香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑步跑到雙腳大脾內側損晒... [打印本頁]

作者: econecon    時間: 2009-7-29 00:23
標題: 跑步跑到雙腳大脾內側損晒...
其實關唔關著咩褲跑事呢?

唔知係咪純因為呢排好熱, 左右腳大脾內側都有咁既情況, 損左紅色一粒粒咁

係最近既事.. 似乎條褲跑損左??

唔該Ching/Ctse賜教

(我跑得都算幾密下)
作者: pakcb    時間: 2009-7-29 00:25
我以前都係...因為自己大脾肥...會磨
後來專登去選購一d...內側無骨...咁就無事
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-29 00:37
著tight就冇此問題, 著普通跑褲時可擦"vaseline"於大腿內側.
作者: CharlesAF    時間: 2009-7-29 00:44
有次長課, 我跑左個半馬
第二日發覺我都有你既情況出現
睇黎緊身褲不可少
作者: econecon    時間: 2009-7-29 00:48
原帖由 pakcb 於 2009-7-29 00:25 發表
我以前都係...因為自己大脾肥...會磨
後來專登去選購一d...內側無骨...咁就無事

請問咩叫內側無骨? 我唔算肥果d人

但係我覺得係因為跑步搞到咁 thx ching

想問係咪類似呢個網站果個男人著既?
http://www.o2creation.com/en/index.htm
thx

作者: econecon    時間: 2009-7-29 00:50
原帖由 叮叮噹 於 2009-7-29 00:37 發表
著tight就冇此問題, 著普通跑褲時可擦"vaseline"於大腿內側.

Ching/Ctse意思係,每跑一次都"查"d係大退內側? thx
作者: econecon    時間: 2009-7-29 00:51
原帖由 CharlesAF 於 2009-7-29 00:44 發表
有次長課, 我跑左個半馬
第二日發覺我都有你既情況出現
睇黎緊身褲不可少

緊身成點? 有冇介紹? 我而家係着普通冇牌子既短褲(有內膽)或者足球褲跑

有邊條介紹? Nike?
作者: pakcb    時間: 2009-7-29 09:42
原帖由 econecon 於 2009-7-29 00:48 發表

請問咩叫內側無骨? 我唔算肥果d人

但係我覺得係因為跑步搞到咁 thx ching

想問係咪類似呢個網站果個男人著既?
http://www.o2creation.com/en/index.htm
thx

係呀...就係呢類
作者: econecon    時間: 2009-7-29 13:53
原帖由 pakcb 於 2009-7-29 09:42 發表

係呀...就係呢類

呢類褲幾錢一條? 會唔會一路跑一路覺得好貼身唔舒服?
作者: pakcb    時間: 2009-7-29 14:34
原帖由 econecon 於 2009-7-29 13:53 發表
呢類褲幾錢一條? 會唔會一路跑一路覺得好貼身唔舒服?

貴既就唔使講...要幾貴有幾貴都有

所以我講下d比較平
我係一d出口店買...幾十蚊一條

另外國內都有
可參考一下
http://www.decathlon.com.cn/ZH/men-s-breathabl-19526335/
作者: econecon    時間: 2009-7-29 14:54
原帖由 pakcb 於 2009-7-29 14:34 發表

貴既就唔使講...要幾貴有幾貴都有

所以我講下d比較平
我係一d出口店買...幾十蚊一條

另外國內都有
可參考一下
http://www.decathlon.com.cn/ZH/men-s-breathabl-19526335/

邊間出口店平? 係咪類似旺角花園街果d? 或者有冇確切一間呀ching, 可以pm架

國內.. 我好少返國內.. 所以冇得返去買 唔該晒Ching
作者: 柔詠    時間: 2009-7-29 15:18
"美"記$190 有一條...
再正d的,$3-400都有....
作者: econecon    時間: 2009-7-29 15:31
原帖由 柔詠 於 2009-7-29 15:18 發表
"美"記$190 有一條...
再正d的,$3-400都有....

好貴呀 或者去出口店買算啦

睇Ching logo, 似乎唔係著果種緊身跑褲喎
作者: ee_tpk    時間: 2009-7-29 15:56
原帖由 econecon 於 2009-7-29 15:31 發表

如果唔想買褲.. 就跑之前茶凡士林
作者: econecon    時間: 2009-7-29 16:04
原帖由 ee_tpk 於 2009-7-29 15:56 發表

如果唔想買褲.. 就跑之前茶凡士林

每次跑都要查? 係喎, 咁Ctse係著緊身果種定平常見到d人著果種?
作者: ee_tpk    時間: 2009-7-29 18:04
原帖由 econecon 於 2009-7-29 16:04 發表

每次跑都要查? 係喎, 咁Ctse係著緊身果種定平常見到d人著果種?

