香港長跑網 - 長跑長友

標題: 20090802 分齡組半奧運三項鐵人賽及小鐵人三項鐵人錦標賽 - 現已開始接受報名! [打印本頁]

作者: franklcf    時間: 2009-7-9 16:36
標題: 20090802 分齡組半奧運三項鐵人賽及小鐵人三項鐵人錦標賽 - 現已開始接受報名!
2009 分齡組半奧運三項鐵人賽及小鐵人三項鐵人錦標賽 - 現已開始接受報名!

報左但未有單車.....hahaha, 真攪笑. 等緊張credit card 到
有冇人call van 由荃灣去比賽呀?
作者: cfchan    時間: 2009-7-9 20:36
我會去玩呢場!
作者: gforce    時間: 2009-7-9 23:24
一定會報
作者: key    時間: 2009-7-10 09:51
Go Go Go !!!
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-10 22:57
創新路,好呀,一定報。
作者: cfchan    時間: 2009-7-11 21:14
啱啱報左名!
作者: key    時間: 2009-7-16 11:05
也報左
作者: iou    時間: 2009-7-19 23:41
我想問下如果租車會俾咩車你?
作者: key    時間: 2009-7-20 09:18
原帖由 iou 於 2009-7-19 23:41 發表

通常租嘅車都會較舊, 車身也較為生誘
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-20 09:51
原帖由 iou 於 2009-7-19 23:41 發表

細己 d 車係 giant ...鋁架 OCR 3....好彩既可能有 105 件,
最少都 Tigera. $90 咋.........低到爛啦 (好 hard sell 呀 哈哈)
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-20 09:57
原帖由 key 於 2009-7-20 09:18 發表

通常租嘅車都會較舊, 車身也較為生誘   

起初我都以為係......事實出乎意料....
同阿偉單聲.......可以借埋 cataeye velo 8 speedometer 俾你
(租車 5 使 + $ 有 咪數表去比賽... )
初初我都係租佢車去比賽 , 諗住都無乜好野,
点知一上手 , 5 係化...執到架車甘正既.......9 草
包運費....超荀呀
作者: bmc    時間: 2009-7-20 10:03
希望新車運到,如果唔係我都要租車
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-20 10:42
原帖由 bmc 於 2009-7-20 10:03 發表
希望新車運到,如果唔係我都要租車

仲有 2 星期 , 希望你收到啦
作者: key    時間: 2009-7-20 12:14
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-20 09:57 發表

起初我都以為係......事實出乎意料....
同阿偉單聲.......可以借埋 cataeye velo 8 speedometer 俾你
(租車 5 使 + $ 有 咪數表去比賽... )
初初我都係租佢車去比賽 , 諗住都無乜好野,
点 ...

咁荀??? 知道我以前都去世紀租啦, 不過佢地冇十點都未開門, 我想早d 踩都唔得, 所以嬲起上黎都係自己買架算數
作者: franklcf    時間: 2009-7-20 12:33
我都吾知可以咁早都租到車........如果吾係早玩左2年啦 .
吾洗淨係玩水陸.
作者: bmc    時間: 2009-7-20 13:32
原帖由 franklcf 於 2009-7-20 12:33 發表
我都吾知可以咁早都租到車........如果吾係早玩左2年啦 .
吾洗淨係玩水陸.

總會的報名表有得take要唔要租車
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-20 13:42
原帖由 bmc 於 2009-7-20 13:32 發表

其實可直接去細己預先俾 $ book 定車 ,
一般 新娘潭 $100, 科學園 $90
迪士尼由於太遠要 $200
總會我覺得攪得唔係咁好 , 對参賽選手無乜特別
照顧 , 各類比賽又冇乜氣氛, 可能经費不足係原因,
真係好難吸引到新血参輿與
作者: gforce    時間: 2009-7-20 13:48
$90連運費幾抵, 揸架油錢都唔平得幾多
作者: gforce    時間: 2009-7-20 13:50
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-20 13:42 發表
總會我覺得攪得唔係咁好 , 對参賽選手無乜特別
照顧 , 各類比賽又冇乜氣氛, 可能经費不足係原因,
真 ...

