香港長跑網 - 長跑長友

標題: deleted [打印本頁]

作者: BVEsun    時間: 2009-12-5 22:54
標題: deleted
deleted

作者: Ning    時間: 2009-12-7 17:11
Don't worry, it should be normal. And I have once before.
Btw, you are Ching or Ctse

作者: 上水馬王    時間: 2009-12-7 17:13
原帖由 Ning 於 2009-12-7 17:11 發表
Don't worry, it should be normal. And I have once before.

normal??
作者: 上水馬王    時間: 2009-12-7 17:13
師兄盡快搵醫生check check....
作者: Ning    時間: 2009-12-7 17:14
膀胱損傷 - 在膀胱排空的情況下跑步,腳落地時的震動使膀胱後壁與膀胱底部亙相觸碰,而玫該部損傷,引起血尿.

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7009011600441

作者: Ning    時間: 2009-12-7 17:18
原帖由 上水馬王 於 7/12/2009 17:13 發表
師兄盡快搵醫生check check....

Agree with "上水馬王" Ching that you are better to consult with doctor.
作者: Mike_Li    時間: 2009-12-7 17:20
BVEsun, I have those experience also. I consulted a doctor and have a body check-up that found my body is ok. The doctor told me that Bloody urine may happened in some body that after an intensive exercise. It happened about two or three years ago, and occurred once I using "腹式" breathing.
So BVEsun, if I were you, I will check my body first to make sure you are in good condition.
作者: Left3    時間: 2009-12-7 18:09
我聽过這情況,應該ok, 但小心D,check check好。
作者: awyh    時間: 2009-12-7 18:54
血尿我都試過,呢個問題可大可小的,我上次就好彩無事,所以無論如何,最好睇左醫生先。

同埋根據我上次既經驗,如果只係出現一日,就應該無乜大問題,相反,如果呢個問題Keep住有出現,就一定要睇醫生。
作者: allanccl    時間: 2009-12-7 19:41
原帖由 Ning 於 2009-12-7 17:14 發表
膀胱損傷 - 在膀胱排空的情況下跑步,腳落地時的震動使膀胱後壁與膀胱底部亙相觸碰,而玫該部損傷,引起血尿.

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7009011600441

多謝Ning師兄! 睇完上述文章,小弟今晚可以安心睡了。
小弟毅行操山,到九月時每次操山後段(第三個鐘頭開始)都血尿,但回家後又無事,無痛無其他徵狀,但係每日自己操山個零鐘就無事。
毅行完啦,以為無野,點之每次跑步超過個半鐘回家小便又係血尿,上星期的起心肝睇政府醫生,第一次book唔到男醫生,個靚女醫生話有三個可能,1、尿路發炎,2、膀胱或腎結石,如果你小便及平時唔痛,就可能係3、膀胱或腎腫瘤(cancer),跟住佢寫紙去照X光、抽血驗同埋驗尿。好擔心,兩日訓唔著,再去睇醫生希望佢比d安眠葯,今次係平時睇開、信佛既林醫生,佢都係講以上三個可能,跟住同我講閻皇要你三更死,誰敢留人到五更,過得一日賺一日囉,有乜野好想做既就做左先,你而家有乜野覺得遺憾的。我當時個心都實晒流住眼淚咁話,好唔甘心,一退休應該享受人生既時候就得d咁既病,點解?
跟住佢話d報告都未出,做乜諗得咁灰?唔好食安眠葯呀,會上癮同埋有依賴性的,好累既時候自然訓得著架啦,不如咁啦,當你係尿路發炎咁醫先,比d抗生素你食下先,食晒先番黎睇化驗報告,記住做左好想做既野先喎! 唉!佢一再咁講,小弟就好相信係第三果個可能。
睇完醫生當晚去將軍澳練跑1:40小時後回更衣室沖涼,用膠樽又裝了一樽血尿回家入樽第二天拿去化驗。
昨日在澳門跑馬拉松,都唔敢跑快,心理壓力之下,係跑得最唔開心既馬拉松,沿途多飲水及多去廁所小便,好彩到最後都無血尿,個心又定左d。
今日多謝BVEsun ching/ctse提出這個難於啟齒既問題,亦好多謝Ning師兄果條link,而家無咁擔心了,今晚可以安枕了,謝謝啊!
作者: 上水馬王    時間: 2009-12-7 21:36
原帖由 allanccl 於 2009-12-7 19:41 發表