如果你有呢個煩惱.. 當然次次都要茶

我兩樣都著... split short 涼爽好多
但 tight 著慣0左都唔覺得特別熱

我只試過冬天跑比賽時腋下磨損... 大腿內側未試過...
作者: CharlesAF    時間: 2009-7-29 18:49
我想問下其實tight褲應該買幾長?及膝?膝頭上啲?
打算著全年,不論冬夏,唔知有無可能呢?
唔該晒
作者: econecon    時間: 2009-7-29 20:42
原帖由 ee_tpk 於 2009-7-29 18:04 發表

如果你有呢個煩惱.. 當然次次都要茶

我兩樣都著... split short 涼爽好多
但 tight 著慣0左都唔覺得特別熱

我只試過冬天跑比賽時腋下磨損... 大腿內側未試過...

腋下? 即係件衫問題?
作者: ee_tpk    時間: 2009-7-29 23:46
原帖由 econecon 於 2009-7-29 20:42 發表

腋下? 即係件衫問題?

主要原因都係天氣乾燥...
作者: ee_tpk    時間: 2009-7-29 23:47
原帖由 CharlesAF 於 2009-7-29 18:49 發表
我想問下其實tight褲應該買幾長?及膝?膝頭上啲?
打算著全年,不論冬夏,唔知有無可能呢?
唔該晒

我全部長度都有...

但最常穿短 tight...
3/4  or 長 tight 可能要凍 d 先至有機會著啦
作者: econecon    時間: 2009-7-30 00:03
原帖由 ee_tpk 於 2009-7-29 23:47 發表

我全部長度都有...

3/4  or 長 tight 可能要凍 d 先至有機會著啦

Ctse真係好pro 我完全唔識分
作者: 柔詠    時間: 2009-7-30 00:10
原帖由 econecon 於 2009-7-29 15:31 發表

小弟都有2長, 1短"美"記tight.....
作者: ee_tpk    時間: 2009-7-30 00:11
原帖由 econecon 於 2009-7-30 00:03 發表

Ctse真係好pro 我完全唔識分

女人天生購物狂...

其實只係我響長跑網見到 d 野想試就買..買下買下就咁 lor~
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-30 00:12
原帖由 econecon 於 2009-7-29 16:04 發表

如果次次跑都要擦嘢, 幾唔方便.
小妹多數著short tight幾舒服, 大腿內側唔會磨損, 練踢腿拉筋, 唔快走光.
3/4或者長tight, 怕熱就冬天先著.
作者: econecon    時間: 2009-7-30 00:33
原帖由 柔詠 於 2009-7-30 00:10 發表

小弟都有2長, 1短"美"記tight.....

正呀, 我窮, 要省下錢先啦
作者: econecon    時間: 2009-7-30 00:34
原帖由 ee_tpk 於 2009-7-30 00:11 發表

女人天生購物狂... hgjD115" />" />hj

其實只係我響長跑網見到 d 野想試就買..買下買下就咁 lor~

所以跑到而家咁勁 因為咁
作者: econecon    時間: 2009-7-30 00:36
原帖由 叮叮噹 於 2009-7-30 00:12 發表

如果次次跑都要擦嘢, 幾唔方便.
小妹多數著short tight幾舒服, 大腿內側唔會磨損, 練踢腿拉筋, 唔快走光.
3/4或者長tight, 怕熱就冬天先著.

即係有分三種? short , 3/4 同 長tight三種? 只係tight都分3種? 平時d人着果種叫咩呀咁?

我乜都唔知架  唔該Ctse
作者: 叮叮噹    時間: 2009-7-30 00:39
原帖由 econecon 於 2009-7-30 00:36 發表

即係有分三種? short , 3/4 同 長tight三種? 只係tight都分3種? 平時d人着果種叫咩呀咁?

我乜都唔知架  唔該Ctse

還有三個骨(單車褲長度), 款款都有人賣, 有人著.
作者: econecon    時間: 2009-7-30 00:48
原帖由 叮叮噹 於 2009-7-30 00:39 發表

還有三個骨(單車褲長度), 款款都有人賣, 有人著.

三個骨係咪最長? 長TIGHT係咪短過三個骨? 短TIGHT就係類似一般人著果種長度但貼身? THANKS
作者: CharlesAF    時間: 2009-7-30 23:16
原帖由 econecon 於 2009-7-29 00:51 發表

緊身成點? 有冇介紹? 我而家係着普通冇牌子既短褲(有內膽)或者足球褲跑

有邊條介紹? Nike?

睇人著就睇過, 自己就未買過
睇落似泳褲, Nike好似無喎(或者我唔知有)
通常見人都係Mizuno同Adidas
我睇下幾時見到特價就買返條, 之後就試下跑去清水灣游下水再跑返屋企
作者: CharlesAF    時間: 2009-7-30 23:19
原帖由 ee_tpk 於 2009-7-29 23:47 發表

我全部長度都有...