今年ITU有新協辦單位, 希望有一番新境像啦
作者: franklcf    時間: 2009-7-20 14:07
原帖由 bmc 於 2009-7-20 13:32 發表

bmc 兄
太遲喇, 我今晚去攞caad9, 聽日買腳踏, 星期三試青公, 星期六試tolo harbour.
希望同普通行街mtb 轉波分別吾大啦. 如果踩得吾順未習慣, 我先租ga 平頭rb 比賽.
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-20 14:30
原帖由 orce 於 2009-7-20 13:50 發表

希望係咁啦 , 其實總會對推廣 3 項鉄人 , 宣傳嚴重不足 ,
舉個例 , 好似我以前未接觸呢項運動 , 有乜距離 , 参加方法,
真係一無所知, 最叻都係係泳池出面見到掛個 " 什么 3 項 , 青苗訓練班"
既 banner, 电視間唔樹介紹下 阿李致和....咁咁。係咁多.......

我第一個水陸係参加 revolution-asia, 阿鬼婆搞架 , 俾個 friend
叫去玩 , 雖然貴左 d , 最低限度有水 , power bar ....仲有班......
賓賓 cheerleaders.....幫我地打下氣....都係無行李寄全...
但参加總會既水陸又係另一个世界 ....俾我感覺好無助...
完全係覺得自己係咪黎錯地方, 無指示 , 無氣氛.....真係同自己
游完跑番 5 km 無乜分別......

所以我令遠参加 revolution-asia 搞既 , 總會..........唉
作者: iou    時間: 2009-7-20 14:32
原帖由 orce 於 2009-7-20 13:50 發表

其實係呢D會既通病, 業餘田總咪一樣,
可能裡面負責管理既人根本唔係有參與呢個項目, 變左行政官僚,
所以氣氛係會差, 反而D細會細比賽我先覺得過癮,
好似AVOHK搞既比賽一流, 參加既人又有水準,
REVOLUTION ASIA D 兩項比賽都好氣氛架
作者: iou    時間: 2009-7-20 14:40
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-20 14:30 發表

希望係咁啦 , 其實總會對推廣 3 項鉄人 , 宣傳嚴重不足 ,
舉個例 , 好似我以前未接觸呢項運動 , 有乜距離 , 参加方法,
真係一無所知, 最叻都係係泳池出面見到掛個 " 什么 3 項 , 青苗訓練班"
既 b ...

有次0係淺水灣比賽, HKTRIA 搞既,
AGE GROUP 係跑2圈,
身邊有個人跑左一圈, 去到唔知U 唔 U TURN 好,
佢問個工作人員, 個位工作人員好COOL 咁話"你覺得夠就沖線啦", 嘩~好冷漠,
我旁邊聽到都冇哂癮, 我幫口叫佢跑多個啦
我知選手自己有責任去COUNT,
但係你睇過時間都知條友冇可以沖得線啦...
唔使咁掛, 又唔係咩國際大賽, 幫幫手都得姐

作者: loudspeaker    時間: 2009-7-20 15:34
原帖由 iou 於 2009-7-20 14:40 發表

有次0係淺水灣比賽, HKTRIA 搞既,
AGE GROUP 係跑2圈,
身邊有個人跑左一圈, 去到唔知U 唔 U TURN 好,
佢問個工作人員, 個位工作人員好COOL 咁話"你覺得夠就沖線啦", 嘩~好冷漠,
我旁邊聽到都冇哂癮, 我幫口叫佢 ...

