香港長跑網 - 長跑長友

標題: 最新戰鞋入手 Tarther RS Alivio Wide [打印本頁]

作者: joelkw    時間: 2009-9-17 22:41
標題: 最新戰鞋入手 Tarther RS Alivio Wide
最新戰鞋入手 Tarther RS Alivio Wide, 同TS type主要分別係鞋底d石墨係粒狀, 咬地性能更佳~~

登錄/註冊後可看大圖

作者: hongata    時間: 2009-9-17 22:53
好靚喎
作者: joelkw    時間: 2009-9-17 23:02
呢對好野黎架~~ 唔算太貴... 折實$855.
一向只著Tarther TS, 今次初試呢對RS Type, 去得好快, 反應好快速...
作者: Netregistration    時間: 2009-9-18 00:21
ching, 邊度買架?
作者: joelkw    時間: 2009-9-18 00:34
原帖由 Netregistration 於 2009-9-18 00:21 發表
ching, 邊度買架?

MK 運x國... 因我o既size比較大(29cm), 所要打電話去訂先有~~
不過店主Chris好好人, 會肯幫我去訂貨... 29cm o既Tather真係好難搵倒現貨~~
所以我每次都一次過訂2對~~

佢話其實tarther有30cm, 不過d行家通常都唔會入貨~~

作者: elfwalter    時間: 2009-9-18 01:25
好正 不過我人重 無福消受......
作者: joelkw    時間: 2009-9-18 01:43
原帖由 elfwalter 於 2009-9-18 01:25 發表
好正 不過我人重 無福消受......

唔好氣餒~~ 我(高180cm)由183磅跑到依家keep住132磅~~ 只要肯堅持...咩到可以做架!
作者: elfwalter    時間: 2009-9-18 01:51
減50磅!! 好有恆心
用左幾耐?

我已經由162磅減到148磅~~ (1年時間)
不過我168CM高而矣.....
我目標都係130磅左右
希望下一年HK 10K前達標
作者: joelkw    時間: 2009-9-18 02:18
用左一年時間減50磅, 除左跑步之外, 重要飲食配合: 飲品全部走糖走甜(必須全戒糖), 早餐同午餐盡量少油清淡(可以食飽肚), 晚餐只食2個麵飽+一支清水, 跟住去跑15K(每日), 晚上9點後只會飲水唔再食野, 星期六操LSD 35K. 呢一年黎我都係咁過, 初初好辛苦, 但咬緊牙關捱過左, 身體習慣哂又OK~~
黎緊會跑渣打全馬~~

作者: 柔詠    時間: 2009-9-18 04:32
原帖由 joelkw 於 2009-9-18 02:18 發表
用左一年時間減50磅, 除左跑步之外, 重要飲食配合: 飲品全部走糖走甜(必須全戒糖), 早餐同午餐盡量少油清淡(可以食飽肚), 晚餐只食2個麵飽+一支清水, 跟住去跑15K(每日), 晚上9點後只會飲水唔再食野, 星期六操LSD 35 ...

勁亞,師兄.....
可惜小弟腳不大...平常著26.5鞋...應該唔洗著Wide鞋....不過隻色好正....鐘意這隻色多過其他Tarther....(小弟未買過Tarther,日後都想玩番對)
另外小弟又想跑多d...又唔想廋..因為近年,跑多左,少左2,3磅肌肉...
(小弟169cm,62-64kg...希望上番65kg...)
作者: joelkw    時間: 2009-9-18 08:36
原帖由 柔詠 於 2009-9-18 04:32 發表

勁亞,師兄.....
可惜小弟腳不大...平常著26.5鞋...應該唔洗著Wide鞋....不過隻色好正....鐘意這隻色多過其他Tarther....(小弟未買過Tarther,日後都想玩番對)
另外小弟又想跑多d...又唔想廋..因為近年,跑多左 ...

