香港長跑網 - 長跑長友

標題: Wave Rider 13 入手 [打印本頁]

作者: Piccolo    時間: 2009-11-14 14:39
標題: Wave Rider 13 入手
原本打算等 Rider 13發售後執返對特價 Rider 12

登錄/註冊後可看大圖

但有CHing話大特價嘅話都會係斷碼鞋

登錄/註冊後可看大圖

又唔想長期著住對 Idaten 4 訓練

登錄/註冊後可看大圖

於是諗住早啲買咗對 Rider 12,早買早享受

登錄/註冊後可看大圖

點知今日出到灣仔允X,發現已經有Rider 13

登錄/註冊後可看大圖

售貨員話昨日才到貨,價錢同Rider 12相同,$630 八折

登錄/註冊後可看大圖

貪新忘舊,當然冇理對Rider 12

登錄/註冊後可看大圖

試埋對新出嘅Creation 11,都係覺得Rider 啱啲

登錄/註冊後可看大圖

加多$49買多3對K-Swiss 襪

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: Piccolo    時間: 2009-11-14 20:12

作者: onon    時間: 2009-11-14 20:32
幾靚喎...去睇下先!
作者: 瘋瘋    時間: 2009-11-14 20:34
作者: econecon    時間: 2009-11-14 21:08
原帖由 瘋瘋 於 2009-11-14 20:34 發表
" />" /> i like it!

真係型死呀, 我都心動呀
作者: onon    時間: 2009-11-14 21:46
如果真係咁色仲正!
作者: wah    時間: 2009-11-14 23:56
新玩具,i like it!!
aero 8遲D仲有新燈色推出,好怕一出就斷碼
作者: LMF    時間: 2009-11-15 12:17
隻紫色好正!!!!!
作者: Piccolo    時間: 2009-11-15 14:47
原帖由 onon 於 2009-11-14 21:46 發表
如果真係咁色仲正! " />" />

Hahaha

登錄/註冊後可看大圖

特別燈光效果

登錄/註冊後可看大圖

作者: piyrag    時間: 2009-11-15 14:52
作者: ar125    時間: 2009-11-15 15:29
我都想!.....
作者: kenneth    時間: 2009-11-16 10:49
作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-11-16 11:00
原帖由 瘋瘋 於 2009-11-14 20:34 發表
" />" />" />" /> i like it!
果晚你話幾$$?邊度買?" />" />
作者: kito807    時間: 2009-11-16 11:27
13 13 13 13 13 13......

好想買........ 不過對12 仲著得, 遲d 先再諗
作者: kafelnikov    時間: 2009-11-16 16:42
原帖由 wah 於 2009-11-14 23:56 發表
新玩具,i like it!!
aero 8遲D仲有新燈色推出,好怕一出就斷碼

師兄係邊樹見到AERO8有新色出呀? 知唔知大概幾時出呀? THANKS!!!
作者: wlau    時間: 2009-11-20 00:05
原帖由 Piccolo 於 14-11-2009 14:39 發表
原本打算等 Rider 13發售後執返對特價 Rider 12

登錄/註冊後可看大圖

但有CHing話大特價嘅話都會係斷碼鞋

登錄/註冊後可看大圖

又唔想長期著住對 Idaten 4 訓練http://www.hkicons. ...

咁13 同12 既分別係?
作者: wlau    時間: 2009-11-20 01:21
想問r13 sw , r13 w  r13 nr w , 有乜唔同?
作者: karl531    時間: 2009-11-20 11:15
原帖由 wlau 於 2009-11-20 01:21 發表
想問r13 sw , r13 w  r13 nr w , 有乜唔同?

好似
sw = super wide (鞋頭比 standard 闊 12mm)
w = for women (not widen 6mm version)
nr w = 鞋頭 narrow 6mm wide for women

可以參考 japan offical homepage
http://www.run100.jp/gear/special/rider13/index.html

(PS: 新手, 有錯請各位師兄更正)

作者: econecon    時間: 2009-11-20 12:54
有冇ching著左, 有冇穿後感
作者: Piccolo    時間: 2009-11-20 13:49
原帖由 wlau 於 2009-11-20 00:05 發表

咁13 同12 既分別係?