小弟毅行操山,到九月時每次操山後段(第三個鐘頭開始)都血尿,但回家後又無事,無痛無其他徵狀,但係每日自己操山個零鐘就無事。
毅行完啦,以為無野,點之 ...

亮哥take care! 祝你睇到安心的報告!
作者: Left3    時間: 2009-12-7 21:43
亮哥!
take care! dont worry!
作者: Ning    時間: 2009-12-7 21:55
亮哥take care! Don't forget to drink more water daily.
作者: allanccl    時間: 2009-12-7 22:03
多謝大家關心,起碼今晚會訓番個好覺,希望如Ning師兄的link所說,咁就一天都光晒,小弟會飲多d水架啦!
作者: ram    時間: 2009-12-7 22:18
亮哥,無事的話就無須擔心
相反的話擔心亦無濟於事
所以結論係:唔好諗咁多,去好好休息訓個好覺
小弟真心希望這是虛驚一場吧!
作者: allanccl    時間: 2009-12-7 22:35
原帖由 ram 於 2009-12-7 22:18 發表
亮哥,無事的話就無須擔心
相反的話擔心亦無濟於事
所以結論係:唔好諗咁多,去好好休息訓個好覺
小弟真心希望這是虛驚一場吧!

林醫生也是說這兩句話,謝謝ram兄,OK,關機,早抖啦!
作者: daiichi    時間: 2009-12-8 11:39
快去睇醫生,不用猶疑,最好驗血。

你形容的血尿可以是俗稱「可樂尿」,是「橫紋肌溶解」的一個病徵,可大可小,可引起的急性腎衰竭

作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-12-8 12:31
不必太 worry,小弟呢三年都出了三次,

每次都是在跑步後的,

也 detailed body check 兩次了...............
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-12-8 12:39
亮哥,個人心情好咩衰野都埋唔到身,我睇你平時操山同毅行面色都咁好,一定無事既,信我~~
希望好快聽到你好消息~~
作者: 曲奇    時間: 2009-12-8 12:44
亮哥,Take Care...
唔好為此咁擔心,相信冇乜大礙...
希望聽到你的好消息~~~
作者: allanccl    時間: 2009-12-8 12:46
原帖由 慢子 Wilson 於 2009-12-8 12:31 發表
不必太 worry,小弟呢三年都出了三次,

每次都是在跑步後的,

也 detailed body check 兩次了...............

咁係跑左幾耐先會?
小弟發覺超過個半鐘就黎料。
作者: allanccl    時間: 2009-12-8 12:51
原帖由 花子阿DEE 於 2009-12-8 12:39 發表
亮哥,個人心情好咩衰野都埋唔到身,我睇你平時操山同毅行面色都咁好,一定無事既,信我~~
希望好快聽到你好消息~~hgj091" />" />hj

肯定啦! 咁健康既生活。 下個禮拜一覆診,希望d化驗報告同X光片有結果啦,多謝Dee兄關心!
作者: billy_yau    時間: 2009-12-8 12:58
亮哥,

唔好太過灰心/擔心, 凡事應該向好既方面諗, 可能只係之前操毅行太過辛苦啫, 而家d操練減返d量, 應該會無事既, 況且你都唔係持續咁痾血尿, 不過就一定要聽醫生講, 跟住佢開既藥去食.

