香港長跑網 - 長跑長友

標題: 由 tslney 師兄提供..(速度訓練法)...值得推介 [打印本頁]

作者: 711MF    時間: 2009-6-25 10:29
作者: B    時間: 2009-6-25 10:39

作者: kenneth    時間: 2009-6-25 10:43
作者: raphaelmak    時間: 2009-6-25 10:46
嗯... 以前未聽過的...
找一次試試看...
作者: stanwong    時間: 2009-6-25 10:49
非常有用的資料!
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-6-25 11:03
希望tslney 兄多D 上黎,小弟好多野想請教高手~~
作者: 瘋瘋    時間: 2009-6-25 11:06
作者: slack    時間: 2009-6-25 11:06
thank you 高手
作者: 邪神    時間: 2009-6-25 11:59
原帖由 711MF 於 2009-6-25 10:29 發表
由tslney 師兄提供..(速度訓練法)...值得推介
http://ivan1119.pixnet.net/blog/post/19461979

內容真的幾好.....

值得推介 x 2
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-6-25 12:43
原帖由 711MF 於 2009-6-25 10:29 發表
由tslney 師兄提供..(速度訓練法)...值得推介
http://ivan1119.pixnet.net/blog/post/19461979

多謝tslney 師兄提供,仲有7兄出貼~
邪神推介、必屬佳品
作者: anson    時間: 2009-6-25 13:40
原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-25 12:43 發表

多謝tslney 師兄提供,仲有7兄出貼~
邪神推介、必屬佳品

係咩???
作者: 大圍新跑手    時間: 2009-6-25 14:09
原帖由 anson 於 2009-6-25 13:40 發表

係咩???

淨係邪神一個推可能未必係,加埋7兄仲有其他人都推就應該係.....
我都要推埋一份.....真係值得推介 x 3
作者: Kennychoi    時間: 2009-6-25 14:21
7兄,果然是專業精神,Good!
作者: piyrag    時間: 2009-6-25 14:23
作者: 駿3    時間: 2009-6-25 14:39
段片的內容真係好好,
不過齋睇片的話,無咁傳神
師兄貼得出黎,即係你對呢套動作,有一定的認識,
知道這系列的動作有可功用
但若果師兄出黎真人分享下,我地會有更深的睇會,
加上長跑網各區都有約跑動作....
不如攪個約跑,由師兄你落場示範下,比大家增廣見聞吧
作者: 田中雅茂    時間: 2009-6-25 14:47
原帖由 駿駿駿 於 2009-6-25 14:39 發表
段片的內容真係好好,
加上長跑網各區都有約跑動作.... ...

駿駿駿講得非常啱!
作者: tea    時間: 2009-6-25 14:49
見到師兄貼左段片出黎,
但自試幾次都領會唔到精髓,
可否出黎親身示範一下比小妹見識下呢??

作者: 花子阿DEE    時間: 2009-6-25 15:36
tslney 師兄係咪未出過黎同大家見面架?? 大家咁熱情會唔會嚇親師兄呀~~
唔知 tslney 師兄跟緊邊度練呢?我好想認識師兄多D 呀,因為我唔敢亂咁跟人學,好似有分門派架喎,亂學係咪會走火入魔架~~
作者: LMF    時間: 2009-6-25 15:41
標題: 回復 18# 的帖子
呢幾日talney 師兄去
作者: LMF    時間: 2009-6-25 15:43
標題: 回復 19# 的帖子
點解沒有了一部份?
應該係呢幾日talney 師兄去了上海比賽,緣慳一面呢
作者: 喪Ken    時間: 2009-6-25 15:44
會唔會有啲動作好易傷腳嫁?
tslney 如果肯出嚟指導吓就最好啦...
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-6-25 15:47
原帖由 LMF 於 2009-6-25 15:43 發表
點解沒有了一部份?
應該係呢幾日talney 師兄去了上海比賽,緣慳一面呢

應該係打左香港字,後面就會無左...