冇著過12,俾唔到意見
作者: MrMoonLight    時間: 2009-11-22 00:01
尋晚去唇乾買皮鞋, 行過見到身痕買咗對, 8折
有12賣$441
作者: wlau    時間: 2009-11-22 01:20
原帖由 MrMoonLight 於 22-11-2009 00:01 發表
尋晚去唇乾買皮鞋, 行過見到身痕買咗對, 8折
有12賣$441

oh... 12 七拆添...

咁買12 定 13好呢
作者: econecon    時間: 2009-11-22 22:38
原帖由 wlau 於 2009-11-22 01:20 發表

oh... 12 七拆添...

咁買12 定 13好呢

斷得好緊要一定個碼
作者: noordin    時間: 2009-12-2 13:47
13 shoe head a bit tighter than 12
作者: econecon    時間: 2009-12-19 16:35
見到出左好多種色
作者: 岩武    時間: 2009-12-27 10:45
R13仍用AP,而没有改用AP+,耐用性略差
作者: rubbish_dog    時間: 2010-1-10 02:09
我睇到有個台灣網寫的用後感,大家可以睇睇~

http://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=293&t=1309889
作者: katchoi    時間: 2010-1-17 16:05
我諗我係唯一一個著Rider 13失敗既人.....

我滿心期望買我人生第一對Mizuno (以前著開tick), 點知, 著住對Rider跑親5公里以上腳趾尾都會起水泡(兩隻腳都係), 有時仲唔止一個泡, 痛得我....

事後檢討, 應該唔係鞋太細(因為已經買大左), 所以, 對Mizuno失晒信心. 結果只穿了一個月, 就去左買過對Asics. 新Asics同舊美記碼數一樣, 但今日跑完半馬都冇水泡.

只嘆一句唔好彩.

作者: econecon    時間: 2010-1-27 21:18
原帖由 katchoi 於 2010-1-17 16:05 發表
我諗我係唯一一個著Rider 13失敗既人.....

我滿心期望買我人生第一對Mizuno (以前著開tick), 點知, 著住對Rider跑親5公里以上腳趾尾都會起水泡(兩隻腳都係), 有時仲唔止一個泡, 痛得我....

事後檢討, 應該唔 ...

我仲想去買對rider 13, 不過藍色好似開始斷
作者: econecon    時間: 2010-1-28 12:27
原帖由 烏拉 於 2010-1-28 01:20 發表

唔好等什麼5折7折啦. 斷左碼有折都無用.
想買就去買. 而且都有8折啦.
rider 13好著.買. aero 8舒服. 買埋." />" />

本來想入晒兩對. 點知aero 8 藍色同埋rider 13藍色都斷.. 開始冇.. 唉
作者: breakice    時間: 2010-1-30 19:59
12月尾買左對Wave Rider 13,1月頭開始著黎跑,初時跑完自己腳板底覺得隱隱作痛,懷疑新鞋未Break-in,之後出街都會著佢,宜家對鞋fit左自己腳形,跑步時感覺好舒服再冇不適既感覺。

葵涌廣場有運動用品舖頭賣Wave Rider 13 HK$539;深水步黃金商場有運動用品舖頭賣 HK$560,都便宜過旺角d波鞋店。

作者: econecon    時間: 2010-1-31 10:08
原帖由 breakice 於 2010-1-30 19:59 發表
12月尾買左對Wave Rider 13,1月頭開始著黎跑,初時跑完自己腳板底覺得隱隱作痛,懷疑新鞋未Break-in,之後出街都會著佢,宜家對鞋fit左自己腳形,跑步時感覺好舒服再冇不適既感覺。

葵涌廣場有運動用品舖頭賣W ...

