香港長跑網 - 長跑長友

標題: 北京ITU,北京奧運場地,有獎金 [打印本頁]

作者: ginnywong    時間: 2009-6-16 17:02
標題: 北京ITU,北京奧運場地,有獎金
係咪好吸引的比賽呢,想參加就睇下呢度
日期: 7月25-26號
地點:北京奧運場地(昌平區)

自己報名又得,想有人幫你安排又得,仲有參前特訓配合tim!
http://www.titantriathlon.com/
作者: 上水馬王    時間: 2009-6-16 18:35
日期太早勒,小弟操練仲未準備好,唔係既話都可以考慮下
作者: bmc    時間: 2009-6-16 19:40
原帖由 ginnywong 於 2009-6-16 17:02 發表

http://www.titantriathlon.com/

ginny 番來了,去了那裏玩呀,上星期五入了沙田跑又緣樫一面
作者: ginnywong    時間: 2009-6-16 23:30
原帖由 上水馬王 於 2009-6-16 18:35 發表
日期太早勒,小弟操練仲未準備好,唔係既話都可以考慮下

都唔洗操到好fit,因為有體驗距離, 游250M, 踩8KM, 跑2KM, 唔係好長, 當去玩下個場都幾好o架, 出年唔知仲有無
作者: ginnywong    時間: 2009-6-16 23:30
原帖由 bmc 於 2009-6-16 19:40 發表

ginny 番來了,去了那裏玩呀,上星期五入了沙田跑又緣樫一面

今個星期五唻唔唻呀?
作者: bmc    時間: 2009-6-16 23:41
原帖由 ginnywong 於 2009-6-16 23:30 發表

今個星期五唻唔唻呀?

應該會來,馬王兄你會不會來.仲有我會上網訂件,你地有無野買
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=13397
作者: bmc    時間: 2009-6-16 23:46
原帖由 ginnywong 於 2009-6-16 17:02 發表

我都好想去,順便幫我香港和北京朋友打打氣,但我剛放完大假,下月好難再放,
作者: key    時間: 2009-6-17 02:08
ching/ctse, 你地會唔會參加?
作者: ginnywong    時間: 2009-6-17 07:22
原帖由 bmc 於 2009-6-16 23:46 發表

我都好想去,順便幫我香港和北京朋友打打氣,但我剛放完大假,下月好難再放,

如果只係比賽, 請兩日假就得啦
作者: ginnywong    時間: 2009-6-17 07:22
原帖由 key 於 2009-6-17 02:08 發表

我梗係去啦, 我仲會係o果度特訓完先比賽 tim

你去唔去呀?
作者: cfchan    時間: 2009-6-17 08:49
原帖由 ginnywong 於 2009-6-16 23:30 發表

都唔洗操到好fit,因為有體驗距離, 游250M, 踩8KM, 跑2KM, 唔係好長, 當去玩下個場都幾好o架, 出年唔知仲有無

我對呢個距離有興趣,諗諗先!
作者: chung1562002    時間: 2009-6-17 11:33
2009年北京国际铁人三项洲际杯赛
暨全国铁人三项冠军杯系列赛
竞赛规程(业余组)

一、比赛时间和地点
7月25日至26日,北京市昌平区

二、主办单位
国家体育总局自行车击剑运动管理中心
中国铁人三项运动协会
北京市体育局
北京市昌平区人民政府

三、承办单位
北京市昌平区体育局

四、参赛对象
境内外业余铁人三项运动协会、铁人三项俱乐部及业余爱好者。

五、竞赛距离及分组

(一)竞赛距离

1.铁人三项
    总距离    游泳    自行车    跑步
标准距离(全程)    51.5公里    1.5公里    40公里    10公里
短距离(半程)    25.75公里    0.75公里    20公里    5公里
体验距离    10.25公里    250米    8公里    2公里

