步不是為了一紙証書吧...
作者: TerrySze    時間: 2009-10-7 15:30
原帖由 allanccl 於 2009-10-2 12:33 發表

小弟都係已退休人仕,所以都係會盡量慳d,但係廈門真係一定要去,個氣氛可能係全世界都搵唔到咁正的!
澳門是好冷清的,可以講無啦啦隊,無乜人睇的,如果係我就會放棄澳馬,跑廈馬!

甘正 ? 考慮中....亮哥...幾時DEADLINE?
作者: TerrySze    時間: 2009-10-7 15:31
原帖由 ee_tpk 於 2009-10-7 14:53 發表

cat ctse, 我想跑步不是為了一紙証書吧...

X 2 !

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2