你就好啦...腳係正常size!! 多好多選擇! 又唔駛下下要訂貨~~~ 我每3個月就煩一次...周圍去撲鞋~
唔想廋就易啦!! 只要吸收o既卡路里同日常生活+運動所消耗o既平衡就ok啦~~

作者: blurmax    時間: 2009-9-18 08:50
平常著26.5鞋

Same to my size - very convenient in finding running shoes^.^

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax
作者: mc    時間: 2009-9-18 09:13
原帖由 joelkw 於 2009-9-18 00:34 發表

MK 運x國... 因我o既size比較大(29cm), 所要打電話去訂先有~~
不過店主Chris好好人, 會肯幫我去訂貨... 29cm o既Tather真係好難搵倒現貨~~
所以我每次都一次過訂2對~~

佢話其實tarther有30cm, 不過d行家通常 ...

ching 你都比我好, 我之前都去左運x國睇
不過我要著30號, 個老板又係話無人入30cm 既薄底鞋  
其實如果係wide 版既mizuno我著緊29cm
不過好似29.5cm 會舒服少少...
唉... 依家我得一對adizero 係輕少少...
作者: mc    時間: 2009-9-18 09:19
原帖由 joelkw 於 2009-9-18 01:43 發表

唔好氣餒~~ 我(高180cm)由183磅跑到依家keep住132磅~~ 只要肯堅持...咩到可以做架!

我183cm keep住依幾年都係146 - 152 磅
依排操多左, 游多左水同做gym 就重左少少
keep 住150 - 152磅
我應該都會keep 住依個磅數
(因為我d同事&朋友個個都話我瘦)
其實我係返工著恤衫先睇落瘦d  
平時著t-shirt都okay...

買唔到鞋真係好煩....
作者: wtfgary    時間: 2009-9-18 09:19
原帖由 joelkw 於 2009-9-18 02:18 發表
用左一年時間減50磅, 除左跑步之外, 重要飲食配合: 飲品全部走糖走甜(必須全戒糖), 早餐同午餐盡量少油清淡(可以食飽肚), 晚餐只食2個麵飽+一支清水, 跟住去跑15K(每日), 晚上9點後只會飲水唔再食野, 星期六操LSD 35 ...

AWESOME !!
作者: joelkw    時間: 2009-9-18 10:34
原帖由 smchan2 於 2009-9-18 09:13 發表

ching 你都比我好, 我之前都去左運x國睇
不過我要著30號, 個老板又係話無人入30cm 既薄底鞋  
其實如果係wide 版既mizuno我著緊29cm
不過好似29.5cm 會舒服少少...
唉... 依家我得一對adizero 係輕少 ...

運x國果店主Chris ok好人架~~ 你同佢吹下跑步經, 佢覺得你真係鍾意跑步同埋有誠意買野唔係混吉, 佢會幫你諗辦法解決果問題架~ 例如佢都冇要我落訂, 都會幫我搵29cm tarther~~ 貨到先打電話俾我... (等左大約2 weeks)
作者: Ning    時間: 2009-9-18 11:08
yup, he is a nice guy. I bought my Tarther in 運x國 too.
作者: TerrySze    時間: 2009-9-18 11:15
標題:
原帖由 joelkw 於 2009-9-18 08:36 發表

你就好啦...腳係正常size!! 多好多選擇! 又唔駛下下要訂貨~~~ 我每3個月就煩一次...周圍去撲鞋~
唔想廋就易啦!! 只要吸收o既卡路里同日常生活+運動所消耗o既平衡就ok啦~~

對我黎講撲鞋都係樂趣
作者: mc    時間: 2009-9-18 11:29
原帖由 joelkw 於 2009-9-18 10:34 發表

運x國果店主Chris ok好人架~~ 你同佢吹下跑步經, 佢覺得你真係鍾意跑步同埋有誠意買野唔係混吉, 佢會幫你諗辦法解決果問題架~ 例如佢都冇要我落訂, 都會幫我搵29cm tarther~~ 貨到先打電話俾我... (等左大約2 we ...

