香港長跑網 - 長跑長友

標題: 錶....... [打印本頁]

作者: longing    時間: 2008-3-17 22:17
標題: 錶.......
想問一下各位C兄跑步時用甚麼錶計時呢?甚麼牌子和型號?
我宜紮用緊支cheap cheap G-Shock,想話買番隻適合長跑o既錶,有麼甚好建議?
作者: michaelyw    時間: 2008-3-17 22:25
我用的是Nike triax c3 ,是我隨便在沙田搵間shop找,用我做兼職的人工買的,價錢也是當中最便宜的,$650。
因為尚是學生哥,對裝備沒甚講究,沒有什麼特別性能,可以量心跳(但我冇認真用過),可以單一計時(但過左一小時就會睇唔到秒數,要跑跑下重新計過,所以好唔方便。)
我對此沒有什麼心得,唯一的建議是:除非冇錢,最好唔好買我隻錶。

(註:管理員得閒可以將這個標題移去跑步裝備區 )
作者: ckleung    時間: 2008-3-17 22:35
我隻三間錶用左幾年,雖然運動時多汗, 又時常碰撞,但仍然準確並且防水 。當時選擇它是因為夠平,錶帶疏氣,有lap memory,跑圈時方便計時。
作者: lvrunner    時間: 2008-3-17 22:45
I have the Nike Triax Vapor 300 watch.  I don't use it all the time.  I mostly use my Garmin 305 when running.  I like the new design of the Timex Ironman Triathlon Sleek 50   It is a good one.

作者: kenneth    時間: 2008-3-18 08:47
作者: Gills    時間: 2008-3-18 09:42
標題: 回復 1# 的帖子
CASIO STR600 已經伴我跑過三載, 主要功能給予3項鐵人賽運動員使用, 當然我用Running計時最多, 有10次backup record, 無限分段計時, 太陽能Chargable. 才HK$3xx. 十分底玩, 也是我唯一一隻不是精工既錶.

登錄/註冊後可看大圖

作者: longing    時間: 2008-3-18 09:46
謝謝各位C兄的寶貴意見,我會好好研究一下!
另外相信我post錯地方,sorry版主!下次唔會架啦!
作者: kenneth    時間: 2008-3-18 09:57
作者: oscar    時間: 2008-3-18 12:56
作者: kenneth    時間: 2008-3-18 13:06
作者: dexpakado    時間: 2008-3-18 18:57
我就用緊隻adidas 唔知咩型號...7~8年前既款掛
一直放係屋企既,近年做運動先拿番出黎用

10 lap, 冇其他功能
new lap 要按制兩次... 如果唔係睇唔到新圈時間,好麻煩

有心跳功能都唔用?
師兄係嫌佢唔舒服定係冇咩需要呢

我就反而一路諗係咪需要一隻心跳錶
一直都係嫌價錢貴所以冇買
作者: kenneth    時間: 2008-3-18 19:25
作者: 卓卓    時間: 2008-3-18 22:51
原帖由 Gills 於 2008-3-18 09:42 發表
CASIO STR600 已經伴我跑過三載, 主要功能給予3項鐵人賽運動員使用, 當然我用Running計時最多, 有10次backup record, 無限分段計時, 太陽能Chargable. 才HK$3xx. 十分底玩, 也是我唯一一隻不是精工既錶.

http://i ...

原來防水架,我又要拎番個先,唔知而家要幾銀先搵到呢,最平又幾多呢?多謝你!

作者: Gills    時間: 2008-3-19 15:50
ilove619C兄, 電子錶特別係CASIO,9成9係防水,CASIO PHYS系列(STR600 也是PHYS系列) 多數都係賣$300-$350尼個range. 通常係買行貨既代理較有保障, 旺角信和地下, 深水土步高登地下o個間. 總代理係尖東同上環都有間Retail Shop, http://www.casiojv.com/contactus.htm 第一隻用左10年, 尼隻第2隻用左3年. 不過要留意尼個型號要日日見光, 因為用太陽能同電池一齊推動.

原帖由 ilove619 於 18-3-2008 22:51 發表

原來防水架,我又要拎番個先,唔知而家要幾銀先搵到呢,最平又幾多呢?多謝你!

