香港長跑網 - 長跑長友

標題: 請問有無無線o既耳機介紹係適合跑步時使用? [打印本頁]

作者: nonstop77    時間: 2009-11-15 09:36
標題: 請問有無無線o既耳機介紹係適合跑步時使用?
想邊跑步邊聽歌, 但耳機線吊住跑步唔多舒服, 請問有無無線o既耳機介紹係適合跑步時使用?
謝謝!

作者: 馬飛    時間: 2009-11-15 20:16
其實唔一定用無線ge
無線音質太差

我用梗的係westone的um1
係後兜的條線係兜耳仔上邊過再係頸後鎖死位置
接觸到塊面都少d
唔怕d汗傷條線
而且鎖死左位置 聽診效應大大減少
只係價錢唔知你接唔接受到

佢的取向係三頻平均
其中中音比較突出
聽厚底男聲同結他聲一絕~~
只係聽女聲略老 但聽感舒服 比較耐聽
而且都係iem中數一數二帶得舒服
而且隔音一流
又夠哂輕~~正
http://www.mingo-hmw.com/home/goods.php?id=695

登錄/註冊後可看大圖

作者: allanccl    時間: 2009-11-15 20:24
matthew,睇你的描述好正喎! 睇黎唔平,賣幾多銀?
作者: 馬飛    時間: 2009-11-15 20:35
e隻係1單元 唔係好貴
我買果時850
e家好似700都有交易
作者: allanccl    時間: 2009-11-15 20:55
原帖由 matthew~文 於 2009-11-15 20:35 發表
e隻係1單元 唔係好貴
我買果時850
e家好似700都有交易

咁靚既耳機,跑步都變成HiFi欣賞! 你真識享受啊!
作者: 馬飛    時間: 2009-11-15 21:28
原帖由 allanccl 於 2009-11-15 20:55 發表

咁靚既耳機,跑步都變成HiFi欣賞! 你真識享受啊!

我依隻只係入門級呢.....
貴的話.........9千幾都有=.=
但質量真係無得頂
作者: allanccl    時間: 2009-11-15 21:40
原帖由 matthew~文 於 2009-11-15 21:28 發表

我依隻只係入門級呢.....
貴的話.........9千幾都有=.=
但質量真係無得頂

9千幾就一定唔捨得用黎跑步了!
作者: 天鬼    時間: 2009-11-15 21:51
我用細細個既mp3夾係膊頭度...再用條短線就岩岩好 ^^
作者: nonstop77    時間: 2009-11-15 22:37
多謝 Matthew o既回覆 !!   
作者: allanccl    時間: 2009-11-15 22:40
原帖由 天鬼 於 2009-11-15 21:51 發表
我用細細個既mp3夾係膊頭度...再用條短線就岩岩好 ^^

我就夾在頂帽側面,d電線收埋響頂帽裡便,看小弟頭像可見到。
作者: nonstop77    時間: 2009-11-15 22:41
重有 thanks 天鬼 & allanccl 呀!!  

作者: 馬飛    時間: 2009-11-15 23:04
原帖由 allanccl 於 2009-11-15 21:40 發表

9千幾就一定唔捨得用黎跑步了!

9千幾果d係度"耳"訂做架~~~
d歌聲唱live就多3數係帶果d~~~

用來跑故無所謂ge~~
都唔會好大影響
最多影響條線材姐
但買得果d又唔會至在1年半載換1次線
換線都係幾百蚊姐

用好的耳機跑步
係推動我跑步的主要動力呢
雖然好多時都會專主左係跑步
聽梗咩都無留意~~~
但有時聽到節奏強的歌真係有鼓雄心跑遠d~haha
作者: 馬飛    時間: 2009-11-15 23:40
如果ching係想搵藍芽的話我覺得唔係好值

一來藍芽特別貴
二來好多所謂運動藍芽耳機都係有條膠bar用泥企圖固定   
   但始終都係有重量, 都係會chuk下chuk下 唔會舒服~仲有機會正痛隻耳

提議ching用勾耳果d~~~
你可以去[url=http://www.mingo-hmw.com/forum/forumdisplay.php?fid=87]亦軒[/url]試聽下 佢掛哂係度俾人試的
但就唔好係果度買~貴d的~~
睇中邊款~上網search下邊度買平d啦~

我帶果隻

登錄/註冊後可看大圖

作者: TerrySze    時間: 2009-11-16 14:03
Any one try this model ?
MP3 係個耳邊...唔用線
我想知如果跑得快..eg.衝圈......會唔會甩 ?