拫本o個 d 工作人員都只係 part-time job o者 (我估 5 會係 2 公??)
雖則 5 係要乜野熱招待 , 最低限度俾少少支持比 d 参賽者 , 我地不係乜野
精英運動員 , 但總會成日希望多 d 新面孔加入 , 我估咁既氣氛...只會焗限
左参賽人次, 來來去去都是見慣見熟.................
上次阿大圍兄第一参加陸上 2 項 , 到終点隋口問問坐响處收手帶位哥仔.....
得到既係......就放低得啦 (無面部表情 , 好機械式)......不如放個紙板公仔响處仲好........
我同大圍講.....take it easy.....黎多幾次你會習慣架啦

作者: iou    時間: 2009-7-20 16:05
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-20 15:34 發表

拫本o個 d 工作人員都只係 part-time job o者 (我估 5 會係 2 公??)
雖則 5 係要乜野熱招待 , 最低限度俾少少支持比 d 参賽者 , 我地不係乜野
精英運動員 , 但總會成日希望多 d 新面孔加入 , 我估咁既氣 ...

早2年去大尾督玩痴住 ITU 個水陸賽,
沖完線咩指示都冇, 幾辛苦問人先搵到支水飲
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-20 16:43
原帖由 iou 於 2009-7-20 16:05 發表

早2年去大尾督玩痴住 ITU 個水陸賽,
沖完線咩指示都冇, 幾辛苦問人先搵到支水飲

我比你幸運 , 我0個朋友比我快 , 所以都可以得到佢幾聲掌聲及鼓勵 ,
同帶我取水
跑完 10km, 己经 on 下 on 下 , 仲要問人邊樹攞水.........
真係幾大煱。
作者: cfchan    時間: 2009-7-20 19:13
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-20 15:34 發表

精英運動員 , 但總會成日希望多 d 新面孔加入 , 我估咁既氣 ...

的確唔係2公,因為我都做過,收幾多就唔方便講!
鐵總比賽冷漠兼夾死氣沉沉的氣氛,我老早就慣左咯!
有得揀,寧願玩revolution-asia的比賽好過!
作者: gforce    時間: 2009-7-20 23:17
好多Official都係讀緊運動科技、教練牌等等
做Official都係為左實習, 收果d錢只不過係車馬費
果班人做得咁無heart, 讀完出來靠佢地攪運動都唔知點算(當然唔係所有都係咁)
作者: ginnywong    時間: 2009-7-21 00:41
我都做過一次official, 除左小數實習o果班, 其他大部份人都係唔知乜野係三鐵, 佢地唔知係邊到搵唻

佢地係好無heart, 但係佢地要一早去到會場, 零晨4點, 一做做到11,12 點, 幾粒中做緊同一樣野, 如果天氣熱就更加辛苦, 所以我覺得有時都唔怪得佢地

問題的精結係大會的管理, 點樣令到班official覺得自己重要, 令佢地知道一個比賽咩係最重要(呢樣可能總會都唔知), 即使係做義工都可以好有heart。曾經參加Action asia的單車比賽, o果d工作人員都係義工,但係佢地都好有heart,好有交帶, 所以雖然budget有限, 比唔到d咩回報班official,但若大會識比到正面的價值佢地, 做sales最鐘意講的所謂,Mod到佢地有心機做先係重要
作者: key    時間: 2009-7-21 15:43
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-20 14:30 發表

既 b ...

"真係同自己游完跑番 5 km 無乜分別......"
好搞笑, 不過又真係事實
作者: key    時間: 2009-7-21 15:52
原帖由 iou 於 2009-7-20 14:32 發表

其實係呢D會既通病, 業餘田總咪一樣,
可能裡面負責管理既人根本唔係有參與呢個項目, 變左行政官僚,
所以氣氛係會差, 反而D細會細比賽我先覺得過癮,
好似AVOHK搞既比賽一流, 參加既人又有水準,
REVOLUTION ASIA ...

依個係一個通病, 香港人只是識得講錢, 有幾多個知道運動嘅重要性, 除了健康, 還有是堅毅,意志,和恆心嘅鍛練呢 !!
而家d後生仔, 得閒只係識得行街唱K和打機, 睇佢地骨瘦如柴,臉無血色,手無殺之力,完全不像男人 !!