人既身體機能好奇怪, 當你既心情低落既時間, 就算小病都會引發一d好嚴重既問題, 反之心情開朗就連癌症都可以不藥而愈. 放鬆心情去面對一切, 你就會有力量去面對, 我相信無論係我或者所有長跑網內既師兄師姐, 都會比你無限既支持同信心, 放心啦, 天父係唔會比你所承受唔到既事情你去承受既!!

祝平安

比利上
作者: lvrunner    時間: 2009-12-8 13:42
We discussed this topic awhile back.  Here is the link ~

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=642&extra=page%3D6
作者: kopo1128    時間: 2009-12-8 13:53
亮兄, 如果你只係長課之後先有呢個血尿問題,而又非持續性的. 我相信應該像ning ching所說, 不會有太大問題. 不過要注意一點, 我醫生都有叫我不能一下子加太多的運動量, 因為可能會引起樓上ching所講的肌肉溶解, 以致出現血尿及急性腎衰竭, 後果會相當嚴重. 上次毅行, 我反而驚呢樣野發生, 所以都就住就住, 並一路注意尿液顏色, 一旦變成普洱茶色便要立即停止運動. 如果你平日沒事的話, 我諗你也不用太擔心.

你仲有好多埸馬拉松同毅行要跑, 天父唔會咁容易就接你走0既. 定d啦!! 我相信你只是虛驚一場而已!!!!
作者: running-sue    時間: 2009-12-8 15:19
亮哥, 保重呀, 等你好消息呀
作者: 火仔11    時間: 2009-12-8 15:33
亮哥, Take Care...
等你的好消息~
作者: allanccl    時間: 2009-12-8 15:44
多謝billy兄、 lvrunner兄、 kopo兄 同埋SUE隊長關心,小弟都認為無乜事的,又無痕又無痛,醫生只是穩陣d幫小弟驗清楚姐,唔洗擔心既。
跑澳馬小弟都跑慢d,飲多d水(每個水站都飲一大杯水,如果半杯果d就飲兩杯),去多d小便,終於都無血尿了,所以好相信係Ning師兄條link所講既情況,昨晚好好訓呀! 我無事既! 大家放心!
作者: allanccl    時間: 2009-12-8 15:45
原帖由 火仔11 於 2009-12-8 15:33 發表
等你的好消息~

下星期告訴大家! Surely 係好消息既!
作者: 711MF    時間: 2009-12-8 17:15
作者: 肥哥哥KC    時間: 2009-12-8 18:09
原帖由 allanccl 於 2009-12-8 15:45 發表

下星期告訴大家! Surely 係好消息既!

亮哥, 唔使咁擔心, 無事既~~
作者: 田中雅茂    時間: 2009-12-8 19:46
亮哥! take it easy, 宜家最緊要有充足嘅睡眠, 同飲多啲水先.
作者: rockiec    時間: 2009-12-8 19:57
原帖由 711MF 於 2009-12-8 17:15 發表 澳門馬拉松2008

x2

最好減埋長課, 玩下短途算啦!
作者: rockiec    時間: 2009-12-8 19:58
原帖由 711MF 於 2009-12-8 17:15 發表
亮哥..保重...最緊要飲多啲水.

x2

最好減埋長課, 玩下短途算啦!
作者: WalkBreaks    時間: 2009-12-8 20:01
我都試過. 半年前.
SEE THE DOCTOR(家庭醫生)->CHECK 小便,紅血球係多->化驗所照ultrasonic(唔知有冇記錯)->冇特別->可選再觀察or再造其他imaging(即係用其他技術再照,check有冇特別)

選再觀察.我之後都冇再試過.(touch wood~)

好難講實有事定冇事.化驗所個doc會同你講好多可能性,好多再進一步既check法.....家庭醫生就話好多人都未必會進一步check.

諗番轉頭,出事果日個人係攰,食得好熱氣.又太耐冇小便,反而跑前一野清晒.而跑既距離不長,反而尾段速度係快到離譜.

