香港長跑網 - 長跑長友

標題: 好煩呀, my knee [打印本頁]

作者: momo    時間: 2009-12-13 13:06
標題: 好煩呀, my knee
近期諗住加里數, 但近兩週右膝外方下側及後膝附近, 在跑約7-8k後會有感覺, 那位置覺得是骨,及後膝側的某些筋位 , 跑完之後那些位置便會yuen痛, 但又不是大痛, 行路吾痛, 但作某些角度提腿有yuen 痛, 搞到自己吾知跑吾跑好...
好煩好frustrate, 講真自己又吾係跑得快, 同埋一週都只係跑約25k, 真的不算多
那痛的起源是兩週前有次衝圈後開始的...............
大家可否share下有冇試過咁, 究竟呢d係咪過程? 衣家咁搞到個人好吾開心吾知係咪要停一排, 定繼續, 因為跑時又不會很痛, 及通常去到7-8k後先會有感覺
作者: 臨風    時間: 2009-12-13 13:35
應該中咗:
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=3147&extra=page%3D1
作者: lewischan    時間: 2009-12-13 16:58
我的情況和你差不多,不跑是不痛的,也不是很痛
我用了 LP 的 膝帶有很明顯的改善,剛跑完unicep 半馬全程帶著膝帶,跑完都沒有痛
作者: TerrySze    時間: 2009-12-13 17:19
我又中招 !! ..........
扭傷位好返.又傷膝頭側面...

作者: cu83    時間: 2009-12-13 17:44
原帖由 TerrySze 於 13-12-2009 17:19 發表

Terry,你點解咁唔小心架?
重有兩個禮拜就廈馬,
希望你快D好番!

作者: wadee    時間: 2009-12-13 21:29
原帖由 TerrySze 於 2009-12-13 17:19 發表

我同一個位
保重ar tarry
作者: tyler    時間: 2009-12-13 21:35
我早兩年都試過類似情況
話說天冷追巴士,當晚冇事
第日右膝由伸直摺合約四十度就覺得有條筋同關節碰撞,yuen 痛,上樓梯更明顯
冇跑幾個月,之後到依家又冇事
作者: momo    時間: 2009-12-13 23:51
原帖由 tyler 於 2009-12-13 21:35 發表
我早兩年都試過類似情況
話說天冷追巴士,當晚冇事
第日右膝由伸直摺合約四十度就覺得有條筋同關節碰撞,yuen 痛,上樓梯更明顯
冇跑幾個月,之後到依家又冇事

LEWISCHAN CHIng
LP膝帶是否護膝, 可否介紹下同邊度有得賣?等我試下
那大家中左招還會否慢JOGGING? 唉可能真係吾知要坐响度發呆幾耐先跑得
作者: ee_tpk    時間: 2009-12-14 00:39
原帖由 momo 於 2009-12-13 13:06 發表
近期諗住加里數, 但近兩週右膝外方下側及後膝附近, 在跑約7-8k後會有感覺, 那位置覺得是骨,及後膝側的某些筋位 , 跑完之後那些位置便會yuen痛, 但又不是大痛, 行路吾痛, 但作某些角度提腿有yuen 痛, 搞到自己吾知跑吾 ...

在下覺未必係傷.... 可能因為你身體未有能力未適應去做強度 (即衝圈) 訓練...
你試下按一按自己膝外側.. 同埋膝後上方係未有 d 痛.. 有 d 緊...
如果係... 就搵野(如奶粉罐)轆鬆番痛既地方... 轆完冰敷...

呢個問題可能因為你去衝圈開大0左個步來跑... 肌肉唔夠力所以身體有反應
暫時唔好用護具... 一來本身未知咩事.. 二來有機會唔習慣使用護具令自己真係受傷 (我之前試過)
呢一排唔好再衝圈... 慢慢放鬆 jog 睇下可唔可以放鬆番

唔一定衝圈才可以提升速度... 其實有好多訓練方法可以令速度提升

作者: wong.siufu    時間: 2009-12-14 09:58
momo Tse,

你點解咁清楚我個膝頭哥d野!!
我又係同你一樣啊,不過是左膝!!

有睇過其他人既blog,有d話用膝帶OK,有d就話跑跑下會冇事(可能適應了)

係呢你一星期既練習點安排?有冇兩天連續既練習?

而家既安排,星期跑6k,星期會跑15K(計劃中星期日用來練長課,慢慢加上去),星期三有時間就同北區之友去練習.
自己發覺亦試過,星期六唔跑的話,星期日跑起來只是一點點的痛,完全沒有影響.
所以會從新安排過d練習時間.

唔知同唔同你case?
作者: momo    時間: 2009-12-14 11:24
原帖由 wong.siufu 於 2009-12-14 09:58 發表
momo Tse,

你點解咁清楚我個膝頭哥d野!!
我又係同你一樣啊,不過是左膝!!

