香港長跑網 - 長跑長友

標題: 東涌跑步路線1: 東涌赤鱲角緩跑徑 [打印本頁]

作者: Gills    時間: 2008-3-5 18:03
標題: 東涌跑步路線1: 東涌赤鱲角緩跑徑
有幸當上離島區版主, 因平日於赤鱲角上班, 所以午膳時間經常於區內練跑, 把一些路線提供比大家:

東涌赤鱲角緩跑徑
起步點: 東涌往屯門碼頭
結束點: 同上

地圖:

登錄/註冊後可看大圖

(1) 起步點: 東涌碼頭(往屯門) 私人屋苑對面

登錄/註冊後可看大圖

(2) 沿海邊行人路跑, 100米內會見到昂坪360覽車,係你頭頂經過

登錄/註冊後可看大圖

(3)之後經過行車及行人路既橋,此時開始進入赤鱲角機場後勤區,方向與360覽車相同

登錄/註冊後可看大圖

(4)跑過橋後, 紅色緩跑徑開始係地上出現, 一直沿紅徑前跑, 轉彎後會見到巴士站.

登錄/註冊後可看大圖

(5) Keep you way ! 之後會經過古窯公園及古物園.

登錄/註冊後可看大圖

(6) 繼續沿紅徑跑, 會見到指示牌, 咁就冇跑錯方向啦.

登錄/註冊後可看大圖

(7) 指示牌後係若100米大直路, 右邊繁密樹林.

登錄/註冊後可看大圖

(8) 左邊有3支旗桿

登錄/註冊後可看大圖

(9) 路隨隨向下, 會穿過橋底

登錄/註冊後可看大圖

作者: Gills    時間: 2008-3-5 18:16
(10) 嘩,之後就見到剛才起步點. (碼頭景)

登錄/註冊後可看大圖

(11) 繼而無敵海景盡收眼底.

登錄/註冊後可看大圖

(12) 右邊海面不時會有中華白海豚出沒, 而盡頭兩座建築物為港龍及國航班公大樓.

登錄/註冊後可看大圖

(13) 你覺得咁既風景跑步點尼.

登錄/註冊後可看大圖

(14) 左邊不時會有機場快線列車經過

登錄/註冊後可看大圖

(15) 直至兩座建築物盡頭回程, 又係另一個景.

登錄/註冊後可看大圖

來回大約3K. 多謝收睇.

作者: Alfred    時間: 2008-3-5 21:45
好正喎。
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-3-5 21:56
好似有些道路在跑大路之王有跑過的。
我在2000年從出江湖第一次比賽就在這裡。
好似跑到2004年後就無辦了,真懷念。
作者: kenneth    時間: 2008-3-6 08:44
作者: michaelyw    時間: 2008-3-6 09:45
thanks for sharing
I do like this running track ~
作者: Gills    時間: 2008-3-6 12:06
慢子兄, 原來大路之王係尼度搞過比賽, 可惜2000年o個段時間長註國內工作沒法參加, 我係1990年第一次參加Adidas King of the Road, 當時覺得好正, 而且跑步既風氣冇現在咁普及, 唔係甘多人參加. 但跑既路線好有創意, 可能當時年青, 好多地方都未去過, 跑步之餘又識多左好多地方. 屋企仲有件陳年大路之王既T. post上黎比大家睇下.

登錄/註冊後可看大圖

原帖由 慢速小子 於 5-3-2008 21:56 發表
好似有些道路在跑大路之王有跑過的。
我在2000年從出江湖第一次比賽就在這裡。
好似跑到2004年後就無辦了,真懷念。  

作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-3-6 12:16
嘩!十幾年前的衫還保留!
作者: Gills    時間: 2008-3-6 12:23
好多紀念T(有紀念價值既)會好好珍藏,攞左都冇著過,所以仲 keep 到家吓. 好一於星期日著下, 不過唔知仲著唔著得落.

