香港長跑網 - 長跑長友

標題: 二手水杯 [打印本頁]

作者: cx5500    時間: 2009-12-16 09:44
標題: 二手水杯
有無睇到今日東方日報, 半馬拉松賽事內, 供水站職員十分環保, 全用二手水杯供水比參加者

睇到有點嘔心 , 下次過水站飲完水後, 都係將個杯揸爛佢安全 D
作者: allanccl    時間: 2009-12-16 10:10
原帖由 cx5500 於 2009-12-16 09:44 發表
有無睇到今日東方日報, 半馬拉松賽事內, 供水站職員十分環保, 全用二手水杯供水比參加者

睇到有點嘔心 , 下次過水站飲完水後, 都係將個杯揸爛佢安全 D

無買報紙,請問係邊個賽事?係邊個會搞的? 咁唔衛生? 依家d流感同豬流感咁犀利,咪好易感染?
作者: cx5500    時間: 2009-12-16 10:20
十一月八日個比賽, 你睇吓呢條 link.

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20091216/00196_001.html
作者: ee_tpk    時間: 2009-12-16 10:24
呢個比賽已經俾我 blacklist 0左 ..
上年唔夠水..
今年聽0左意見擺夠水但唔夠杯
大家明年跑呢個比賽記得渣爛隻杯才棄掉
作者: kenneth    時間: 2009-12-16 10:47
作者: jk521    時間: 2009-12-16 10:47
咁得人驚 !!! 如果因而感染一些奇難雜症, 又傳左比家人咪好大件事 !!!
我8/11都有跑, 不過是15km.
以後都要小心選擇比賽來參加 !!!!!
作者: wadee    時間: 2009-12-16 10:54
8/11我有跑呢埸比賽呀
咁得人驚
從此之後再唔參加呢個比賽la

作者: v3chow    時間: 2009-12-16 11:00
難得個會承認, 我最初估佢會用"相中工作人員只係拾起地上紙杯棄置做藉口".
但點都好, 衰左就衰左, 出年都唔知有無人敢玩.
作者: TerrySze    時間: 2009-12-16 11:18
印象中個比賽報名費成HKD180,比較貴,估唔到用二手水杯供水比參加者..... 賺得好盡下 !!
我會BLACKLIST個比賽同個會

作者: allanccl    時間: 2009-12-16 11:24
原帖由 cx5500 於 2009-12-16 10:20 發表
十一月八日個比賽, 你睇吓呢條 link.

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20091216/00196_001.html

唔該晒師兄條link,原來唔係傳播豬流感咁簡單,仲好可能會惹到腸病毒、幽門螺旋菌、疱疹病毒、心肌炎、心膜炎、腦膜炎等;手指誤觸口水,再碰及眼睛,更有機會染紅眼症。
咁得人驚,真係要將呢個會搞既比賽列入黑名單,佢一搞比賽就要在當眼位置打句警告字句,提醒各網友小心防犯。

作者: 慢子 Wilson    時間: 2009-12-16 11:42
小弟在2002年跑 sc 全馬時亦被迫試過呀!

那時紙杯已用完,如想飲水要被迫在地下拾來用!

十分嘔心!
作者: colemen    時間: 2009-12-16 12:40
果日我都有跑, 去到路口都無晒紙杯, 我本來想用手兜住水飲, 但係見到對上都好多隻手, 結果只係抺下面就走左, 算來真係好彩.  

我就覺得獨立去睇事件, 個會係經常都係咁, 還是偶然一次個別事件; 係基本原則及方向出了問題, 還是技術出了錯誤.

若果大家覺得多一個跑會搞好的活動對長跑是好事, 跑友善意的建議比起批評, 是否一件較為正面和積極一些呢 ?

小弟做左星期日做義務工作做左廿年, 總結永遠只嘆一句雪中送炭者少, 落井下石為多. 做好十次無人讚, 做錯一次就一沉百踩. 很多年青的義工可能有時較為眼淺, 最後都是因此而離開.

不過以前有經驗都老兵話, 炸彈剛剛炸過的地方, 就係最好下一個藏身之所, 因為好少同一個位炸多次.... 所以若果賽會能夠承諾改善, 我諗都會繼續參加支持.

但話雖如此, 件事係網上已經唔係新聞, 賽會一直都無正面回應, 足見危機感不足, 應該係要多加改善...