有睇過其他人既blog,有d話用膝帶OK,有d就話跑跑下會冇事(可能適應了)

係呢你一星期既練習點安排?有冇兩天連續既 ...

wong ching
我的plan係一周練三次, 我每周二都會跟阿sir練速度約(7k), 跟住兩日諗住三至五其中一日練下普通距離8-9k, 而周六或日本打算練長課, 但衣家咁樣, 個plan行吾到, 長課更加吾駛諗, 因為呢幾次跑到7k腳便開始吾舒服......

我有試個連續兩日跑, 第二日跑時會頗痛, 就是那連續兩日的跑使我開始了痛
作者: wong.siufu    時間: 2009-12-14 11:45
momo Tse,

同病相連!!

不過我都有跑,慢慢jog;最長都係跑得十零K.
太痛的話都試過跑到3�4就唔跑,行返屋企.
千奇唔好死谷

唯有多d冰敷,多d伸展動作.
作者: wong.siufu    時間: 2009-12-14 11:54
順帶一提
跑完之後,都唔想cool down
搞到第二日對腳鬼死咁累
作者: ee_tpk    時間: 2009-12-14 12:15
原帖由 wong.siufu 於 2009-12-14 11:54 發表
順帶一提
跑完之後,都唔想cool down
搞到第二日對腳鬼死咁累

cool down 係唔慳得....

ITB 係因為 cool down 做得唔足夠而導致
跑完之後要慢跑 cool down 10-15 分鐘放鬆緊張既肌肉... 跑完只係拉筋係唔夠....
作者: wong.siufu    時間: 2009-12-14 12:30
ee_tpk Tse,

我都知,不過膝痛個時,痛再加上乜心機都冇,行左幾圈就算.
作者: 新手中坑    時間: 2009-12-14 13:00
原帖由 momo 於 2009-12-13 13:06 發表
近期諗住加里數, 但近兩週右膝外方下側及後膝附近, 在跑約7-8k後會有感覺, 那位置覺得是骨,及後膝側的某些筋位 , 跑完之後那些位置便會yuen痛, 但又不是大痛, 行路吾痛, 但作某些角度提腿有yuen 痛, 搞到自己吾知跑吾 ...

我都有咁既情況,三年前在完全冇操過既情況下跟人去跑渣打半馬,跑到臨落西隧時,兩邊膝頭外側開始有d,諗住帶住護膝應該冇問題,死頂,跑到中環時,開始頂唔順,行一陣慢跑一陣,到夜晚行都行唔倒,尤其是落樓梯,問過做護士既朋友,佢話應該係因為我o既大腿同小腿肌肉強度不足應付半馬,就算帶護膝亦冇用,建議我每星期最少要操三日,其中一日距離要長d,當然要慢慢加長距離,增強肌肉強度
今年都有玩渣打半馬,賽前兩個月平均每星期操三或四日,最後在沒有用護膝及膝帶都順利完成,需然時間不是很好.
上星期日玩左澳門半馬,賽前一個月因工作太忙,星期一至六冇時間操,到星期日回香港(我在國內工作)只操了兩課10K左右就去參賽,當日跑到15K右膝外側開始痛,即刻減慢跑,最後都完成,好彩第二日己經唔痛,比起三年前好好多,但係右肘對上小腿對落條筋在上星期二又開始痛,到星期六先唔痛,諗住星期日返到香港操番課10K,點知跑左6K左右又痛番,即刻停左冇跑,今朝起身條好似腫左,睇怕都要停操最少兩星期,下個月報左中國沿岸半馬,都唔知趕唔趕得切好番,我都好煩..
作者: wong.siufu    時間: 2009-12-14 13:06
咁多位,啱啱搵到篇野,大家可以參考下.
內容是台灣的單車友,他也中了ITB,並說了八個counter measure!!

”無可救藥的髂脛束摩擦症候群戰勝病魔報告!! (陽明山爆走)”
http://www.mobile01.com/topicdet ... mp;t=460625&p=1

而家仲睇緊
作者: momo    時間: 2009-12-14 14:40
原帖由 新手中坑 於 2009-12-14 13:00 發表

我都有咁既情況,三年前在完全冇操過既情況下跟人去跑渣打半馬,跑到臨落西隧時,兩邊膝頭外側開始有d痛,諗住帶住護膝應該冇問題,死頂,跑到中環時,開始頂唔順,行一陣慢跑一陣,到夜晚行都行唔倒,尤其是落樓梯,問過做 ...

師兄, 真係同病相憐......
我黎緊報左2個半馬同2個10k, 本來係想報下比賽等自己d時間慢慢進步, 但睇黎又要放軟黎跑
我明天會試下慢 jogg 睇下個knee咩反應,吾想睇醫生, 因醫生一定叫我吾好跑,  
今日行係完全吾痛, 提腿又吾太痛,但右膝外側位仍有d吾舒服的感覺

黎緊會做多 d cool down
可能真係cool down jogging吾夠
大家有冇試過腳底按摩, 究竟有冇用呢???
作者: TerrySze    時間: 2009-12-14 14:54
原帖由 wong.siufu 於 2009-12-14 13:06 發表
內容是台灣的單車友,他也中了ITB,並說了八個counter measure!!