你買得好貴.. 504係公價.
作者: breakice    時間: 2010-1-31 15:47
原帖由 econecon 於 2010-1-31 10:08 發表

你買得好貴.. 504係公價.

舊年12月尾旺角好多舖頭都賣HK$650,請問HK$504係幾時既“公價”?

況且539減504等於35,一個碟頭飯既價錢。

作者: 兆聰    時間: 2010-1-31 17:01
原帖由 breakice 於 2010-1-30 19:59 發表

葵涌廣場有運動用品舖頭賣W ...

請問ching間鋪在幾多樓?
除左rider,有沒其他款式?

作者: breakice    時間: 2010-1-31 18:14
原帖由 亞聰 於 2010-1-31 17:01 發表

請問ching間鋪在幾多樓?
除左rider,有沒其他款式?

間鋪位於葵涌廣場有天橋個層(即係2樓?)近新都會廣場;佢有 Wave Rider 12 及 13 賣,其他款式都有,不過就唔係多;款式及價錢明天才能詳細匯報。
作者: 兆聰    時間: 2010-1-31 20:11
原帖由 breakice 於 2010-1-31 18:14 發表

間鋪位於葵涌廣場有天橋個層(即係2樓?)近新都會廣場;佢有 Wave Rider 12 及 13 賣,其他款式都有,不過就唔係多;款式及價錢明天才能詳細匯報。

唔該ching
作者: econecon    時間: 2010-2-1 07:40
原帖由 breakice 於 2010-1-31 15:47 發表

舊年12月尾旺角好多舖頭都賣HK$650,請問HK$504係幾時既“公價”?

況且539減504等於35,一個碟頭飯既價錢。

好似允x全線都做八折...
作者: billychan    時間: 2010-2-1 09:53
又真係幾靚!!睇多幾眼都想買對黎著!
作者: awyh    時間: 2010-2-1 13:16
葵涌廣場有運動用品舖頭賣Wave Rider 13 HK$539;深水步黃金商場有運動用品舖頭賣 HK$560

想請問一下,呢個Mark Price定係Selling Price?仲有無電視框?
作者: 驚青    時間: 2010-2-1 15:04
尋日在鞋鋪第一次試穿, 後跟明顯很軟
作者: econecon    時間: 2010-2-1 19:56
原帖由 驚青 於 2010-2-1 15:04 發表
尋日在鞋鋪第一次試穿, 後跟明顯很軟

好定唔好?
作者: breakice    時間: 2010-2-1 20:05
原帖由 econecon 於 2010-2-1 07:40 發表

好似允x全線都做八折...

允記八折咁都幾抵。
作者: breakice    時間: 2010-2-1 20:11
原帖由 awyh 於 2010-2-1 13:16 發表

想請問一下,呢個Mark Price定係Selling Price?仲有無電視框?

佢地 Mark Price = Selling Price ,“電視框”係咩黎架?
作者: econecon    時間: 2010-2-1 20:19
原帖由 breakice 於 2010-2-1 20:05 發表

允記八折咁都幾抵。

所以話560.. 真係好貴.. 比公價貴..
作者: breakice    時間: 2010-2-1 20:21
原帖由 breakice 於 2010-1-31 18:14 發表

Wave Rider 12 & 13     539
Wave Alchemy ?     529
Wave Aero 8 wide    539
Wave Lsd 2     529
Wave Fortie ?     479
作者: breakice    時間: 2010-2-1 20:24
原帖由 econecon 於 2010-2-1 20:19 發表

所以話560.. 真係好貴.. 比公價貴..

一於就買平既啦,早買早享受。
作者: 驚青    時間: 2010-2-1 20:36
原帖由 econecon 於 2010-2-1 19:56 發表

好定唔好?

