香港長跑網 - 長跑長友

標題: 新娘潭踩車8月9日(SUN) [打印本頁]

作者: gforce    時間: 2009-8-2 22:09
標題: 新娘潭踩車8月9日(SUN)
下個星期日我會去新娘潭踩車, 有興趣就一齊玩啦
希望到時唔好落雨啦
作者: 上水馬王    時間: 2009-8-2 22:40
8月8日小弟要操毅行者,如果第二日仲頂得順既話會黎踩番轉~
作者: bmc    時間: 2009-8-3 02:33
出席
1)BMC
作者: franklcf    時間: 2009-8-3 09:06
操山
想去踩, 但成team人都等左我操好耐, 冇辦法推.
作者: loudspeaker    時間: 2009-8-3 20:03
同2 個子去 長隆, 沒得跟你學野。
作者: gforce    時間: 2009-8-4 00:15
咁多人有約在身, Key兄話佢會星期六會去科學踩
大家有興趣可以星期六去踩佢果場
作者: key    時間: 2009-8-4 09:02
原帖由 orce 於 2009-8-4 00:15 發表

係呀, 今次未必跟倒Jason兄入新娘潭踩車, 所以暫定8月8日 & 8月22日入科學園練車, 時間較遲, 可能要11點, 因為朝早唔得閒
作者: bmc    時間: 2009-8-4 12:05
原帖由 orce 於 2009-8-4 00:15 發表

我可以,但要九時前走或下午二時後
作者: 上水馬王    時間: 2009-8-4 12:37
原帖由 key 於 2009-8-4 09:02 發表

係呀, 今次未必跟倒Jason兄入新娘潭踩車, 所以暫定8月8日 & 8月22日入科學園練車, 時間較遲, 可能要11點, 因為朝早唔得閒

夜晚11點?
作者: key    時間: 2009-8-4 13:01
原帖由 上水馬王 於 2009-8-4 12:37 發表

夜晚11點?

哈哈, 當然是11:00am 啦
作者: 上水馬王    時間: 2009-8-8 19:30
今日操得好甘,番到屋企散晒,聽日要休息了...
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-8-8 22:05
原帖由 上水馬王 於 2009-8-8 19:30 發表
今日操得好甘,番到屋企散晒,聽日要休息了...

要啦,唔好去咁盡~~
新車落左地未??
作者: 上水馬王    時間: 2009-8-8 22:55
原帖由 花子阿DEE 於 2009-8-8 22:05 發表

要啦,唔好去咁盡~~
新車落左地未??

係呀,呢課太甘,所以真係要休一休
呢排忙d,拎左番黎幾日都未踩過
作者: gforce    時間: 2009-8-9 22:27
今日同BMC仲有兩個friend來回漁農處烏鮫騰
勁大風, 我落斜好怕死, 隻carbon尾鈴比平時更唔定, 連Ginny都過埋我
扯左5轉之後cooldown 4km, 夠晒皮, 收工
作者: 上水馬王    時間: 2009-8-9 22:51
原帖由 orce 於 2009-8-9 22:27 發表
今日同BMC仲有兩個friend來回漁農處烏鮫騰
勁大風, 我落斜好怕死, 隻carbon尾鈴比平時更唔定, 連Ginny都過埋我
扯左5轉之後cooldown 4km, 夠晒皮, 收工

Jason兄今日用果對係咪刀鈴?
作者: bmc    時間: 2009-8-10 12:11
昨天天氣很好,條路又靚,練斜路一流,4轉收工,36km Av 25km

馬王試咗車未呀,
作者: 上水馬王    時間: 2009-8-10 12:52
原帖由 bmc 於 2009-8-10 12:11 發表
昨天天氣很好,條路又靚,練斜路一流,4轉收工,36km Av 25km

馬王試咗車未呀,

仲未得閒試車呀,希望聽日啦!