作者: cc    時間: 2009-11-16 14:05
作者: TerrySze    時間: 2009-11-16 14:07
原帖由 cc 於 2009-11-16 14:05 發表

terry...........專心d啦~~

我聽"頭文字D"衝圈...
片彎好爽 !

作者: 馬飛    時間: 2009-11-16 14:49
原帖由 TerrySze 於 2009-11-16 14:03 發表

35g都幾輕喎
但條野唔知有無得長短呢
而且只支援mp3同wma格外
作者: Parco爸    時間: 2009-11-16 15:25
原帖由 TerrySze 於 2009-11-16 14:03 發表

Terry兄

呢款野幾正喎....
幾銀...何處有售呀..
作者: kalok    時間: 2009-11-16 15:41

呢款小弟1第一水買左, 一個月後入水(汗)壞左. 返廠換過一隻, 佢叫我小心防水, 即係叫我唔好跑步用啦!!

登錄/註冊後可看大圖

作者: bmc    時間: 2009-11-16 16:21
我見過一件運動衫,佢將HEADPHONE 條線收藏在衫背面,跑步時唔會阻住
而我自己籃芽同有線的MP 3都有用

作者: TerrySze    時間: 2009-11-16 16:22
原帖由 Parco爸 於 2009-11-16 15:25 發表

Terry兄

呢款野幾正喎....
幾銀...何處有售呀..

About $550 ~~

原帖由 kalok 於 2009-11-16 15:41 發表

呢款小弟1第一水買左, 一個月後入水(汗)壞左. 返廠換過一隻, 佢叫我小心防水, 即係叫我唔好跑步用啦!!

唔係嘩....又話FOR運動......有咩運動唔出汗 ?

作者: bmc    時間: 2009-11-16 19:59
找到相了

登錄/註冊後可看大圖

作者: TerrySze    時間: 2009-11-16 23:10
原帖由 bmc 於 2009-11-16 19:59 發表
找到相了

New Balance 好多跑3 (有headphone logo的貼紙) 都有e個design.....
作者: bmc    時間: 2009-11-17 00:14
原帖由 TerrySze 於 2009-11-16 23:10 發表

New Balance 好多跑3 (有headphone logo的貼紙) 都有e個design.....

how much?
作者: TerrySze    時間: 2009-11-17 11:29
原帖由 bmc 於 2009-11-17 00:14 發表

how much?

NOT EXPENSIVE... YOU CAN VISIT ITS SHOP IN TIMES SQUARE.
作者: kalok    時間: 2009-11-17 12:00
原帖由 TerrySze 於 2009-11-16 16:22 發表

About $550 ~~

唔係嘩....又話FOR運動......有咩運動唔出汗 ?

真係信不信由你, 我上維修部攞機果陣, 佢跟左張紙仔俾我.
內容就係同以下網址類似.
我印象中, 買機之前, website係無呢頁o既.
http://www.sonystyle.com.hk/ss/product/walkman/w202/use.jsp
作者: 齋老味    時間: 2009-11-18 12:03

我有尼個呀
可能我跑得慢
所以未試過甩............
作者: kalok    時間: 2009-11-18 18:37
搵番張<溫馨提示>, 去CS攞機果時佢俾埋我o既., 留意第一條.
自問大汗o既朋友真係要考慮清楚.
作者: 馬飛    時間: 2009-11-19 02:14
原帖由 kalok 於 2009-11-18 18:37 發表
搵番張, 去CS攞機果時佢俾埋我o既., 留意第一條.
自問大汗o既朋友真係要考慮清楚.

好身手.......
基本防汗都無的"運動耳機"..............
作者: 齋老味    時間: 2009-11-19 10:04
原帖由 matthew~文 於 2009-11-19 02:14 發表

好身手.......
基本防汗都無的"運動耳機"..............

令我諗起.......... 太陽能電筒.............  
作者: 苯蕉    時間: 2009-11-19 10:41
半年前買左個韓國產MP3,都係類似SONY形式,用過兩三次就壞左,又係入汗,放低無用佢,過一排D汗乾返又用得
作者: kalok    時間: 2009-11-19 11:47
其實, 換左機之後, 我響新機所有隙位落晒玻璃膠, 封埋螺絲窿, shuffle掣, 仲用膠粒升起佢等部機唔好貼面. 點知都係死左.  
吹左好多風日佢都唔起死回生. 而且自己"改"過, 應該唔可以再返去維修.