作者: ram    時間: 2008-3-19 17:30
之前小弟只係用隻Casio Baby G計時咋
不過因多汗關係,反而係條膠錶帶斷了
換條錶帶都唔平啊
如果買番隻STR600果條錶帶係咪come用d呢 ?
作者: 卓卓    時間: 2008-3-19 20:33
原帖由 Gills 於 2008-3-19 15:50 發表
ilove619C兄, 電子錶特別係CASIO,9成9係防水,CASIO PHYS系列(STR600 也是PHYS系列) 多數都係賣$300-$350尼個range. 通常係買行貨既代理較有保障, 旺角信和地下, 深水土步高登地下o個間. 總代理係尖東同上環都有間Ret ...

多謝你D咁有用既資料,你真係好鬼屎好人既姐! 可以真人識到你就更好了..
作者: longing    時間: 2008-3-19 23:47
我都係咁話,呢度既C兄好積極發言,俾左好多意見,so nice!
作者: Gills    時間: 2008-3-20 09:42
ram兄, PHYS D 錶帶唔好寄以厚望, 汗水同不斷咁又除又帶, 冇半年就...斷了...
之後去代理配, 又話冇現貨又話要定->索價$100, 隻表先$3xx, 1條駒駒既膠帶要一舊水 , 仲要等1個月, 把鬼火去鴨寮街撞下彩, o個度D亞叔話冇原裝, 不過其他款可試試, 咪裝幾條比我睇, 結果$35成交. 仲整得幾靚仔tim.

登錄/註冊後可看大圖

原帖由 ram 於 19-3-2008 17:30 發表
之前小弟只係用隻Casio Baby G計時咋 hjhvbj" />hjhvbj" />hjhvbj" />hjhvbj" />hjhvbj" />
不過因多汗關係,反而係條膠錶帶斷了
換條錶帶都唔平啊
如果買番隻STR600果條錶帶係咪come用d呢 ?" />" />" />" />" />

作者: Gills    時間: 2008-3-20 09:45
原帖由 ilove619 於 19-3-2008 20:33 發表

多謝你D咁有用既資料,你真係好鬼屎好人既姐! 可以真人識到你就更好了..

原帖由 longing 於 19-3-2008 23:47 發表
我都係咁話,呢度既C兄好積極發言,俾左好多意見,so nice!

兩位兄, 唔好客氣啦, 人總係互助幫助(有能力既話), 總有機會我地係跑街時或賽道上相遇.

作者: longing    時間: 2008-3-20 11:00
哈!遇過都唔出奇呢!大家努力吧!吹水/跑步開心就好了!
作者: ram    時間: 2008-3-20 11:42
原帖由 Gills 於 2008-3-20 09:42 發表
ram兄, PHYS D 錶帶唔好寄以厚望, 汗水同不斷咁又除又帶, 冇半年就...斷了" />" />...
之後去代理配, 又話冇現貨又話要定->索價$100, 隻表先$3xx, 1條駒駒既膠帶要一舊水 , 仲要等1個月, 把鬼火去鴨寮街撞 ...

嘩!半年就........
果次求其搵間舖去換膠錶帶都收我$70!
下次都係學ching去鴨記換喇,平好多∼
作者: oscar    時間: 2008-3-20 12:01
作者: Gills    時間: 2008-3-20 12:07
咁$70銀個條係唔係原裝帶, 原裝就貴小小 , 不過鴨寮街o個D都係CASIO帶, 不過係for G-Shock既先至咁平.

原帖由 ram 於 20-3-2008 11:42 發表

嘩!半年就........
果次求其搵間舖去換膠錶帶都收我$70!
下次都係學ching去鴨記換喇,平好多∼" />" />

作者: Gills    時間: 2008-3-20 12:11
多謝C兄分享心得, 跑完步等我同埋佢一齊沖涼先.

原帖由 oscar 於 20-3-2008 12:01 發表
其實要保養隻錶唔難,
保養條錶帶都唔難,
只要每次跑完之後,
用溫水(冬水都得ge)沖一沖,把鹽份沖去,然後用乾毛巾沫乾,
咁樣你條錶帶ge壽命就會大大延長啦!
我己經做過實驗!係得ge!

