香港長跑網 - 長跑長友

標題: 神腿7式 是什麼?? [打印本頁]

作者: ~偉~    時間: 2009-6-22 20:04
標題: 神腿7式 是什麼??
各位ching & ctse 好.
見好多post 都有講神腿7式.
其實是什麼 ?
熱身運動? 強化腳部肌肉?
如果小弟去斧山道運動場, 有無ching 教我呢 ?
作者: 邪神    時間: 2009-6-23 11:17
係一系列的擺腿動作.....

有7個動作,最後加到有8個....

以增加關節的靈活度和協調性.....

你去斧山練習的話....

我幫你問下人吧......
作者: shogikin    時間: 2009-6-23 11:30
現在不只7式了
我在不停練
我逢星期三晚上會到斧山練
有機會一齊來練練

請看:
咁夜仲要去斧山練踢腿
https://www.longrun.hk/forum/view ... 5355&extra=page%3D1

Kin in Running

作者: 邪神    時間: 2009-6-23 11:41
原帖由 shogikin 於 2009-6-23 11:30 發表
現在不只7式了
我在不停練
我逢星期三晚上會到斧山練
有機會一齊來練練

請看:
咁夜仲要去斧山練踢腿
https://www.longrun.hk/forum/view ... 5355&extra=page%3D1

Kin in Running

堅堅...

有機會的話....

一齊玩會開心d....
作者: 力    時間: 2009-6-23 11:46
節奏跳...
I like it
1234 5678
2234 5678
....... ........
....... ........
作者: ~偉~    時間: 2009-6-23 21:37
多謝邪神ching解答,仲幫我問人.
多謝Kin ching 幫忙,仲約我一齊練,
仲有 Alex ching 打節奏添
明天(Wed) 晚上, 去唔到會 Kin ching,
因為要返工, 睇o下下個Wed去唔去到先.
我今日第一次去斧山場跑,大約6:10 PM
見到好多人,不過跑左一個圈就走,
因為驚返唔到屋企....期間四圍望o下有無人做踢腿動作
不過見唔到....

作者: tslney    時間: 2009-6-23 22:24
神腿7式 係咪則係馬克操?
D回覆答左仲亂
作者: LMF    時間: 2009-6-23 22:52
請問神腿OR馬克操有何用處?謝謝
作者: tslney    時間: 2009-6-23 22:53
原帖由 LMF 於 2009-6-23 22:52 發表
請問神腿OR馬克操有何用處?謝謝

馬克操其實係一種速度訓練法
最初來源係二戰一個叫mark ge 人
之後馬克操不斷發展, 至今已有很多種不同方法!
作者: tslney    時間: 2009-6-23 22:55
http://ivan1119.pixnet.net/blog/post/19461979

作者: foobar    時間: 2009-6-23 23:15
原帖由 tslney 於 2009-6-23 22:53 發表

這訓練好像缺小了長跑最主要訓練的 月+市(長氣袋)
腳唔掂有月+市頂住-.- 月+市唔掂有腳頂住" />" />
如果兩樣都欠缺點頂  死硬

作者: tslney    時間: 2009-6-23 23:34
原帖由 foobar 於 2009-6-23 23:15 發表

這訓練好像缺小了長跑最主要訓練的 月+市(長氣袋)
腳唔掂有月+市頂住-.- 月+市唔掂有腳頂住" />" />" />" />
如果兩樣都欠缺點頂" />" />hjfghft  死硬

我唔明你講緊咩
馬克操係要向你真係跑之前做, 而唔可以直接replace左訓練內容!
亦分為不同種類, 短操, 長操等!
只係訓練ge 一part!
作者: 卓卓    時間: 2009-6-23 23:36
原帖由 tslney 於 2009-6-23 22:55 發表
http://ivan1119.pixnet.net/blog/post/19461979

tslney ching/ctse 個blog 非常 useful ,小弟感激不言中
作者: LMF    時間: 2009-6-23 23:36
原帖由 tslney 於 2009-6-23 22:53 發表

多謝CHING
咁喺咩時間做好?熱身前/後?慢跑前/後?定係間歇跑前/後?
作者: tslney    時間: 2009-6-23 23:37
要強調一样野
玩跑步, 就係就咁跑就ok
玩田徑, 就要注意埋各方面ge訓練

跑步 - 唔係你想像中咁簡單 " />" />

作者: tslney    時間: 2009-6-23 23:42
原帖由 LMF 於 2009-6-23 23:36 發表

多謝CHING" />" />" />" /> " />" />" />" /> " />" />" />" />
咁喺咩時間做好?熱身前/後?慢跑前/後?定係間歇跑前/後?" />" />" />" /> " />" />" />" /> " />" />" />" /> " />" />" />" /> " />" />" />" />

我返開ge田徑隊就係咁lo:
以最普通 為例啦
1. 熱身 - 僈跑 千零兩千米
2. 拉下筋la, 吹下水啦
3. 短操
4. 正式訓練內容
5. 拉筋, 放鬆
6. 影相 @ 完成

如預練體能, 素質 或其他訓練方案就要改一改ga la

作者: 卓卓    時間: 2009-6-23 23:43
原帖由 tslney 於 2009-6-23 23:37 發表
要強調一样野
玩跑步就係就咁跑就ok
玩田徑就要注意埋各方面ge訓練

跑步 - 唔係你想像中咁簡單

小弟深深感受到 ching/ctse 您那份對跑步的專業及精神,有機會多多指教喎 .