”無可救藥的髂脛束摩擦症候群戰勝病魔報告!! (陽明山爆走)”
http://www.mobile01.com ...

Thanks ching's sharing

"..........而是他左腳上的髕骨帶,小弟這就回答前一位大哥的疑問,護膝有效嗎? 答案是完全無效。原因是護膝不夠緊實,在踩踏期間不能產生固定髂脛束的功效..................茲將小弟試過的方法與各位大大分享:第一有效: 髕骨帶。防止髂脛束與膝蓋摩擦,個人認為超級有效。要把帶子綁得緊緊的,........."

有效 ??....

作者: TerrySze    時間: 2009-12-14 14:56
原帖由 cu83 於 2009-12-13 17:44 發表

Terry,你點解咁唔小心架?" />" />" />" />" />" />" />" />
重有兩個禮拜就廈馬,
希望你快D好番!

舊傷好返就新傷又黎....
之前係A位痛.... 11月尾跑上馬後開始痛, 上落樓梯好幸苦.休幾日沒事但一跑7K後痛.
星期6走個18K.... 除了A位, B位都好痛, B位都係側面絛筋.好"YUEN"
仲諗住星期日走長課25K...........唉...放棄 !

作者: camij6152    時間: 2009-12-14 15:58
小弟早兩日見休息左一個星期就去再試跑5km, 但係去到4km已經feel到痛, 隨即步行收場, 依家又痛番.........唉...好煩呀......... 其實我已經睇左醫生, 佢都係開左消炎止痛藥, 好唔明點解仲痛.......
作者: ee_tpk    時間: 2009-12-14 16:33
原帖由 camij6152 於 2009-12-14 15:58 發表
小弟早兩日見休息左一個星期就去再試跑5km, 但係去到4km已經feel到痛, 隨即步行收場, 依家又痛番.........唉...好煩呀......... 其實我已經睇左醫生, 佢都係開左消炎止痛藥, 好唔明點解仲痛.......

CHING.. 如果可以咁簡單食消炎止痛藥就無事
好多人(包括我)應該唔會有呢個煩惱....

作者: momo    時間: 2009-12-14 17:15
原帖由 ee_tpk 於 2009-12-14 16:33 發表

係呀, 食消炎藥, 個人會食到虛晒
我會試下玩yoga拉鬆d筋、或gym強化下四頭肌, 希望會好轉
(但我同yoga導師講開呢壇野佢又叫我吾好跑, 令我好冇心機 )
作者: 新手中坑    時間: 2009-12-14 17:55
原帖由 wong.siufu 於 2009-12-14 13:06 發表

http://www.mobile01.com ...

小虎兄,thank you for your sharing. 但小虎兄都係小心為上,唔係要練九陽天殘腿就麻煩
作者: 新手中坑    時間: 2009-12-14 18:08
原帖由 momo 於 2009-12-14 14:40 發表

師兄, 真係同病相憐......
我黎緊報左2個半馬同2個10k, 本來係想報下比賽等自己d時間慢慢進步, 但睇黎又要放軟黎跑
我明天會試下慢 jogg 睇下個knee咩反應,吾想睇醫生, 因醫生一定叫我吾好跑,  
今日行係完全 ...

Momo ctse
我呢個星期就一定停操,如果到星期尾仲有痛的話就會睇醫生同埋問保險可以claim幾多,趕唔切好番就會放棄中國沿岸半馬 ,希望渣打半馬可以跑
作者: camij6152    時間: 2009-12-14 22:25
原帖由 ee_tpk 於 2009-12-14 16:33 發表

你講得好岩! 唉................咁依家有咩辦法呀....................d西醫只係開消炎藥過我食.......食左之後跑又痛番........頭先試左去睇跌打, 佢寫左個診斷為 " 脛骨結節骨骺炎" , 雖然我唔知點解..............

作者: schnix    時間: 2009-12-14 22:41
我覺得如果腳已經開始有問題, 最好不要用膝帶, 膝帶無治療作用, 只係可以保護對腳, 儘量阻止傷勢惡化. 如果當已經無事, 用住膝帶以為無事就繼續跑, 仲危險, 因為傷勢惡化左自己都唔知.