未跑過這種.....我D鞋都平的硬D的...
你穿過嗎
作者: econecon    時間: 2010-2-1 20:48
原帖由 breakice 於 2010-2-1 20:24 發表

一於就買平既啦,早買早享受。

想買時冇左第一隻藍色 唔想買啦
作者: econecon    時間: 2010-2-1 20:48
原帖由 驚青 於 2010-2-1 20:36 發表

未跑過這種.....我D鞋都平的硬D的...
你穿過嗎

小弟新手, 只係著過NB, 所以想試下其他牌子 (NB抵著又平)
作者: 驚青    時間: 2010-2-1 21:27
原帖由 econecon 於 2010-2-1 20:48 發表

小弟新手, 只係著過NB, 所以想試下其他牌子 (NB抵著又平)

呢道好多CHING都話RIDER幾好, 你又係會員, 可以平D買到.
作者: breakice    時間: 2010-2-1 21:56
原帖由 econecon 於 2010-2-1 20:48 發表

我見近來各牌子HK$300-400既跑鞋鞋底設計都幾好,我諗新手入門著佢地跑步都唔錯。
作者: 驚青    時間: 2010-2-1 22:20
原帖由 breakice 於 2010-2-1 21:56 發表

我見近來各牌子HK$300-400既跑鞋鞋底設計都幾好,我諗新手入門著佢地跑步都唔錯。

最怕買到會痛既鞋...
作者: econecon    時間: 2010-2-2 08:00
原帖由 breakice 於 2010-2-1 21:56 發表

NB好多時特價都幾大, 聽有d ching講又襟著過美記
作者: econecon    時間: 2010-2-2 08:01
原帖由 驚青 於 2010-2-1 21:27 發表

呢道好多CHING都話RIDER幾好, 你又係會員, 可以平D買到.

想買aero 8, rider 13最原始果隻藍色, 不過冇晒. 我對其他色冇興趣, 所以冇買
作者: Piccolo    時間: 2010-2-2 08:30
原帖由 breakice 於 2010-2-1 20:11 發表

佢地 Mark Price = Selling Price ,“電視框”係咩黎架?

“電視框”= discount
作者: 驚青    時間: 2010-2-2 10:05
原帖由 econecon 於 2010-2-2 08:01 發表

想買aero 8, rider 13最原始果隻藍色, 不過冇晒. 我對其他色冇興趣, 所以冇買

藍色真係幾靚, 我wait再平d....
作者: 驚青    時間: 2010-2-2 10:08
原帖由 Piccolo 於 2010-2-2 08:30 發表

“電視框”= discount

難道係國語人?
作者: awyh    時間: 2010-2-2 13:26
原帖由 breakice 於 2010-2-1 20:11 發表

點解好似而家D跑鞋咁鬼貴,我印象中以前買Rider系列都可以Under HK$500。

至於電視框的問題,送一段爛Gap俾大家,如果唔好笑的話,唔好插我,我都係抄番黎。

話說自由行在某電器連鎖店欲購電視機,向售貨員詢問:
請問呢部電視機有冇電視框呀
售貨員莫明奇妙但仍恭恭敬敬地答: 有
咁電視框幾多錢呀
太太,唔好意思,要成架買,冇電視框
自由行無奈地离去了。
電視框=DISCOUNT
作者: 新類型跑人    時間: 2010-2-2 19:42
剛剛看到有新色,銀灰色+黃色邊,都幾奪目
作者: econecon    時間: 2010-2-2 23:25
原帖由 驚青 於 2010-2-2 10:05 發表

藍色真係幾靚, 我wait再平d....