原帖由 慢速小子 於 6-3-2008 12:16 發表
嘩!十幾年前的衫還保留!hjfgchdf" />hjfgchdf" />  

作者: tsang    時間: 2008-3-6 22:40
原帖由 Gills 於 2008-3-5 18:03 發表
有幸當上離島區版主, 因平日於赤鱲角上班, 所以午膳時間經常於區內練跑, 把一些路線提供比大家:

東涌赤鱲角緩跑徑
起步點: 東涌往屯門碼頭
結束點: 同上

地圖:
http://i189.photobucket.com/al ...
GILLS你跑咁多年可否分享經驗?你跑道路或跑山?我學跑幾年,跑山多,有冇興趣一齊練跑?大東、鳳凰、或大澳、路線有多條。有冇參賽毅行.............
作者: ChARsoN    時間: 2008-3-7 00:59
唔知沿住北大嶼山公路側邊條小路跑可以去到邊?
作者: Gills    時間: 2008-3-7 10:11
標題: 回復 10# 的帖子
好呀好呀, 一齊跑最好不過, 我好濫跑(咩路都跑一餐), 以前一早去(夏天5:00幾, 冬天6:00幾)通常晨咁早出去屋企人唔明我點解咁早去邊,現在返機場尼邊, 就轉左平日中午跑, 假日維持清早, 一般練習平路多, 但有時想接觸多D大自然就去跑山, 郊野公園等等. 想分同人享下跑步既樂趣, 或者介紹吓一D理想練習地方. 我諗著post多幾條離島區跑線, 計劃係東涌至昂坪,有冇好提議呀. 毅行者未參加過, 好唔好玩? 你講o個D路我都未跑過, 有機會帶我去跑番轉呀.

作者: Gills    時間: 2008-3-7 10:18
標題: 回復 11# 的帖子
ChARsoN兄, 講係唔係東涌道, 定係連接裕東o個條小路沿海邊去沙螺灣.
作者: Alfred    時間: 2008-3-7 10:36
標題: 回復 13# 的帖子
Gills 兄,去沙螺灣一段風景極正,但而家東涌空氣差D,要等秋天。
作者: Gills    時間: 2008-3-7 11:26
標題: 回復 14# 的帖子
空氣有時都OK既, 不過要撞彩, 我會去試吓沙螺灣條線, 再影D相比大家睇.
作者: tsang    時間: 2008-3-7 13:30
原帖由 Gills 於 2008-3-7 10:11 發表
好呀好呀, 一齊跑最好不過, 我好濫跑(咩路都跑一餐), 以前一早去(夏天5:00幾, 冬天6:00幾)通常晨咁早出去屋企人唔明我點解咁早去邊,現在返機場尼邊, 就轉左平日中午跑, 假日維持清早, 一般練習平路多, 但有時想接觸多 ...
路線一:消防局起步----經逸東、沙螺灣、深凹、大澳、優點:有平路、上下斜、越野路、來回二十七公里左右,跑全程等同全馬體力相約。二......經逸東、赤臘角村、黃龍坑、大東山、白公坳、東涌道回。或加長:上鳳凰山、昂平、羅漢寺回。或再加長:深凹道、靈會山、大澳、全程約三十六公里左右 三.......白芒、牛枯朗村、梅窩、南山、二東山、大東山、路路相通 樂施 毅行一百公里香港其中一站(麥理浩徑全程)極有挑戰有冇興趣?
作者: Gills    時間: 2008-3-7 13:48
標題: 回復 16# 的帖子
嘩嘩嘩... ...睇到都想而家即刻去, 咁多條線, 長,斜,平,山,攪到我想舉家搬入黎住, 唔洗得午膳時間玩得o個一粒半粒鐘.願聞其詳.
作者: kenneth    時間: 2008-3-7 13:55
作者: tsang    時間: 2008-3-7 23:03
原帖由 kennethwat 於 2008-3-7 13:55 發表