我年初跑mizuno 半馬前, 左外膝有少少痛, 當時用膝帶比賽, 比賽完左, 好似無事咁, 但幾日後... 一次開始慢跑之際, 左外膝痛, 帶落去脛骨, 半隻腳突然無晒力, 行都要一拐一拐...傷左幾個week, 係個一刻爆晒出黎. 之後兩個week, 連行都有問題, 所以大家真係要小心身體比你地既signal啦

作者: ee_tpk    時間: 2009-12-14 23:38
原帖由 新手中坑 於 2009-12-14 18:08 發表

Momo ctse
我呢個星期就一定停操,如果到星期尾仲有痛的話就會睇醫生同埋問保險可以claim幾多,趕唔切好番就會放棄中國沿岸半馬 ,希望渣打半馬可以跑

ching.. 就算趕得切好番... 最好考慮放棄中國沿岸半馬..
呢個比賽上落斜多... 對你既患處做成壓力.. 有機會再次觸動傷患
作者: ee_tpk    時間: 2009-12-14 23:44
原帖由 camij6152 於 2009-12-14 22:25 發表

你講得好岩! 唉................咁依家有咩辦法呀....................d西醫只係開消炎藥過我食.......食左之後跑又痛番........頭先試左去睇跌打, 佢寫左個診斷為 " 脛骨結節骨骺炎" , 雖然我唔知點解... ...

跌打有無幫你卒 ? 可能卒完鬆番會好 d~
作者: 新手中坑    時間: 2009-12-15 09:24
原帖由 ee_tpk 於 2009-12-14 23:38 發表

ching.. 就算趕得切好番... 最好考慮放棄中國沿岸半馬..
呢個比賽上落斜多... 對你既患處做成壓力.. 有機會再次觸動傷患

多謝ching提點….明白的長跑長有
作者: wong.siufu    時間: 2009-12-15 10:28
原帖由 ee_tpk 於 2009-12-14 23:44 發表

另一post,有位師兄搵卒過趺打,他說仍在休息
好想知他的進展如何
作者: wong.siufu    時間: 2009-12-15 10:29
原帖由 新手中坑 於 2009-12-14 17:55 發表

小虎兄,thank you for your sharing. 但小虎兄都係小心為上,唔係要練九陽天殘腿就麻煩

謝謝,我會
我都想長跑長有!!
作者: wong.siufu    時間: 2009-12-15 10:40
原帖由 schnix 於 2009-12-14 22:41 發表
我覺得如果腳已經開始有問題, 最好不要用膝帶, 膝帶無治療作用, 只係可以保護對腳, 儘量阻止傷勢惡化. 如果當已經無事, 用住膝帶以為無事就繼續跑, 仲危險, 因為傷勢惡化左自己都唔知.

我年初跑mizuno 半馬前,  ...

睇完篇台灣朋友的post,用膝帶是固定了ITB,不給它再磨擦發炎的地方(希望冇睇錯及表達錯).
另外,他亦提了別的方法.

當然當務之急是消炎,要腳好了之後才作下一步的處理.

我會唔會跟做?等對腳好了再說. . . .
作者: 臨風    時間: 2009-12-15 22:45
膝帶和ITBAND帶應該是不同東西,分別防止或減輕不同部位受傷

膝帶http://www.injurybegone.com/products/kneeprotec.html

ITBAND帶 http://www.injurybegone.com/products/itband-KNEE.html
作者: TerrySze    時間: 2009-12-16 00:52
原帖由 臨風 於 2009-12-15 22:45 發表
膝帶和ITBAND帶應該是不同東西,分別防止或減輕不同部位受傷

膝帶http://www.injurybegone.com/products/kneeprotec.html

ITBAND帶 http://www.injurybegone.com/products/itband-KNEE.html

Thanks CHING !
Anyone know where we can buy the LP ITB band ?

作者: wong.siufu    時間: 2009-12-16 09:07
LP係旺角始創中心1/F有得賣,不過唔知平唔平
作者: momo    時間: 2009-12-16 10:05
原帖由 wong.siufu 於 2009-12-16 09:07 發表

謝謝ching資料提供
明天經開mk會上去望下
昨天超慢jog了45分鐘, 隻腳都冇勁痛, 只是感到小腿及大腿後仍很疲累, 不敢跑太長, 怕d痛又黎
作者: ee_tpk    時間: 2009-12-16 10:13
原帖由 wong.siufu 於 2009-12-16 09:07 發表

果間野應該係正價..
吉之島, gigasports 都有... 仲大 d 機會有折
其實物理治療師比較 prefer 用彈性 tape , 唔會好似護具咁一味死力 cool...
可以就自己既傷勢去痴.. 比較 flexible...

而家好多運動員用呢 d tape, 有時跑步比賽都見到有人用
details : http://www.hemaxhealth.com/product12.htm
作者: longlx    時間: 2009-12-16 11:27
原帖由 TerrySze 於 2009-12-16 00:52 發表

Thanks CHING !
Anyone know where we can buy the LP ITB band ?

銅鑼灣廣場一期二樓有專賣LP產品的店~
有很多不同種類款式,

大概百多元~

EE CTSE所講的彈性 tape, 見過約138元...