好彩o者,talney 師兄唔知點解係啦啦多左咁多fans,如果而家浦頭我驚佢俾人溶左~~

希望talney 兄多d 上黎同大家交流啦~~
作者: running-sue    時間: 2009-6-25 15:52
原帖由 花子阿DEE 於 2009-6-25 15:47 發表

應該係打左香港字,後面就會無左...

好彩o者,talney 師兄唔知點解係啦啦多左咁多fans,如果而家浦頭我驚佢俾人溶左~~" />" />hiuijhkj

希望talney 兄多d 上黎同大家交流啦~~" />" />hk

一下子多佐咁多人想見佢, 想嚇親人咩
tslney ching 多d上黎同大家網上交流呀!!!!
作者: LMF    時間: 2009-6-25 16:00
標題: 回復 23# 的帖子
其實有部份動作曾見過足球員訓練時用過,原來用來訓練跑步都arm使
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-6-25 16:10
原帖由 LMF 於 2009-6-25 16:00 發表
其實有部份動作曾見過足球員訓練時用過,原來用來訓練跑步都arm使

係tsl 師兄提供就當係佢創架啦,入晒佢數~~

講番正經,小弟之前雖然跑左幾年山,對跑步都仲係一張白紙,係近年同其他師兄師姐交流至開始接觸基本功,而家都發覺其實好多基本體能,身體協調既練習好多運動都係大同小異,有部份動作甚至係足球員比賽前熱身既動作添,係因為小弟唔識野所以初時練好似好新奇咁...
作者: running-sue    時間: 2009-6-25 16:34
原帖由 駿駿駿 於 2009-6-25 14:39 發表
段片的內容真係好好,
加上長跑網各區都有約跑動作.... ...

tslney ching 只不過post 條片俾大家作為參考

駿駿駿ching, 你在將軍澳, 以邪神ching與你最為近,
不如你下次見到邪神ching, 順便可以問下佢, 請佢示範一下

作者: 花子阿DEE    時間: 2009-6-25 16:58
原帖由 running-sue 於 2009-6-25 16:34 發表

tslney ching 只不過post 條片俾大家作為參考

駿駿駿ching, 你在將軍澳, 以邪神ching與你最為近,
不如你下次見到邪神ching, 順便可以問下佢, 請佢示範一下  

小弟都想俾邪神師兄指點下,周圍見識下丫馬,可惜小弟住大西北,下下要出去學邊有咁多時間,我只係一個業餘慢腳hae 跑手咋...
作者: 邪神    時間: 2009-6-25 17:05
原帖由 running-sue 於 2009-6-25 16:34 發表

原帖由 花子阿DEE 於 2009-6-25 16:58 發表

小弟都想俾邪神師兄指點下,周圍見識下丫馬,可惜小弟住大西北,下下要出去學邊有咁多時間,我只係一個業餘慢腳hae 跑手咋...

我有時間分享的話...

就唔洗停分享會啦....

加上呢個世界咁大.....

只要有心學,邊度都有值得學習的地方...

我都覺得tslney ching若果能分享下佢的心得...

對任何一方都有好處....
作者: piyrag    時間: 2009-6-25 17:05
作者: 駿3    時間: 2009-6-25 17:12

自從邪神ching沒有分享會之後, 只練下神腿,hea跑下,

如果有ching 好似邪神ching 敢"懇"出來分享下, 當然求之不得la,

我住邊都唔關事,有野學的話有分遠近咩??
作者: 711MF    時間: 2009-6-25 17:14
作者: running-sue    時間: 2009-6-25 17:19
原帖由 駿駿駿 於 2009-6-25 17:12 發表

自從邪神ching沒有分享會之後, 只練下神腿,hea跑下,

如果有ching 好似邪神ching 敢"懇"出來分享下, 當然求之不得la,

我住邊都唔關事,有野學的話有分遠近咩??

ching, 你誤會我意思喇,
當然, 遠近唔會妨礙學習既熱誠
我唸住邪神ching同你比較近, 一個唔覺意在逍遙跑(其他約跑),
見到邪神ching探班, 可以一問既意思罷了
作者: piyrag    時間: 2009-6-25 17:21
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-6-25 17:21
原帖由 邪神 於 2009-6-25 17:05 發表

我有時間分享的話...