Ching 我都想玩 ,風景一定不錯。尤其入大澳嗰條,另外Ching C姊,有冇興起組隊毅行?我想,但第一次。
毅行一定組隊,要快腳,有冇興趣?男十二或十三個鐘、女十四或十五個鐘,如果更快更理想(一切安排.........全包)或十六、十七、十八個鐘可唔可以????有興趣出來練習,交流、分享、互相學習、取長補短、相信會更上一層樓。星期一至五都可以,六日有時可以,保持聯絡,有興趣快慢冇問題一齊走返轉。夏天到,有時下午六時走轉鳳凰 景色迷人...........
作者: tsang    時間: 2008-3-7 23:24
原帖由 Gills 於 2008-3-7 10:11 發表
好呀好呀, 一齊跑最好不過, 我好濫跑(咩路都跑一餐), 以前一早去(夏天5:00幾, 冬天6:00幾)通常晨咁早出去屋企人唔明我點解咁早去邊,現在返機場尼邊, 就轉左平日中午跑, 假日維持清早, 一般練習平路多, 但有時想接觸多 ...
計劃:東涌至昂平1全部消防局起步、逸東、棧道、昂平。2逸東、羅漢寺、地塘仔、昂平。3逸東、沙螺灣、昂平。4東涌道、鳳凰山、昂平。保持聯絡,才時可以走返轉。
作者: awyh    時間: 2008-3-8 00:06
原帖由 tsang 於 2008-3-7 23:24 發表
計劃:東涌至昂平1全部消防局起步、逸東、棧道、昂平。2逸東、羅漢寺、地塘仔、昂平。3逸東、沙螺灣、昂平。4東涌道、鳳凰山、昂平。保持聯絡,才時可以走返轉。

你D路線好正喎,但係我唔係好熟個頭,介唔介意Port條Path黎看看。

另外,係相入面見到機場D風景真係好正,有機會我都想去跑番轉。
作者: tsang    時間: 2008-4-14 22:05
原帖由 awyh 於 2008-3-8 00:06 發表

你D路線好正喎,但係我唔係好熟個頭,介唔介意Port條Path黎看看。

另外,係相入面見到機場D風景真係好正,有機會我都想去跑番轉。
   近較忙,Port條Path黎看太遲,我星期日(20號  )走之前提的路線,有興趣一齊走,八時三十分東涌消防局集合走步,到時見。
作者: Gills    時間: 2008-4-15 11:49
tsang兄/姐, 咁跑邊條先?

計劃:東涌至昂平(全部消防局起步)
1逸東、棧道、昂平。
2逸東、羅漢寺、地塘仔、昂平。
3逸東、沙螺灣、昂平。
4東涌道、鳳凰山、昂平。

計劃幾多位, 途中有冇水補給?

原帖由 tsang 於 14-4-2008 22:05 發表
    近較忙,Port條Path黎看太遲,我星期日(20號  )走之前提的路線,有興趣一齊走,八時三十分東涌消防局集合走步,到時見。

作者: tsang    時間: 2008-4-15 14:22
標題: 回復 23# 的帖子
星期日晨八時三十分東涌消防局集合起步,
作者: tsang    時間: 2008-4-15 14:23
作者: Gills    時間: 2008-4-15 14:30
tsang兄/姐, 收到收到, 星期日晨八時三十分東涌消防局集合起步, 唔係跑哂四條線呱.... 小弟唔夠氣.... 咁有冇水補給定自備呀.

原帖由 tsang 於 15-4-2008 14:23 發表

作者: tsang    時間: 2008-4-15 14:37
原帖由 Gills 於 2008-4-15 11:49 發表
tsang兄/姐, 咁跑邊條先?

計劃:東涌至昂平(全部消防局起步)
1逸東、棧道、昂平。
2逸東、羅漢寺、地塘仔、昂平。
3逸東、沙螺灣、昂平。
4東涌道、鳳凰山、昂平。

計劃幾多位, 途中有冇水補給?
現時十幾人,黃龍坑、大東、鳳凰、羌山、大澳、沙螺灣、糧水自傋。
作者: kenneth    時間: 2008-4-15 14:44
作者: Gills    時間: 2008-4-15 17:56
Kenneth兄, 條線好新鮮, 但有些路段係東涌跑過, 不過唔易跑, 睇下星期五跑完青山先決定玩唔玩.