琴日你地點樣踩法呀? 踩左幾多公里?
作者: gforce    時間: 2009-8-10 13:51
原帖由 上水馬王 於 2009-8-9 22:51 發表

Jason兄今日用果對係咪刀鈴?

個尾用刀, 頭就用番鋁
平唔幾好, 上斜就慢左, 如果唔係自己怕死落斜收break, 整體應該會快左
作者: gforce    時間: 2009-8-10 13:53
原帖由 上水馬王 於 2009-8-10 12:52 發表

仲未得閒試車呀,希望聽日啦!

琴日你地點樣踩法呀? 踩左幾多公里?

來回漁農處烏鮫騰, 我就5轉加4km cooldown, 共50km
作者: 上水馬王    時間: 2009-8-10 13:58
原帖由 orce 於 2009-8-10 13:51 發表

個尾用刀, 頭就用番鋁
平唔幾好, 上斜就慢左, 如果唔係自己怕死落斜收break, 整體應該會快左

係咪試緊唔同鈴的性能? 用鴛鴦鈴踩係咪真係差d?
作者: franklcf    時間: 2009-8-10 17:50
我尋日都係漁農處 不過係練完山由太和>九龍坑山>八仙嶺>大尾督.
我測倒溫度 48度, 真係焀到爆哂
係地40幾度踩車辛苦吾辛苦咖?
作者: bmc    時間: 2009-8-10 18:06
原帖由 franklcf 於 2009-8-10 17:50 發表
我尋日都係漁農處 不過係練完山由太和>九龍坑山>八仙嶺>大尾督.

一半路兩旁有大樹可以檔下陰,踩車有風撞埋嚟,舒服D.
作者: gforce    時間: 2009-8-10 21:14
原帖由 franklcf 於 2009-8-10 17:50 發表

48度咁誇張? 熱就熱, 不過唔係捱苦果種熱, 始終單車有得落斜吹下風
作者: gforce    時間: 2009-8-10 21:25
原帖由 上水馬王 於 2009-8-10 13:58 發表

係咪試緊唔同鈴的性能? 用鴛鴦鈴踩係咪真係差d?

我係專登用鴛鴦鈴既
刀鈴慣性高, 但要推到去有慣性既speed, 要有一定腳力
係未到慣性speed之前, 要用力踩, 但到左之後, 比少少力已可keep到個 speed
例如我對Racing 1 鋁鈴, 一對咁用慣性係31km/hr左右開始, 而刀鈴一對咁用要35km/hr以上
前鋁後刀係想將呢個位降到大約33左右
不過講番轉頭, 前面應該用對小carbon效果會更好, 不過無錢買啦
如果你有留意下外國果d Pro TT bike, 好多都係前細後大
作者: franklcf    時間: 2009-8-11 00:12
標題: 回復 23# 的帖子
睇下.........lee幾年好易就4xC 咖喇
http://www.facebook.com/photo.ph ... f8&id=603425346
作者: 上水馬王    時間: 2009-8-11 12:52
原帖由 orce 於 2009-8-10 21:25 發表

我係專登用鴛鴦鈴既
刀鈴慣性高, 但要推到去有慣性既speed, 要有一定腳力
係未到慣性speed之前, 要用力踩, 但到左之後, 比少少力已可keep到個 speed
例如我對Racing 1 鋁鈴, 一對咁用慣性係31km/hr左右開始,  ...

之前比賽有無試過用鴦鈴鈴呢?

如果踩多斜道,好似新娘潭果d咁樣,前轆用埋細碳既話會唔會好吃力?
作者: gforce    時間: 2009-8-11 13:10
原帖由 上水馬王 於 2009-8-11 12:52 發表

之前比賽有無試過用鴦鈴鈴呢?

如果踩多斜道,好似新娘潭果d咁樣,前轆用埋細碳既話會唔會好吃力?

呢個玩意未係玩左好耐, 重習慣緊, 上次Sprint都係用呢招, 平路就真係快左
如果新娘潭, 最好踩可能係around 38mm既細碳

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2