我上次問佢有無30cm 既薄底佢都話俾我聽無
之後仲同我吹水吹左成15 - 20 分鐘 (因為同其他人)
佢話12月可能會返一對30cm 既tarther
咁我話到時再上去睇下...
如果係wide 版我諗29cm or 29.5cm 我都可能okay...
作者: joelkw    時間: 2009-9-18 12:14
原帖由 TerrySze 於 2009-9-18 11:15 發表

對我黎講撲鞋都係樂趣

我就唔享受啦~~ 次次都撲到一頭煙~~
作者: joelkw    時間: 2009-9-18 12:17
原帖由 smchan2 於 2009-9-18 11:29 發表

我上次問佢有無30cm 既薄底佢都話俾我聽無
之後仲同我吹水吹左成15 - 20 分鐘 (因為同其他人)
佢話12月可能會返一對30cm 既tarther
咁我話到時再上去睇下...
如果係wide 版我諗29cm or 29.5cm 我都可 ...

咁樣緊係唔好啦~~ 如果d貨到o左, o係你上去之前有人問, 咁咪又冇左??!!
你留低電話俾佢, 提佢一到貨就打俾你, 咁就冇走雞啦~~
作者: elfwalter    時間: 2009-9-18 18:54

我絕對冇可能咁減法..... 真佩服

其實我3年前減過一次: 3個月做gym+跑步及控制飲食 由140--> 130
之後就放棄左 2年反彈有突... 162

所以今次只做運動唔戒口 減慢d 但反彈風險細d

講番對鞋 我朋友年頭用trather ts跑 scm fm
佢話腳掙有d痛 同埋由於前掌薄 途經凹凸不平既路就好唔舒服
給你一個參考 我朋友173cm 150磅左右

我就用skysensor breeze跑 ok 好舒服 當時157磅
作者: joelkw    時間: 2009-9-18 19:54
原帖由 elfwalter 於 2009-9-18 18:54 發表

我絕對冇可能咁減法..... 真佩服

其實我3年前減過一次: 3個月做gym+跑步及控制飲食 由140--> 130
之後就放棄左 2年反彈有突... 162

所以今次只做運動唔戒口 減慢d 但反彈風險細d

講番對鞋 我朋友年頭用 ...

我覺得可能你果陣時訂o既目標唔夠長遠, 所以放棄左. 我跑完全馬之後, 目標係超馬, 跟住玩Junior三鐵, 然後ultra三鐵...... 所以冇可能唔諗盡辦法去keep住個體能.

skysensor breeze中國同日版我試過哂, 我覺得佢中底太淋, 反彈力唔夠, 太舒服, 跑短途15k以下ok, 之後會越跑越痴腳, 好似步步都踩左入泥漿, 好辛苦~~
可能我真係有d自虐狂, 我比較鍾意反撞力大o既鞋~~
其實只要掌握到將向上反撞力轉換成向前推動力(踭落地後快速轉腳腕, 將d力轉向前掌跟住蹬前), 反而可以提速+慳力架!
原理有d似滾輪效應, 只要一路轉移o既技術做得好, 果種反撞力係會源源不絕咁提供, 你會發覺越滾越快, 越滾越慳力, 但係當然你o既肌肉要受得到果種壓力同震盪, 特別係股四頭肌, 一定要好強壯先可以減低受傷機會. 所以我隔晚會做weight trainning, 深蹲100下, 分4set做, 每set之間休息5分鐘, 對強壯股四頭肌好有幫助.

作者: 柔詠    時間: 2009-9-19 01:44
錦小弟真係唔知自己著Tarther / skysensor breeze 好.....
用來平時操,著什麼? 用來全馬比賽, 著什麼?...
因為未著過Tarther ...只有一對skysensor breeze中國,無得比較.
作者: joelkw    時間: 2009-9-19 02:25
原帖由 柔詠 於 2009-9-19 01:44 發表
錦小弟真係唔知自己著Tarther / skysensor breeze 好.....
用來平時操,著什麼? 用來全馬比賽, 著什麼?...
因為未著過Tarther ...只有一對skysensor breeze中國,無得比較.