就唔洗停分享會啦....

加上呢個世界咁大.....

只要有心學,邊度都有值得學習的地方...

我都覺得tslney ching若果能分享下佢的心得...

對任何一方都有好處....

原帖由 gary1027 於 2009-6-25 17:05 發表
花子阿dee,機會都好難啦!邪神分享會都暫停左lu.....
因邪神開始忙啦

好同意邪神師兄所講,小弟呢大半年真係晌港九新界離島既師兄師姐身上學左好多野,令到自己更加享受到長跑既樂趣~~
Gary 兄,小弟都知邪神分享會暫停左...係有d 可惜呀,希望邪神師兄晌forum 度都可以繼續同大家分享啦~~
大家晌度遇見都係一種緣份,希望呢種咁好既分享氣氛可以一路維持落去,大家開開心心長跑長有~~
作者: piyrag    時間: 2009-6-25 17:23
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-6-25 17:26
原帖由 gary1027 於 2009-6-25 17:23 發表
花子阿dee,6.28有無報迪迪尼歡樂跑?

沒呀...考慮當中已經full 左...

Gary 兄有玩? 又緣慳一面啦...

Gary 兄仲報左咩比賽??
作者: piyrag    時間: 2009-6-25 17:27
作者: 駿3    時間: 2009-6-25 17:29
原帖由 running-sue 於 2009-6-25 17:19 發表

ching, 你誤會我意思喇,
當然, 遠近唔會妨礙學習既熱誠
我唸住邪神ching同你比較近, 一個唔覺意在逍遙跑(其他約跑),
見到邪神ching探班, 可以一問既意思罷了  

問就一定問la, 乜都唔識~
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-6-25 17:30
原帖由 gary1027 於 2009-6-25 17:27 發表
暫時仲有8月中興咋,無啦!

中興杯當日我想玩香港仔~~
唔知七月有係大型約跑呢~~
作者: 邪神    時間: 2009-6-25 18:01
原帖由 711MF 於 2009-6-25 17:14 發表

來日方長,我相信只要邪神得閒,
邪神分享會一定會繼續...

咁當然啦....

我都在分享會認識了好多人...

包括7兄你.....

亦擴闊了自已的眼光....

將來的事,無限個可能...
作者: 邪神    時間: 2009-6-25 18:05
原帖由 駿駿駿 於 2009-6-25 17:29 發表

問就一定問la, 乜都唔識~

咁當然啦.....

我唔識的時候,都會請教別人的意見及提議....

咁先有改進的空間....

駿駿,努力啦.....
作者: 卓卓    時間: 2009-6-25 18:11
原帖由 邪神 於 2009-6-25 18:05 發表

咁當然啦.....

我唔識的時候,都會請教別人的意見及提議....

咁先有改進的空間....

駿駿,努力啦.....

如果有 tslney 師兄帶住練馬克操,"您"話幾好呢
作者: wilson    時間: 2009-6-25 19:12
果然係好正!試下先!
作者: LMF    時間: 2009-6-25 22:01
今日試了幾式馬克操,感覺很好,發覺一些肌肉原來平時係冇郁動,變得懶惰 ,

即係依賴了另一些肌肉,增加負擔,唔知敢諗正唔正確?
可以試多幾次,分別應更明顯,不過今日真係好熱!!!
作者: 711MF    時間: 2009-9-10 12:38
作者: 力    時間: 2009-9-10 12:49
如前輩師兄練習踢腿, 可能再快d.
作者: shogikin    時間: 2009-9-10 13:00
標題: 回復 45# 的帖子
我就好需要踢腿用來鬆下關節AND拉下肌肉
上星期竟然有課在斧山,一步都無跑
"齋踢唔跑"

Kin in Running
作者: 上水馬王    時間: 2009-9-10 13:09
我覺得踢腿對跑步有用,不過齋踢腿而唔跑、缺乏速度上的磨練,就無乜用

其實兩樣都不可缺少...