小弟亦有個問題想請教您既,假如身體上有過量既類固純而有骨膜炎,請問有什麼 suggest 可以令到個情況好得快d既呢?例如飲或食方面.etc.... 唔該哂

作者: LMF    時間: 2009-6-23 23:47
原帖由 tslney 於 2009-6-23 23:42 發表

我返開ge田徑隊就係咁lo:
以最普通 為例啦
1. 熱身 1600 米
2. 拉下筋la, 吹下水啦
3. 短操
4. 正式訓練內容
5. 拉筋, 放鬆
6. 影相 @ 完成

如預練體能, 素質 或其他訓練方案就要改一改ga la

十分感激
睇嚟都要好好計劃下至得
作者: tslney    時間: 2009-6-23 23:47
原帖由 卓卓 於 2009-6-23 23:43 發表

小弟深深感受到 ching/ctse 您那份對跑步的專業及精神,有機會多多指教喎 .

小弟亦有個問題想請教師兄,假如身體上有過量既類固純而引致身體上有骨膜炎,請問有什麼 suggest 可以令到個情況好得快d既呢?例如飲或食 ...

呢一點我都唔係好清楚, 但我聽過有D人有咁ge問題
係幾麻煩, 我都唔敢亂咁up, 還望請教專業教練為佳!
作者: 卓卓    時間: 2009-6-23 23:51
原帖由 tslney 於 2009-6-23 23:47 發表

呢一點我都唔係好清楚, 但我聽過有D人有咁ge問題
係幾麻煩, 我都唔敢亂咁up, 還望請教專業教練為佳!

多謝 ching 專業的解答, Thanks very much .
PS: tslney ching 你真的很 Pro .
作者: tslney    時間: 2009-6-23 23:56
原帖由 卓卓 於 2009-6-23 23:51 發表

多謝 ching 專業的解答, Thanks very much .
PS: tslney ching 你真的很 Pro .

唔好敢講
我只係後生仔一名
向田徑隊差唔多係最慢一個,
pro 一字真的用不到在我身上, 我知道/懂得的, 真的少而已
作者: 卓卓    時間: 2009-6-24 00:05
原帖由 tslney 於 2009-6-23 23:56 發表

唔好敢講
我只係後生仔一名
pro 一字真的用不到在我身上, 我知道/懂得的, 真的少而已

但小弟我好欣賞 ching 你的一種精神 - 無私地分享自己所認知的東西/事物 ! (這是時下年輕人很少有的)
希望係未來繼續見到 ching 您專業的解答
作者: tslney    時間: 2009-6-24 00:08
原帖由 卓卓 於 2009-6-24 00:05 發表

但小弟我好欣賞 ching 你的一種精神 - 無私地分享自己所認知的東西/事物 ! (這是時下年輕人很少有的)
希望係未來繼續見到 ching 您專業的解答

唔好用專業尼D字眼
我驚俾我ge teammate or 教練見到會笑啊, haha
作者: 卓卓    時間: 2009-6-24 00:10
原帖由 tslney 於 2009-6-24 00:08 發表

唔好用專業尼D字眼
我驚俾我ge teammate or 教練見到會笑啊, haha

tslney ching 您謙虛,大家明白既.
作者: 邪神    時間: 2009-6-24 00:10
原帖由 tslney 於 2009-6-23 23:37 發表
要強調一样野
玩跑步, 就係就咁跑就ok
玩田徑, 就要注意埋各方面ge訓練

跑步 - 唔係你想像中咁簡單 " />" />" />" />

原帖由 tslney 於 2009-6-23 23:56 發表

唔好敢講
我只係後生仔一名
pro 一字真的用不到在我身上, 我知道/懂得的, 真的少而已 " />" />

師兄....

我睇完你所講呢句....跑步 - 唔係你想像中咁簡單

都覺得你好pro呀...

加上你話只係後生仔一名

咁後生就有咁的領悟.....

後生可畏.....

努力努力.....

作者: tslney    時間: 2009-6-24 00:16
原帖由 邪神 於 2009-6-24 00:10 發表

師兄....

我睇完你所講呢句....跑步 - 唔係你想像中咁簡單

都覺得你好pro呀...

加上你話只係後生仔一名

咁後生就有咁的領悟.....

後生可畏.....

努力努力.....