原帖由 kennethwat 於 15-4-2008 14:44 發表

Gills Ching--> 閣下都很強 ,星期五走完青山,星期日再走大嶼山。

作者: chrislo999    時間: 2008-5-15 18:27
各位好....小弟剛考完會考...近幾日開始跑步( 無跑開 )...... 我想問..這條路線是否合適 ?
作者: Gills    時間: 2008-5-16 09:44
標題: 回復 30# 的帖子
Hi Chris兄 如果冇跑開,  最好跑吓 赤鱲角緩跑徑先, 暫時唔玩 Tsang C姐提果幾條線, 因為都有D難度. 除非C姐拍心口帶住走啦.
作者: 瘋瘋    時間: 2008-5-16 17:18
作者: blurmax    時間: 2008-6-21 00:08

I began to join open running race in 2004.  King of the Road?  Never attended ah!
作者: 得得地    時間: 2009-9-20 02:54
原帖由 Gills 於 2008-3-5 18:16 發表
來回大約3K. 多謝收睇.

嘩 ! 咁多相, 以為要跑好遠 ?
3km ? 等我得閒研究吓, 試吓先. 謝謝 !   
作者: 得得地    時間: 2009-10-8 23:40
今日跑咗過去機場, 原來就係哩條路.
機場緩跑徑, 佢自己話有兩公里長.
由映灣園嗰邊去到緩跑徑尾, 再返映灣園嗰邊, 唔知夠唔夠十公里呢 ?

聽落好似逸東嗰邊仲有好多路喎 ?!
等我得閒都去試吓先.

想問吓, 大嶼山公路靠山嗰度咪有條路嘅 ?
唔知可唔可以落去跑呢 ?
由東涌跑去欣澳, 我估都有廿公里呀 ?!     

謝謝 !   
作者: Gills    時間: 2009-11-1 00:05
得得地C兄, 係咪講呢條路線, 來回都有10K.

東涌雖則為新市鎮, 但亦有很多舊古蹟.

路徑細明: 東岸路.赤立角南路.東涌海濱路.喜東街.白芒
距離: 來回若10k
地圖:

登錄/註冊後可看大圖

往日與友人行山時的照片 ( 由東涌可以行往大嶼山既另一邊梅窩)

登錄/註冊後可看大圖

經過沿海兩個私人屋苑

登錄/註冊後可看大圖

沿東涌海濱路到達喜東街

登錄/註冊後可看大圖

經前面油站旁小路進入沿海跑徑

登錄/註冊後可看大圖

行過油站後會經一閘口

登錄/註冊後可看大圖

沿海跑徑展現眼前

登錄/註冊後可看大圖

右手旁邊是機場列車及地鐵東涌線列車路

登錄/註冊後可看大圖

陽光普照時, 可遠望屯門海旁

登錄/註冊後可看大圖

路旁有不少奇趣之植物

登錄/註冊後可看大圖

跑至盡頭會見一行人隧道入口

登錄/註冊後可看大圖

穿過漫長之隧道後

登錄/註冊後可看大圖

旁邊有怡人之小湖

登錄/註冊後可看大圖

亦發現為奧運而建既奧運林, 沿奧運林經白芒可跑往大嶼山既另一邊梅窩, 但時間關係就此拆返.
作者: 得得地    時間: 2009-11-8 22:16
原帖由 Gills 於 2009-11-1 00:05 發表
得得地C兄, 係咪講呢條路線, 來回都有10K.
東涌雖則為新市鎮, 但亦有很多舊古蹟.
路徑細明: 東岸路.赤立角南路.東涌海濱路.喜東街.白芒
距離: 來回若10k

謝謝 Gills 師兄.
我跑過嘅係下圖, 由映灣園去機場, 足 10km. (~ 10.4km)

原來油站嗰度有路出去, 正喎 !
第時又可以多條路嚟跑.     
作者: TCRunner    時間: 2010-2-3 21:00
離島版真係好靜,要隔一段長時間才有新帖或回復。

小弟住過大嶼山(愉景灣、東涌)前後近十年,最多時間係東涌,差不多有7年時間,可以話睇住佢發展.以上兩位師兄所講的兩條路線亦是小弟以往經常跑的以下有一些提議可供參考

機場緩跑徑路線

1.
紅色緩跑徑固然短但沿「過路灣路」跑到中航大廈的緩跑徑盡頭後是可以繼續向前的沿「東岸路」靠右挨近海邊跑車流其實好稀疏 (尤其早上),不用太擔心安全問題可以一直跑到亞洲國際博覽館沿途經油站哥爾夫球場新過境碼頭及萬豪酒店加上原先的紅色緩跑徑此段路覆蓋整個機場島的東北面