現在跑前都會飲d水,唔界個膀胱咁空.速度距離都會小心,參考d plan.

當時一眼見到真係腳都軟埋.之後在網上search(本forum,runnersworld,健康網站),發現好多runner都有咁既現象.好似係有研究發現,比較做一樣強度/分量既單車同跑步運動員,明顯runner較易有血尿問題.原因不明.可能係impact. 個人認為不必過慮,但未可輕視.始終係一個signal.

小小分享.望ching可安心.
作者: peter6565652003    時間: 2009-12-8 23:04
等你的好消息~add oil
作者: 燉奶佬    時間: 2009-12-9 00:01
原帖由 allanccl 於 2009-12-8 15:44 發表
多謝billy兄、 lvrunner兄、 kopo兄 同埋SUE隊長關心,小弟都認為無乜事的,又無痕又無痛,醫生只是穩陣d幫小弟驗清楚姐,唔洗擔心既。
跑澳馬小弟都跑慢d,飲多d水(每個水站都飲一大杯水,如果半杯果d就飲兩杯),去 ...

你一定要無事,大家先會放心架。會以禱告守望。有好消息後,請你食甜筒啦。
作者: TerrySze    時間: 2009-12-9 00:15
O... I got the same problem this summer after running for 20K..so terrible !!

以未試血尿,幾鬼驚小弟出事.馬上睇醫生,醫生講個返同 kopo兄上述差唔多
建議我跑1小時後屙一篤尿拿去診所做常規尿液化驗,拿份report俾醫生睇,證實沒事
所以我都建議你去搵個醫生check check..
作者: TerrySze    時間: 2009-12-9 00:16
原帖由 allanccl 於 2009-12-7 19:41 發表

毅行完啦,以為無野,點之 ...

亮哥...比我一定BOOK靚女醫生 !!

" 跟住同我講閻皇要你三更死,誰敢留人到五更...... " <----- 嘩 ! 靚女醫生通常把口係沒d圓滑

作者: allanccl    時間: 2009-12-16 11:10
十幾個失眠既日子終於捱過了,昨日回東區醫院睇靚女蘇醫生(佢個樣睇黎無三十歲),當聽到自己名字入2號房時,心裡緊張得像聽宣判一樣(希望唔係死刑),入到去叫蘇醫生午安後,佢竟然同我開玩笑話:請坐丫陳先生,今日黎做乜野呀?
我心諗:仲洗問! 無離心機咁同佢講:黎聽宣判既,睇下d報告講乜囉!
佢扮晒野咁話:哦! 咁等一陣,等我睇下先。跟住係咁翻來翻去個病歷File,我見到d報告縮映到要用顯微鏡先睇到既字,心諗佢睇唔睇到架。
經過半分鐘好像半個世紀咁耐,蘇醫生慢條斯理地說:無野丫,X光報告話無腎石、膀胱石;驗血報告....er,血脂正常,膽固醇正常;驗尿報告....正常,種唔到有菌。無野丫!
我急不及待地問她:明明拿了成樽血尿黎驗過喎?
她繼續翻看File,後答:係,仲有一張驗尿報告,係有血細胞,但係搵唔到壞細胞。  咁多日既擔心,就係想聽呢句,問清楚d先:係咪即係無生Cancer?
蘇醫生答:係,都搵唔到你血尿既原因,不如繼續留心觀察,再有事先黎睇過啦!
之後同佢傾左十幾分鐘,我講俾佢知再上個星期日(6號)去了澳門跑馬拉松(42K)及上個星期日(13號)去了跑樂善盃(30K山路),希望再有血尿拿去化驗,但兩次都無血尿了。佢話可能d消炎葯同抗生素有效啦,講講下,佢好似好想跟我跑步咁。
太興奮啦! 我無事呀! 多謝大家關心!