至於踢腿及Interval的比例上,我諗因人而異啦
作者: 力    時間: 2009-9-10 13:09
標題: 回復 47# 的帖子
去斧山"齋踢唔跑"!?
作者: shogikin    時間: 2009-9-10 13:21
標題: 回復 49# 的帖子
是呀
那一課
齋踢腿無跑步

Kin in Running
作者: tslney    時間: 2009-9-10 13:25
!!!
幾時有個咁ge帖!!!
大家唔好傳傳下傳到我好勁先得咖 =.=
幾時有個咁ge帖=.= 我完全唔知ge = =?
作者: tslney    時間: 2009-9-10 13:31
我唔敢個個回覆睇曬 (太睇得起我啦)
睇左D, 其他D唔敢睇
1. 我係澳門人, 澳門約跑實到
2. 咩去上海比賽=.= 我係旅行之嘛, 我成個暑期無跟田徑隊, 暫定於下星期一開始玩番
3. 一定一定, 我有機會一定會親自將田徑隊裏面點practice post 出黎, 同大家分享
4. http://hk.geocities.com/pttrackandfield/new_page_6.htm
    呢個係我戈隊田徑隊網址, 大家可以入去睇

ps. 各位愛好田徑的朋友們!!不論你們跑得快與慢,跳得遠或近!只要大家對田徑運動有興趣.又不怕辛苦的話! 雪糕田徑隊歡迎大家的加入!!!
                                如果真的有興趣的話.可以直接聯絡(李SIR) 李sir 的MSN 係 : (for 澳門)

[email protected]
作者: Parco爸    時間: 2009-9-10 13:40
原帖由 tslney 於 2009-9-10 13:31 發表
我唔敢個個回覆睇曬 (太睇得起我啦)
睇左D, 其他D唔敢睇
1. 我係澳門人, 澳門約跑實到
2. 咩去上海比賽=.= 我係旅行之嘛, 我成個暑期無跟田徑隊, 暫定於下星期一開始玩番
3. 一定一定, 我有機會一定會親自將田徑 ...

tslney兄
原來是澳門跑友...
你地雪糕田徑隊個名好有趣...
長跑網有位版主allanccl(亮哥)熱愛食雪糕...叫佢留意下先.. ..

澳馬12/6日舉行...長跑網好多C兄姐過去..不知C兄會否參與呢...
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4958&extra=page%3D1
作者: tslney    時間: 2009-9-10 13:44
原帖由 Parco爸 於 2009-9-10 13:40 發表

tslney兄
原來是澳門跑友...
你地雪糕田徑隊個名好有趣...
長跑網有位版主allanccl(亮哥)熱愛食雪糕...叫佢留意下先.. ..

澳馬12/6日舉行...長跑網好多C兄姐過去..不知C兄會否參與呢...
http://www.l ...

應該會去,
但要由教練決定報半馬或迷你馬拉松
我91年出生
作者: kenneth    時間: 2009-9-10 13:47
作者: stanwong    時間: 2009-9-10 15:11
標題: 回復 45# 的帖子
對我呢D基本功欠佳的人來講, 呢D練習好有用喎, 起碼跑姿改善左好多~
但技術到了一定水平, 應該唔洗練咁多卦~
作者: tslney    時間: 2009-9-11 10:29
原帖由 stanwong 於 2009-9-10 15:11 發表
對我呢D基本功欠佳的人來講, 呢D練習好有用喎, 起碼跑姿改善左好多~
但技術到了一定水平, 應該唔洗練咁多卦~

無論你跑左幾多年,
熱身能避免嗎? 把這些動作當作熱身吧!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2