香港長跑網 - 長跑長友

標題: 想問下coca cola的 8k 比賽, 係咪以後都吾搞? [打印本頁]

作者: momo    時間: 2009-9-2 15:54
標題: 想問下coca cola的 8k 比賽, 係咪以後都吾搞?
今年吾見有post 資料
作者: WinggniW    時間: 2009-9-2 16:09
原帖由 momochihuahua 於 2009-9-2 15:54 發表
今年吾見有post 資料

我諗你係講緊可口可樂健跑會七公里賽事, 去年11月2日比賽,但10月6日先上載表格上http://www.scchkrc.com/events.htm , 可能遲少少先可以肯定今年會唔會繼續有比賽了, 大家可以留意網站有否更新賽事資料
作者: 瘋瘋    時間: 2009-9-2 17:13
作者: laputa99    時間: 2009-9-7 15:15
可樂小姐話今年會舉辧但要12尾至一月, 她話要時間申請賽道
作者: rockiec    時間: 2009-9-7 23:00
擒日聽李x東講, 申請賽道有障礙, 因可樂賽道在單車徑舉行,
但沙田單車徑早有告示, 不得在單車徑上作緩步跑, 否則會被檢控...

據說警方以此拖延是次比賽申請, 除非得到區議會同意... 或者改例,
容許單車徑作緩跑徑兩用, 單車手及跑手可以同時使用...

但樂華盃及嚟緊ge 鐵人賽, 都係用單車徑作跑步比賽,
點解可樂攪ge賽事咁多阻滯?? 我估係沙田區同大埔區警方處事不一...
又或者沙田區特別多單車手投訴路面被佔用!!
作者: spmho    時間: 2009-9-7 23:36
原帖由 rockiec 於 2009-9-7 23:00 發表
但樂華盃及嚟緊ge 鐵人賽, 都係用單車徑作跑步比賽,
點解可樂攪ge賽事咁多阻滯?? 我估係沙田區同大埔區警方處事不一...
又或者沙田區特別多單車手投訴路面被佔用!!

我諗政府會定義左邊d係單車徑先可以行單車徑法例.......沙田o個d就好明顯係

但不知道吐露港段是不是正式的單車徑?.....
可能吐露港當係一條馬路.........所以可以跑步、踏單車、行人.....
作者: sunrise    時間: 2009-9-9 11:45
我諗跑手們真的要團結, 發揮我們的力量, 我諗跑步運動對於全民的健康, 一定比單車大, 點解政府唔重視我地呢?
作者: ee_tpk    時間: 2009-9-9 11:47
原帖由 sunrise 於 2009-9-9 11:45 發表
我諗跑手們真的要團結, 發揮我們的力量, 我諗跑步運動對於全民的健康, 一定比單車大, 點解政府唔重視我地呢?

何以見得?!?!
既然單車都係運動..何解跑步對健康一定比單車大?
你喜歡跑步也犯不著踩低其他運動

作者: saki    時間: 2009-9-9 11:56
原帖由 rockiec 於 2009-9-7 23:00 發表
擒日聽李x東講, 申請賽道有障礙, 因可樂賽道在單車徑舉行,
但沙田單車徑早有告示, 不得在單車徑上作緩步跑, 否則會被檢控...

據說警方以此拖延是次比賽申請, 除非得到區議會同意... 或者改例,
容許單車徑作緩跑 ...

我想指的單車徑是指沙田馬場對出果段城門河吧

相對其他地方, 果段的行人路/單車徑的分別並不明顯................
作者: sunrise    時間: 2009-9-9 17:30
ee_tpk: 首先, 我無踩低單車運動.
             作為帶氧運動, 我覺得跑步的效益係比較高的, 不過我唔想寫篇論文去解釋! 其次踏單車需要一架單車, 已經令大半數人唔可以輕易參與, 所以我才有"跑步運動對於全民的健康比單車大"的結論! 如果以參與比賽的人數來說, 跑步者明顯地多出踩單車者很多, 所以跑步既然咁普及, 點解政府唔重視多一d呢?
作者: 瘋瘋    時間: 2009-9-9 17:47
作者: spmho    時間: 2009-9-9 17:48
原帖由 sunrise 於 2009-9-9 17:30 發表
ee_tpk: 首先, 我無踩低單車運動.
             作為帶氧運動, 我覺得跑步的效益係比較高的, 不過我唔想寫篇論文去解釋! 其次踏單車需要一架單車, 已經令大半數人唔可以輕易參與, 所以我才有"跑步運動對於全民的健康 ...

ee, sunrise
兩位小安.......