又唔駛咁迷妄~~ 其實就好似每個人o既口味都唔同, 只有不斷咁試先知邊種o岩自己, 基本上tarther日版&中國版, skysenor日版&中國版, GT2140, Nibmus, Rider 12, Creation, LSD Wave 統統都試均.... 先得出結論係tarther最o岩我跑法, 咁我以後都淨係買佢.
後果就係攪到成屋都係鞋同俾老婆鬧~~

作者: 柔詠    時間: 2009-9-19 07:10
原帖由 joelkw 於 2009-9-19 02:25 發表

又唔駛咁迷妄~~ 其實就好似每個人o既口味都唔同, 只有不斷咁試先知邊種o岩自己, 基本上tarther日版&中國版, skysenor日版&中國版, GT2140, Nibmus, Rider 12, Creation, LSD Wave 統統都試均.... 先得出結論係ta ...

師兄,錦你平日著Tarther 操...錦比賽又著Tarther ?
你可以同太太講:"你想我鞋多 , 定女多?"
作者: joelkw    時間: 2009-9-19 10:50
原帖由 柔詠 於 2009-9-19 07:10 發表

師兄,錦你平日著Tarther 操...錦比賽又著Tarther ?
你可以同太太講:"你想我鞋多 , 定女多?"  

我同時ready住3對tarther, 一對操speed, 一對操長課, 一對比賽用~~

Haha~~ 我個人黎講就想兩樣都多~~

作者: mc    時間: 2009-9-19 10:56
原帖由 joelkw 於 2009-9-18 19:54 發表

我覺得可能你果陣時訂o既目標唔夠長遠, 所以放棄左. 我跑完全馬之後, 目標係超馬, 跟住玩Junior三鐵, 然後ultra三鐵...... 所以冇可能唔諗盡辦法去keep住個體能.

skysensor breeze中國同日版我試過哂, 我覺得 ...

師兄你做深樽做幾重ga... 可以做到100下咁多....

我之前個膝頭都成個傷同埋有IT band
聽左物理治療師話去做weight training 練腳之後到依家都無大傷
最多都係跑完有少少痛 (但係休一日兩日就無事)
不過我係做leg press
作者: joelkw    時間: 2009-9-19 11:11
原帖由 smchan2 於 2009-9-19 10:56 發表

師兄你做深樽做幾重ga... 可以做到100下咁多....

我之前個膝頭都成個傷同埋有IT band
聽左物理治療師話去做weight training 練腳之後到依家都無大傷
最多都係跑完有少少痛 (但係休一日兩日就無事)
不過我 ...

我冇去gym, 只係係o係屋企做, 每邊手持15磅啞鈴向下垂直, 然後做深樽動作hold住10秒, 再企直為之1下.
100下唔算太多.. 每set都係25下, 但一定要分set做, 每set之間要休息大概5分鐘.
IT band我左右腳都試過, 自從改善左跑姿同操強左四頭肌之後, touch wood冇再翻發啦~
作者: Ning    時間: 2009-9-20 01:07
Ching, how about sit-up can help for 四頭肌?
作者: 柔詠    時間: 2009-9-20 13:34
原帖由 Ning 於 2009-9-20 01:07 發表
Ching, how about sit-up can help for 四頭肌?

sit-up 操腹.
作者: 柔詠    時間: 2009-9-20 13:36
原帖由 joelkw 於 2009-9-19 10:50 發表

我同時ready住3對tarther, 一對操spreed, 一對操長課, 一對比賽用~~

Haha~~ 我個人黎講就想兩樣都多~~

3對 tarther....正.
遲d小弟都要玩番對.....睇下取唔取代到"美記"spacer.
作者: joelkw    時間: 2009-9-20 13:58
原帖由 Ning 於 2009-9-20 01:07 發表

四頭肌o係大脾正前方果舊~~
作者: joelkw    時間: 2009-9-20 14:03
原帖由 柔詠 於 2009-9-20 13:36 發表

3對 tarther....正.
遲d小弟都要玩番對.....睇下取唔取代到"美記"spacer.

玩得薄底鞋就冇得慳, 日日操死一對, 中底好快就扁哂同打柴..
所以跑步O既成本都唔低架~
作者: 占基利    時間: 2009-9-21 00:28
183磅減到132磅~~~

有些少好似過左瘦喎~~

如身高6呎的話,160-170磅都算係標準.