作者: ee_tpk    時間: 2009-12-16 11:40
原帖由 longlx 於 2009-12-16 11:27 發表

銅鑼灣廣場一期二樓有專賣LP產品的店~
有很多不同種類款式,
大概百多元~

EE CTSE所講的彈性 tape, 見過約138元...

http://www.rs.polyu.edu.hk/kinesio/eng/order.html
在 polyu 直接訂, 480 一盒 6 ROLLS, 送埋貨都唔駛 90 蚊 1 ROLL
出面貴咁多既...

我日本朋友幫我買... 700 YEN 1 ROLL.. 平好多...  
作者: camij6152    時間: 2009-12-17 10:56
原帖由 ee_tpk 於 2009-12-14 23:44 發表

趺打話傷筋既話就唔應該卒喎...........都唔知係咪真..................不過依家就唔痛! 我好怕再跑0個時又痛................唉............都唔知點好...............
作者: TerrySze    時間: 2009-12-17 13:25
琴日去時代的GIGASPORT,見有LP的AREA,但沒ITBAND帶,多數係保護膝蓋用的BAND FOR 扎膝蓋下
作者: 臨風    時間: 2009-12-17 23:52
標題: 回復 35# 的帖子
LP就唔知。 ITBAND帶喺保x行有。$14x-
作者: wong.siufu    時間: 2009-12-18 00:17
係啊,LP個網頁都冇 ITBAND帶.
作者: 新手中坑    時間: 2009-12-18 09:47
貼左幾日之前o係日本買既外用鎮痛消炎藥,禽日己開始唔痛,忍多一個禮拜,到聖誕節試下慢跑
作者: 前進    時間: 2009-12-19 00:03
原帖由 TerrySze 於 2009-12-17 13:25 發表
琴日去時代的GIGASPORT,見有LP的AREA,但沒ITBAND帶,多數係保護膝蓋用的BAND FOR 扎膝蓋下

Terry:
   這類膝帶是很有用,從前,我因滑雪拉傷了膝關節,又要操毅行,用了之後對穩定膝蓋好有幫助.但現在很小用,原因是發覺如果習慣用之後會出現依賴性,肌肉的耐力反而會減低,和雙腳的力量不平衡,我覺得如果想小d受傷,練跑的同時必須增加鍛鍊肌肉耐力和關節負重運動,試想想,當你跑步時你的關節承受著你體重3-5倍重量壓力,如落斜分分鐘去到7倍!!你說對腳如何能負擔呢!!由其是上量時更要同步增加鍛鍊,還要注意對戰鞋是否和腳型配合,小小個人心得分享下,希望你早日康復齊齊拍跳!
作者: TerrySze    時間: 2009-12-19 10:36
原帖由 前進 於 2009-12-19 00:03 發表

Terry:
   這類膝帶是很有用,從前,我因滑雪拉傷了膝關節,又要操毅行,用了之後對穩定膝蓋好有幫助.但現在很小用,原因是發覺如果習慣用之後會出現依賴性,肌肉的耐力反而會減低,和雙腳的力量不平衡,我覺得如果想小d受 ...

前進兄, 多謝你的意見.我琴日都買了彈性 tape
我係初頭沒在意E個傷以為休幾日沒事,而家先知痳煩.
今個星期日大埔10K,平路,唔算長,應該可以應付.
希望可以追住你跑 ,星期日大埔10K見 !
作者: jimmy    時間: 2009-12-20 22:19
今日去左跑可樂, 但傷仍未好, 跑到雙穚返終點時, 又是先膝頭有感覺, 然後膝外側又開始痛, 睇黎要全面休息, 真係灰
作者: TerrySze    時間: 2009-12-21 17:58
琴日比賽沒用彈性 tape (買錯.....o個Tape沒彈性  )...
前進兄教了我幾下拉大俾外側的肌肉. Thanks !比賽順利完成,但回到家中又痛.

有D唔明,ITBand 係扎膝蓋上面定下面 ?
Ching 兄話係扎膝蓋下面 , 
E個Website 又話扎膝蓋上面 : http://www.injurybegone.com/products/itband-KNEE.html
作者: camij6152    時間: 2009-12-22 16:06
小弟冇跑成兩個星期, 之前試過冇用膝帶跑5KM,結果跑左3KM痛楚出現, 要步行返屋企.........  今日用左LP既781膝帶, 試跑5KM 慢跑! 結果都順利完成! 痛既感覺大大減少! 跑完完全活動自如!
作者: wong.siufu    時間: 2009-12-22 22:06
原帖由 camij6152 於 2009-12-22 16:06 發表
小弟冇跑成兩個星期, 之前試過冇用膝帶跑5KM,結果跑左3KM痛楚出現, 要步行返屋企.........  今日用左LP既781膝帶, 試跑5KM 慢跑! 結果都順利完成! 痛既感覺大大減少! 跑完完全活動自如!

