香港長跑網 - 長跑長友

標題: 幾遠才有蕉吃 ? 太慢是否會好快比人捉上車 ? [打印本頁]

作者: jk521    時間: 2009-12-3 09:22
標題: 幾遠才有蕉吃 ? 太慢是否會好快比人捉上車 ?
我是第一次跑的, 想問吓 全馬問題:
幾遠才有蕉吃 ?
太慢是否會好快比人捉上車 ?
運動飲品是否 保抗力 ?
幾遠才有洗手間 ?
有什麼方法補充能量 ? (未有蕉吃 之前)
作者: kenneth    時間: 2009-12-3 09:49
作者: jk521    時間: 2009-12-3 13:38
原帖由 kenneth 於 2009-12-3 09:49 發表

幾遠才有蕉吃 ? 唔知呢
太慢是否會好快比人捉上車 ?是
運動飲品是否 保抗力 ?不是,是一種叫促動的飲品,不過同保礦力的味差不多的。第一個水站好似已經有,但小弟建議唔好太早用,會有反效果的。
幾遠才有洗 ...

我在元朗見到有能量GEL, 不過要$14一包, 都好貴 ! 有無人團購呢 ?
作者: kenneth    時間: 2009-12-3 13:43
作者: jk521    時間: 2009-12-3 14:02
原帖由 kenneth 於 2009-12-3 13:43 發表

新元朗中心??我搭朋友幫我買的,10/包。大西北毅行前都有搞團購,大家都已經入足貨了。(閣下可以去裝備區睇睇)

是否新元朗中心有得賣呢 ? 我好少到新元朗中心的, 不知道那裡原來有運動店, 我是在大馬路買的, 近喜利對面.
10/包又好抵喎, 我得閒去逛吓新元朗中心先得 !!!
我想問是否在 10km後開始吃呢 ? 我上次跑到 56圈就無力跑了 !
作者: kenneth    時間: 2009-12-3 14:28
作者: jk521    時間: 2009-12-4 10:56
我會明天試用, 跑60個圈,跑前1.5小時吃三文治,45圈食一包,飲保X力, 睇吓能否完成60個圈.
作者: Mike_Li    時間: 2009-12-4 11:50
60個圈?跑到我頭都暈。jk521努力呀。
作者: 佐治男孩    時間: 2009-12-5 07:59
原帖由 Mike_Li 於 2009-12-4 11:50 發表
60個圈?跑到我頭都暈。jk521努力呀。

我也正在想,在運動場跑60個圈,太厲害了,我一定會頭暈。
作者: jk521    時間: 2009-12-6 09:56
多謝 kennth , mike li , 佐治男孩 師兄 支持 !!!
昨天48圈時吃了包 carb boom, 可以捱到60圈了,用了3:00小時.
我是在天水圍個公園仔跑, 叫做"龍園", 有條緩跑徑, 一圈400米, 每50米有標記.
作者: jk521    時間: 2009-12-6 10:24
佐治男孩 ching, 剛到閣下的 blog, 現正拜讀 ching的 文章, 對我這個中年無知初哥, 如獲至寶, 原來跑步有這麼多學問. 遲些請教 ching 講解吓文章中,我不明白之處.
作者: pan-pan    時間: 2009-12-6 12:14
原帖由 佐治男孩 於 2009-12-5 07:59 AM 發表

我也正在想,在運動場跑60個圈,太厲害了,我一定會頭暈。

在運動場跑60個圈,太厲害了,我一定會頭暈。 x2
作者: vincentW    時間: 2009-12-9 13:10
太慢是否會好快比人捉上車? 應該係講緊仲慢過行路, 因為小弟快過行路少少, D工作人員唔會心急到捉小弟上車卦? 另請教 kenneth ching: 第一個水站只飲水, 第二個站才開始飲促動飲品,能量啫喱於最後五公里才服用, 是否恰當?
作者: witchycatcat    時間: 2010-1-14 16:49
原帖由 kenneth 於 2009-12-3 09:49 發表

幾遠才有蕉吃 ? 唔知呢
太慢是否會好快比人捉上車 ?是
運動飲品是否 保抗力 ?不是,是一種叫促動的飲品,不過同保礦力的味差不多的。第一個水站好似已經有,但小弟建議唔好太早用,會有反效果的。
幾遠才有洗 ...