2.骑跑两项
总距离    跑步    自行车    跑步
26公里    5公里    16公里    5公里

3.水陆两项
总距离    游泳    跑步
10.75公里    750米    10公里
注:详细比赛场地和路线信息将在中国铁人三项运动协会官方网站上公布。

(二)比赛组别
组别名称    年龄条件
男子全程20-29岁组    20至29岁
男子全程30-39岁组    30至39岁
男子全程40-49岁组    40至49岁
男子全程50-59岁组    50至59岁
男子全程60岁以上组    60至70岁
女子全程组    20至70岁
男子半程19岁以下组    14至19岁
男子半程20-39岁组    20至39岁
男子半程40岁以上组    40至70岁
女子半程19岁以下组    14至19岁
女子半程20岁以上组    20至70岁
大学生男子半程组    有效学生证
大学生女子半程组    有效学生证
男子青少年体验组    8至17岁
男子成年体验组    18至70岁
女子体验组    8至70岁
男子骑跑两项组    14至70岁
女子骑跑两项组    14至70岁
男子水陆两项组    14至70岁
女子水陆两项组    14至70岁
注:上述所有年龄以运动员参加比赛当年12月31日时的年龄为准。部分常年从事铁人三项运动、身体条件较好的运动员经中国铁人三项运动协会特别批准可适当放宽年龄限制。

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: bmc    時間: 2009-6-17 11:53
原帖由 chung1562002 於 2009-6-17 11:33 發表
竞赛规程(业余组)

一、比赛时 ...

D相好正,thanks for share
作者: 上水馬王    時間: 2009-6-17 12:02

奧運場地真係好靚,有d心旭旭,問問女友有無假先...
作者: 上水馬王    時間: 2009-6-17 12:03
原帖由 cfchan 於 2009-6-17 08:49 發表

我對呢個距離有興趣,諗諗先!" />" />

CF兄應該要玩全奧喎...
作者: 上水馬王    時間: 2009-6-17 12:10
原帖由 bmc 於 2009-6-16 23:41 發表

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=13397

星期五OK喎,還掂未黎過,不過可能係last一次機會,因為下星期26號開始我會上工聯會的煮
作者: 上水馬王    時間: 2009-6-17 12:12

bmc兄打算訂乜野件?我而家未有idea要用d乜野件,我再要d時間research一下先
作者: gforce    時間: 2009-6-17 13:06
原帖由 key 於 2009-6-17 02:08 發表

我會去!
作者: gforce    時間: 2009-6-17 13:07

BMC你真係專買毒品
打算幾時出手? 等我又睇下有咩買先!
作者: gforce    時間: 2009-6-17 13:12
原帖由 chung1562002 於 2009-6-17 11:33 發表
竞赛规程(业余组)

一、比赛时 ...

多謝照片,睇完更加想去
作者: chung1562002    時間: 2009-6-17 14:48
水幾好游,不過踩車和跑步都係斜路

比赛日程表(暂定)
日 期    时 间    内    容
7月23日    09:00-12:00    报到,领取参赛物品(专业组)
7月24日    09:00-12:00    报到,领取参赛物品(专业组)
    09:00-17:00    报到,领取参赛物品(业余组)
    15:00-16:00    赛前技术会、检验比赛服、发放比赛号码(境外专业组)
    16:00-17:00    赛前技术会、检验比赛服、发放比赛号码(境内专业组)
7月25日    08:30-08:45    现场开幕式
    09:00-16:00    报到,领取参赛物品(业余组)
    09:00    男子优秀组比赛
    11:15    女子优秀组比赛
    13:30    男子青少年短距离组比赛
    13:33    女子青少年短距离组比赛
    16:00-17:30    检验自行车、头盔和比赛服(业余组)
    17:30-18:30    赛前技术会(业余组)
7月26日    09:00    混合接力组比赛
    10:15    体验组比赛
    11:00    骑跑两项组比赛
    11:45    水陆两项组比赛
    12:15    半程分龄组、大学生半程组比赛
    13:00    全程分龄组比赛
7月27日        离会
作者: cfchan    時間: 2009-6-17 16:44
原帖由 上水馬王 於 2009-6-17 12:03 發表

CF兄應該要玩全奧喎...

北京咁熱,短短地玩下算囉!
作者: ginnywong    時間: 2009-6-17 18:45
原帖由 chung1562002 於 2009-6-17 14:48 發表

比赛日程表(暂定)
7月23日    09:00-12:00    报到,领取参赛物品(专 ...