2.
想加點上落斜及山路練習可以有以下變化 (此段路我亦間中見有些機場特警練跑時採用) :跑完緩跑徑回頭後沿「赤鱲角南路」出海濱公園入公園後向昂平纜車塔方向跑至盡頭近行人隧道沿山邊行人路(「順東路」旁)跑到約「東堤灣畔」對開有一條石級路可沿此路向上跑到小山頂後落山有分岔路向右跑落馬灣涌(較短而斜)向左跑落「逸東村」。

白芒路線

經映灣園中石化油站後的沿海行人路跑至白芒碼頭旁邊有一行人隧道跑過隧道即到大蠔灣可沿入村路跑此路初段較平中段較斜全段路有幾個分岔路口認清指示牌揀往梅窩方向便是此路線亦即是今年1/31心晴行動10K的路線到了梅窩可選擇回頭或者可選擇沿海灘跑向「東灣頭」,經過戶外康樂營後有一山徑可到愉景灣此段路上山部份或許較適合行山多過跑雖然多是石屎路但前半段上山路多石級及高度提升得快,半段落愉景灣則多大斜路尤其是「熙篤會神樂院」那段)。到愉景灣可搭穿梭巴士返回東涌。

作者: eddiebuzz    時間: 2010-2-4 18:40
原帖由 TCRunner 於 2010-2-3 21:00 發表

Hi ching, we are neighbor!

Google map similar to your route 2 http://maps.google.com/maps/mm?ie=UTF8&hl=en&ll=22.281203,113.981888&spn=0.080534,0.135098&z=13
作者: allanccl    時間: 2010-2-5 11:23
原帖由 eddiebuzz 於 2010-2-4 18:40 發表

Google map similar to your route 2 http://maps.google.com/maps/mm?ie=UTF8&hl=en&ll=22.281203,113.981888&spn=0.080534,0.135098&z=13

想問下eddiebuzz師兄,在東涌有無儲物、更衣、沖涼既地方? 我地住市區既好想搞一次跑這捚(東涌起步),最好長少少,e.g.去到大澳回頭都得,跑完可以沖涼,之後可以行東涌食下野咁。唔知有無呢方面既資料?
作者: TCRunner    時間: 2010-2-5 17:55
原帖由 eddiebuzz 於 2010-2-4 18:40 發表

Hi eddiebuzz,

Yes, but we are ex-neighbor now, because I moved out of Lantau Island a few months ago.

Your link to the Google map shows the entire North Lantau Highway running from NE to SW, somewhat different from the 2nd route I mentioned, which traverses the northeastern hilly part of Lantau Island from Pak Mong to Discovery Bay through Mui Wo.

In fact, I tried several times running along the highway, but failed to find any safe route that covers the entire length. Starting from Tung Chung, I tried two possible routes:

1) Run along the DB shuttle bus lane parallel to the hill on the right, but it’s an unsafe route with DB shuttle buses and sometimes other vehicles travelling at high speed.

2) Run along the pavement parallel to the coast on the left, but interrupted near Pak Mong pier by a few meters wide gap of the “Tai Ho Wan” gateway. Also, several hundred meters from the Airport
Railway depot, somewhere near “Sham Shui Kok”, the pavement is almost closed off by MTR rail (leaving very little space, too narrow to allow people to pass through safely, because it’s a near vertical cliff on the left hand side).

作者: TCRunner    時間: 2010-2-11 07:15
原帖由 allanccl 於 2010-2-5 11:23 發表

想問下eddiebuzz師兄,在東涌有無儲物、更衣、沖涼既地方? 我地住市區既好想搞一次跑這捚(東涌起步),最好長少少,e.g.去到大澳回頭都得,跑完可以沖涼,之後可以行東涌食下野咁。唔知有無呢方面既資料?