師兄:

問一下你條LP781係點扎?
是不是LP781中間條帶對正外膝既傷痛位置?
還是正常的LP781中間條帶對正前面?
作者: wong.siufu    時間: 2009-12-22 22:11
原帖由 TerrySze 於 2009-12-21 17:58 發表
琴日比賽沒用彈性 tape (買錯.....o個Tape沒彈性  )...
前進兄教了我幾下拉大俾外側的肌肉. Thanks !比賽順利完成,但回到家中又痛.

有D唔明,ITBand 係扎膝蓋上面定下面 ?
Ching 兄話係扎膝蓋下面 , 
E個 ...

師兄:個網頁睇黎好似係條普通橡筋既魔術貼!!唔知DIY得唔得?
原理我猜係管住條筋,唔比佢磨擦到發炎既地方,所以我覺得係扎膝蓋上.
作者: camij6152    時間: 2009-12-23 11:52
原帖由 wong.siufu 於 2009-12-22 22:06 發表

師兄:

問一下你條LP781係點扎?
是不是LP781中間條帶對正外膝既傷痛位置?
還是正常的LP781中間條帶對正前面?

同包裝盒既做法一樣! LP個logo對正個膝蓋中間!
作者: wadee    時間: 2009-12-25 18:17
原帖由 TerrySze 於 2009-12-17 13:25 發表

Terry
我啱啱係保x行買佐IT BAND $149
聽日去試用下先
作者: allanccl    時間: 2009-12-25 21:24
原帖由 wadee 於 2009-12-25 18:17 發表

Terry
聽日去試用下先

好呀! 祝wadee兄有好效果,始終有一定既幫助的!
作者: TerrySze    時間: 2009-12-25 21:34
原帖由 wong.siufu 於 2009-12-22 22:11 發表

師兄:個網頁睇黎好似係條普通橡筋既魔術貼!!唔知DIY得唔得?
原理我猜係管住條筋,唔比佢磨擦到發炎既地方,所以我覺得係扎膝蓋上.

師兄:我見網上有人diy個帶.

原帖由 wadee 於 2009-12-25 18:17 發表

Terry
聽日去試用下先

wadee: 我前日跑了30k,
左腳扎條帶,右腳扎了以前踢波用到,成20cm寬的護膝 (中間有穿洞個只...扎住成個膝頭,同上下.)..
跑完30k,.....右腳有小痛, 左腳痛多d.....第三日右/左腳都唔痛
覺得右腳的保護好d,同舒服d.....左腳條帶扎得緊感覺血液唔運行,扎得鬆又沒料到.
右腳:
http://img04.taobaocdn.com/bao/uploaded/i4/T1t2tjXmH9rtQSOEUY_030817.jpg_310x310.jpg

我等你跑後報告....
記住熱身後作多d拉大俾外側的動作...先開始發力跑.

作者: 臨風    時間: 2009-12-25 23:28
標題: 回復 54# 的帖子
記住條帶突出之海綿要頂住條韌帶
作者: wadee    時間: 2009-12-26 13:52
今朝綁住IT BAND係馬場草地跑佐90mins 約5.5m/k
跑緊時唔覺得痛,差唔多跑完時有少少痛
跑完一解開條帶時覺得好痛,連行路都困難
我都唔知係咩原因
我係一個月前開始左膝蓋外側痛(快跑時痛,慢跑或行路唔痛)
後來睇佐ec同埋停跑7日後21/12開始跑番
頭二日跑5-6k冇咩事
前日跑10k,琴日跑15k都唔覺得痛
今日綁住it band跑,跑完先出事
唔知係因為我呢幾日跑得過量ge原因,
還是因為綁住果條帶引起的......(我係依照說明書圖片綁帶的)
啱啱睇佐跌打
唉...

作者: momo    時間: 2009-12-26 15:32
各位, 我幾天前去看了醫生, 同佢講我跑得耐膝外側痛的問題, 佢話我係因為臀部至後大脾的肌肉 weak, d力support吾到身體所以令到外膝側痛
佢叫我將護膝用响大脾度"cool"住對大脾, 護膝底要於knee上約3寸( 那應不是叫護膝, 係cool大脾那種spoort), 我試左兩次, 兩日前跑了3.5k, 今日跑左8k (當然係慢跑)跑時及跑完外膝都沒痛, 大家可以試下, 因為醫生話有好多人cool錯位, 以為膝痛便cool 膝, 係錯的。
作者: 臨風    時間: 2009-12-26 18:02

登錄/註冊後可看大圖
是不是這種?
作者: wong.siufu    時間: 2009-12-26 22:10
原帖由 momo 於 2009-12-26 15:32 發表
各位, 我幾天前去看了醫生, 同佢講我跑得耐膝外側痛的問題, 佢話我係因為臀部至後大脾的肌肉 weak, d力support吾到身體所以令到外膝側痛
佢叫我將護膝用响大脾度"cool"住對大脾, 護膝底要於knee上約3寸( 那應 ...

momo姐:
呢個消息好有用,試下先!!
作者: momo    時間: 2009-12-27 12:10
原帖由 wong.siufu 於 2009-12-26 22:10 發表

momo姐:
呢個消息好有用,試下先!!