斷晒啦就黎. 但係都冇特價. 唉. 好彩我2對鞋都仲著得, 有一對係100k以下, 有排捱
作者: econecon    時間: 2010-2-2 23:26
原帖由 新類型跑人 於 2010-2-2 19:42 發表
剛剛看到有新色,銀灰色+黃色邊,都幾奪目

係wide? 我都見過, 唔靚
作者: 驚青    時間: 2010-2-3 00:43
原帖由 econecon 於 2010-2-2 23:25 發表

斷晒啦就黎. 但係都冇特價. 唉. 好彩我2對鞋都仲著得, 有一對係100k以下, 有排捱

冇法啦, 唯有考慮其他....
rider/aero可以崖幾多K到? 我未著過
作者: econecon    時間: 2010-2-3 05:46
原帖由 驚青 於 2010-2-3 00:43 發表

冇法啦, 唯有考慮其他....
rider/aero可以崖幾多K到? 我未著過

小弟著NB架咋, 有兩對, 而家都仲可以跑到一段長時間, 我又唔係追款人, 其實都唔駛買住, 所以等特價都好, 等唔到都冇計
作者: 驚青    時間: 2010-2-3 12:25
原帖由 econecon 於 2010-2-3 05:46 發表

小弟著NB架咋, 有兩對, 而家都仲可以跑到一段長時間, 我又唔係追款人, 其實都唔駛買住, 所以等特價都好, 等唔到都冇計

我都著過一對NB, 第一次跑就腳痛, 而家用來行街, 所以一段時間冇考慮NB鞋...
作者: econecon    時間: 2010-2-3 12:43
原帖由 驚青 於 2010-2-3 12:25 發表

我都著過一對NB, 第一次跑就腳痛, 而家用來行街, 所以一段時間冇考慮NB鞋...

NB個鞋底較為硬. 唔少人話

小弟都試過著到腳痛. 但整體唔錯
作者: 驚青    時間: 2010-2-3 22:30
原帖由 econecon 於 2010-2-3 12:43 發表

NB個鞋底較為硬. 唔少人話

小弟都試過著到腳痛. 但整體唔錯

今日去觀唐倉, 見到有nb rt769, 一試真係幾硬, 又係"stability"鞋, 我之前就買左stab鞋一跑就痛....
但見到rider 13 $399, 以為正, 原來女裝..
作者: econecon    時間: 2010-2-4 07:47
原帖由 驚青 於 2010-2-3 22:30 發表

今日去觀唐倉, 見到有nb rt769, 一試真係幾硬, 又係"stability"鞋, 我之前就買左stab鞋一跑就痛....
但見到rider 13 $399, 以為正, 原來女裝..

小弟都係著緊一對749 stability鞋. 其實係咪cushioning果d好D? 真係要睇下自己對腳, 係硬架個底. 但係我貪平係買呢d

邊個觀塘倉
作者: 驚青    時間: 2010-2-4 14:40
原帖由 econecon 於 2010-2-4 07:47 發表

小弟都係著緊一對749 stability鞋. 其實係咪cushioning果d好D? 真係要睇下自己對腳, 係硬架個底. 但係我貪平係買呢d

邊個觀塘倉

之前係渣馬嘉年華測試話我要買stab.鞋, 跟手買左對貴價stab.鞋, 够我買兩對普通跑鞋, 點知一跑就痛, 我lam我係要著cushion鞋.

個倉係adi倉斜對面凱源, 幾多miz/nb鞋
作者: econecon    時間: 2010-2-4 15:19
原帖由 驚青 於 2010-2-4 14:40 發表

之前係渣馬嘉年華測試話我要買stab.鞋, 跟手買左對貴價stab.鞋, 够我買兩對普通跑鞋, 點知一跑就痛, 我lam我係要著cushion鞋.

個倉係adi倉斜對面凱源, 幾多miz/nb鞋

you mean in kwun tong? how much? and how about the sizes?

Sorry that I can't type Chinese now
作者: 驚青    時間: 2010-2-4 15:33
原帖由 econecon 於 2010-2-4 15:19 發表

you mean in kwun tong? how much? and how about the sizes?

Sorry that I can't type Chinese now

I bought the stability shoe 768 at time square few years ago, cause me $600. Make me pain. So I will try to buy cushioning shoe instead.

I see many miz/nb shoes at the opposite building of the adidas outlet one in kwun tong.
作者: econecon    時間: 2010-2-4 15:44
原帖由 驚青 於 2010-2-4 15:33 發表

I bought the stability shoe 768 at time square few years ago, cause me $600. Make me pain. So I will try to buy cushioning shoe instead.