作者: lewischan    時間: 2009-12-16 11:16

作者: 711MF    時間: 2009-12-16 11:17
作者: mill    時間: 2009-12-16 11:20
好野!亮哥無事,大家都放心晒~
作者: TerrySze    時間: 2009-12-16 11:25
虛驚一場
恭喜..亮兄沒事.....
作者: allanccl    時間: 2009-12-16 11:36
多謝大家關心,經過這十幾日難捱既日子,小弟發現世界上有d野係錢買不到的,第一就係健康,第二就係友情,我會珍惜健康令生命活得更有意義,更會珍惜長跑網各師兄師姐們既友情關心!

作者: 燉奶佬    時間: 2009-12-16 11:52
好野,可以繼續食甜筒啦,亮哥
作者: 花子阿DEE    時間: 2009-12-16 11:54
無得彈~~
亮哥,我地閒時講人閒話時都有提起你,今曰收到正式消息大家都可以放心啦~~
作者: mill    時間: 2009-12-16 12:10
原帖由 allanccl 於 2009-12-16 11:36 發表
多謝大家關心,經過這十幾日難捱既日子,小弟發現世界上有d野係錢買不到的,第一就係健康,第二就係友情,我會珍惜健康令生命活得更有意義,更會珍惜長跑網各師兄師姐們既友情關心!
ng ...

唔洗客氣啦亮哥, 請我食枝甜筒算啦~
作者: Mike_Li    時間: 2009-12-16 12:13
恭喜亮哥
作者: allanccl    時間: 2009-12-16 12:30
原帖由 燉奶佬 於 2009-12-16 11:52 發表
好野,可以繼續食甜筒啦,亮哥

係呀! 睇完報告,立即去買左個甜筒興祝啦!
作者: allanccl    時間: 2009-12-16 12:31
原帖由 花子阿DEE 於 2009-12-16 11:54 發表
無得彈~~
亮哥,我地閒時講人閒話時都有提起你,今曰收到正式消息大家都可以放心啦~~

多謝大家關心!
作者: running-sue    時間: 2009-12-16 12:31
冇事就好喇, 一天都光哂
作者: allanccl    時間: 2009-12-16 12:31
原帖由 Mike_Li 於 2009-12-16 12:13 發表
恭喜亮哥

多謝師兄關心!
作者: allanccl    時間: 2009-12-16 12:32
原帖由 running-sue 於 2009-12-16 12:31 發表
冇事就好喇, 一天都光哂

多謝隊長關心!
作者: allanccl    時間: 2009-12-16 12:34
原帖由 mill 於 2009-12-16 12:10 發表

唔洗客氣啦亮哥, 請我食枝甜筒算啦~   

無問題,請妳食夠兩枝甜筒! 太開心了!
作者: 亞平    時間: 2009-12-16 12:44
原帖由 allanccl 於 2009-12-16 12:34 發表

無問題,請妳食夠兩枝甜筒! 太開心了!

亮哥你D甜筒我興趣不大..我都係食士力架有用D..幾時執番劑麥徑呀?
作者: allanccl    時間: 2009-12-16 12:53
原帖由 亞平 於 2009-12-16 12:44 發表

亮哥你D甜筒我興趣不大..我都係食士力架有用D..幾時執番劑麥徑呀?

等緊閣下約呀,幾時都得,到時帶多d士力架請你食!
作者: 亞平    時間: 2009-12-16 13:04
原帖由 allanccl 於 2009-12-16 12:53 發表

等緊閣下約呀,幾時都得,到時帶多d士力架請你食!

搵隊長搞啦...我1 月1-3日都可以架..
作者: allanccl    時間: 2009-12-16 13:10
原帖由 亞平 於 2009-12-16 13:04 發表

搵隊長搞啦...我1 月1-3日都可以架..

1 月1-3日?
小弟應該跑完廈馬浸緊溫泉喎,咁d士力架遲d先請你食啦!