作者: ram    時間: 2008-3-31 11:56
終於買左隻STR600  

但係小弟只懂得按紅色掣計圈速  

跑完睇到既只係總時間

請問ching如何可以檢視番每圈時間?  

(說明書睇完都係唔明........)
作者: Runner01    時間: 2008-4-6 18:44
原帖由 ram 於 2008-3-31 11:56 發表
終於買左隻STR600  

但係小弟只懂得按紅色掣計圈速  

跑完睇到既只係總時間

請問ching如何可以檢視番每圈時間?  

(說明書睇完都係唔明........)

唔知師兄係邊到買入呢?
好想快d入手
thx!!!!

作者: ram    時間: 2008-4-6 22:13
原帖由 Runner01 於 2008-4-6 18:44 發表
唔知師兄係邊到買入呢?
好想快d入手 thx!!!!

ching你好
小弟隻錶係觀塘廣場二樓 (賣錶賣好多小電玩果間)
@$350,抵玩
現在重有幾種顏色選擇
希望買到心頭好~
作者: Runner01    時間: 2008-4-7 21:51
原帖由 ram 於 2008-4-6 22:13 發表

ching你好
小弟隻錶係觀塘廣場二樓 (賣錶賣好多小電玩果間)
@$350,抵玩
現在重有幾種顏色選擇
希望買到心頭好~

唔該曬師兄!!!
已經入手成功

不過有幾個問題
之前D記錄係咪無得剷除嫁?
仲有禁咩制先可以計個別圈速

thx!!!
作者: ram    時間: 2008-4-7 22:10
原帖由 Runner01 於 2008-4-7 21:51 發表
唔該曬師兄!!! 已經入手成功
不過有幾個問題
之前D記錄係咪無得剷除嫁?
仲有禁咩制先可以計個別圈速
thx!!!

恭喜ching買到心頭好,ching的問題小弟都問過
Gills兄亦詳細解答了,可以參考下小弟的跑步Blog(#9post) :

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=641&extra=page%3D1&page=1
作者: Gills    時間: 2008-4-8 12:07
標題: 回復 28# 的帖子
買左咩色, 幾銀$$$, 行定水貨?
作者: Runner01    時間: 2008-4-8 20:43
原帖由 Gills 於 2008-4-8 12:07 發表
買左咩色, 幾銀$$$, 行定水貨?

師兄
買左白色@$350
行貨

仲有一個問題
如果要新計lap..係咪一定要先禁右上掣..再禁start掣?
THX!!!
作者: thugs32    時間: 2008-4-8 23:04
看過各師兄對STR600的評價,
剛巧用了多年的G-shock又夠期,
心郁郁想買番隻600。

可惜週末在東區行了幾間錶行都無貨,
有無師兄知道港島這邊哪裏可能有貨。

謝謝。
作者: Gills    時間: 2008-4-9 15:25
Runner01兄, 如要計新lap, 只要每次按一次顏色制(右上)便可紀錄每圈圈速, Start制只係第一次或完全停止後又想繼續才按. 完全停止計時係長按顏色制.

原帖由 Runner01 於 8-4-2008 20:43 發表

師兄
買左白色@$350
行貨

仲有一個問題
如果要新計lap..係咪一定要先禁右上掣..再禁start掣?
THX!!!

作者: Gills    時間: 2008-4-9 15:28
thugs32兄, 有冇去總代理係上環都有間Retail Shop睇吓, 地址個網會有, 如冇時間又唔想白行一趟, 打電話問吓佢地. http://www.casiojv.com/contactus.htm

原帖由 thugs32 於 8-4-2008 23:04 發表
看過各師兄對STR600的評價,
剛巧用了多年的G-shock又夠期,
心郁郁想買番隻600。

可惜週末在東區行了幾間錶行都無貨,
有無師兄知道港島這邊哪裏可能有貨。

謝謝。

作者: thugs32    時間: 2008-4-10 16:01
Gills兄,多謝你的資訊,真係要封你做跑壇百曉生。
不過今日下午去過一問,
貨是有貨,但listed price要五百八十五個大餅
一毛錢也無得減。
個人覺得不值得多花二百多元,
結果空手而回。