見咁耐冇更新,恕我多嘴代答。文東路公園內有更衣室,附設儲物櫃及沖涼地方。 地點是東薈城商場往諾富特酒店方向的出口 (地鐵C出口乖自動電梯往商場頂層,朝商場天橋伸延部份直行到尾)。 該處沖涼地方面向私人屋苑海堤灣畔,左手面是小型足球場,右手面是酒店。另外,同一條街道(文東路)於2月18日會有一 lcsd 離島區新運動埸館啟用,相信會附設更衣室及沖涼等設施。地點跟前述的公園相當接近,屬酒店的一左一右。( http://www.lcsd.gov.hk/lsb/b5/facilities.php?ftid=0&did=3
作者: mill    時間: 2010-2-14 12:28

新的一年我都祝大家事事順利, 身體健康, 當然唔少得長跑長有啦,

祝各位靚女們靚上加靚, 一日fir過一日. 一年好過一年.                                             

作者: -R-    時間: 2010-2-14 23:10
祝各位新年進步, 萬事如意, 精神爽利, 長跑長友
作者: shogikin    時間: 2010-2-15 10:57
祝捷會籌備小組向長跑網仝人拜年

祝各跑友
虎年進步,長跑長有

若大家過年收到一些禮物,適合作祝捷會的抽獎,歡迎向各祝捷會籌備小組人員聯絡,謝謝

作者: imchristy    時間: 2010-2-16 13:22
祝各位:虎年進步,身體健康,越跑越快!!
作者: 得得地    時間: 2010-2-18 18:58
原帖由 TCRunner 於 2010-2-5 17:55 發表
Yes, but we are ex-neighbor now, because I moved out of Lantau Island a few months ago.

Hello ! eddiebuzz ching & TCRunner ching !   

之前有一條路線, 係由映灣園去機場緩跑徑,
去到港龍/中航折返, 來回有 ~10km.

最近幾日亂打亂撞, 經過咗國泰城再到博覽館, 再返映灣園.
我上網睇過, 由博覽館返到映灣園, 應該有 ~7.5km.
(如果來回, 即可以有 15km)

另今日由東薈城去到欣澳, (途中經過白芒條隧道),
去到欣澳地鐵站再返去東薈城, 差唔多係 21km.
(途經少少 Unicef 半馬路段)

祝離島東涌跑友:
新年進步, 如虎添翼 !
渣馬加油 !
作者: TCRunner    時間: 2010-2-20 10:11
原帖由 得得地 於 2010-2-18 18:58 發表

Hello ! eddiebuzz ching & TCRunner ching !   

之前有一條路線, 係由映灣園去機場緩跑徑,
去到港龍/中航折返, 來回有 ~10km.

最近幾日亂打亂撞, 經過咗國泰城再到博覽館, 再返映灣園 ...

Hello 得得地 ching,

映灣園至博覽館條路也是我經常跑的路線.我第一次跑已經是七年前的事了. 以前剛般入東涌,搵跑步路線一樣係亂打亂撞. 當時未有緩跑徑,只有沿馬路旁跑入機場. 過了中航大樓後沿東岸路旁跑至油站,後面只是一塊有圍板的大爛地(博覽館、高爾夫球場、酒店、新過境碼頭....仍未施工) 連MTR博覽站也未起.當時膽糙糙越過圍板,跨越大地盤跑到現時博覽館MTR位置. 其後地盤開工,路線要略為縮短至油站. 直至兩年多前,高爾夫球場等建築陸續落成後,才可恢復跑至現時的博覽館. 跑左條路咁多年,都好有感情. 雖然現在已遷出,但仍有家人住東涌,間唔中都會返東涌走一轉.
作者: 得得地    時間: 2010-2-20 13:24
原帖由 TCRunner 於 2010-2-20 10:11 發表
跑左條路咁多年,都好有感情. 雖然現在已遷出,但仍有家人住東涌,間唔中都會返東涌走一轉.

如果那時, 你有拍照便好了.
我剛搬入東涌半年, 感覺很正 !   (跑步運動)

TCRunner <-- 你個名, 唔好轉呀 ! 當正你係東涌人 !   