作者: awyh    時間: 2009-12-16 13:16
原帖由 allanccl 於 2009-12-16 11:10 發表
十幾個失眠既日子終於捱過了,昨日回東區醫院睇靚女蘇醫生(佢個樣睇黎無三十歲),當聽到自己名字入2號房時,心裡緊張得像聽宣判一樣(希望唔係死刑),入到去叫蘇醫生午安後,佢竟然同我開玩笑話:請坐丫陳先生,今日黎 ...

亮哥,恭喜晒。

其實你既情況同我個Case差唔多,又係做晒所有Scan同Checking都搵唔到有問題,當中醫生幫我照過膀胱鏡,佢話係入面照的時候,唔見有乜問題,但係把膀胱鏡插入體內的時候,相對其他病人,我是特別容易俾支鏡插損的,所以醫生話我係個度D表皮相對薄,而血尿也估計是在這個地方產生。

見到你個情況和結果,我直覺上係覺得,呢個問題同跑步唔多唔少有關,不過我無辦法證明。

點都好啦,安心晒,以後可以繼續去國內唔同地方跑全馬了!
作者: Patrick    時間: 2009-12-16 13:43
無事就好啦
作者: chisuet    時間: 2009-12-16 13:48
恭喜亮兄平安無事大步larm過.
作者: allanccl    時間: 2009-12-16 13:54
原帖由 awyh 於 2009-12-16 13:16 發表

亮哥,恭喜晒。

其實你既情況同我個Case差唔多,又係做晒所有Scan同Checking都搵唔到有問題,當中醫生幫我照過膀胱鏡,佢話係入面照的時候,唔見有乜問題,但係把膀胱鏡插入體內的時候,相對其他病人,我是特別容易俾支鏡插損的,所以醫生話我係個度D表皮相對薄,而血尿也估計是在這個地方產生。

見到你個情況和結果,我直覺上係覺得,呢個問題同跑步唔多唔少有關,不過我無辦法證明。

點都好啦,安心晒,以後可以繼續去國內唔同地方跑全馬了!

多謝awyh師兄關心同分享,好可能小弟都和閣下個case差唔多......膀胱表皮相對薄,最近兩次長跑.....澳馬及樂善盃,小弟都飲多d水,去多d小便,無再血尿了。經過反覆思考,可能是毅行操山已經超過身體負荷,以後會盡量避免,盡量行山而唔跑山,要愛惜身體,還有很多馬拉松等著小弟跑啊! 嘻嘻!
作者: Parco爸    時間: 2009-12-16 13:59
亮哥...恭喜晒...
未有報告前..
背後講你閒話都唔敢拿來講笑...
而家無事一天都光晒啦...

作者: 街坊鄭    時間: 2009-12-16 14:02
亮哥一天都光晒,等待報告的日子,心情非旁人明白.現雨過青天.健康才是無價寶.
作者: Ning    時間: 2009-12-16 14:10
亮哥, but don't forget to drink more water bor.

作者: allanccl    時間: 2009-12-16 14:16
原帖由 Parco爸 於 2009-12-16 13:59 發表
亮哥...恭喜晒...
未有報告前..
背後講你閒話都唔敢拿來講笑...
而家無事一天都光晒啦...

多謝Parco爸關心! 亦都多謝果個差d比佢嚇死既林醫生,想通了,唔好諗有幾長命,只要活得開心,日子過得有意義,先做一d唔做就會覺得遺憾既事,所以咪......咁大手筆買機同鏡囉!
作者: allanccl    時間: 2009-12-16 14:22
原帖由 街坊鄭 於 2009-12-16 14:02 發表
亮哥一天都光晒,等待報告的日子,心情非旁人明白.現雨過青天.健康才是無價寶.

多謝鄭兄關心,真的,健康才是無價寶!
真係唔跑唔知身體好!
作者: allanccl    時間: 2009-12-16 14:25
原帖由 Ning 於 2009-12-16 14:10 發表
亮哥, but don't forget to drink more water bor.