作者: ginnywong    時間: 2009-7-22 12:02
原帖由 key 於 2009-7-21 15:52 發表

依個係一個通病, 香港人只是識得講錢, 有幾多個知道運動嘅重要性, 除了健康, 還有是堅毅,意志,和恆心嘅鍛練呢 !!
而家d後生仔, 得閒只係識得行街唱K和打機, 睇佢地骨瘦如柴,臉無血色,手無殺之力,完全 ...

有時奇怪到, 一得閒就去行街唱k, 打機反而唔會比人話, 但係一得閒就去做運動, 為自己目標奮鬥,反而會比屋企人叫你唔好掛住玩
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-22 13:56
原帖由 ginnywong 於 2009-7-22 12:02 發表

有時奇怪到, 一得閒就去行街唱k, 打機反而唔會比人話, 但係一得閒就去做運動, 為自己目標奮鬥,反而會比屋企人叫你唔好掛住玩

我做錯左一件最錯既事...........就係頂唔住o個大仔煩我買部 NDS 俾佢,
之後好多時都係為左打機呢類問題上爭坳 .
今年暑假由於 H1N1 , 學校連課外活動都無搞到 , 唔係打機就上網,
................
作者: key    時間: 2009-7-22 16:21
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-22 13:56 發表

我做錯左一件最錯既事...........就係頂唔住o個大仔煩我買部 NDS 俾佢,
今年暑假由於 H1N1 , 學校連課外活動都無搞到 , 唔係打機就上網,

我都係死都唔肯買遊戲機比我d仔女,因為我知道佢地一定沉迷到不能自拔   
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-22 17:00
原帖由 key 於 2009-7-22 16:21 發表

我都係死都唔肯買遊戲機比我d仔女,因為我知道佢地一定沉迷到不能自拔     

o個 d 專家話要同細路仔約法 , 打機要限時 ............我見初期都幾有效
慢慢............你估 d 細路係機械人咩, set 左 programme 就得 ?
我0個個就唔 work.....有機會請教下 d 兒科專家 (好似好多專家都無有
小朋友, 呢下怪 d ).
作者: 上水馬王    時間: 2009-7-22 17:10
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-22 13:56 發表

作者: 上水馬王    時間: 2009-7-22 17:12
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-22 17:00 發表

o個 d 專家話要同細路仔約法 , 打機要限時 ............我見初期都幾有效
慢慢............你估 d 細路係機械人咩, set 左 programme 就得 ?
我0個個就唔 work.....有機會請教下 d 兒科專家 (好似好多專家都無 ...

同佢講,每日要跑番5K至有機打
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-22 17:24
原帖由 上水馬王 於 2009-7-22 17:12 發表

我惊俾人告我虐兒!
作者: 孱鐵    時間: 2009-7-22 20:24
[quote]原帖由 loudspeaker 於 2009-7-22 17:24 發表

登錄/註冊後可看大圖

我惊俾人告我虐兒! [/quote

唔.....再唔係星期五晚帶呀仔一齊去練跑,
咁...我估最多佢都只係 告教練嘅啫,
如果佢真係咁夠膽連你都告嘅話 ,

起碼都有教練陪你吖,
哈哈......
作者: bmc    時間: 2009-7-22 21:12
原帖由 上水馬王 於 2009-7-22 17:12 發表

打跑online 一定得,跑5k就有難度
作者: gforce    時間: 2009-7-22 22:27
我唔完全反對打機上網, 不過如果打機上網係佢興趣既全部就死得!
不過小朋友一玩就上隱, 停唔到
有例外既, 好似我地會d細路, 係台山見佢地一樣係停落來會打機, 不過又肯游肯跑有鬥心, 有d讀書仲好好tim, 成日都諗如果將來我d小朋友有佢地咁乖就好啦
Louderspeaker, 不如真係星期五帶佢來玩下
作者: Delta    時間: 2009-7-24 14:23

既 b ...

我今日先喺度發現呢個event, 希望報得切啦
作者: key    時間: 2009-7-27 12:21
總會今次真係唔係好掂,咁遲都未出course map,唔通真係諗住用埋人地”超越挑戰三項鐵人賽”嘅course map ??     
作者: gforce    時間: 2009-7-27 20:49
原帖由 key 於 2009-7-27 12:21 發表
總會今次真係唔係好掂,咁遲都未出course map,唔通真係諗住用埋人地”超越挑戰三項鐵人賽”嘅course map ??       

