香港長跑網 - 長跑長友

標題: 同Asics比, Mizuno係咪差到著唔過? [打印本頁]

作者: Bmtc    時間: 2010-1-19 01:56
標題: 同Asics比, Mizuno係咪差到著唔過?
一定要Asics嗎?

Mizuno係咪差到著唔過?
作者: pangbus    時間: 2010-1-19 12:49
MIZUNO都幾好, 唔係好差, 我依家都著緊佢...
作者: econecon    時間: 2010-1-19 12:53
原帖由 Bmtc 於 2010-1-19 01:56 發表
一定要Asics嗎?

唔一定, 劉翔都係著tick. 保特都係著puma, 睇個人我覺得
作者: kenneth    時間: 2010-1-19 14:20
作者: cu83    時間: 2010-1-19 14:52
Asics 係好,但 Mizuno 都唔差,
甚至國產既 多威 我都著緊,
每隻牌子既鞋當然有分別,
但無話差到著唔過,
主要係睇每個人係咪適合!
我平時練習就著 Mizuno 或 多威,
比賽就著 Asics!
作者: odinmusashi    時間: 2010-1-19 17:29
What gives you the impression that "Mizuno差到著唔過" and "一定要Asics"?

I have Mizuno shoes only and I think they are quite good - at least I have no significant foot or leg injury from running so far, and they accompanies me to finish FM and HM races.
作者: kito807    時間: 2010-1-19 18:21
ching, 美記咁多人著緊, 唔會差得去邊, 不過一分錢一分貨啫
作者: econecon    時間: 2010-1-19 20:00
原帖由 kito807 於 2010-1-19 18:21 發表
ching, 美記咁多人著緊, 唔會差得去邊, 不過一分錢一分貨啫

我係度諗"有人話balexx, bossixx係cheap野" 其實好睇著果個人, 你睇下個著既model幾好睇著得, 個唔靚既人著咩都唔靚
作者: run_money22    時間: 2010-1-19 21:03
mizuno已經比好多牌子好
唔好硬要將佢同asics比較
經常都有人問asics係咪比mizuno好
如果係好過mizuno既話
問心你係咪一定買先?

老實講咩人著咩鞋最緊要o岩自己先
人地著咩鞋既評論只能參考
唔一定自己都o岩
正如Mizuno SPACER
好多人都話輕同好跑
但對我黎講就唔適合了
皆因腳前掌太修同埋鞋底比我感覺唔夠idaten比我既穩定同彈性
相反mizuno idaten
一著已經好正同好適合我
我著左呢個model四年有多
作者: LMF    時間: 2010-1-19 22:32
各有所長,美記平靚正,講透氣同跑感好過acics,
但asics D gel就令人着得好舒服,
跑鞋同劍手的配劍一樣,最緊要配合,多D溝通,
話唔定可以御劍飛行咁,着對跑鞋都識飛
作者: 咬花    時間: 2010-1-19 23:12
原帖由 cu83 於 2010-1-19 14:52 發表
但無話差到著唔過,
比賽就著 Asics!

咩係多威????
作者: 咬花    時間: 2010-1-19 23:14
原帖由 LMF 於 2010-1-19 22:32 發表
各有所長,美記平靚正,講透氣同跑感好過acics,
但asics D gel就令人着得好舒服,
跑鞋同劍手的配劍一樣,最緊要配合,多D溝通,
話唔定可以御劍飛行咁,着對跑鞋都識飛  

禁其他果D好唔好過mizuno?
作者: sunshine    時間: 2010-1-19 23:46
美記已經係經濟實惠既選擇
作者: 咬花    時間: 2010-1-20 00:04
原帖由 sunshine 於 2010-1-19 23:46 發表
美記已經係經濟實惠既選擇

禁又係~我icon果對都係$349好正~
作者: TerrySze    時間: 2010-1-20 00:33
原帖由 咬花 於 2010-1-19 23:12 發表

咩係多威????