多謝Ning兄,一定會的,而家連練跑都會咩樽水(細細地500ml),一定惜住自己,要長跑長有丫嘛!
多謝你果條link,真係安心好多的!
作者: allanccl    時間: 2009-12-16 14:26
多謝Patrick兄及chisuet兄關心!
作者: allanccl    時間: 2009-12-16 14:37
其實這個貼子係 BVEsun 師兄提出的,大家唔好講小弟了。
BVEsun 師兄,請問你近況怎樣? 還有血尿嗎? 小弟睇醫生做過身體檢查,無事了。
衷心祝福閣下也身體健康,長跑長有!

作者: Patrick    時間: 2009-12-16 14:39
原帖由 allanccl 於 2009-12-16 13:54 發表

多謝awyh師兄關心同分享,好可能小弟都和閣下個case差唔多......膀胱表皮相對薄,最近兩次長跑.....澳馬及樂善盃,小弟都飲多d水,去多d小便,無再血尿了。經過反覆思考,可能是毅行操山已經超過身體負荷,以後會盡 ...

搵日黎番轉麥徑慢遊 + 影相啦
請你食甜筒又點話
(一支咁多啦, 健康要緊)

作者: kopo1128    時間: 2009-12-16 14:55
恭喜亮兄無事!! 純屬虛驚一場!!! 不過都要小心身體, 黎梗大把馬拉松等住你去跑!!!!!!
作者: 火仔11    時間: 2009-12-16 15:48
恭喜 亮兄平安沒事 身體健康
作者: Harvey    時間: 2009-12-16 21:31
恭喜亮哥無事! 大家安心了
祝BVEsun 師兄也身體健康,長跑長有!
作者: ram    時間: 2009-12-16 21:52
恭喜亮哥,虛驚一場!
大家都要身體健康,長跑長有!
作者: Left3    時間: 2009-12-16 21:58
everyone is happy!!!
作者: Left3    時間: 2009-12-16 21:59
Congratulations
More marathon!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: 曲奇    時間: 2009-12-17 00:07
glad to know your good news~~
一天都光哂~~
作者: allanccl    時間: 2009-12-17 08:07
多謝 高寶兄、火將軍、蝦肥兄、ram兄、Left3兄 & 奇奇 既關心。謝謝啊!
作者: rockiec    時間: 2009-12-17 08:09
終於可以放下心頭大石, 繼續長跑...

一於捉埋靚女蘇醫生嚟跑, 一來有佢睇住亮兄,
二來可以做埋跑網顧問醫生...
作者: Left3    時間: 2009-12-17 08:53
標題: 回復 81# 的帖子
Agree, good idea
作者: 田中雅茂    時間: 2009-12-17 10:34
亮哥咁咪好囉 ! 雨過天清 , 一場虛驚 .
作者: TNT    時間: 2009-12-17 11:44
恭喜亮哥冇事
祝大家都身體健康!!
作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-12-17 11:55
原帖由 TNT 於 2009-12-17 11:44 發表
恭喜亮哥冇事
祝大家都身體健康!!

x2.........................
作者: 1010    時間: 2010-6-9 14:52
关于发生运动性血尿的原因可能是因为跑坚硬的马路,使肾脏长时间震动导致红血球从肾小球中渗出引起的,运动员在进行身体素质训练时腰部猛烈屈伸,也易造成肾脏被挤压及肾血管被牵扯、扭曲,使肾脏静脉压力增高,造成红血球从肾小球中渗出,引起运动性血尿。
    一旦出现运动性血尿,首先应减小运动量,症状能随之逐渐减轻,以至消失。如减小运动量后仍不消失,那就应该停止训练,进行必要的治疗。西药可注射安络血、止血敏、三磷酸腺苷、辅酶A和维生素B12,口服维生素C、K等,中药可注射牛西西,或服用清热利湿,补血凉血为主的药物。
特别应注意区别器质性疾病引起的血尿和运动性血尿,以免延误治疗。
作者: purejoey    時間: 2010-8-11 23:36
今日小弟跑左90min度去廁所小解痾血尿,幾震撼,不過睇左各位ching ctse 的經驗,而且飲左大量水之後小解正常番,冇咁驚。當然有睇醫生會按時食藥。

