香港長跑網 - 長跑長友

標題: 腳板底甩皮, 水泡, 死皮點處理? [打印本頁]

作者: kito807    時間: 2009-11-12 14:03
標題: 腳板底甩皮, 水泡, 死皮點處理?
呢d 都算受傷吧.... 最細0個隻受傷....

跑得多腳板底自然有d 水泡, 水泡入面無晒水又會甩一大塊皮, 甩晒成塊就唔使煩,
最煩係甩一半唔甩, 咁剪唔剪左佢好呢? 剪左佢入面d 肉仲好薄, 一跑就痛
唔剪左佢d 死皮跑時摩下摩下又 "un" 住對腳......
作者: TerrySze    時間: 2009-11-12 14:33
廿年對付水泡心得:
千萬唔好剪掉�甩D皮,否則行路痛死
我一般係用指甲剪,剪幾下放D水出黎..幾日後D皮會硬,之後再"MET"走佢就唔痛。記住係剪穿佢...唔係剪甩佢
另外你要睇下點解會有水泡,係唔係對鞋唔合...
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-11-12 15:06
我既方法幾好,見到當見唔到,自己爆,自己甩,自己好,好似沒發生過咁~~
作者: wong.siufu    時間: 2009-11-12 16:22
可以返大陸,搵d魚仔啜左佢!!
作者: TerrySze    時間: 2009-11-12 17:35
原帖由 wong.siufu 於 2009-11-12 16:22 發表
可以返大陸,搵d魚仔啜左佢!!

係唔係搵吃人"倉"啜佢 ? ...
作者: josam    時間: 2009-11-12 20:15
原帖由 TerrySze 於 2009-11-12 17:35 發表

係唔係搵吃人"倉"啜佢 ? ...

一唔小心成對腳都比食人倉食埋...
作者: wong.siufu    時間: 2009-11-12 21:18
應該幾爽!!
作者: TerrySze    時間: 2009-11-13 00:24
香港而家都有得玩,好似係tst.
不過d魚係吃死皮...唔係啜水泡
作者: 欣    時間: 2009-11-13 00:59
我平時會用呢個foot care cream 來護理隻腳仔, 防乾皮, 死皮,效果唔錯的~
不過我係女仔貪靚d會用, 男仔可能未必會了~
作者: kito807    時間: 2009-11-13 01:04
可能真係對鞋唔啱未定WO... 試下係咪成日著0個對有問題先

擦CREAM 我諗唔會喇, 我好鬼懶

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2