通常都係咁架啦, 基本上同陸上兩項差不多, 只係再加游水
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-27 21:39
星期三應該有資料 0拉,
都習慣 0拉,要到 last minute先出。

作者: key    時間: 2009-7-28 15:32
各位ching�ctse,course map同所有schedule啱啱出左啦 
小弟126号,希望到時可以見倒大家  
作者: franklcf    時間: 2009-7-28 17:31
我係97
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-28 17:33
原帖由 key 於 2009-7-28 15:32 發表
各位ching�ctse,course map同所有schedule啱啱出左啦 

6:15am start....呀
又要例塔咁早起身...
Key....你好 d , 7:10 start
作者: cfchan    時間: 2009-7-28 21:39
07:00開波,都係一樣要倒塔咁早
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-28 21:56
我係 實易
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-28 21:57
原帖由 cfchan 於 2009-7-28 21:39 發表
07:00開波,都係一樣要倒塔咁早

5 知 d 水有沒異味》
作者: cfchan    時間: 2009-7-28 22:03
我係"祖國緊急求助熱線"
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-29 10:42
原來呢次賽事  "容許勾車 "  請大家注意 ,
希望可以做到 avg 32 左右

作者: franklcf    時間: 2009-7-29 10:54
標題: 回復 53# 的帖子
我上得水黎都清左場lu....
都吾知會吾會數錯圈.  有冇人提圈數呢?
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-29 11:06
原帖由 franklcf 於 2009-7-29 10:54 發表
我上得水黎都清左場lu....
都吾知會吾會數錯圈.  有冇人提圈數呢?

單車要自己數圈架 , 其實如果用咪表 , 有曬讀數 ,
差不多 2x km  左右 , 又真係到落車區 , 好準下 ,
唔使數圈。

另外如果無咪表, Ginny 教 , 可以在 handbar 貼上
貼紙 , 每到一個 turning point 撕一張 , 又幾 work 下
作者: key    時間: 2009-7-29 12:11
原帖由 key 於 2009-7-28 15:32 發表

大會update左個list, 我而家係123号
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-29 13:01
原帖由 key 於 2009-7-29 12:11 發表

大會update左個list, 我而家係123号

do re mi, 几好呀

知唔唔 code , e.g i,h, g......etc 代表什么?
作者: key    時間: 2009-7-29 17:06
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-29 13:01 發表

do re mi, 几好呀

知唔唔 code , e.g i,h, g......etc 代表什么?

唔清楚播, 好似用黎group人用, 可以不理

作者: cfchan    時間: 2009-7-29 17:23
變左114
作者: 孱鐵    時間: 2009-7-30 00:02
各位ching ctse請留意總會最新比賽程序表,

因為開賽時間都有小小改咗,

請大家留意吓

到時見!!!!
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-30 19:33
原帖由 孱鐵 於 2009-7-30 00:02 發表
各位ching ctse請留意總會最新比賽程序表,

因為開賽時間都有小小改咗,

請大家留意吓

到時見!!!!

好似颱風咁,好難捉摸,穩鎮 d 星期六晚上再 查下好 d.

作者: bmc    時間: 2009-7-30 21:09
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-30 19:33 發表

好似台風敢,好難捉摸,穩鎮 d 星期六晚上再 查下好 d.

所以我都唔報no.住
作者: franklcf    時間: 2009-7-31 11:18
有冇人大約5:00 call van 經或由荃灣去比賽?
我0635 briefing 0650起步
99 Green 2 G Course A - Male Age-Group 30-34 Leung Ching Fai, Frankie
作者: gforce    時間: 2009-7-31 13:55
小弟147號報到, 今之終於唔使第一個hit出發, 可以訓多少少
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-31 14:40
原帖由 orce 於 2009-7-31 13:55 發表
小弟147號報到, 今之終於唔使第一個hit出發, 可以訓多少少

竟然同你分左家, 你o個組別好多人呀!

