香港長跑網 - 長跑長友

標題: Rider 13vsAero 8 wide?比少少意見 [打印本頁]

作者: faizero    時間: 2010-2-27 18:15
標題: Rider 13vsAero 8 wide?比少少意見
Wave Rider 13
Wave Aero 8

價位差唔多
邊對好d?

小弟通常1星期跑3次(隔日1次)
每次1小時   每次11k鬆d
有偏平足    跑運動場
體重56kg

大家可唔可以就我既情況比d意見?
唔該晒大家
作者: piyrag    時間: 2010-2-27 18:18
作者: faizero    時間: 2010-2-27 18:23
原帖由 piyrag提督 於 2010-2-27 18:18 發表
我跟你體重差不多..我有對aero8..好好著..包到隻腳實一實..我果對係wide版..
rider鞋底比較硬..我覺得適合體型較大較重的跑手著

唔該師兄
另外我想問偏平足對選擇 鞋 會唔會有好大影響?
作者: piyrag    時間: 2010-2-27 18:29
作者: 卓卓    時間: 2010-2-27 23:43
原帖由 faizero 於 2010-2-27 18:15 發表
Wave Rider 13
Wave Aero 8

價位差唔多
邊對好d?

小弟通常1星期跑3次(隔日1次)
每次1小時   每次11k鬆d
有偏平足    跑運動場
體重56kg

大家可唔可以就我既情況比d意見?
唔該晒大家

如果高度方面有 1.55 或打上,即使有肩平足,我十分建議您用aero 8.

作者: minilover    時間: 2010-2-27 23:57
標題: 回復 1# 的帖子
http://www.flickr.com/photos/91882936@N00/4392476350/

Mizuno Footwear concept chart as a reference.  Hope it helps!
作者: faizero    時間: 2010-2-28 00:03
原帖由 卓卓 於 2010-2-27 23:43 發表

如果高度方面有 1.55 或打上,即使有肩平足,我十分建議您用aero 8.

既然師兄你咁講就aero 8啦
我米8

原帖由 minilover 於 2010-2-27 23:57 發表
http://www.flickr.com/photos/91882936@N00/4392476350/

Mizuno Footwear concept chart as a reference.  Hope it helps!

好   唔該
不過張圖"大"到我睇唔到

作者: lynnling    時間: 2010-3-2 15:43
原帖由 faizero 於 2010-2-28 00:03 發表

既然師兄你咁講就aero 8啦
我米8

好   唔該
不過張圖"大"到我睇唔到

http://mizunorunning.jp/gear/shoes.html#chart

慢慢睇
作者: econecon    時間: 2010-3-3 15:04
兩對買晒啦咁不如

作者: 大舅    時間: 2010-3-3 15:19
同你體重一樣,有對Aero8 ,用來練習好好,我都心思思想買多對橙色,嘻
作者: MJ576    時間: 2010-3-3 21:40
原帖由 Mr.Incredible 於 2010-3-3 15:19 發表
同你體重一樣,有對Aero8 ,用來練習好好,我都心思思想買多對橙色,嘻

我都買咗對橙色, 用黎跑 FM, 感覺好舒服
作者: hkyen    時間: 2010-3-3 22:25
原帖由 MJ576 於 2010-3-3 21:40 發表

我都買咗對橙色, 用黎跑 FM, 感覺好舒服

我有黑藍 跑全馬ok GA
作者: econecon    時間: 2010-3-4 01:30
原帖由 Mr.Incredible 於 2010-3-3 15:19 發表

好想要藍色呀. 可惜冇晒我個碼. 唔見有得買添啦
作者: 100100100    時間: 2010-3-4 22:43
no rider la!!! ---> I'm 偏平足 + over-pronation....even add a 偏平足鞋墊...coz the sole is too soft...I'm suffer~~~

now I'm swith to precision 8 + 偏平足鞋墊...feel ok no, no more pain!!

my data:

height- 1.62M
weight- 128lb

--->running only on PU tracks

作者: econecon    時間: 2010-3-4 23:57
原帖由 100100100 於 2010-3-4 22:43 發表
no rider la!!! ---> I'm 偏平足 + over-pronation....even add a 偏平足鞋墊...coz the sole is too soft...I'm suffer~~~

now I'm swith to precision 8 + 偏平足鞋墊...feel ok no, no more pain!!

my data ...

我睇個腳型係正常足, 但係dr. konX話我有輕微扁平足.. 都唔知點
作者: 100100100    時間: 2010-3-6 00:38
原帖由 econecon 於 2010-3-4 23:57 發表

我睇個腳型係正常足, 但係dr. konX話我有輕微扁平足.. 都唔知點

我糸一對"鴨腳"...a-n chris哥哥當日叫我除鞋比佢望望, 即刻話比我知糸扁平+勁overpronation(當時我差住對adi cushion18痛住上去求救!)...當時乜都冇買到...第次再上去時已見貨架靜靜地放上扁平足superfeet鞋墊等我了!

btw, 我用兩隻不同的扁平足鞋墊--->

1)superfeet(籃色)鞋墊--->light weight
2)糸保捷(proterk)嘅 "soborthane-full rigid"鞋墊--->much much cushion

ching, 如果你想買"soborthane"鞋墊,pm 我啦, 我有85折....不過事先請帶鞋試清楚同那一間分店有你碼(因為佢地唔齊碼~~~)
作者: econecon    時間: 2010-3-6 03:26
原帖由 100100100 於 2010-3-6 00:38 發表

我糸一對"鴨腳"...a-n chris哥哥當日叫我除鞋比佢望望, 即刻話比我知糸扁平+勁overpronation(當時我差住對adi cushion18痛住上去求救!)...當時乜都冇買到...第次再上去時已見貨架靜靜地放上扁平足superfeet鞋墊 ...

我唔知道自己個腳型其實. 就咁"級個印"就係正常足, 但係dr. konx就話輕微扁平足, 或者再去搵第2個睇睇都好, 唔該晒ching
作者: 100100100    時間: 2010-3-6 23:51
原帖由 econecon 於 2010-3-6 03:26 發表

我唔知道自己個腳型其實. 就咁"級個印"就係正常足, 但係dr. konx就話輕微扁平足, 或者再去搵第2個睇睇都好, 唔該晒ching

不如你上a-n 間下chris哥哥~~~~
作者: kinchu    時間: 2010-3-7 00:36
我都有對Aero 8.我145lbs. Rider12 我覺得都幾重, 反而aero8岩我多.......
其實我想試下對gelfeather

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2