如果要游埋水, 係咪應該短tight比較適合?
因為我諗住跑去清水灣游水......搞到好似水陸兩項
冬天跑跑下都應該會暖呱....3/4tight冬天先再算

另外請問點樣分游褲同短tight?定係一樣?
我打算買Adidas(因為屋企附近好似得呢個牌子,我又無時間出出面買)
一條短tight大約幾多錢左右?
唔該晒

作者: econecon    時間: 2009-7-30 23:19
原帖由 CharlesAF 於 2009-7-30 23:16 發表

我睇下幾時見到特價就買返條, 之後就試下跑去清水灣游下水再跑返屋企

特價係幾多折呀多數, 六/七折? 有既就通知聲啦ching.
作者: CharlesAF    時間: 2009-7-31 19:52
原帖由 econecon 於 2009-7-30 23:19 發表

特價係幾多折呀多數, 六/七折? 有既就通知聲啦ching.

好難講架, 我都唔係咁清楚
我今日終於搵到我要搵個件Nike白色背心,  日頭跑就唔洗著黑衫咁熱啦
不過好似無折
作者: econecon    時間: 2009-7-31 21:07
原帖由 CharlesAF 於 2009-7-31 19:52 發表

好難講架, 我都唔係咁清楚
我今日終於搵到我要搵個件Nike白色背心,  日頭跑就唔洗著黑衫咁熱啦
不過好似無折

白色背心真係好易黃, 我發現我著開果件背心已經開始黃

當然仲有一浸味啦, 用手洗兼唔用柔順劑真係點都有浸味. 唉

幾錢呀Ching, 160元? 快d買左佢啦, 唔買冇架啦
作者: econecon    時間: 2009-7-31 21:08
原帖由 CharlesAF 於 2009-7-30 23:16 發表

乜可以游埋水架咩? 短tight???
作者: CharlesAF    時間: 2009-8-1 13:07
原帖由 econecon 於 2009-7-31 21:07 發表

白色背心真係好易黃, 我發現我著開果件背心已經開始黃

當然仲有一浸味啦, 用手洗兼唔用柔順劑真係點都有浸味. 唉

幾錢呀Ching, 160元? 快d買左佢啦, 唔買冇架啦

原來有9折, $143.1 照殺
一陣去買左佢
作者: econecon    時間: 2009-8-1 15:19
原帖由 CharlesAF 於 2009-8-1 13:07 發表

原來有9折, $143.1 照殺
一陣去買左佢

係咪白色背心, 兩邊格勒底係黑色, tick係黑色果件? 幾靚架 不過我唔買啦 窮 度度都九折?
作者: CharlesAF    時間: 2009-8-1 19:50
原帖由 econecon 於 2009-8-1 15:19 發表

係咪白色背心, 兩邊格勒底係黑色, tick係黑色果件? 幾靚架 不過我唔買啦 窮 度度都九折?

係呀
無出出面睇過, 唔清楚, 不過無折既鋪頭唔會多得去邊呱
作者: econecon    時間: 2009-8-1 20:04
原帖由 CharlesAF 於 2009-8-1 19:50 發表

係呀
無出出面睇過, 唔清楚, 不過無折既鋪頭唔會多得去邊呱

反而想知出面多唔多黑色短袖腋下白色, 或者白色短袖腋下黑色, 可以當埋去街衫用, 始終著背心去街好似好怪 買左背心只可以用黎跑步 (我唔大隻)

岩岩去左跑, 一返黎飲左好多水(其實係咪唔好飲咁多)? 飲完磅重發現真係輕左少少. 似乎跑步真係減到肥
作者: CharlesAF    時間: 2009-8-2 11:21
原帖由 econecon 於 2009-8-1 20:04 發表

反而想知出面多唔多黑色短袖腋下白色, 或者白色短袖腋下黑色, 可以當埋去街衫用, 始終著背心去街好似好怪 買左背心只可以用黎跑步 (我唔大隻)

岩岩去左跑, 一返黎飲左好多水(其實係咪唔好飲咁多)? 飲完磅重發 ...

觀塘間Nike Outlet我見過有
通常價錢比一般出面低(車費貴就另計)
作者: econecon    時間: 2009-8-2 14:18
原帖由 CharlesAF 於 2009-8-2 11:21 發表

觀塘間Nike Outlet我見過有
通常價錢比一般出面低(車費貴就另計)

咁我車費真係唔平既, 短袖呀, 都可以諗諗既, 不過我估其他d運動x, 皇家x動, 馬拉x都有卦
作者: josam    時間: 2009-8-20 15:18
標題: 回復 16# 的帖子
講起來都有少少"監介", 時不時會跑到胸前2粒菊豆損,由其是夏天.
作者: econecon    時間: 2009-8-20 16:52
原帖由 josam 於 2009-8-20 15:18 發表
講起來都有少少"監介", 時不時會跑到胸前2粒菊豆損,由其是夏天.