遲點有空再週圍去尋寶好了。
作者: Gills    時間: 2008-4-10 16:26
標題: 回復 35# 的帖子
嘩, $5xx幾, 有冇搞錯, 即係叫人唔好去總代理買, 去佢o個D AD度買啦, 旺角大把, 潮特同信和一定有, 再冇深水土步買電腦樓下o個度, 又或者ram兄提觀塘o個間. 3舊幾搭車去買埋兼同屋企人食餐勁仲有找.
作者: ram    時間: 2008-4-10 16:48
嘩!更貴
加多百零蚊可以買兩隻!
搭車過黎觀塘買好過~

作者: Gills    時間: 2008-4-10 17:55
Right, 好似ram兄咁, 要做個精明既消費者.

原帖由 ram 於 10-4-2008 16:48 發表
嘩!更貴
加多百零蚊可以買兩隻!
搭車過黎觀塘買好過~   

作者: thugs32    時間: 2008-4-10 19:38
原帖由 ram 於 2008-4-10 16:48 發表
嘩!更貴
加多百零蚊可以買兩隻!
搭車過黎觀塘買好過~   

睇黎真係要鄉下仔出城到觀塘走一轉。
作者: thugs32    時間: 2008-4-10 19:41
原帖由 Gills 於 2008-4-10 16:26 發表
3舊幾搭車去買埋兼同屋企人食餐勁仲有找. hiuijhkj" />

絶對同意。
作者: saki    時間: 2008-4-12 22:08
大惨事!!!!!

去到觀塘果間, 好似無哂 STR-600...........
作者: thugs32    時間: 2008-4-12 22:10
今日午飯時間,終於大鄉里出城。
轉了兩次地鐵,轉到頭都暈
才到了觀塘廣場。

嘩,原來這裏好熱鬧,
好多不同店舖,又多OL物體逛商場。

盲摸摸依ram師兄指示都摸到那間小店。
嘩,何事塞滿人。
原來好多人都係揀錶。

終於買了STR600,$350 .
價錢一流 ,不過態度九流。

回家後才發覺原來是Made in Thailand。
如果堅持要用日本貨的師兄就要再考慮了。

現在正讀說明書學如何使用。
作者: thugs32    時間: 2008-4-12 22:12
原帖由 saki 於 2008-4-12 22:08 發表
大惨事!!!!!

去到觀塘果間, 好似無哂 STR-600...........

師兄有無去錯地埗?

我剛買了,那間小店有存貨,
還有三個色可選。
作者: Gills    時間: 2008-4-12 22:30
恭喜thugs32兄得心頭好, CASIO有一部份生產而移往Thailand 或 OEM - Singapore 做, 如果想買日貨, 可能3舊水唔得, 粗粗地玩住先啦, 不過saki兄就唔好彩, 唔知係唔係去錯地步.

原帖由 thugs32 於 12-4-2008 22:12 發表

師兄有無去錯地埗?nm" />

還有三個色可選。

作者: saki    時間: 2008-4-12 22:48
原帖由 thugs32 於 2008-4-12 22:12 發表

師兄有無去錯地埗?nm" />

還有三個色可選。

實際位置是那裡???

我今日去找是二樓 (1/F), 果間同時有 wii, psp 賣, 佢對面 無鋪頭 (對住中空地方)

btw, chr-100 好不好用???
作者: thugs32    時間: 2008-4-12 23:53
我想saki兄去的跟我買的那間不一樣。

我是從地鐵站行天橋到觀塘廣場,
由天橋進入商場時,
可以上樓梯上一層或落樓梯到下一層,
我是到下一層,我想應該是二樓(1/F)。

入了商場後,第一條巷轉左,行前五,六個舖,
在右手邊就見一間小店,間口很多古怪電子產品,
店內右邊是一個櫉窗,全部陳列casio的手錶。

在近門口較高的地方,就可以見到有三款不同色的STR600。

作者: saki    時間: 2008-4-13 00:24
原帖由 thugs32 於 2008-4-12 23:53 發表
我想saki兄去的跟我買的那間不一樣。

我是從地鐵站行天橋到觀塘廣場,
由天橋進入商場時,
可以上樓梯上一層或落樓梯到下一層,
我是到下一層,我想應該是二樓(1/F)。

入了商場後,第一條巷轉左,行 ...

thx, 明日跑完去望望先 :-)
作者: kenneth    時間: 2008-4-13 01:15
作者: Gills    時間: 2008-4-14 09:52
如果間舖兩隻都有, 點都叫佢地比你攞上手玩吓, 慢慢按吓D制, 睇下arm唔arm自己手型, 試清楚才買.

