香港長跑網 - 長跑長友

標題: 冰敷一問 [打印本頁]

作者: WAISMMAR    時間: 2009-7-7 18:09
標題: 冰敷一問
大家冰敷時係咪用通常用冰袋
係唔係長方形 一快野咁嫁?
仲有係邊都買都嫁
因為我去過d超市 藥房 7仔都無得買喔
作者: foobar    時間: 2009-7-7 20:18
冰乎都要比錢 , 咩野世界黎ga
你自未有雪櫃囉 , 雪櫃上層係有做冰粒個D 倒冒 .
半個鐘就一堆出爐~.~     一次三粒或四粒,放係膠袋 , 都可以乎到10min以上
比咩錢~.~ 錢多都唔係咁花ga
作者: piyrag    時間: 2009-7-7 20:37
作者: ee_tpk    時間: 2009-7-8 01:23
原帖由 WAISMMAR 於 2009-7-7 18:09 發表
大家冰敷時係咪用通常用冰袋
係唔係長方形 一快野咁嫁?
仲有係邊都買都嫁
因為我去過d超市 藥房 7仔都無得買喔

你試試去屈臣氏, mannings ... 果度有得買..
我用 3M NEXCARE 果種冰墊, 差不多 60 蚊.. 睇 ching 捨唔捨得...

但聽一位 ching 講...冰墊溫度太低... 好易凍傷皮膚...
如果用冰墊...要用密實袋裝 d 水..再將冰墊放入密實袋來用...
敷十分鐘就夠了....
作者: ee_tpk    時間: 2009-7-8 01:27
原帖由 foobar 於 2009-7-7 20:18 發表
冰乎都要比錢 , 咩野世界黎ga" />" />" />" />fhjfrt
你自未有雪櫃囉 , 雪櫃上層係有做冰粒個D 倒冒 .
半個鐘就一堆出爐~.~     一次三粒或四粒,放係膠袋 , 都可以乎到10min以上" />" />
比咩錢~.~ 錢多都唔係咁 ...

ching... 樓主之前都話自己係新手... 都係唔識先至問...
又唔駛句句都同人地頂到衡既...
作者: 駿3    時間: 2009-7-8 01:31
我都唔識呀~多謝ee ctse 指教
作者: ee_tpk    時間: 2009-7-8 01:34
原帖由 駿駿駿 於 2009-7-8 01:31 發表
我都唔識呀~多謝ee ctse 指教

其實冰粒應該係最好..
gary 兄所提既雜豆冰敷大法幾好...

只係我本身有冰墊... 懶得去製冰之 ma~
作者: WAISMMAR    時間: 2009-7-8 16:23
唔該晒 大家
作者: Parco爸    時間: 2009-7-8 16:41
幾蚊買包紅豆黃豆綠豆..乜豆都得..
雪凍佢...就可緊貼你肌膚每寸部位...
可翻用又翻用..又不會水汪汪...
作者: piyrag    時間: 2009-7-8 16:45
作者: 龜速行    時間: 2009-7-8 17:30
原帖由 Parco爸 於 2009-7-8 16:41 發表 幾蚊買包紅豆或黃豆或綠豆..乜豆都得.. 雪凍佢...就可緊貼你肌膚每寸部位... 可翻用又翻用..又不會水汪汪...  

作者: 龜速行    時間: 2009-7-8 17:33
WAISMMAR c hing/ c tse

小弟都用開 3M NEXCARE 冰墊

ok ar !!
作者: kopo1128    時間: 2009-7-8 23:31
我都係用雜菜包. 好使好用, 又夠平!!!!
作者: newfoot    時間: 2009-8-3 22:50
最平方法:用冰粒加水,包布.
冰敷不得超過15 mins

通常在急性創傷72小時內使用

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2