點解既..?
怕太甜口更乾...??????????
作者: kenneth    時間: 2010-1-14 16:56
作者: kenneth    時間: 2010-1-14 16:57
作者: Ning    時間: 2010-1-14 22:56
ching, but it suggest to eat power gel with water. Then it is better is eat before reach water station. Said 20M before enter the station. Hpe can help.
作者: kenneth    時間: 2010-1-15 09:04
作者: saki    時間: 2010-1-15 10:32
截人時間方面, 提供下舊年資料參考下

15.4公里    馬灣, 青馬橋  (第1折返點)     2小時正      10:00
21.1公里    汀九, 汀九橋  (第3折返點)     2小時40分  10:40
25.0公里    長青隧道出口                      3小時15分   11:15
33.6公里    西隧九龍入口                      4小時25分   12:25
37.3公里    林士街天橋                         4小時55分   12:55
39.2公里    夏慤道天橋                         5小時10分   13:10
作者: kito807    時間: 2010-1-15 13:46
原帖由 saki 於 2010-1-15 10:32 發表
截人時間方面, 提供下舊年資料參考下

15.4公里    馬灣, 青馬橋  (第1折返點)     2小時正      10:00
21.1公里    汀九, 汀九橋  (第3折返點)     2小時40分  10:40
25.0公里    長青隧道出口                 ...

如果去到 39km 比佢捉上車真係想死
作者: kopo1128    時間: 2010-1-15 14:31
原帖由 vincentW 於 2009-12-9 13:10 發表
太慢是否會好快比人捉上車? 應該係講緊仲慢過行路, 因為小弟快過行路少少, D工作人員唔會心急到捉小弟上車卦? 另請教 kenneth ching: 第一個水站只飲水, 第二個站才開始飲促動飲品,能量啫喱於最後五公里才服用 ...

POWER GEL 需要大約15分鐘左右才能吸收並發揮功效, 若太遲食, 則幫助不大. 我想你可以參考kenneth ching 的建議於15, 24同34k左右食. 比賽15-30分鐘之前則可以食另一種power bar, 它的效果會較gel last得耐d. 過了20km之後的水站比較密, 好快又會有水站, 但要控制自己的飲水量, 否則, 飲太多水可能會令自己更容易抽筋. 我想每半小時補水一次 (約100ml), 就應該足夠.

全馬加油!!!!
作者: 司機    時間: 2010-1-22 12:58
原帖由 kopo1128 於 15-1-2010 14:31 發表

POWER GEL 需要大約15分鐘左右才能吸收並發揮功效, 若太遲食, 則幫助不大. 我想你可以參考kenneth ching 的建議於15, 24同34k左右食. 比賽15-30分鐘之前則可以食另一種power bar, 它的效果會較gel last得耐d. 過 ...

0515開跑...太早食早餐驚到時肚痛 ....
如果0500前自隊一包GEL,會唔會有效(飽肚效果)???
作者: ee_tpk    時間: 2010-1-22 14:38
原帖由 司機 於 2010-1-22 12:58 發表

0515開跑...太早食早餐驚到時肚痛 ....
如果0500前自隊一包GEL,會唔會有效(飽肚效果)???

CHING... 跑 10k 都要食 gel ?!
gel 唔係飽肚食物.. 只係 energy food 來 wow...

開跑前兩小時食早餐.. 只要早餐你係平時食慣既野就無問題
作者: oscar    時間: 2010-1-22 14:46
作者: 司機    時間: 2010-1-22 22:55
0430到場放野+熱身.....
要早兩個鐘早餐.....
即係......0230
作者: derek_cat    時間: 2010-1-23 00:31
10km,吃不吃早餐基本没有影响的,喝些运动能量饮料就可以。。。
太早吃东西,反而会比较难过
作者: 跟跑員yat    時間: 2010-1-28 23:34
原帖由 jk521 於 2009-12-6 09:56 發表
多謝 kennth , mike li , 佐治男孩 師兄 支持 !!!
昨天48圈時吃了包 carb boom, 可以捱到60圈了,用了3:00小時.
我是在天水圍個公園仔跑, 叫做"龍園", 有條緩跑徑, 一圈400米, 每50米有標記.
跑60圈是小 跑3:00小時是大   跑圈3個鍾 帥兄利害 利害  在下佩服 佩服  加油帥兄

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2