作者: 孱鐵    時間: 2009-7-31 14:41
原帖由 orce 於 2009-7-31 13:55 發表

Ching 今次你會喺開賽前早幾多到賽場做定setup?
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-31 14:46
原帖由 孱鐵 於 2009-7-31 14:41 發表

孱兄 : 你唔係諗住通頂响創新路通頂呀
作者: bmc    時間: 2009-7-31 15:14
小弟79號報到
作者: 孱鐵    時間: 2009-7-31 15:40
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-31 14:46 發表

孱兄 : 你唔係諗住通頂响創新路通頂呀

hehe...好彩今次唔洗住, 晚上重有地方落腳!!

不過9月果場"超越挑戰三項鐵人賽"就煩d啦!!
作者: key    時間: 2009-7-31 17:33
小弟127號報到 (都唔知依個no. final未 )
真樣衰, 今次又係green cap, 用一次就掉得   

作者: 孱鐵    時間: 2009-7-31 17:58
原帖由 key 於 2009-7-31 17:33 發表

Key 兄,
正所謂green cap唔怕戴,
最緊要轉項時除得夠快吖嗎...!
作者: loudspeaker    時間: 2009-7-31 20:46
原帖由 key 於 2009-7-31 17:33 發表

我地個組別好 d , 都是 黃呀
作者: 孱鐵    時間: 2009-7-31 20:58
原來我自己果場都係綠帽呀,
到時我地鬥快除啦!!!!!
哈哈........
作者: gforce    時間: 2009-8-1 13:10
原帖由 孱鐵 於 2009-7-31 14:41 發表

setup, race pace熱身, 同人吹下水
通常我會早一個鍾去
作者: gforce    時間: 2009-8-1 13:12
原帖由 loudspeaker 於 2009-7-31 14:40 發表

竟然同你分左家, 你o個組別好多人呀!

30-39呢個年齡係最多架, 希望唔使包尾啦
作者: gforce    時間: 2009-8-1 13:30
大家今晚早d訓
作者: Delta    時間: 2009-8-1 16:57
我就而家0訓, 今晚唔0訓, 費事唔知醒

我係142, 我聽朝係將軍澳call的士去, 有冇順路一齊去
作者: loudspeaker    時間: 2009-8-1 17:53
原帖由 Delta 於 2009-8-1 16:57 發表
我就而家0訓, 今晚唔0訓, 費事唔知醒

我係142, 我聽朝係將軍澳call的士去, 有冇順路一齊去

會不會訓 5 著呀?九點訓都未遲 wow.
作者: key    時間: 2009-8-1 18:35
原帖由 orce 於 2009-8-1 13:12 發表

有我參加, 你想包尾都幾難   

作者: key    時間: 2009-8-1 18:37
原帖由 orce 於 2009-8-1 13:30 發表
大家今晚早d訓

今晚我會10點倒瞓, 因為要4點起身
作者: cfchan    時間: 2009-8-1 18:37
小弟114(我諗唔會再變卦 )
我聽朝响元朗call的士去到廣福再踩入去科學園

原帖由 orce 於 2009-8-1 13:12 發表

有我响度,幾時會到你!
作者: franklcf    時間: 2009-8-1 22:57
我搵吾倒call車, 全部冇人聽. 只call倒一間等緊回覆$125. 有冇人有call van 公司number 而又call 到車ga而家.?
作者: 上水馬王    時間: 2009-8-2 01:23
各位鐵人等陣加油!
作者: cfchan    時間: 2009-8-2 11:16
玩完,返到屋企,又熱又無風,真係幾辛苦!
好在都算早起步,但去到跑步段,真係跑唔郁,如果唔係終點前有位ching挑戰,就等如跑步全程無快過!