跑步 - 唔係你想像中咁簡單 呢句我真係放左向心裏面好耐
我仲記得我一年前向呢度發過帖, 呢度D ching 都鼓勵我keep住
我戈陣真係覺得跑步係好輕鬆, 好好玩咖

但係我九月入田徑隊戈陣, 真係超辛苦
每日5點到 , 8 點返
要接受唔同ge訓練, 真係唔係就咁跑就ok!
我戈陣每一日放學一諗起又要去跑真係覺得驚咖!
我好記得戈陣ge感受:

由以前ge開心跑步變做可怕跑步!

跑步- 真係唔係簡單咖!!!!
作者: tslney    時間: 2009-6-24 00:18
呢一年真係感受好多!
一講起真係幾萬字都唔夠講!
我聽日仲要早起去機場去上海,
要訓啦!
作者: WalkBreaks    時間: 2009-6-25 03:08
多謝分享片段! 個blog幾正.我係籃球fans.

其實之前有段時間我都上網search過有關跑姿既野.youtube 上有d叫"chi-runng"/"POSE running" "biomechanic"既野,強調中掌mid-foot落地既跑法自然d.我自己誤打誤撞(拉鬼傷腳瓜long>2星期),幾個月內都由腳踭落地變左做掌落(係09渣打後既事). 未必跑快左,但覺膝,下足一帶係冇咁累/痛...
突然講呢樣野,係因為睇左馬克橾段片覺得掌落地好似比較配合.自己一條友跑冇人好問.
呢方面各位ching有冇咩意見?
據講細路多數本來mid foot.我多左留意,覺得都係.同埋外籍人士較多mid foot(都係少數).香港人係更少.

作者: 711MF    時間: 2009-6-25 10:08
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-6-25 11:01
多謝talney 兄提供talney 12式,好有用呀!!!
作者: running-sue    時間: 2009-6-25 15:48
多謝tslney的分享, 有哂短片, 非常有用, 多謝
小弟期待你的其他分享, 加油呀

作者: feifanchun    時間: 2009-6-26 00:02
多謝 tslney ching 的分享, 努力......
作者: ~偉~    時間: 2009-6-26 20:31
多謝 tslney ching 的網頁分享.
作者: ChARsoN    時間: 2009-6-26 21:45
多謝ching 無私分享~
唔知幾時約跑可見到面呢?
作者: tslney    時間: 2009-6-29 12:00
原帖由 WalkBreaks 於 2009-6-25 03:08 發表
多謝分享片段! 個blog幾正.我係籃球fans.

其實之前有段時間我都上網search過有關跑姿既野.youtube 上有d叫"chi-runng"/"POSE running" "biomechanic"既野,強調中掌mid-foot落地既跑法自然d.我自己誤打誤撞(拉鬼傷 ...

點落地我覺得唔駛太在意
跑得自己舒服就可
反而要注意眼望邊, 手點擺 和 '' 步速, 步距, 步划''
作者: tslney    時間: 2009-6-29 12:03
原帖由 花子阿DEE 於 2009-6-25 11:01 發表
多謝talney 兄提供talney 12式,好有用呀!!!" />" />" />" />

呢段版唔係我咖
只係我最初學馬克操戈陣唔識做, 上網search回來的
其中個小踏步同高抬腿好難學, 段片只有部分動作
我平時ge短操都唔係段片咁,
因為馬克操留傳好耐, 所以唔同地方都有唔同ge馬克操,
段片唔係標準ge馬克操黎咖. 而段片亦只有小部份馬克操動作!
作者: tslney    時間: 2009-6-29 12:04
原帖由 ChARsoN 於 2009-6-26 21:45 發表
多謝ching 無私分享~
唔知幾時約跑可見到面呢?

我係澳門人
作者: tslney    時間: 2009-6-29 12:05
今日澳門報就係講我隊田徑隊
http://www.macaodaily.com/html/2009-06/29/content_335311.htm
作者: WalkBreaks    時間: 2009-6-29 23:52
標題: 回復 35# 的帖子
tslney, Thank you for your sharing again! 俾心機!

我好鍾意上網睇片同文章~ 始終各位ching實踐經驗豐富,所以聽你地分享會好有用!thanks!
作者: lewischan    時間: 2009-7-5 12:04
原帖由 邪神 於 2009-6-23 11:17 發表
係一系列的擺腿動作.....

有7個動作,最後加到有8個....

以增加關節的靈活度和協調性.....

你去斧山練習的話....

我幫你問下人吧......

ching, 可否放上 youtube 让大家分享一下呢, 我知很多 ching/ctse 都无时间叁加训练
作者: 邪神    時間: 2009-7-5 12:48
原帖由 lewischan 於 2009-7-5 12:04 發表

ching, 可否放上 youtube 让大家分享一下呢, 我知很多 ching/ctse 都无时间叁加训练

原帖由 tslney 於 2009-6-23 22:55 發表

參考師兄的速度訓練法...

它比神腿7式更好、更全面....
作者: lewischan    時間: 2009-7-7 22:22
原帖由 邪神 於 2009-7-5 12:48 發表

參考師兄的速度訓練法...

它比神腿7式更好、更全面....

Thank you ching!!!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2