我只是個跑齡不足一年的跑友, 表達可能比較片面, 如有得罪講錯, 還望各位斧正斧正, 見諒見諒.....
作者: allanccl    時間: 2009-12-16 12:51
原帖由 colemen 於 2009-12-16 12:40 發表
果日我都有跑, 去到路口都無晒紙杯, 我本來想用手兜住水飲, 但係見到對上都好多隻手, 結果只係抺下面就走左, 算來真係好彩.  

我就覺得獨立去睇事件, 個會係經常都係咁, 還是偶然一次個別事件; 係基本 ...

其實有向hkrunner反映,但係回覆令人氣憤,佢地話,飲人口水尾好過見到佢地有水無得飲丫,完全唔承認錯同埋無改善既意圖。
作者: colemen    時間: 2009-12-16 13:01
我就無睇過有關回應, 所以睇法較為片面. 果真如此, 就真係要抵打攞柚啦....
作者: allanccl    時間: 2009-12-16 13:07
原帖由 colemen 於 2009-12-16 13:01 發表
我就無睇過有關回應, 所以睇法較為片面. 果真如此, 就真係要抵打攞柚啦....

是的,真係爭唔落!
作者: awyh    時間: 2009-12-16 13:20
原帖由 allanccl 於 2009-12-16 12:51 發表

其實有向hkrunner反映,但係回覆令人氣憤,佢地話,飲人口水尾好過見到佢地有水無得飲丫,完全唔承認錯同埋無改善既意圖。

咁既答案都夠膽死答出黎!係唔係E-mail,係就Post段Message出黎俾大家睇。
作者: chisuet    時間: 2009-12-16 13:21
雖然話唔錯都錯左, 但第一時間道歉及承諾改善是必要的, 情況就好似一發現問題食品生產商會即時回收一樣. 目的係保住消費者的信心.

我想參賽者寧願無水飲都好過用2手杯飲水. 前者都是怨你一時, 後者畀人既陰影可以好長.

長跑比賽, 參賽者就是消費者, 當危機一出現, 賽會就要即時拆炸彈, 還參賽者一個信心. 若拖下拖下以為不了了之. 不只會影響個跑會聲譽, 日後佢地再搞比賽也就難再吸引到長跑愛好者參與.

作者: Mike_Li    時間: 2009-12-16 15:49
嘩!真是十分嚇人。我都可能是一位受害者!
作者: eric    時間: 2009-12-16 16:14
原帖由 allanccl 於 2009-12-16 12:51 發表

師兄係咪搞錯左,呢個比賽係HKDRC香港長跑會,唔關hkrunner事
作者: josam    時間: 2009-12-16 16:25
回程時候睇著佢地O係地執番紙杯來裝水, 唔敢拎來飲, 攪到最尾几K冇水飲...
作者: 跟跑員yat    時間: 2009-12-16 20:18
咁得人驚嘔心
作者: TerrySze    時間: 2009-12-17 01:34
原帖由 慢子 Wilson 於 2009-12-16 11:42 發表
小弟在2002年跑 sc 全馬時亦被迫試過呀!

那時紙杯已用完,如想飲水要被迫在地下拾來用!

十分嘔心!

07年,有朋友做sc的水站義工(西隊前),佢話唔夠水杯要係地下拾水杯再用.........

好阿Q精神....佢不如話沒水無得飲會死....飲人口水尾頂多病,唔會死.
佢d的公關技巧真係...

作者: tyler    時間: 2009-12-17 02:11
小弟早兩三年都在某跑會於吐露港舉行的10K比賽中做水站。紙杯加1500毫升樽裝水,
去程所有跑手隻杯都係新的,但回程水杯不足,惟有用樽當杯,及撿拾地上完好紙杯,稍作沖洗,繼續派水。 當地上無完好紙杯可拾,就叫D跑手返終點先飲,因為10K飲一次水都OK,天氣唔熱。所以做完之後會提醒D朋友小心水杯
作者: 佐治男孩    時間: 2009-12-17 07:17
原帖由 tyler 於 2009-12-17 02:11 發表
小弟早兩三年都在某跑會於吐露港舉行的10K比賽中做水站。紙杯加1500毫升樽裝水,
去程所有跑手隻杯都係新的,但回程水杯不足,惟有用樽當杯,及撿拾地上完好紙杯,稍作沖洗,繼續派水。 當地上無完好紙杯可拾,就 ...