冇左成50磅咪差不多冇晒脂肪~~脂肪byebye~~
作者: joelkw    時間: 2009-9-21 00:35
原帖由 占基利 於 2009-9-21 00:28 發表
183磅減到132磅~~~

有些少好似過左瘦喎~~

如身高6呎的話,160-170磅都算係標準.

冇左成50磅咪差不多冇晒脂肪~~脂肪byebye~~

Yes... 依家體脂比率維持o係9-9.5%, 係都bulid up 肌肉啦, 要脂肪把鬼咩~~
作者: johnwu33    時間: 2009-9-21 19:27
師兄
咁我問下日版既tarther同中國版有乜分別呢?
仲有中國版有乜顏色?
作者: joelkw    時間: 2009-9-21 23:26
原帖由 johnwu33 於 2009-9-21 19:27 發表
師兄
咁我問下日版既tarther同中國版有乜分別呢?
仲有中國版有乜顏色?

日版同中國版主要係中底物料唔同 (我唔評論款式啦), 日版會比較淋, 相對反應冇咁快, 頭段較為舒服, 中後段會有痴腳感覺. 中國版比較硬, 冇咁舒適, 相對反應較快, 如配合倒反撞力, 對加速有幫助.
其實冇話邊個好邊個唔好, 只要配合倒你o既跑法同感覺就ok啦!

作者: johnwu33    時間: 2009-9-22 00:04
原帖由 joelkw 於 2009-9-21 23:26 發表

日版同中國版主要係中底物料唔同 (我唔評論款式啦), 日版會比較淋, 相對反應冇咁快, 頭段較為舒服, 中後段會有痴腳感覺. 中國版比較硬, 冇咁舒適, 相對反應較快, 如配合倒反撞力, 對加速有幫助.
其實冇話邊個好 ...

反應快岩我喎...
日版咩價位?
thx
作者: joelkw    時間: 2009-9-22 00:24
原帖由 johnwu33 於 2009-9-22 00:04 發表

反應快岩我喎...
日版咩價位?
thx

要反應快應該買中國版, 日版大概$1300, 中國版$855.
作者: johnwu33    時間: 2009-9-22 00:34
原帖由 joelkw 於 2009-9-22 00:24 發表

要反應快應該買中國版, 日版大概$1300, 中國版$855.

係咪應該講日本版係比中國版舒適
係中國就反應快d
外形就梗係日版靚d啦
作者: joelkw    時間: 2009-9-22 11:55
原帖由 johnwu33 於 2009-9-22 00:34 發表

係咪應該講日本版係比中國版舒適
係中國就反應快d
外形就梗係日版靚d啦

Yes~~
作者: iou    時間: 2009-9-22 16:10
Tarther 同 skysensor 有咩分別?
作者: 柔詠    時間: 2009-9-22 21:44
原帖由 iou 於 2009-9-22 16:10 發表

小弟都想知多d............
作者: joelkw    時間: 2009-9-22 22:04
原帖由 iou 於 2009-9-22 16:10 發表

如果要問兩對鞋結構o既分別, 我就未夠料答啦. 我以用家o既身份同有限知識答你啦.

Skysenor係flat type, tarther係G-String, 基本上如果腳板唔夠硬同強, 著flat type係會比較辛苦(本人正是, 跑耐左腳橋位會累同痛), 而G-String鞋橋位有較彈o既膠料, 在後蹬動作中可利用此鞋橋位的槓桿原理, 達到省力的效果.
Skysenor外底係穀殼, tarther有石墨粒粒, 以咬地性能黎講, 石墨一定係最好, 但缺點蝕得快, 所以通常只用在racing鞋, 而skysenor就比較耐用而咬地亦比一般鞋好. 如果腳掌真係太闊, tarther就唔係太適合, 因為佢o既鞋形比較slim同貼腳(我正常著28.5, 但tarther要著29).