點解會咁既 Ching
作者: josam    時間: 2009-8-20 17:21
衫質料"鞋"....
作者: econecon    時間: 2009-8-20 17:40
原帖由 josam 於 2009-8-20 17:21 發表
衫質料"鞋"....

你着邊種衫黎跑架,Ching
作者: gogorunner    時間: 2009-8-20 22:26
原帖由 econecon 於 2009-7-29 14:54 發表
邊間出口店平? 係咪類似旺角花園街果d? 或者有冇確切一間呀ching, 可以pm架
國內.. 我好少返國內.. 所以冇得返去買 唔該晒Ching

有無人知花園街那些出口店有無 tight 賣?

其實我見過觀塘那間專賣 NB / Mizuno 的 outlet 鋪有得賣,但是好像不便宜!
作者: econecon    時間: 2009-8-21 00:52
原帖由 gogorunner 於 2009-8-20 22:26 發表

其實我見過觀塘那間專賣 NB / Mizuno 的 outlet 鋪有得賣,但是好像不便宜!

觀塘邊間有專賣NB/Mizuno????
作者: pakcb    時間: 2009-8-21 01:10
原帖由 econecon 於 2009-8-21 00:52 發表

觀塘邊間有專賣NB/Mizuno????

作者: econecon    時間: 2009-8-21 02:46
原帖由 pakcb 於 2009-8-21 01:10 發表

果間野我上次去左(你都知架啦我同你講左)
真係冇乜平野喎
作者: pakcb    時間: 2009-8-21 10:06
原帖由 econecon 於 2009-8-21 02:46 發表
果間野我上次去左(你都知架啦我同你講左)
真係冇乜平野喎

你睇真d人地寫乜先
原帖由 gogorunner 於 2009-8-20 22:26 發表

作者: econecon    時間: 2009-8-21 18:15
原帖由 pakcb 於 2009-8-21 10:06 發表

你睇真d人地寫乜先

Ching 講得岩 我其實係和應咋嘛
作者: joelkw    時間: 2009-8-22 02:23
要游埋水就買三鐵tight suite啦~~
作者: econecon    時間: 2009-8-22 11:26
原帖由 joelkw 於 2009-8-22 02:23 發表
要游埋水就買三鐵tight suite啦~~

兩用正晒 不過小弟唔熟呢d野 
作者: gogorunner    時間: 2009-8-22 18:54
有無人可以 show 下 tight 褲大既是點樣?

我今日在灣仔和上環出口店見到有種緊身褲,下體部份有舊「大舊」野,,唔知係唔係跑步 tight ?我自己覺得那種褲應該是單車褲!

另外,我在這兩間店舖都見到無 pad 的緊身褲賣,我查到這些褲有些是某運動品牌公司出,但我都不知可否用來跑步,有無巴打知那些褲是否跑步 tight ?

還有,太子東字頭那間店好像做緊特價,不知有無巴打去了看?知不知跑步 tight 有無特價?
作者: econecon    時間: 2009-8-26 22:17
原帖由 gogorunner 於 2009-8-22 18:54 發表
有無人可以 show 下 tight 褲大既是點樣?

我今日在灣仔和上環出口店見到有種緊身褲,下體部份有舊「大舊」野,,唔知係唔係跑步 tight ?我自己覺得那種褲應該是單車褲!

另外,我在這兩間店舖都見到無 pad 的 ...

有pad既應該係單車褲
作者: gogorunner    時間: 2009-8-28 00:24
即是冬天才有機會穿 3/4 或 long tight ,平時春、夏、秋穿 short / middle tight 就得?

我這幾日去看過, tight 最便都要 $190 !
作者: econecon    時間: 2009-8-28 01:28
原帖由 gogorunner 於 2009-8-28 00:24 發表
即是冬天才有機會穿 3/4 或 long tight ,平時春、夏、秋穿 short / middle tight 就得?

我這幾日去看過, tight 最便都要 $190 !

其實幾時着咩都得, 不過long tight真係而家着會熱死.. 就算3/4都好長下. 真係着番split好過

tight真係好貴架. 或者睇下出口店啦遲下 (如果你想要多幾條,咁買出口店野係好d) 我自己覺得最緊要個質地好, 有時大牌子既質地未必真係好好多. 咁就未必值

想型就梗係要著有brand啦 不過自問都唔靚仔 冇人留意啦 pakcb ching講得岩 跑得勁就係型

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2