原帖由 kennethwat 於 13-4-2008 01:15 發表

Ching CHR100 算好用,只是按鈕難按及心跳帶用的機會不多而已。不過如果比我再選擇,我都會選GILLS介紹嗰隻。

作者: saki    時間: 2008-4-14 11:36
成功買到 str-600 了(藍色)

多謝咁多位先 :-)
作者: saki    時間: 2008-4-14 11:37
順便一提 CHR-100  在旺角信和見到有售 $490
作者: Ning    時間: 2008-4-14 12:57
New version CHR-200 http://www.casio.co.jp/release/2005/chr200j_100j.html
作者: benchan000    時間: 2008-9-1 16:17
今日帶左($350) 冇多冇少...去到果度望–望 ...+ 左$10  ...而家$360 ,  唉..........正當失意時 ,忽然岌現另外二隻yellow colour 既錶, 一隻$330 ,一隻$250 . 最後經過果位員エ既講解,就買左$250    ACL -  100 (auto light switch @.@  10 lap)          

相信好多Ching 都會知道的,因出左已有3年幾
作者: nc    時間: 2008-9-1 16:22
原帖由 benchan000 於 2008-9-1 16:17 發表
今日帶左($350) 冇多冇少...去到果度望–望 ...+ 左$10  ...而家$360 ,  唉..........正當失意時" />" /> ,忽然岌現另外二隻yellow colour 既錶, 一隻$330 ,一隻$250 . 最後經過果位員エ既講解, ...

可能因為長跑網跑友多左去幫襯, 所以抄高左
10 lap便夠??? 黃色應該幾靚喎... 有無靚相睇

作者: kenneth    時間: 2008-9-1 16:23
作者: 臨風    時間: 2008-9-1 19:10
標題: 回復 53# 的帖子
經濟為主,唔使刻意追求多 function,10 lap唔夠,用人補救,沖五個圈先"禁"一次。跑步最終目的都是為健康啫。
作者: benchan000    時間: 2008-9-1 21:56
Casio ACL-100F-9    相      
作者: 臨風    時間: 2008-9-1 22:07
原帖由 benchan000 於 2008-9-1 21:56 發表
Casio ACL-100F-9    相      

正。能輔助你跑得更起勁。
作者: 烏龜跑步    時間: 2008-9-7 22:30
前兩日買咗隻casio str600,今日烈日當空下跑完16K左右,回家后用水沖乾凈隻錶,無幾耐隻錶hang咗,按什麼按鈕都無反應,錶面玻璃內有很多霞氣,仲話200米防水,咁快又要擰去維修...
作者: 叮叮噹    時間: 2008-9-7 22:58
原帖由 烏龜跑步 於 2008-9-7 22:30 發表
前兩日買咗隻casio str600,今日烈日當空下跑完16K左右,回家后用水沖乾凈隻錶,無幾耐隻錶hang咗,按什麼按鈕都無反應,錶面玻璃內有很多霞氣,仲話200米防水,咁快又要擰去維修...

有沒有免費保養?
作者: ram    時間: 2008-9-7 23:05
小弟差不多日日同佢一齊沖涼都冇事wow~

作者: blurmax    時間: 2008-9-9 16:54
My Casio G-shock accompanies me in running in heavy rain for numerous times and still alive and kicking!
作者: 力    時間: 2008-9-9 20:12

我都試過這情況, 年頭在觀塘買了隻黑色str600, 跑完沖水后玻璃內有霞氣。第二日擰返去換另一隻就解决了!叫店鋪換隻新架比你啦!
作者: 烏龜跑步    時間: 2008-9-9 21:21
標題: 回復 63# 的帖子
我個隻也是黑色那款,但在九龍灣買,當時剩下一隻,想換都無。昨天已經拿去代理那里修理,要兩星期后才修理好。
作者: ram    時間: 2008-9-9 21:35
買錶都好似買電器更樣===>撞手神
作者: KK    時間: 2008-9-17 23:13
今日小弟牛一,女朋友送咗隻STR-600 俾我~
本來她想買白色的~
但店主話白色用耐咗會變黃不,不好看所以買了藍色
請問有用白色STR-600的師兄師姐們分享下呀!!!