希望可以幫到你,但最好等個外膝冇咩野先開始試跑同埋吾好跑咁快住
作者: momo    時間: 2009-12-27 12:13
原帖由 臨風 於 2009-12-26 18:02 發表

登錄/註冊後可看大圖
是不是這種?

類似這種,但我那種响普通運動店都有, $20起已買到, 沒有黏貼的
作者: ee_tpk    時間: 2009-12-27 14:50
原帖由 momo 於 2009-12-26 15:32 發表
佢叫我將護膝用响大脾度"cool"住對大脾, 護膝底要於knee上約3寸( 那應 ...

既然知道肌肉邊個部份弱加強訓練果 part
用護具只是治標不治本...
有可能因為過份倚賴護具而令傷勢加重而不自知

小小愚見, 不喜請插..
作者: ee_tpk    時間: 2009-12-27 14:53
原帖由 wadee 於 2009-12-26 13:52 發表
今朝綁住IT BAND係馬場草地跑佐90mins 約5.5m/k
跑緊時唔覺得痛,差唔多跑完時有少少痛
跑完一解開條帶時覺得好痛,連行路都困難
我都唔知係咩原因
我係一個月前開始左膝蓋外側痛(快跑時痛,慢跑或行路唔痛)
後 ...

wadee.. 小心 d 使用護具丫...
我之前可能唔習慣用護具所以好番無耐就再傷番...
作者: wadee    時間: 2009-12-27 15:23
原帖由 ee_tpk 於 2009-12-27 14:53 發表

wadee.. 小心 d 使用護具丫...
我之前可能唔習慣用護具所以好番無耐就再傷番...

我可能唔適合用呢d護具
唔用反而唔痛
作者: momo    時間: 2009-12-27 18:04
原帖由 ee_tpk 於 2009-12-27 14:50 發表

呢個護具都係頂住先, 等我可以繼續慢跑
我呢個星期開始都做了gym, 希望慢慢肌肉有力可以應付日後的練習
作者: wong.siufu    時間: 2009-12-28 01:08
原帖由 ee_tpk 於 2009-12-27 14:50 發表

Ctse,

完全明白及同意.
問一下,冇得去Gym的話,有乜動作可以在家中練習來加強後大脾的肌肉?
自己諗極都諗唔到.
作者: wong.siufu    時間: 2009-12-28 01:11
原帖由 momo 於 2009-12-27 12:10 發表

希望可以幫到你,但最好等個外膝冇咩野先開始試跑同埋吾好跑咁快住

明白.
而家想跑都唔跑得,以前d舊患爆晒出黎,行路都痛.
作者: ee_tpk    時間: 2009-12-28 10:07
原帖由 wong.siufu 於 2009-12-28 01:08 發表

Ctse,

完全明白及同意.
問一下,冇得去Gym的話,有乜動作可以在家中練習來加強後大脾的肌肉?
自己諗極都諗唔到.

要練股巨肌好多方法如深蹲, 坐無影 chair
作者: 力    時間: 2009-12-28 10:46
股巨肌...古巨基?!
作者: wong.siufu    時間: 2009-12-28 11:06
原帖由 ee_tpk 於 2009-12-28 10:07 發表

要練股巨肌好多方法如深蹲, 坐無影 chair

Ctse:

股巨肌=股二頭肌嗎?
自己試過蹲下,好像股巨肌沒四頭肌般用力
但深蹲會不會影響膝關節?
還是要找教練比較好?

受傷了,真係煩死人
作者: hellobbandre    時間: 2009-12-28 11:43
年幾前,係好似你地咁痛,上落樓梯都痛,成3個月都無跑,但係做下D Stretch,又無問題喇,又跑得走得.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Vu2-fzb9810[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CARKSaYweLg[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=ScXMV43D4MI[/youtube]
作者: ee_tpk    時間: 2009-12-28 11:53
原帖由 wong.siufu 於 2009-12-28 11:06 發表

Ctse:

股巨肌=股二頭肌嗎?
自己試過蹲下,好像股巨肌沒四頭肌般用力
但深蹲會不會影響膝關節?
還是要找教練比較好?