太核突啦,太不衛生啦。跑得不是最快的跑手一就是要自己帶水,一就是不要跑這種比賽!
作者: jk521    時間: 2009-12-17 08:54
以 唯有自備摺疊杯,或者一個膠袋做杯,好過有機會感染d奇難雜症,傳比家人.
最慘就是你根本就不知這是二手杯 !!!!!
作者: 新手中坑    時間: 2009-12-18 13:29

可唔可以咁樣再建議大會呢可能對跑手既健康有幫助
係水杯上印以下條款:
使用前請細閱以下守則:
1.
此為巡環再用水坏,請將水凌空倒入口中,咀部不能接觸水杯
2.
為支持環境清潔,用後請放回原處
作者: 華哥    時間: 2009-12-19 06:06
事前預多D紙杯,今次用唔晒,日後約好多活動都啱用,唔會浪費。何況D紙杯好平。大會話D義工擺錯水站,但係D負責人乜無比賽前check吓沿途水站用折回點D設施?呢個跑會搞D比賽,我一早列為黑名單,無玩幾年。
作者: 力    時間: 2009-12-19 11:05
上年此比賽唔夠水比跑手,
今年就唔夠杯,
我跑了兩年此比賽, 下年唔会再玩 ,
下年会唔夠咩呢?
作者: kenneth    時間: 2009-12-19 11:06
作者: awyh    時間: 2009-12-19 13:09
原帖由 kenneth 於 2009-12-19 11:06 發表

下年可能有水,有杯...但冇工作人員...

又或者可能係唔夠運動員,因為已經無人敢玩了!
作者: 興記J-run    時間: 2009-12-21 11:54
或者出Post 時, 加Remarks 提醒要報名的網友...多加考慮or自備飲用水啦......
作者: coolmanlai    時間: 2009-12-22 23:38
原帖由 TerrySze 於 2009-12-16 11:18 發表
印象中個比賽報名費成HKD180,比較貴,估唔到用二手水杯供水比參加者..... 賺得好盡下 !!
我會BLACKLIST個比賽同個會
大會收你180元有 t-shirt,環保袋,完成獎牌,專車接送往來,我個人覺得很好.水杯唔夠相信是一時疏忽,再講水杯值多少錢呀terrysze哥!你說法太刻薄.老牌跑會一年攬2個賽事,已經30屆有多,次次都有完賽獎牌給予,十分專業.好過推廣社以推動長跑為名,商業利益為實,一年攬十多個賽事收你百多元賣件背心俾你為佳.
作者: ChARsoN    時間: 2009-12-23 10:00
原帖由 kenneth 於 2009-12-19 11:06 發表

下年可能有水,有杯...但冇工作人員...

連預備水杯同倒水的人都無嗎??
咁不如起個大水池比要飲水ge 人跳入去飲了~
又或者無數部飲水機都得
作者: allanccl    時間: 2009-12-23 10:08
原帖由 ChARsoN 於 2009-12-23 10:00 發表

連預備水杯同倒水的人都無嗎??
咁不如起個大水池比要飲水ge 人跳入去飲了~
又或者無數部飲水機都得

你就想!
聽聞該會既x主席話,方向日報d相片係偽造既。咁即係無預備水呢回事,下次又點會有飲水機呢?
作者: kenneth    時間: 2009-12-23 11:14
作者: 狗哥    時間: 2009-12-23 11:30
原帖由 coolmanlai 於 2009-12-22 23:38 發表
大會收你180元有 t-shirt,環保袋,完成獎牌,專車接送往來,我個人覺得很好.水杯唔夠相信是一時疏忽,再講水杯值多少錢呀terrysze哥!你說法太刻薄.老牌跑會一年攬2個賽事,已經30屆有多,次次都有完賽獎牌給予,十分專業.好 ...

其實攪比賽的大會賺唔賺錢我唔理亦唔到我理,覺得報名費/路程合理就會報。

香港地標半馬上年已話唔夠水俾參賽者飲,今次就連杯都唔夠...仲執黎用....
咁多年經驗去晒邊? 連供水/水杯咁簡單基本既野都接二連三出問題....

t-shirt,環保袋,完賽獎牌,專車接送往來呢d門面野做得足都好,係細微地方都反影出大會唔夠用心囉...
作者: shogikin    時間: 2009-12-23 12:02
原帖由 狗哥 於 2009-12-23 11:30 發表

咁多年經驗去晒邊?

