香港長跑網 - 長跑長友

標題: NIKE FREE 5.0V3 好唔好跑架? [打印本頁]

作者: jimmy0114    時間: 2009-6-28 22:14
標題: NIKE FREE 5.0V3 好唔好跑架?
NIKE FREE 5.0V3 好唔好跑架?
有冇師兄著緊??
覺得有咩好處同壞處架??
作者: 柔詠    時間: 2009-6-29 01:14
有無相睇下亞?
作者: Turalyon    時間: 2009-6-29 08:25
我諗係呢對..

我未著過, 身邊都無朋友著過, sorry, 比唔到意見
作者: 喪Ken    時間: 2009-6-29 11:20
聽人講個底都幾"淋",幾好跑。
小弟都想收集多啲nike free意見...
作者: ee_tpk    時間: 2009-6-29 11:30
我有 nike free 7.0.....
個 cashion 好快無吸震....
用來出街一流
作者: econecon    時間: 2009-7-1 04:33
原帖由 ee_tpk 於 2009-6-29 11:30 發表
我有 nike free 7.0.....
個 cashion 好快無吸震....
用來出街一流

即係唔好? 我有諗過5.0
ching點睇
作者: xomeone    時間: 2009-7-1 11:19
lee對跑鞋近排勁sale, 間間nike鋪頭都見到大大幅既 poster. 攪到我都有d心動.
作者: econecon    時間: 2009-7-1 17:19
原帖由 xomeone 於 2009-7-1 11:19 發表
lee對跑鞋近排勁sale, 間間nike鋪頭都見到大大幅既 poster. 攪到我都有d心動. " />" />" />" />" /> " />" />" />" />" /> " />" />" />" />" />

最緊要好.. 不過呢對同一般free 5.0有冇分別? 同7.0又點比?

同 mizuno又點比?
作者: ee_tpk    時間: 2009-7-1 17:22
NIKE 既 free 系列.... 當做出街鞋好了
作者: beginnerandrew    時間: 2009-7-1 17:34
Free系列一向主打獨特的鞋底設計,

令穿着者恍如赤足!

作者: econecon    時間: 2009-7-1 20:59
原帖由 beginnerandrew 於 2009-7-1 17:34 發表
Free系列一向主打獨特的鞋底設計,

令穿着者恍如赤足!

" />" />hjfghft

即係唔好?
作者: econecon    時間: 2009-7-1 21:00
原帖由 ee_tpk 於 2009-7-1 17:22 發表
NIKE 既 free 系列.... 當做出街鞋好了

即係差啦. oh
作者: miller    時間: 2009-7-1 22:17
原帖由 econecon 於 2009-7-1 21:00 發表

即係差啦. oh

我自己著過NIKE Free 5.0,佢o既特別設計係為左可以好似赤腳跑步咁樣可以訓練平時著跑鞋o既肌肉,呢對鞋o既感覺就好似著左一對有些少避震o既白飯魚,佢o既instruction都叫人先著對鞋黎行下,等你感覺下對鞋o既感覺,之後先再開始慢跑…

我自己都唔係好敢用佢黎跑長課同埋interval…
作者: econecon    時間: 2009-7-1 22:26
原帖由 miller 於 2009-7-1 22:17 發表

我自己著過NIKE Free 5.0,佢o既特別設計係為左可以好似赤腳跑步咁樣可以訓練平時著跑鞋o既肌肉,呢對鞋o既感覺就好似著左一對有些少避震o既白飯魚,佢o既instruction都叫人先著對鞋黎行下,等你感覺下對鞋o既感 ...

點解既? 會易傷?

我而家仲未有跑鞋,只係着NIke既去街鞋跑咋 唔知點好

有咩鞋介紹? 唔該ching 我係新手
作者: piyrag    時間: 2009-7-1 22:29
作者: econecon    時間: 2009-7-1 23:14
原帖由 gary1027 於 2009-7-1 22:29 發表

其實一般美記既跑鞋都足以應付一般人的需求。
你可以去去運動店舖詢問呀...

聽人講主要係分wave同rider

唔知邊種好? Nike似乎唔岩跑步睇左咁多回應
作者: ee_tpk    時間: 2009-7-1 23:31
原帖由 econecon 於 2009-7-1 23:14 發表

聽人講主要係分wave同rider

唔知邊種好? Nike似乎唔岩跑步睇左咁多回應

ching... 美記好多人著...
你幾重 ar? 你有咩要求 ?

保護性強有 rider, creation, aero, precision
輕身有 idaten, spacer 等等...
作者: econecon    時間: 2009-7-2 00:19
原帖由 ee_tpk 於 2009-7-1 23:31 發表

ching... 美記好多人著...
你幾重 ar? 你有咩要求 ?

保護性強有 rider, creation, aero, precision
輕身有 idaten, spacer 等等...

因為我乜都唔識呀 ching

我要求好簡單, 保護性高, 同埋襟着

我134lbs , 167cm 男
作者: 力    時間: 2009-7-2 14:21
原帖由 econecon 於 2009-7-2 00:19 發表

因為我乜都唔識呀 ching

我要求好簡單, 保護性高, 同埋襟着

我134lbs , 167cm 男

If you are targeting to run a 10K or a hour only, then Mizuno wave idaten or spacer is good enough for you.
If you are targeting to run a HM or FM, then you can try Mizuno wave aero, LSD or rider.
作者: econecon    時間: 2009-7-2 16:23
原帖由 Alex 於 2009-7-2 14:21 發表

If you are targeting to run a 10K or a hour only, then Mizuno wave idaten or spacer is good enough for you.
If you are targeting to run a HM or FM, then you can try Mizuno wave aero, LSD or rider ...

我而家目標先係10K, 跟住就想跑HM
thanks ching

咁我知要買咩啦
作者: MrMoonLight    時間: 2009-7-15 14:14
我有對舊款 Nike Free, 可以用名牌白飯魚黎形容, 我只係著黎做尖同跑機, 出街千其吾好諗
作者: econecon    時間: 2009-7-15 16:23
原帖由 MrMoonLight 於 2009-7-15 14:14 發表
我有對舊款 Nike Free, 可以用名牌白飯魚黎形容, 我只係著黎做尖同跑機, 出街千其吾好諗

名牌白飯魚.. 咁係唔係平時d波鞋仲好d?
作者: MrMoonLight    時間: 2009-7-17 11:33
原帖由 econecon 於 2009-7-15 16:23 發表

名牌白飯魚.. 咁係唔係平時d波鞋仲好d?

個人講絶對係, 佢鞋面鞋底都薄 chit chit, 據佢話係可以練腳底同小腿肌肉, 即係搥仔打心口, 本電話簿越薄就越可以練胸肌........咁比喻得吾得呢 ?
劉翔腳傷都唔知關吾關佢事 ?
作者: lynnling    時間: 2009-7-17 12:35
硬係覺得個鞋底會好快蝕

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2