我去過實地, 條單車路好有feel,係o果到踩車,直頭覺得自係係職業運動員
作者: ginnywong    時間: 2009-6-17 18:46
原帖由 cfchan 於 2009-6-17 16:44 發表

北京咁熱,短短地玩下算囉!hgjD103" />" />hj

咁遠去到,場地又咁好, 玩到梗係盡量量玩長d啦
作者: ginnywong    時間: 2009-6-17 18:47
仲有水陸同陸上兩項, 玩唔到三項的都可以一齊唻!
作者: cfchan    時間: 2009-6-17 23:24
原帖由 bmc 於 2009-6-16 23:41 發表 應該會來,馬王兄你會不會來.仲有我會上網訂件,你地有無野買http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=13397

bmc兄中毒太深,不能自拔
我想換過對軨,不過要計住條數,諗清楚先買!
作者: bmc    時間: 2009-6-18 00:50
原帖由 ginnywong 於 2009-6-17 18:45 發表

我去過實地, 條單車路好有feel,係o果到踩車,直頭覺得自係係職業運動員

我覺得你同jason都好Pro
作者: bmc    時間: 2009-6-18 01:03
原帖由 cfchan 於 2009-6-17 23:24 發表

bmc兄中毒太深,不能自拔" />" />" />" />
我想換過對軨,不過要計住條數,諗清楚先買!" />" />" />" />

13兄
其實肉赤一次,玩兩三年到時賣番出去,都係幾千元一年,好過唱K同飲酒,又健康好多.
作者: ginnywong    時間: 2009-6-18 07:47
原帖由 bmc 於 2009-6-18 01:03 發表

13兄
其實肉赤一次,玩兩三年到時賣番出去,都係幾千元一年,好過唱K同飲酒,又健康好多.

同意x10000
作者: key    時間: 2009-6-18 09:51
竞赛规程(业余组)

一、比赛时 ...

睇完相, 仲更加想去
想問吓藍色嗰條類似跑道嘅, 係for乜野用途??
作者: key    時間: 2009-6-18 09:53
原帖由 ginnywong 於 2009-6-17 07:22 發表

我梗係去啦, 我仲會係o果度特訓完先比賽 tim

你去唔去呀?

ching and ctse 都去, 搞到我更加想去, 等我安排吓先
作者: key    時間: 2009-6-18 10:04
原帖由 chung1562002 於 2009-6-17 14:48 發表

比赛日程表(暂定)
7月23日    09:00-12:00    报到,领取参赛物品(专 ...

大擠, "13:00 全程分龄组比赛", 唔知北京7月天氣有幾熱呢??
作者: loudspeaker    時間: 2009-6-18 10:15
原帖由 cfchan 於 2009-6-17 08:49 發表

我對呢個距離有興趣,諗諗先!" />" />

13 兄 : 去到咁遠 , 玩睇驗路程
一定係玩最長途程,
作者: loudspeaker    時間: 2009-6-18 10:20
原帖由 key 於 2009-6-18 10:04 發表

大擠, "13:00 全程分龄组比赛", 唔知北京7月天氣有幾熱呢??

中午先 start....最熱時間比賽
頂唔頂得住 ?
好想去 ..........但係屋企 2 隻馬騮放暑假,
可大可能去唔到
作者: chung1562002    時間: 2009-6-18 10:45
原帖由 key 於 2009-6-18 09:51 發表

睇完相, 仲更加想去
想問吓藍色嗰條類似跑道嘅, 係for乜野用途??

比賽時單車同跑步賽道..
作者: ginnywong    時間: 2009-6-18 11:19
原帖由 loudspeaker 於 2009-6-18 10:20 發表

中午先 start....最熱時間比賽
頂唔頂得住 ?
好想去 ..........但係屋企 2 隻馬騮放暑假,
可大可能去唔到

成家人一齊去,當去旅行law,o果度附近都有d地方行下, 遲少少比多d info大家睇
作者: chung1562002    時間: 2009-6-18 13:38
原帖由 key 於 2009-6-18 10:04 發表

北京7月中到8月底这一个多月时间应该是最热的时候,按以往的经验,白天最高温度可达40度左右,但夜晚经常会下雨相对比较凉快一点,白天日照比较强,如果想去北京参赛,要做好防晒准备.
作者: key    時間: 2009-6-18 14:23
原帖由 chung1562002 於 2009-6-18 10:45 發表

比賽時單車同跑步賽道..