中國名牌 !....跑吧好多人藉多威
作者: TerrySze    時間: 2010-1-20 00:38
原帖由 Bmtc 於 2010-1-19 01:56 發表
一定要Asics嗎?

誇張佐d.....
Asics係好野...但都唔好講到其他跑鞋係垃圾...
作者: woo    時間: 2010-1-20 03:30
asics我都是最近先買第一對,感覺很好
Mizuno我都有,唔知點解Spacer唔o岩我,但Aero我就非常之鍾意,覺得好貼腳,被震又好
所以無一定標準,但我都是喜歡asics多D
作者: econecon    時間: 2010-1-20 13:03
原帖由 woo 於 2010-1-20 03:30 發表
asics我都是最近先買第一對,感覺很好
Mizuno我都有,唔知點解Spacer唔o岩我,但Aero我就非常之鍾意,覺得好貼腳,被震又好
所以無一定標準,但我都是喜歡asics多D

成日都想等aero, rider特價.. 好似點都等唔到咁. 我指六折或以下

小弟鍾意aero最舊果隻藍色, 仲未係好見六折或以下.
作者: run_money22    時間: 2010-1-20 20:40
原帖由 econecon 於 2010-1-20 13:03 發表

成日都想等aero, rider特價.. 好似點都等唔到咁. 我指六折或以下

小弟鍾意aero最舊果隻藍色, 仲未係好見六折或以下.

6折?我諗你有排等
呢個機會差唔多低於10%會發生
作者: sunshine    時間: 2010-1-21 00:05
有六折都超級斷碼,都唔洗諗咁滯
作者: TerrySze    時間: 2010-1-21 00:20
原帖由 run_money22 於 2010-1-20 20:40 發表

6折?我諗你有排等
呢個機會差唔多低於10%會發生

咪精濃半馬跑快D....1:25內(男)完成就有6折啦...
作者: 司機    時間: 2010-1-22 00:15
原帖由 TerrySze 於 21-1-2010 00:20 發表

咪精濃半馬跑快D....1:25內(男)完成就有6折啦...

作者: Morpheus    時間: 2010-1-26 14:53
原帖由 kenneth 於 2010-1-19 14:20 發表 美記唔差的,小弟極大部份鞋,都是美記。美記的鞋只是仲差少少,無 Asics 咁好而已。
Kenneth Ching,CU83 Ching小弟著開Adi,不過一直喺度望哽M記同埋Asics。但系始終唔明同M記的Spacer AR、Idaten 5、Aero8同埋Rider 13呢4款鞋相對應嘅Asics,喺邊幾款型號,方便嘅話請賜教!

作者: kito807    時間: 2010-1-27 11:19
原帖由 TerrySze 於 2010-1-21 00:20 發表

1:25 唔係跑快 "D" , 跑到嘔都跑唔到
作者: wongc    時間: 2010-1-27 11:35
咁不如調轉頭問: Asics 點好呢?   我一向都著開味精濃, 昨日係Sogo望左一陣, 見Asics最平個對都要七百幾.  係咪真係值呢?  咁係跑得快D定係保護好D?  如果真係咁好, 想忍痛買一對試下.
作者: econecon    時間: 2010-1-27 12:37
原帖由 sunshine 於 2010-1-21 00:05 發表
有六折都超級斷碼,都唔洗諗咁滯

咁得七折...八折.. 唉
作者: econecon    時間: 2010-1-27 12:38
原帖由 kito807 於 2010-1-27 11:19 發表

1:25 唔係跑快 "D" , 跑到嘔都跑唔到

呢個時間可能小弟此生都去唔到... (未跑過半馬比賽, 自己跑相約距離做1:5x)
作者: econecon    時間: 2010-1-27 12:39
原帖由 wongc 於 2010-1-27 11:35 發表
咁不如調轉頭問: Asics 點好呢?  " />" /> 我一向都著開味精濃, 昨日係Sogo望左一陣, 見Asics最平個對都要七百幾.  係咪真係值呢?  咁係跑得快D定係保護好D?  如果真係咁好, 想忍痛買一對試下.