以個人感覺, 由淋至硬排列:

(最淋)日版skysensor -> 日版tarther -> 中國版skysensor -> 中國版tarther (最硬)

其實就好似有d人鍾意訓勁軟床褥,  有d人要訓木板先舒服, 只要o岩你跑法, 著得舒服, 就係好鞋啦~~

**以上只係個人使用感覺, 不是專業意見, 不喜勿插, 有錯請指正, thx~~

作者: iou    時間: 2009-9-22 23:18
原帖由 joelkw 於 2009-9-22 22:04 發表

如果要問兩對鞋結構o既分別, 我就未夠料答啦. 我以用家o既身份同有限知識答你啦.

Skysenor係flat type, tarther係G-String, 基本上如果腳板唔夠硬同強, 著flat type係會比較辛苦(本人正是, 跑耐左腳橋位會累同 ...

THX~~~~~
作者: joelkw    時間: 2009-9-22 23:30
原帖由 iou 於 2009-9-22 23:18 發表

THX~~~~~

u a welcome~~
作者: mc    時間: 2009-9-23 00:52
Thanks for your comprehensive information!!
作者: 柔詠    時間: 2009-9-23 22:45
原帖由 joelkw 於 2009-9-22 22:04 發表

Skysenor係flat type, tarther係G-String, 基本上如果腳板唔夠硬同強, 著flat type係會比較辛苦(本人正是, 跑耐左腳橋位會累同 ...

thx...
錦如果for慢跑跑街....係咪skysensor好d. / 5-6mins 一公里慢跑, 又有無其他"老虎"鞋推介..要保護好d的.
作者: LolO    時間: 2009-9-23 22:52
我新黎架
最近開始跑步, 但發現我著個對鞋唔多岩跑步. 令到我腳趾尾起水泡.
所以都想買對跑步鞋.
唔知有冇邊間舖頭可以幫我揀一對適合我既鞋呢?
作者: joelkw    時間: 2009-9-23 23:52
原帖由 柔詠 於 2009-9-23 22:45 發表

thx...
錦如果for慢跑跑街....係咪skysensor好d. / 5-6mins 一公里慢跑, 又有無其他"老虎"鞋推介..要保護好d的.

我覺得15k以下而唔係操speed, skysenor ok! 如要保護好d o既推介, 就要知你o既跑姿屬於邊種(外旋, 正常定係外旋不足), 同埋足弓o既高, 中定係低啦!!! 或者你上去運x國, 同店主chris傾下, 佢果度有跑步機, 可以錄影睇你跑姿o既playback, 佢會俾倒好專業o既意見俾你架~~
作者: 柔詠    時間: 2009-9-24 00:36
原帖由 joelkw 於 2009-9-23 23:52 發表

我覺得15k以下而唔係操speed, skysenor ok! 如要保護好d o既推介, 就要知你o既跑姿屬於邊種(外旋, 正常定係外旋不足), 同埋足弓o既高, 中定係低啦!!! 或者你上去運x國, 同店主chris傾下, 佢果度有跑步機, 可以錄 ...

如果遲d操20k以上 � 3小時慢跑。。。不過小弟都唔知自己跑姿, 只知左腳"腳跟膜炎"又來了。。近2個月又復發。
作者: johnwu33    時間: 2009-10-28 01:21
如果想買對SKYSENSOR Japan 離操長課會唔會係好選擇呢?同埋tarther既石墨底咪會磨得好快囉

作者: 柔詠    時間: 2009-10-31 01:35
joelkw 師兄....
tarther 10月尾日本有新色出.......[attach]10190[/attach]
作者: joelkw    時間: 2009-10-31 02:44
原帖由 柔詠 於 2009-10-31 01:35 發表
joelkw 師兄....
tarther 10月尾日本有新色出.......10190

唉~~ 我買鞋冇得揀色架~~
因為一定要wide版同29cm, 有都已經萬幸, 都唔敢揀顏色o羅~~~
作者: 柔詠    時間: 2009-11-1 01:23
原帖由 joelkw 於 2009-10-31 02:44 發表

唉~~ 我買鞋冇得揀色架~~
因為一定要wide版同29cm, 有都已經萬幸, 都唔敢揀顏色o羅~~~

................

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2