港隊單車、三鐵同長跑相比,單車同三鐵成績相對比較好....
有成績政府相對較重視
作者: spmho    時間: 2009-9-9 17:49
原帖由 瘋瘋 於 2009-9-9 17:47 發表

咁樣講, 出年馬鞍山盃都要取消?

你唔記得呢個比賽係區議會有份架咩?
作者: 瘋瘋    時間: 2009-9-9 17:52
作者: 瘋瘋    時間: 2009-9-9 17:54
作者: blurmax    時間: 2009-9-9 18:13
係喎, 力行社搞既好穩陣....

Also DAB related 搞既好穩陣....

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: rockiec    時間: 2009-9-9 22:13
原帖由 瘋瘋 於 2009-9-9 17:47 發表 咁樣講, 出年馬鞍山盃都要取消?

除咗可樂、馬鞍山... 重有石門、梅子林、飛達元旦跑、香港半馬、必達夏日... 真係影响好多賽事!!

睇嚟沙田區議會真係要做下嘢至得, 否則年中起碼無咗一半賽事!!
作者: spmho    時間: 2009-9-9 22:22
原帖由 rockiec 於 2009-9-9 22:13 發表

除咗可樂、馬鞍山... 重有石門、梅子林、飛達元旦跑、香港半馬、必達夏日... 真係影响好多賽事!!

睇嚟沙田區議會真係要做下嘢至得, 否則年中起碼無咗一半賽事!!

其實so far聽到都係得可樂有問題
作者: awyh    時間: 2009-9-10 00:13
HKMP攪的沙田半馬,往年在11月舉行,舊年個MC就牙痛咁既聲話俾人投訴D跑手跑晒去單車徑,出年有機會無得攪,究竟堅定流,好快就知道。

如果有關部門真係要執正黎做,咁麻煩起番D平坦既行人路,同埋我都見唔少家庭樂的單車車上行人路的。公平一點吧!
作者: laputa99    時間: 2009-9-10 00:25
我懷疑是可樂公關出問題, 沒有同沙田區議會溝通.
2007 舉行是九月, 2008是十一月, 2009可能是十二月.   一年遅過一年
他們可能臨急抱佛腳申請, 但沙田按時間表辦事
作者: 瘋瘋    時間: 2009-9-10 00:31
作者: blurmax    時間: 2009-9-10 00:47
得時可能要係運動場入面跑圈算數...

So boring por.....................................

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: 瘋瘋    時間: 2009-9-10 01:07
作者: blurmax    時間: 2009-9-10 08:58
既然唔俾玩, 一係d比賽改晒去深圳舉行, 我地個個禮拜返個去跑比賽...呵...呵....呵....

I prefer trail run to running in Shenzhen wor!

作者: spmho    時間: 2009-9-10 10:11
原帖由 laputa99 於 2009-9-10 00:25 發表
我懷疑是可樂公關出問題, 沒有同沙田區議會溝通.
2007 舉行是九月, 2008是十一月, 2009可能是十二月.   一年遅過一年
他們可能臨急抱佛腳申請, 但沙田按時間表辦事

08年因為奧運馬術....所以要推遲
作者: 卓卓    時間: 2009-10-11 23:39
請問各位 ching /ctse , 大家有冇收到料可樂 7 k會幾時搞呢?
作者: WinggniW    時間: 2009-11-11 09:01
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=6959&extra=&page=1

快D報名啦~
作者: 馬仔    時間: 2009-11-11 09:24
請問,呢個比賽有咩咁吸引?
作者: WinggniW    時間: 2009-11-11 09:25
原帖由 馬仔 於 2009-11-11 09:24 發表
請問,呢個比賽有咩咁吸引?

全平路+送可樂背心
作者: spmho    時間: 2009-11-11 11:04
已經有比賽帖....此帖會鎖
https://www.longrun.hk/forum/red ... o=lastpost#lastpost

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2