作者: bmc    時間: 2009-8-2 12:36
[quote]原帖由 上水馬王 於 2009-8-2 01:23 發表

登錄/註冊後可看大圖

各位鐵人等陣加油! [/quote
你部Dream Bike,有得攞未?到時call 我落去叫佢送嘢比你
作者: loudspeaker    時間: 2009-8-2 13:13
原帖由 cfchan 於 2009-8-2 11:16 發表
玩完,返到屋企,又熱又無風,真係幾辛苦!
好在都算早起步,但去到跑步段,真係跑唔郁,如果唔係終點前有位ching挑戰,就等如跑步全程無快過!

我們開始得比你們早, 又不是很辛苦,
d 水又不是想像中有異味, 沒 mud 浪,幾好。

作者: loudspeaker    時間: 2009-8-2 13:53
報報今天情況:
三點半起床,做左要做 d 野, 4 點三出車,樓下阿 tse 問,
天都未光?倒塔敢早去邊?  
我 : 3 項,
阿 tse : 3 行,轉左工 0羊 你?
我 : 0下,我個 look 似 0羊?

4 點九等埋阿 kopo 兄,用了 25分鐘左踩出創新路,沿途發覺阿 kopo
兄踩車用 15 T, 問他你不累嗎?他說再上好輕腳,0華,敢重腳,果然
強呀, 我跟得好辛苦呀
去到創新路帶 kopo 兄遊個圈先,等他熟習下地形,set 好 d 野,
遊 100m 到,等 start, 基本上今次是我第一次參加 sprint, 所以
應該不是很辛苦,用了 16'xx 遊 750m, 幾好架0拉,
出左車,本來可以跟到有位 ching 風尾,0尼次沒死 0拉,點知去
到 turning point, 轉灣跟不他的速度,給他走開左,跟住要全程自己
頂風,當然速度慢左 d, 不過 average 都有 30.3km/hr, 可以接受。
單車見到阿 kopo 兄,越來越遠,最後足足快我一個圈,遊泳快,連單車
都敢快,北區希望,可能連他自己都不知道,he he
完成左單車之後,不算很辛苦,可能今次得平時玩開的一半,感覺還有很多得力,
在跑步,界了最小 15 個人,同 kopo 兄最後追到得, 2'30-3' 左右。
最後去了 mui 子林找阿拉 stan 兄,之後阿 kopo 兄要返教會,我繼續
去看我的 friends 比賽 , 12 點半左右回家。

作者: key    時間: 2009-8-2 14:28
我又報告吓先 :

可能太興奮, 雖然十一點上床, 但典到兩點才瞓得著, 但瞓到3點8倒又要起身準備出發.

去兜埋個friend, 入到科學園大概6點, 我嗰場6點10開始, setup好個陣, 做埋熱身就到碼頭埋位, 準備霸個靚位落水.

不久, 見倒幾個ching, 同佢地交換吓心得就落水 . . . . 嘩, 估唔到晨早d水都咁Q熱; 好快, d鬼佬都埋哂位, 雞聲一響, d鬼佬巳經彈出, 我唯有在後死跟, 跟到回程時才給 我追近, 上水時間15min左右, 但巳累到跑唔倒, 行到轉項區, 出車時巳20min.

好彩單車都保持倒30km/hr以上, 所以都可以在42min內完成, 但到了跑步, 巳經累不堪然, 所以只可以以龜速前進, 終於跑到2.5k才開始上力, 可以稍作加快, 可是, 到左最後一圈, 大腿竟然開始抽筋, 所以唯有再放慢腳步, 儘量用小腿跑, 結果都可以勉強在25min完成5k, 埋單1hr28, 叫做可以在目標時間1hr30內完成, 所以都不枉此行, 非常開心.

作者: kopo1128    時間: 2009-8-2 16:43
原帖由 loudspeaker 於 2009-8-2 13:53 發表
報報今天情況:
三點半起床,做左要做 d 野, 4 點三出車,樓下阿 tse 問,

4 點九等 ...