P.S. Q1.每次跑完步出完汗是否都要清洗下隻錶~如要清洗有什麼要留意的??會否d金屬位會生锈??
         Q2有無師兄師姐帶過隻STR-600一齊去泳池游水出現問題呀??

作者: 烏龜跑步    時間: 2008-9-18 22:05
之前提過,我隻str600入了廠,所以轉頭又買做隻timex ironman用,其實timex的LCD顯示面比casio清楚很多,但casio的搖動啟動夜光功能就比timex靈敏,各有所長,價錢timex較貴。另外,timex 好似無咁多銷售點。
作者: 力    時間: 2008-9-18 22:12
原帖由 烏龜跑步 於 2008-9-18 22:05 發表
之前提過,我隻str600入了廠,所以轉頭又買做隻timex ironman用,其實timex的LCD顯示面比casio清楚很多,但casio的搖動啟動夜光功能就比timex靈敏,各有所長,價錢timex較貴。另外,timex 好似無咁多銷售點。

C兄,
你隻str600未出廠就另結新歡, 真羨慕!
作者: ram    時間: 2008-9-18 22:42

c hing 有冇相呀?
thanks~
作者: KK    時間: 2008-9-19 00:30

不過我都覺得隻錶的LCD顯示器比較細~
但D掣都算好按~同埋易用~
三百几蚊算係咁~
師兄分享下你用600的一些經驗呀!!
作者: 烏龜跑步    時間: 2008-9-19 17:33
標題: 回復 69# 的帖子
Timex IRONMAN* Triathlon® 30-Lap Flix:

http://www.timex.com/gp/product/B000BP74ZI/sr=1-30/qid=1221817823/ref=sr_1_30/103-9408386-3127016?ie=UTF8&m=A1S5XB33AHYRMX&n=504491011&timexBrand=core
作者: 烏龜跑步    時間: 2008-9-19 17:37
標題: 回復 70# 的帖子
casio str600 個款幾吸引,按鈕很易按,可惜首次在烈日當空下走長課后就要入廠大修。
作者: KK    時間: 2008-9-19 18:33
原帖由 烏龜跑步 於 2008-9-19 17:37 發表
casio str600 個款幾吸引,按鈕很易按,可惜首次在烈日當空下走長課后就要入廠大修。

今日第一日幫我隻600開光~
d掣真係几好按
跑完我用水喉水沖個錶身同錶帶然後抺干佢
都無好似有位師兄話有霧氣的發生~太幸運啦!!
師兄,你隻錶係咩色??
佢出咗咩事呢?
作者: Sicily    時間: 2008-9-20 16:55
polar rs200
好多好有用的function
作者: 烏龜跑步    時間: 2008-9-20 17:03
標題: 回復 74# 的帖子
我都有隻polar rs100,但覺得用心跳帶很麻煩,所以隻表已經給我雪藏了。
作者: 烏龜跑步    時間: 2008-9-20 17:08
標題: 回復 73# 的帖子
我隻str600係黑色表殼橙色按鈕。我戴著它跑了一次長課后,回家用水喉水沖凈,然后就霞氣迫人...點解會咁?
作者: KK    時間: 2008-9-20 18:40
原帖由 烏龜跑步 於 2008-9-20 17:08 發表
我隻str600係黑色表殼橙色按鈕。我戴著它跑了一次長課后,回家用水喉水沖凈,然后就霞氣迫人...點解會咁?

可能唔夠密實啩!!
不過我山入冷氣的地方先會有類似的問題
作者: D文    時間: 2008-10-13 00:02
小弟新手一名,用開G-SHOCK計時,想轉隻跑步錶可以計下圈速
睇左好多舊post,都介紹casio str系列,咁佢同casio stp 100有咩唔同呢?
stp貴過str,係咪stp有計步而str系列冇呢?定係另有原因?
希望各位ching幫幫手

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2