乜原來唔係踩馬路同跑馬路??
作者: chung1562002    時間: 2009-6-18 16:53
原帖由 key 於 2009-6-18 14:23 發表

一樣
作者: ginnywong    時間: 2009-6-18 22:43

踩馬路唔好咩?
唔通你想踩越野單車?
作者: gforce    時間: 2009-6-18 23:13

比賽係踩馬路同跑馬路的
藍色地毯只會出現係專項區同終點, 大型比賽好多時都係咁, 衝線好有feel
作者: key    時間: 2009-6-19 01:06
原帖由 orce 於 2009-6-18 23:13 發表

比賽係踩馬路同跑馬路的
藍色地毯只會出現係專項區同終點, 大型比賽好多時都係咁, 衝線好有feel

Oh, 明白哂ching嘅解釋   
作者: 上水馬王    時間: 2009-6-19 12:47

Sorry bmc兄,小弟今晚有要事辦,來不到了...
作者: ginnywong    時間: 2009-6-21 18:08
場地照片及更詳細資料,有得睇啦

登錄/註冊後可看大圖

作者: bmc    時間: 2009-6-25 23:38
剛剛睇新閒,北京而家成37-40'c,熱死人啦
作者: ginnywong    時間: 2009-6-30 08:20
雖然好熱,但係我都堅持要去, 應該唔會熱死我既

你地又點呀?
作者: gforce    時間: 2009-6-30 13:07
呢個月份既北京ITU確實有不好的地方
天氣熱, 暑假酒店機票都貴, 不過時間由大會安排, 就算出年, 情況也大概相近
要玩呢個場, 似乎就要硬食
不過對我來講, 仍有吸引力
作者: bmc    時間: 2009-6-30 14:47
原帖由 orce 於 2009-6-30 13:07 發表
呢個月份既北京ITU確實有不好的地方
天氣熱, 暑假酒店機票都貴, 不過時間由大會安排, 就算出年, 情況也大概相近
要玩呢個場, 似乎就要硬食
不過對我來講, 仍有吸引力

jason兄
你又輕又快又fit,當然問題不大,我...
作者: 上水馬王    時間: 2009-6-30 16:29
原帖由 ginnywong 於 2009-6-30 08:20 發表

你地又點呀?

自從上次比賽後都未練過水...

加上都行唔開,都係plan晌出年玩吧
作者: key    時間: 2009-6-30 17:34
原帖由 ginnywong 於 2009-6-30 08:20 發表

你地又點呀?

我嘅第一次(全奧)都係想喺香港發生, 所以我正期待著十月嘅迪士尼
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-1 20:13

你地又點呀?

ginny, 我想問, d 團費包不包括運架單車費用?
原來有限時間架, 3.5 小時要完成。
今天下午去左創新路, 響這樣的天氣,我好擔心
完成 ng  度 , 星期五再傾。
作者: ginnywong    時間: 2009-7-1 23:09
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-1 20:13 發表

ginny, 我想問, d 團費包不包括運架單車費用?
原來有限時間架, 3.5 小時要完成。
今天下午去左創新路, 響這樣的天氣,我好擔心
完成 ng  度 , 星期五再傾。

已包括

3.5小時應該無問題, 我第一次玩都可以係時限內完成, 你一定得!
作者: chung1562002    時間: 2009-7-2 23:14
各位C兄C姊.........加油~加油
作者: ginnywong    時間: 2009-7-10 10:46
改左做8:00開賽,唔洗咁熱,真係好!
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-10 23:13
原帖由 ginnywong 於 2009-7-10 10:46 發表

ginny, 祝你玩得開心 d , 記得影多 d 相給
我地看呀。
作者: 孱鐵    時間: 2009-7-11 01:04
原帖由 ginnywong 於 2009-7-10 10:46 發表

你哋就好啦可以去賽呢個比賽,
真係恨死人喇!!!
作者: ginnywong    時間: 2009-7-11 21:36
原帖由 孱鐵 於 2009-7-11 01:04 發表

你哋就好啦可以去賽呢個比賽,
真係恨死人喇!!!