I see many miz/nb shoes at the opposite building of the  ...

how much are they? broken sizes or? i wear 26.5-27
作者: econecon    時間: 2010-2-4 15:47
原帖由 驚青 於 2010-2-4 15:33 發表

I see many miz/nb shoes at the opposite building of the  ...

do you mean 2008 spoXXX ?
作者: 驚青    時間: 2010-2-5 14:34
原帖由 econecon 於 2010-2-4 15:44 發表
how much are they? broken sizes or? i wear 26.5-27

sorry for late reply, I wear 25.5-26.0. I ask two shoes to try, both have my size. I think they should have your size. For mizuno shoe, it is almost the same price as "wan kee", the different is they just label the discount price like idetan with $49x. And they have trail and normal (<$300) shoes).

原帖由 econecon 於 2010-2-4 15:47 發表
do you mean 2008 spoXXX ?

exactly.
作者: econecon    時間: 2010-2-6 10:13
原帖由 驚青 於 2010-2-5 14:34 發表

sorry for late reply, I wear 25.5-26.0. I ask two shoes to try, both have my size. I think they should have your size. For mizuno shoe, it is almost the same price as "wan kee", the different is the ...

原來係咁. 鞋方面唔算好平. 裝備方面小弟可能想買條美記3/4tight同美記split short. 昨日又破費買左件tick背心
作者: kenneth    時間: 2010-2-9 10:48
作者: econecon    時間: 2010-2-9 12:25
原帖由 kenneth 於 2010-2-9 10:48 發表
小弟昨晚忍唔住手,入咗對 r13,準備來年用。

幾錢? 咩色?
作者: kenneth    時間: 2010-2-9 12:32
作者: awyh    時間: 2010-2-9 13:08
原帖由 kenneth 於 2010-2-9 12:32 發表

4XX ,黃紅色...

靚價喎,係邊度買?
作者: gc9543    時間: 2010-2-18 17:59
腳傷兩個多月,今天真重新上路,穿上新 wave rider 13, 約跑4-5k 回來,開頭有D凍,感覺良好
作者: econecon    時間: 2010-2-18 19:17
原帖由 gc9543 於 2010-2-18 17:59 發表
腳傷兩個多月,今天真重新上路,穿上新 wave rider 13, 約跑4-5k 回來,開頭有D凍,感覺良好

想買長袖跑衫跑有少少. 會唔會暖好多呢
作者: 賓仔    時間: 2010-2-18 19:31
我買呢對

登錄/註冊後可看大圖

作者: gc9543    時間: 2010-2-19 01:10
我呢對
作者: econecon    時間: 2010-2-19 10:56
原帖由 gc9543 於 2010-2-19 01:10 發表
我呢對

very small the photo
作者: breakice    時間: 2010-2-19 17:27
自己一直著Rider 13跑運動場膠粒地,鞋底膠“x10”跑石屎柏油路耐用嗎?
作者: econecon    時間: 2010-2-21 15:24
似乎都冇大特價
作者: gc9543    時間: 2010-2-21 21:10
折實$512
作者: econecon    時間: 2010-2-21 21:20
原帖由 gc9543 於 2010-2-21 21:10 發表
折實$512

貴過出面正常價
作者: gc9543    時間: 2010-2-22 00:34
SORRY WRONG CALCULATION
$630X80%=$504 AT TSUEN WAN
作者: breakice    時間: 2010-2-22 00:39
原帖由 gc9543 於 2010-2-21 21:10 發表
折實$512

正喎!著過對鞋去跑就知物超所值。
作者: econecon    時間: 2010-2-22 12:39
原帖由 breakice 於 2010-2-22 00:39 發表

正喎!著過對鞋去跑就知物超所值。

度度都做呢個價其實. 不過小弟想買藍色果d... 又要等下新色有冇藍色先得

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2