我估....
咁多年經驗用來食老本
用個名繼續搞
搞到無人參加就改名

Kin in Running
作者: wewahaha    時間: 2009-12-23 13:03
原帖由 coolmanlai 於 2009-12-22 23:38 發表
大會收你180元有 t-shirt,環保袋,完成獎牌,專車接送往來,我個人覺得很好.水杯唔夠相信是一時疏忽,再講水杯值多少錢呀terrysze哥!你說法太刻薄.老牌跑會一年攬2個賽事,已經30屆有多,次次都有完賽獎牌給予,十分專業.好 ...

ching,除了少部份地區體育會同某些跑會外,搞比賽唔賺錢就呃你既,
無論賺返來用作機構經費或袋落自己袋。馬拉松推廣社不嬲都以推廣長跑
為名賺錢,連飛達搞10k都好似收$120,人地糖尿病協會都係收$100,
不過人地做係用來做善事,唔賺錢?純粹推廣長跑?比我揀當然揀糖尿病
協會搞果個比賽。

比賽費用貴唔貴每個人都不同,不過搞手賺錢都要賺得其所,冇跑幾年,
發覺好多比賽相對貴了,但係提供既服務就反而差了。

幾年前香港長跑會搞既半馬人材濟濟,近呢兩年竟然搞成咁,有熱誠搞比
賽一回事,連最基本既衛生都唔留意,老人家即係老人家,經過沙士、禽
流感洗禮,係人都變成驚弓之鳥,唔比人插就怪。

以前avohk搞既比賽,又efficient又平又幾好氣紛,但今年參加完水塘盃
,$125一場15km既比賽,有贊助商贊助,都係只得一樽水,蕉都冇一隻
,記得以前係有香蕉食補充體力,試諗諗去果攔整箱蕉要幾多錢?蕉都冇?
$125一場比賽用花$1-$2買隻蕉都唔肯?

作者: leehyalbert    時間: 2009-12-23 15:09
原帖由 wewahaha 於 2009-12-23 13:03 發表

ching,除了少部份地區體育會同某些跑會外,搞比賽唔賺錢就呃你既,
無論賺返來用作機構經費或袋落自己袋。馬拉松推廣社不嬲都以推廣長跑
為名賺錢,連飛達搞10k都好似收$120,人地糖尿病協會都係收$100,
不 ...

仲有, 你而家去香港長跑會網頁, 個半馬成績仲係叫做"provisional", 即係話仲未有正式成績!!! , 咁既辦事效率, 唉!!!! (佢網頁所講既What's new, 已經係11月22日, 即係成個月無update過!!!!)

人地泰基, 樂華等的網頁, 係經常update架!!!!

作者: allanccl    時間: 2009-12-23 16:45
原帖由 leehyalbert 於 2009-12-23 15:09 發表

仲有, 你而家去香港長跑會網頁, 個半馬成績仲係叫做"provisional", 即係話仲未有正式成績!!! , 咁既辦事效率, 唉!!!! (佢網頁所講既What's new, 已經係11月22日, 即係成個月無update過!!!!)

人地泰基, 樂華 ...

無辦法快架啦! 佢地諗緊講d乜野黎掩飾錯誤,唔係諗辦法去改善。
最初佢地既答案係翻用二手杯好過有水唔飲得,後來改口話擺錯位,而家話係方向日報偽造相片屈佢地,都無心去改善,一味諗計點樣自圓其說,所以好忙,唔得閒update囉。
作者: leehyalbert    時間: 2009-12-24 00:04
原帖由 allanccl 於 2009-12-23 16:45 發表

無辦法快架啦! 佢地諗緊講d乜野黎掩飾錯誤,唔係諗辦法去改善。
最初佢地既答案係翻用二手杯好過有水唔飲得,後來改口話擺錯位,而家話係方向日報偽造相片屈佢地,都無心去改善,一味諗計點樣自圓其說,所以好忙, ...

其實就算唔係厘件事, 往年同一個賽事公佈結果一樣係咁, 同埋正如我上面所講, 佢唔會好似泰基, 樂華等咁經常update有關自己跑會, 或其他賽事的資訊!所以大家如果想知道各大賽事的資訊, 根本唔應去香港長跑會的網站, 反之, 本網,hkrunner,泰基,樂華等已經提供足夠的長跑資訊.
作者: 1010    時間: 2010-1-29 09:47
原帖由 colemen 於 2009-12-16 12:40 發表

我就覺得獨立去睇事件, 個會係經常都係咁, 還是偶然一次個別事件; 係基本 ...

说得非常中肯!!!!!!!!!!!!!!
作者: breakice    時間: 2010-1-30 19:15
不如自己帶水,衞生又環保。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2