唔洗恨, 你都可以一齊去
作者: bmc    時間: 2009-7-26 02:50
ginny & jason
add oil x 100
作者: ginnywong    時間: 2009-7-27 18:12
原帖由 bmc 於 2009-7-26 02:50 發表
ginny & jason
add oil x 100

多謝加比我地的油

其實北京都唔係咁熱, 感覺仲舒服過係香港

女子組始終競爭細, 我o果組得16個人, 我得第五, 只係係中上的位置,但係都有600RMB獎金, 好好笑

相片
http://www.fotop.net/jasonwong0101/20090726BJITU?page=1/

我的賽後感http://ginnywong9111978.mysinablog.com/index.php?op=ViewArticle&articleId=1848467
作者: 711MF    時間: 2009-7-27 18:27
作者: 上水馬王    時間: 2009-7-27 18:37
原帖由 ginnywong 於 2009-7-27 18:12 發表

多謝加比我地的油

女子組始終競爭細, 我o果組得16個人, 我得第五, 只係係中上的位置,但係都有600RMB獎金, 好好笑

相片
http://www.fotop.net/jasonwong0101 ...

恭喜ginny順利完成賽事兼PB~

北京既賽道真係好靚,有機會真係想一試!
作者: gforce    時間: 2009-7-27 18:46
原帖由 711MF 於 2009-7-27 18:27 發表
上個星期二鄧記見你地操得好勁啊.

比7兄見到我地臨時抱佛腳tim
作者: bmc    時間: 2009-7-27 19:03
原帖由 ginnywong 於 2009-7-27 18:12 發表

多謝加比我地的油

相片
http://www.fotop.net/jasonwong0101 ...

恭喜,恭喜.你又攞獎
個環境好靚,D 相好正
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-27 21:38
弓起, 弓起 、Jason & Ginny,
d 照片好正,好似現場 一樣
作者: cfchan    時間: 2009-7-27 22:02

多謝加比我地的油

相片

恭喜晒,成功pb,又有獎金攞,幫補下旅費
個場真係好正,天氣又好,d相影得好靚呀
作者: 孱鐵    時間: 2009-7-27 22:22

多謝加比我地的油

相片

恭喜師姐, 一個字講晒"勁"
作者: gforce    時間: 2009-7-27 23:15
玩之前同大家一樣, 有點擔心天氣
氣溫大約30多度, 但係濕度低, 感覺肯定比香港舒服, 呢樣野係香港落機即刻feel到

單車路好玩, 有大約三個比較斜的上玻位, 但係有大部份都係向下既暗斜, 所以好多時都幾高速, 每個圈都有三個位爆到45至50
作者: ginnywong    時間: 2009-7-28 07:43
咁多位過獎啦,大家繼續努力,一齊做出更多PB同好成績
作者: key    時間: 2009-7-28 09:54

多謝加比我地的油

相片

勁呀,Jason兄 and Ginny姐 !!

睇完d相,完全感覺倒你地嘅喜悅,最正係每張相都有description,令我好似到左現場一樣, thanks very much for sharing     
作者: franklcf    時間: 2009-7-28 10:20
近近近........好近呀
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-29 10:26
原帖由 orce 於 2009-7-27 23:15 發表
玩之前同大家一樣, 有點擔心天氣
氣溫大約30多度, 但係濕度低, 感覺肯定比香港舒服, 呢樣野係香港落機即刻feel到

單車路好玩, 有大約三個比較斜的上玻位, 但係有大部份都係向下既暗斜, 所以好多時都幾高速, 每個 ...

都幾考驗車手既技術喎,
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-29 10:30
原帖由 key 於 2009-7-28 09:54 發表

勁呀,Jason兄 and Ginny姐 !!

睇完d相,完全感覺倒你地嘅喜悅,最正係每張相都有description,令我好似到左現場一樣, thanks very much for sharing     

登錄/註冊後可看大圖

Giant鋁架,105配件的中國選手,已可以很快
好搞鬼 ,
因為副偈緊要過架車..高手
作者: gforce    時間: 2009-7-29 13:24
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-29 10:26 發表

都幾考驗車手既技術喎,

第一個圈基本上就係探路, 之後四個圈玩熟左可以衝得放d
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-29 14:09
原帖由 orce 於 2009-7-29 13:24 發表

第一個圈基本上就係探路, 之後四個圈玩熟左可以衝得放d

下斜多係我死穴 , 仲要多暗斜, 死多 2 錢
睇泥以後只可以响迪士尼和創新路 做 PB.
見你地今次好 enjoy....
肯定好好氣氛...d 啦啦隊, 沿途白衫工作人員, 幾投入下
(但坐响觀眾席o個 d, 好似有 d 臨記 feel )。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2