香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑步時段 [打印本頁]

作者: 齋老味    時間: 2009-8-21 12:00
標題: 跑步時段
小弟公司附近有個運動場
所以襯 LUNCH 時間去跑步

想問問各師兄師姐
中午跑步同晚上跑步邊個時段好呢?
因為晚上唔得閒
要陪家人
所以中午跑既話
時間方便D
但係成效好似麻麻............  
作者: pakcb    時間: 2009-8-21 13:28
睇過d報章講...每日最佳跑步時段好似係...日間三點半後

樓主lunch去跑....唔食飯?

如果晚上唔得...有無諗過...早上呢?
(不過好似話一早起身跑唔係最好時段)
作者: 齋老味    時間: 2009-8-21 14:55
原帖由 pakcb 於 2009-8-21 13:28 發表
睇過d報章講...每日最佳跑步時段好似係...日間三點半後

樓主lunch去跑....唔食飯?

如果晚上唔得...有無諗過...早上呢?
(不過好似話一早起身跑唔係最好時段)

岩岩跑完
通常係由一點跑到一點九
跟住返到公司抖一陣
三點幾食下午茶
通常係花生醬夾麥包........ 正呀!!   
作者: pakcb    時間: 2009-8-21 16:21
...花生醬
作者: 齋老味    時間: 2009-8-22 00:07
原帖由 pakcb 於 2009-8-21 16:21 發表
...花生醬

嗚......... 我都唔想
但係麥包唔茶野又食唔落
之前食過燕麥片
食左一段時間就頂唔順
我已經買d冇不飽和脂肪既花生醬啦 (頂好牌)
同埋食花生醬
飽肚感覺大d
如果夜晚去練波
我會六點食個面就算
練完波操完體能 成晚都唔會再食野.............
作者: meimei    時間: 2009-8-25 08:43
我都會在lunch time去跑步咖,通常跑30-40mins,而家禁熱,減肥最好,唔知你在邊個公園跑,,唔知有無機會meet你呢?
作者: 齋老味    時間: 2009-8-25 16:20
原帖由 meimei 於 2009-8-25 08:43 發表
我都會在lunch time去跑步咖,通常跑30-40mins,而家禁熱,減肥最好,唔知你在邊個公園跑,,唔知有無機會meet你呢?

Lunch 跑真係超熱
好快出汗出油.........  

我在運動場跑架
不過今日落雨
同埋有少少傷
所以休息一日...........
作者: pakcb    時間: 2009-8-25 22:51
唉..我都有d傷....自己會自行停幾個星期

https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1
作者: 齋老味    時間: 2009-8-26 00:33
原帖由 pakcb 於 2009-8-25 22:51 發表
唉..我都有d傷....自己會自行停幾個星期

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=5979&extra=page%3D1

小心身子
如果聽日 Lunch hour 冇落雨
我會落返場跑

今日冇跑
鎊數真係反彈左少少................  
作者: pakcb    時間: 2009-8-26 10:01
我都係反彈左少少...現在約 81-83 kg
作者: 齋老味    時間: 2009-8-26 10:22
原帖由 pakcb 於 2009-8-26 10:01 發表
我都係反彈左少少...現在約 81-83 kg

pakcb兄
你輕我好多.........  

好彩
禽晚鎊仲係 216lb
今朝鎊已經去返 213lb
冇反彈!!!  

今日要繼續跑啦
差三磅就可以一個月減十磅!!!!  
作者: pakcb    時間: 2009-8-27 09:34
標題: 回復 11# 的帖子
咁你高我好多呢
我得個 16x cm 咁上下
作者: 齋老味    時間: 2009-8-27 09:42
原帖由 pakcb 於 2009-8-27 09:34 發表
咁你高我好多呢
我得個 16x cm 咁上下

我都只係 17x cm
高得你幾多啦
但係你就輕我 幾十 lb..........  
作者: pakcb    時間: 2009-9-4 12:42
喂...齋哥
練咁多...出年會跑渣打嗎?
作者: 齋老味    時間: 2009-9-4 16:43
原帖由 pakcb 於 2009-9-4 12:42 發表
喂...齋哥
練咁多...出年會跑渣打嗎?

想跑 10k...........  
作者: pakcb    時間: 2009-9-4 17:32
只係提議...係練習之時...都要記得...有充分休息
我只係見你日練夜練...小心傷到跑唔到
我去年...定在個目標係一小時來完成 10K
但因為過份操練至...差D要放棄當日比賽
最後都完成到
大家都係肥佬...所以記得...可能一星期期內...可能要定一至兩日要休息下
唔係話日日都跑到死狗咁先叫練習的
加油

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3258&page=3#pid110236

作者: 齋老味    時間: 2009-9-4 17:45
原帖由 pakcb 於 2009-9-4 17:32 發表
只係提議...係練習之時...都要記得...有充分休息
我只係見你日練夜練...小心傷到跑唔到
我去年...定在個目標係一小時來完成 10K
但因為過份操練至...差D要放棄當日比賽
最後都完成到
大家都係肥佬...所以記得...可能一星期期內...可能要定一至兩日要休息下
唔係話日日都跑到死狗咁先叫練習的
加油

多謝!  
你勁我好多啦
我目標係 90 分鐘完成 10k  
同埋我星期六日係休息日
一至五只要落雨或運動場唔畀 jodding 我都會休息架!!  
作者: kito807    時間: 2009-9-23 13:59
你咁勤力, 60min 完成10k 一定得ga!

依家仲有三四個月練, 加油哦!
作者: 齋老味    時間: 2009-9-23 15:58
原帖由 kito807 於 2009-9-23 13:59 發表
你咁勤力, 60min 完成10k 一定得ga!

依家仲有三四個月練, 加油哦!

肯定唔得啦
家陣雙膝變傷膝
時痛時唔痛
所以 80mins 完成 10k 已經開心死啦...........  

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2