香港長跑網 - 長跑長友

標題: 六萬人馬拉松...歷年新高 [打印本頁]

作者: cu83    時間: 2010-2-25 10:53
標題: 六萬人馬拉松...歷年新高
六萬人馬拉松歷年新高
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100225/00176_053.html

比賽紀念T-shirt網上拍賣
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100225/00176_054.html

國際盛事帶旺港旅業
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20100225/00176_055.html

作者: witchycatcat    時間: 2010-2-25 11:02
已有人在網上拍賣大會向參賽者派發的今屆比賽紀念T-shirt,叫價一百五十至一百八十元不等

件t-short甘值錢架咩...?
年年design都一樣,我都無興趣要,一早換左後俾左我細佬lu~
作者: Simon So    時間: 2010-2-25 11:06
其實,又係咪太過多人呢 ? 雖然話做善事,兼當嘉年華咁攪,但係咪人多就可以代表一項賽事是成功呢 ?
作者: schnix    時間: 2010-2-25 11:08
"亦有人查詢可否出讓參賽選手的號碼布。"
號碼報都有得賣? 唔係掛
作者: kito807    時間: 2010-2-25 11:14
件 tee 遲下d outlet 都有得賣啦, 使鬼百五蚊件咩

又唔舒服, 又核突, 每年0個件我只著一次, 就係跑完當日走0個陣著
作者: odinmusashi    時間: 2010-2-25 11:15
原帖由 witchycatcat 於 2010-2-25 11:02 發表
已有人在網上拍賣大會向參賽者派發的今屆比賽紀念T-shirt,叫價一百五十至一百八十元不等

件t-short甘值錢架咩...?
年年design都一樣,我都無興趣要,一早換左後俾左我細佬lu~

Agree and I never wear it for running.
作者: Simon So    時間: 2010-2-25 11:24
標題: 回復 2# 的帖子
應該有市場掛~
幾乎每逢年頭,我都見唔少人著住佢行街街(唔係練跑喎)。
作者: batigoal    時間: 2010-2-25 11:56
號碼布有市場~~~  甘就大鑊,下年報名可能唔洗一日就full 晒,之後炒號碼布去到好似豪宅咁貴...  
作者: 街坊鄭    時間: 2010-2-25 11:58
件T,年年都是一樣,早幾年我都有著.今年我連膠袋都冇開.
作者: Alfred    時間: 2010-2-25 12:42
原帖由 街坊鄭 於 25/2/2010 11:58 發表

舊年嗰件都未拆!
作者: bello    時間: 2010-2-25 12:51
「國際盛事帶旺港旅業」又係依種水平的報紙言過其實的標題  
作者: hkyen    時間: 2010-2-25 13:04
原帖由 bello 於 2010-2-25 12:51 發表
「國際盛事帶旺港旅業」又係依種水平的報紙言過其實的標題  " />" />

如何帶旺呢???
作者: awyh    時間: 2010-2-25 13:13
我永遠覺得,香港地有好多人由Sogo行去維園都會話好遠,咁呢D人就會覺得自己著住件渣打T-shirt好型,所以網上係實有市場,不過爭在幾多錢啫。
作者: randyip    時間: 2010-2-25 13:23
原帖由 街坊鄭 於 2010-2-25 11:58 發表
今年同上年都一齊比o西人.
作者: Left3    時間: 2010-2-25 13:50
$150-180??有病!
我從不著件渣打T-shirt...
作者: chisuet    時間: 2010-2-25 13:56
原帖由 Left3 於 2010-2-25 13:50 發表
$150-180??有病!
我從不著件渣打T-shirt...

我見NB outlet只需$110.
作者: Ning    時間: 2010-2-25 14:11
一流城市風景 二流的馬拉松
http://news.mingpao.com/20100224/fac1.htm
作者: oscar    時間: 2010-2-25 14:18
作者: witchycatcat    時間: 2010-2-25 14:27
原帖由 Ning 於 2010-2-25 14:11 發表
一流城市風景 二流的馬拉松
http://news.mingpao.com/20100224/fac1.htm

香港的賣點並不是三號幹線、隔音屏障高速公路、青馬大橋,而是尖東海旁、熙來攘往的旺角和中環,傳統與現代結合的風土人情,可惜我們的比賽完全浪費了香港的特色,因為政府看不到馬拉松的價值,政府不願意把市中心開放給長跑比賽,因為政府擔心封路「擾民」,結果10公里的跑手天未光便要出發,完成賽事後喝早茶也不可以,因為茶樓仍未開門!

--->好有同感,hk政府重視運動,晒氣啦~~~
作者: peter6565652003    時間: 2010-2-25 16:32
件衫年年都當睡衣着...
作者: bangdoll    時間: 2010-2-25 16:33
睇嘉年華
馬拉松係 1989年係無舉行 - 被政府 band 左 - 理由係阻塞交通

現在可以被你哋班友跑一個早上 已經皇恩浩瀚啦

香港政府從不重視運動
作者: snoopyccy    時間: 2010-2-25 16:41
我都冇著件渣打T-shirt
我都見唔少人著住件T行街街...........好似自己好型參加過渣打馬拉松..........!
作者: ahko    時間: 2010-2-25 17:37
好似東京馬拉松咁成功就會帶旺旅遊業
香港渣打 路又辛苦 又悶 安排又未如理想 好難囉
作者: finewong    時間: 2010-2-25 22:31
原帖由 witchycatcat 於 2010-2-25 14:27 發表
香港的賣點並不是三號幹線、隔音屏障高速公路、青馬大橋,而是尖東海旁、熙來攘往的旺角和中環,傳統與現代結合的風土人情,可惜我們的比賽完全浪費了香港的特色,因為政府看不到馬拉松的價值,政府不願意把市中心 ...

咁又未勉將渣打馬拉松貶得一文不值,
能在青馬大橋跑步 感覺一d都唔差, 總好過o係鬧市入面對住d屏風樓
若真係o係尖東海旁、熙來攘往的旺角和中環跑步, 又會有人投訴空氣差, 連二流馬拉松都不如
香港的特色就是地少人多, 平時跑步已經有好多限制, 搞大型比賽更加唔洗講
作者: W@ll@ace    時間: 2010-2-25 23:43
原帖由 simonso 於 2010-2-25 11:06 發表
其實,又係咪太過多人呢 ? 雖然話做善事,兼當嘉年華咁攪,但係咪人多就可以代表一項賽事是成功呢 ?

d報名費唔係田總自己落袋咩?

愈多人參加的話, 就能夠引起社會注意, 唔係田總又點吸引到更多贊助商呢?
(起碼報紙都會0係比賽前後用港聞版唔少篇幅報導呢個賽事, 你可以相比下美津濃半馬或者Nike 10k, 呢D都算香港大型長跑賽事, 但報紙極其量都係得體育版丁屎咁大格講下)

0係香港, 搞體育能夠賺到錢已經係好成功.

作者: oscar    時間: 2010-2-26 00:19
作者: Simon So    時間: 2010-2-26 09:09
標題: 回復 26# 的帖子
http://www.hkmarathon.com/marathon/chi/charity/default.jsp

我以為係,咩原來唔係架 ?
作者: thomas2009    時間: 2010-2-26 22:57
太多人了,起步時差不多逼到只可步行,渣打見咁好庶下年會唔會加到十萬

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2