LOUD兄, 我之所以可以玩到有紋有路, 全靠你不斷提點教路, 如果唔係, 好多技巧都唔識!! 今次的成績比預期好. 全靠你的悉心過料. 下次一定要請你食飯至得. 不過估唔到單車轉跑步會咁辛苦! 下次要緊記你講過的單車轉項技巧. 希望黎梗的ITU可以保持狀態.
作者: gforce    時間: 2009-8-2 17:56
原帖由 loudspeaker 於 2009-8-2 13:53 發表
報報今天情況:

4 點九等 ...

玩完見唔到你既?
作者: gforce    時間: 2009-8-2 18:03
原帖由 key 於 2009-8-2 14:28 發表
我又報告吓先 :

可能太興奮, 雖然十一點上床, 但典到兩點才瞓得著, 但瞓到3點8倒又要起身準備出發.

去兜埋個friend, 入到科學園大概6點, 我嗰場6點10開始, setup好個陣, 做埋熱身就到 ...

咁你既奧運三小時似乎有望啦
作者: loudspeaker    時間: 2009-8-2 18:07
原帖由 key 於 2009-8-2 14:28 發表
我又報告吓先 :

去兜埋個friend, 入到科學園大概6點, 我嗰場6點10開始, setup好個陣, 做埋熱身就到 ...

Key 兄,你的蛙式都好快呀,ITU 三小時一定得 0拉
作者: loudspeaker    時間: 2009-8-2 18:14
原帖由 kopo1128 於 2009-8-2 16:43 發表

LOUD兄, 我之所以可以玩到有紋有路, 全靠你不斷提點教路, 如果唔係, 好多技巧都唔識!! 今次的成績比預期好. 全靠你的悉心過料. 下次一定要請你食飯至得. 不過估唔到單車轉跑步會咁辛苦! 下次要緊記你講過的單車 ...

最終要你自己努力練先得到好成果,繼續努力, ITU 預左你同 馬王 share  貨 van
去 架, 哈 哈。
講真,5 好浪費你的 trainer 和 0米表,要多用腳頻,心帶,
心跳 keep 住 最多160以下, 腳頻 RPM 90, 就最好,ITU 最後 10km
沒有容易抽筋。今天有左經驗,以後多 d 跟 阿拉 Jason & ginny (2 大高手)
一起練, 你成績一定好好,有機會 around  2hr45 內。hgj091" />" />" />" />hj

作者: loudspeaker    時間: 2009-8-2 18:17
原帖由 orce 於 2009-8-2 17:56 發表

玩完見唔到你既?

我同呀 kopo 去左 沖身,跟住踩左去 ma on shan,
看下 longrun d 網友,返回來見到 “san 鐵” 兄,
他說你們已經走了,所以沒有過來。跟他吹了一會兒。
作者: gforce    時間: 2009-8-2 18:42
今日d水算係OK, 起馬唔多覺有油或泡之類既噁心野
不過就真係好咸, 唔知會唔會好似死海咁特別浮
作者: cfchan    時間: 2009-8-2 19:49
原本游吐露港,對海水都無期望,不過落水後,比預期為佳,總算有個驚喜
作者: key    時間: 2009-8-2 22:47
原帖由 loudspeaker 於 2009-8-2 18:07 發表

Key 兄,你的蛙式都好快呀,ITU 三小時一定得 0拉

我都驚緊ITU, 因為我d能量暫時只夠半奧, 今天都係啱啱好, 到左跑嗰part巳經死吓死吓 . . . . . . .
今日真可惜, 見唔倒ching你, 唯有下次淺水灣見啦
作者: 上水馬王    時間: 2009-8-2 22:50
報報今天情況:

4 點九等 ...

識loud兄咁耐終放覺得你有三行feel~

你地兩個都好fit喎,而kopo兄的表現都係意料之內,兩位鐵人繼續加油!
作者: franklcf    時間: 2009-8-3 09:21
多謝咁多位師兄教路.
小弟雖然在count單車圈有問題, 但沿途有問其他師兄, 都可以count 到.
除lock鞋途中係有d小哈轆, 但都okay.
成功完成比賽, 真開心.
作者: kopo1128    時間: 2009-8-3 11:56
唔知幾時及响邊度出正式的成績?? 同埋唔知邊度可以搵到賽事的照片??

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2