其實佢個設計真係好好架, 戴左又唔覺, 又唔會好似其他入耳式耳塞咁每跑一步都聽到噗噗聲(聽筒效應??), 奈何.......唉.
作者: 馬飛    時間: 2009-11-19 13:33
原帖由 kalok 於 2009-11-19 11:47 發表
其實, 換左機之後, 我響新機所有隙位落晒玻璃膠, 封埋螺絲窿, shuffle掣, 仲用膠粒升起佢等部機唔好貼面. 點知都係死左.  
吹左好多風日佢都唔起死回生. 而且自己"改"過, 應該唔可以再返去維修.

其實佢個設計真係 ...

"格"音愈好
聽診效應就愈勁
作者: kalok    時間: 2009-11-26 20:03
再買左呢款, 完全防水, 說明書話可以沖水喉洗!! HKD$370.

登錄/註冊後可看大圖

隻sony W202.......當發左場夢啦唯有........
作者: kenken    時間: 2009-12-16 04:25
我部sony W202都係入汗壞o左
係咪就咁拎去維修部就可以換過部?
作者: iceberg99    時間: 2009-12-16 13:40
原帖由 kalok 於 2009-11-26 20:03 發表
再買左呢款, 完全防水, 說明書話可以沖水喉洗!! HKD$370.

登錄/註冊後可看大圖

隻sony W202.......當發左場夢啦唯有........

I also bought this one finally (HKD370).
It is really comfortable, but the sound quality is average (performance is not so good at high frequency range compared with the original ear phone).
BTW, I'm using it on my ipod-shuffle (2nd generation)
作者: kito807    時間: 2009-12-16 13:52
運動用又不防汗水, sony 係得ga!
作者: kalok    時間: 2010-1-12 12:20
原帖由 kenken 於 2009-12-16 04:25 發表
我部sony W202都係入汗壞o左
係咪就咁拎去維修部就可以換過部?

只能夠答你, 我當時攞去整, 佢俾過一部我.
作者: hotbloodedalva    時間: 2010-1-14 15:21
原帖由 kito807 於 2009-12-16 13:52 發表
運動用又不防汗水, sony 係得ga!hgj059" />" />hj
X2....專業運動設計,但不防汗及水,如此設計果真"專業"....各位用家有無向索尼反映???如此產品極有揾老襯之嫌
作者: kito807    時間: 2010-1-14 15:31
原帖由 hotbloodedalva 於 2010-1-14 15:21 發表
X2....專業運動設計,但不防汗及水,如此設計果真"專業"....各位用家有無向索尼反映???如此產品極有揾老襯之嫌

小弟係反索尼派, 覺得佢地d 野得個樣, 又貴又唔好用, 同level 產品又貴過人地, 但當要整死對手時就以本傷人 (PS3, BLUE DISK 策略)

不過無可否認係佢地QC方面係做得唔錯
作者: kalok    時間: 2010-4-23 12:00
頂佢個掣. 終於出防水版.

登錄/註冊後可看大圖

作者: kenken    時間: 2010-4-26 15:22
原帖由 kalok 於 2010-4-23 12:00 發表
頂佢個掣. 終於出防水版.

登錄/註冊後可看大圖

無良奸商
作者: 齋老味    時間: 2010-4-26 15:45
整佢個制呀
尼款仲壞點計先?
舊款可唔可以搵新款先?
作者: 阿賢    時間: 2010-4-26 15:52
小弟跑步唔聽歌~唔使煩
作者: kalok    時間: 2010-4-27 13:33
原帖由 齋老味 於 2010-4-26 15:45 發表
整佢個制呀 " />" />hjghugh
尼款仲壞點計先?
舊款可唔可以搵新款先?

佢出得遲左啦, 小弟而家已經買左防水耳筒同ipod shuffle II, 唔使買佢啦.
有得舊換新trade-in又唔同! (發夢中)
作者: 齋老味    時間: 2010-4-27 16:25
原帖由 kalok 於 2010-4-27 13:33 發表

佢出得遲左啦, 小弟而家已經買左防水耳筒同ipod shuffle II, 唔使買佢啦.
有得舊換新trade-in又唔同! (發夢中)

我個手提內置 speaker
所以我跑步會開住黎聽
身邊既跑友一齊聽!!!  
作者: kin8333    時間: 2010-5-12 00:31
跑步時大汗,耳機好快死的呀,可能我太大汗啦,死了幾隻啦,太貴都不會用作跑了.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2