平有平既好, 貴有貴既好

唔通RBK同NB就唔著得咩講真
作者: woo    時間: 2010-1-27 12:44
標題: 回復 25# 的帖子
我都是最近一月多才買了一對asics Gel Feahter,我以前都有著味精aero同spacer,Spacer唔係咁o岩我,跑得奈會腳痛,而aero好好,包得隻腳好貼,感覺保護好又可以跑得下,但我試 asics Gel Feather 後覺得好輕身,感覺前掌鞋底同鞋跟位被震好好,所以買了,9折$7xx,試跑幾課後,感覺比Aero更加好。

當然每對鞋都要自己著過跑過先知適唔適合自己,例如自己不嬲都著開厚低保護好的鞋,未著過薄低,而又走去買對Asics SortiMagic 款,我相信你一定話Asics唔好著。
作者: ee_tpk    時間: 2010-1-27 12:53
原帖由 wongc 於 2010-1-27 11:35 發表
咁不如調轉頭問: Asics 點好呢?  " />" /> 我一向都著開味精濃, 昨日係Sogo望左一陣, 見Asics最平個對都要七百幾.  係咪真係值呢?  咁係跑得快D定係保護好D?  如果真係咁好, 想忍痛買一對試下.

打個比喻..
一個<名牌><靚>手袋都好貴..咁點解都有咁多人用呢 ?
係未真係值呢? 難道真係耐用 d... 裝得多野 d ?
貴價與否..見人見智... 一個唔知幾多萬元<名牌><靚>手袋覺得好抵買大有人在...
有人覺得百多元一個袋都已經覺得夠用

如果對鞋樣靚..自己又覺得舒服... 合晒自己心意.. 做咩要其他人推介才買呢?
如果對鞋樣靚又平... 對我覺得個底太硬令我足弓唔舒服.. 唔通人人話佢好我就要買?
作者: 司機    時間: 2010-1-27 13:03
原帖由 ee_tpk 於 27-1-2010 12:53 發表

打個比喻..
一個手袋都好貴..咁點解都有咁多人用呢 ?
係未真係值呢? 難道真係耐用 d... 裝得多野 d ?
貴價與否..見人見智... 一個唔知幾多萬元手袋覺得好抵買大有人在...
有人覺得百多元一個袋都已經覺得夠用 ...

有道理....正如....
有人買LV,想行出黎威d,但搞到日日挨面包....
有人寧願買貴鞋著,多d人望,但搞到自己腳痛....

錢可以花,但絕對唔可以花錢買難受 .....
作者: 柔詠    時間: 2010-1-27 15:37
原帖由 司機 於 2010-1-27 13:03 發表

agree...........
作者: longman    時間: 2010-1-27 17:29
原帖由 司機 於 2010-1-27 13:03 發表

Agree x2
作者: FerryTM    時間: 2010-1-28 22:35
原帖由 cu83 於 2010-1-19 14:52 發表
但無話差到著唔過,
比賽就著 Asics!

多謝指教
作者: Bmtc    時間: 2010-2-8 03:33
係囉...我係見到asics真係好貴...自己又用開mizuno...所以咪問下大家.............
作者: breakice    時間: 2010-2-8 11:21
係呀真係差到著唔過,唔好買呀。
作者: leeahmow    時間: 2010-2-8 12:30
標題: 回復 1# 的帖子
世界紀錄保持者著Adidas, 香港蔡達明著NEW BALANCE( 贊助), 只要對鞋避震好又啱自己。功欲善其事,係要必先利其器,但我本人承認自己買鞋多少因為款式同虛榮,最重要都練習! p.s. 外國人多數著Asics係因為外國人身重,Asics避震造得襟些。

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2