除左跑前一段時間冇飲水外,亦著左條緊到幾乎爆呔的褲,可能有關係,各位ching ctse 點睇呀?
作者: 短跑之神_啊俊    時間: 2010-8-12 01:08
你要小心D好...個D係血唔係水小心為上
作者: allanccl    時間: 2010-8-12 08:20
原帖由 purejoey 於 2010-8-11 23:36 發表
今日小弟跑左90min度去廁所小解痾血尿,幾震撼,不過睇左各位ching ctse 的經驗,而且飲左大量水之後小解正常番,冇咁驚。當然有睇醫生會按時食藥。

除左跑前一段時間冇飲水外,亦著左條緊到幾乎爆呔的褲,可能有 ...

請問purejoey師兄一個問題,有無用開霸王洗頭水及該公司出的產品例如沖涼液?

其實唔洗擔心既,問過好多跑手,都有呢個現象,尤其是跑快左,跑長左。

作者: purejoey    時間: 2010-8-12 10:08
原帖由 kinklf2l 於 2010-8-12 01:08 發表
你要小心D好...個D係血唔係水小心為上

thks for care.
作者: purejoey    時間: 2010-8-12 10:15
原帖由 allanccl 於 2010-8-12 08:20 發表

請問purejoey師兄一個問題,有無用開霸王洗頭水及該公司出的產品例如沖涼液?

其實唔洗擔心既,問過好多跑手,都有呢個現象,尤其是跑快左,跑長左。

冇ar. 一向唔鍾意用有藥性的洗頭水。
ching 重有冇出現血尿ar?
小弟怕死,以後跑步完成10k後會飲水,希望唔會再出現血尿或尿頻。
作者: allanccl    時間: 2010-8-12 17:00
原帖由 purejoey 於 2010-8-12 10:15 發表

冇ar. 一向唔鍾意用有藥性的洗頭水。
ching 重有冇出現血尿ar?
小弟怕死,以後跑步完成10k後會飲水,希望唔會再出現血尿或尿頻。

無好耐了,做過晒所有test,驗血、驗尿、X光、超音波,遲d可能做埋內窺鏡,乜事都無,秘尿專科醫生都話好常見,又搵唔到原因,佢話唔好咁搏囉,跑少d跑慢d,慢慢又無野既,唔洗驚!
作者: CHOCOLATE_DAVID    時間: 2010-8-14 12:25
亮哥,奸爸爹!!做隻出色的蝸牛~

作者: denis3885    時間: 2010-8-18 13:23
[quote]原帖由 allanccl 於 2010-8-12 17:00 發表

登錄/註冊後可看大圖

無好耐了,做過晒所有test,驗血、驗尿、X光、超音波,遲d可能做埋內窺鏡,乜事都無,秘尿專科醫生都話好常見,又搵唔到原因,佢話唔好咁搏囉,跑少d跑慢d,慢慢又無野既,唔洗驚! [/quote
亮哥:我好早前問過醫護及體適能教練,他們說是人太干及無足夠水份又顧住運動,身體不停出汗無加足夠
水份;無足夠水份,身體水份由血液代替分泌,便由小便排出...囉。
作者: Mike_Li    時間: 2010-8-19 12:12
標題: 回復 94# 的帖子
無可能!血尿是尿液中有紅血球,若泌尿系統沒有損傷,紅血球是不會在尿液中找到的。紅血球對於血管來說是很大的東西,並不可能 "無足夠水份,身體水份由血液代替分泌"。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2