有冇其他師兄一齊跑 ?
不過, 我自己都係好不定時咁跑......
我仲未試過過逸東嗰邊......
作者: TCRunner    時間: 2010-2-21 07:02
原帖由 得得地 於 2010-2-20 13:24 發表

如果那時, 你有拍照便好了.
我剛搬入東涌半年, 感覺很正 !   (跑步運動)

TCRunner  

想睇舊照之嘛, 完全冇問題! 以往家住某屋苑單邊高層(>40/f),所以安坐家中已可輕易拍得東涌灣、昂平纜車站及機場全景.天朗氣清時可以見到西北面的屯門,甚至遠至西面的珠海.

作者: TCRunner    時間: 2010-2-21 08:23
緩跑徑部份路段舊貌:
作者: 得得地    時間: 2010-2-21 12:31
原帖由 TCRunner 於 2010-2-21 07:02 發表
想睇舊照之嘛, 完全冇問題! 以往家住某屋苑單邊高層(>40/f),所以安坐家中已可輕易拍得東涌灣、昂平纜車站及機場全景.天朗氣清時可以見到西北面的屯門,甚至遠至西面的珠海.

嘩! 真係好有價值嘅相.
我住咗喺東涌約半年, 都越嚟越鍾意哩度.
雖然搭車係用多咗時間, 但係環境同嗰種悠閒啲嘅感覺就好正.
而且有得跑步, 如果有埋單車就更好囉......

Thank you very much !   
作者: lantau    時間: 2010-2-23 19:50
Ching,新手向各位打招呼,hello大家長跑長有呀!
我都係東涌跑友呀,平時多數都係東涌出發跑去機場,大嶼山和青馬方向等等,Ching提供d路線都很好呀,東涌真係好多路可以跑,長又得短又得,大家一齊努力加油!
作者: 得得地    時間: 2010-3-17 22:27
原帖由 lantau 於 2010-2-23 19:50 發表
Ching,新手向各位打招呼,hello大家長跑長有呀!
我都係東涌跑友呀,平時多數都係東涌出發跑去機場,大嶼山和青馬方向等等,Ching提供d路線都很好呀,東涌真係好多路可以跑,長又得短又得,大家一齊努力加油!

你好呀 !
正話落街跑, 由私人屋苑跑到去公屋附近... 途中都見到有好多師兄師姐呀 !

唔知有冇人跟車路跑上山跑去大嶼山另一面呢 ? 有冇路跑呢 ??
作者: TCRunner    時間: 2010-3-19 22:59
原帖由 得得地 於 2010-3-17 22:27 發表

唔知有冇人跟車路跑上山跑去大嶼山另一面呢 ? 有冇路跑呢 ??

Ching,唔計吊腳嘅深屈道,東涌道係唯一貫穿大嶼山南北嘅車路。自從新東涌道(伯公坳段打後)舊年全線落成變雙線行車兼且附設行人路後,照計全條東涌道都可以跑。由逸東對開開始,沿途係一路上斜,經石門甲、地塘仔,一路上到伯公坳頂,隨後便是環繞約二至三百米高嘅山腰落嶼南道近貝澳出口。條路車流唔多,過伯公坳轉入山腰後嘅一段新路約2.5-3K長,居高臨下全無遮擋面向嶼南一帶海灘,天朗氣清時風景一流,比赤鱲角緩跑徑更勝一籌。我臨搬之前想試跑咗好耐,但始終得一個人唔敢單獨試。

作者: lantau    時間: 2010-3-29 12:26
原帖由 得得地 於 2010-3-17 22:27 發表

你好呀 !
正話落街跑, 由私人屋苑跑到去公屋附近... 途中都見到有好多師兄師姐呀 !

東涌跑去大嶼山可以跑東涌道,但唔洗跑馬路的,全程跑行人路,我都跑過好多次了,裕東跑到伯公坳來回都係11k左右

登錄/註冊後可看大圖

裕東跑到東涌道盡頭回旋處(已到長沙)來回16k左右,每次跑完都很有滿足感,但跑呢段路要小心膝頭了!

登錄/註冊後可看大圖

如果跑長課可以由東涌跑海濱(即中石化油站)途經白芒,小蠔,欣澳站到大青洲來回大約28k左右,沿途風景美麗!

登錄/註冊後可看大圖

分享平時跑開的路線,請ching指教!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2