受傷了,真係煩死人

我要 check 番個名...我唔記得個巨肌真正名字
深蹲有地方要注意
1) 膝頭唔好過腳指, 即係做深蹲果陣係要見到腳指
2) 膝頭屈曲成 90 度...  petpet 要高過膝
3) 腳掌微微張開, 腳指跟膝頭同方向
4) 蹲下時好似坐去張 chair 咁.. 將重量集中腳爭

你蹲下時感覺唔到股巨肌有拉扯/用力感覺.. 在下估計你 1) 重心過份傾前, 2) 將重心放在膝頭
做既方法無錯的話, 對膝關節影響不大... 如果你怕有危險.. 就唔好加 weight 做.. 用自身重量去做足以令你爆酸
作者: ee_tpk    時間: 2009-12-28 11:56
原帖由 hellobbandre 於 2009-12-28 11:43 發表
年幾前,係好似你地咁痛,上落樓梯都痛,成3個月都無跑,但係做下D Stretch,又無問題喇,又跑得走得.
http://www.youtube.com/watch?v=Vu2-fzb9810
http://www.youtube.com/watch?v=CARKSaYweLg
http://www. ...

其實最大問題大家都忍唔到腳...

如果個個都好似你咁忍到腳三個月唔跑再加埋咁有恆心做 stretch 就好了..
作者: momo    時間: 2009-12-28 17:48
原帖由 ee_tpk 於 2009-12-28 11:56 發表

其實最大問題大家都忍唔到腳...

如果個個都好似你咁忍到腳三個月唔跑再加埋咁有恆心做 stretch 就好了..

係呀 真係忍吾到, 3個月好慢長呀
作者: 新手中坑    時間: 2009-12-28 18:14
原帖由 momo 於 2009-12-28 17:48 發表

係呀 真係忍吾到, 3個月好慢長呀

X2 係呀….真係好難忍我都兩個星期冇跑過只係禽日好似晨運咁行左一個鐘就算
作者: wong.siufu    時間: 2009-12-28 22:05
原帖由 ee_tpk 於 2009-12-28 11:53 發表

我要 check 番個名...我唔記得個巨肌真正名字
深蹲有地方要注意
1) 膝頭唔好過腳指, 即係做深蹲果陣係要見到腳指
2) 膝頭屈曲成 90 度...  petpet 要高過膝
3) 腳掌微微張開, 腳指跟膝頭同方向
4) 蹲下時好似 ...

Ctse,
唔該晒!
自己再留意下.
係呢,hellobbandre兄留低既片中,有示範深蹲動作,但係示範中膝頭”冇”屈曲成 90 度,應該像片中一樣,還是要蹲低d?
作者: wong.siufu    時間: 2009-12-28 22:12
原帖由 hellobbandre 於 2009-12-28 11:43 發表
http://www.youtube.com/watch?v=Vu2-fzb9810
http://www.youtube.com/watch?v=CARKSaYweLg
http://www. ...

師兄:
唔該晒.

頭兩條片係訓練四頭肌
而最後條片,亦有師兄在前面既post提過,伸展ITB.

反而想提出,很多師兄�師姐都講過,跑得長才出現外膝痛,我亦係6K之後才痛,
我地只跑3~4K係咪等於四頭肌既訓練?
起碼唔會忍腳忍得咁辛苦.
作者: ee_tpk    時間: 2009-12-29 01:15
原帖由 wong.siufu 於 2009-12-28 22:05 發表

Ctse,
唔該晒!
自己再留意下.
係呢,hellobbandre兄留低既片中,有示範深蹲動作,但係示範中膝頭”冇”屈曲成 90 度,應該像片中一樣,還是要蹲低d?

唔好太低... 只不過高D 無咁辛苦...
作者: ee_tpk    時間: 2009-12-29 01:31
原帖由 wong.siufu 於 2009-12-28 22:12 發表

師兄:
唔該晒.

頭兩條片係訓練四頭肌
而最後條片,亦有師兄在前面既post提過,伸展ITB.

反而想提出,很多師兄�師姐都講過,跑得長才出現外膝痛,我亦係6K之後才痛,
我地只跑3~4K係咪等於四頭肌既訓 ...

ching.. 你呢個想法太新鮮... 不過.. 你既跑法係未可以<鍛鍊>四頭肌呢?

例如你係因為腳步過份內旋而導致 itb 問題... 你日日咁跑 3-4k... 會唔會將問題嚴重化0左呢...
不如先想想你因咩事(如跑姿問題, 肌肉耐力不足, 訓練強度過大, cool down 不足)而有呢個問題...

作者: wong.siufu    時間: 2009-12-29 10:37
j
原帖由 ee_tpk 於 2009-12-29 01:31 發表

ching.. 你呢個想法太新鮮... 不過.. 你既跑法係未可以四頭肌呢?

例如你係因為腳步過份內旋而導致 itb 問題... 你日日咁跑 3-4k... 會唔會將問題嚴重化0左呢...
不如先想想你因咩事(如跑姿問題, 肌肉耐力不足, ...

都係師姐清醒d
作者: wong.siufu    時間: 2009-12-29 15:31
Ctse,
我只以為鍛鍊大腿後面的肌肉是要器械幫助,如下圖

還有我照著你的說明去深蹲,大腿後面的肌肉是有出力,但和前面的四頭肌比,
出力少很多.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2