香港長跑網 - 長跑長友

標題: 今次渣馬咁熱都很多人著長tight [打印本頁]

作者: wong.siufu    時間: 2010-3-1 17:26
標題: 今次渣馬咁熱都很多人著長tight
是不是長tight真的會改善成績,減少受傷或加快復原?

我覺得幾型,但得咁型但時間唔係咁好又有點...瘀
作者: superimac    時間: 2010-3-1 17:54
長 Tight 本身作用多為保暖..
並非專為比賽而設。   極寒冷天氣另計~
作者: kofelix    時間: 2010-3-2 01:26
唔知點解我著呢D咁窄既跑庫,會覺得成個人彈力都好左好多~
作者: 柔詠    時間: 2010-3-2 09:58
小弟本來打算著2xu短tight....最後都著番超短跑褲.
作者: wong.siufu    時間: 2010-3-2 10:17
原帖由 superimac 於 2010-3-1 17:54 發表
長 Tight 本身作用多為保暖..
並非專為比賽而設。   極寒冷天氣另計~

保暖的話,今次d選手咪要趕住跑番終點換褲!!
作者: 炒炒    時間: 2010-3-2 11:43
原帖由 wong.siufu 於 2010-3-2 10:17 發表 保暖的話,今次d選手咪要趕住跑番終點換褲!!

原本我都打算著長 Tight, 最後都係怕熱著返短褲
作者: econecon    時間: 2010-3-2 11:56
原帖由 炒炒 於 2010-3-2 11:43 發表

原本我都打算著長 Tight, 最後都係怕熱著返短褲

小弟得短tight, 想問其實最大分別係邊度? 短tight同3/4同長tight比
作者: gforce    時間: 2010-3-2 21:40
原帖由 wong.siufu 於 2010-3-1 17:26 發表
是不是長tight真的會改善成績,減少受傷或加快復原?

我覺得幾型,但得咁型但時間唔係咁好又有點...瘀

一般長tight係for保暖, 減少受傷加快復原果d係compression tight
用料較通爽, cutting更緊, 運動界越來越重視呢個科技
據知Asics Tiger都就來有呢種tight推出, 型號叫inner muscle
你見d人條褲有個大交叉既就係2XU
作者: wong.siufu    時間: 2010-3-2 23:48
原帖由 orce 於 2010-3-2 21:40 發表

一般長tight係for保暖, 減少受傷加快復原果d係compression tight
用料較通爽, cutting更緊, 運動界越來越重視呢個科技
據知Asics Tiger都就來有呢種tight推出, 型號叫inner muscle
你見d人條褲有個大交叉既就 ...

唔該orce
作者: wong.siufu    時間: 2010-3-2 23:49
原帖由 orce 於 2010-3-2 21:40 發表

你見d人條褲有個大交叉既就 ...

唔該 orce,
咁夏天會唔會有人著 compression tight?
作者: wong.siufu    時間: 2010-3-2 23:51
sorry,部電腦硬係食左個字!!

Thanks orce兄!
作者: joelkw    時間: 2010-3-3 12:03
原帖由 kofelix 於 2010-3-2 01:26 發表
唔知點解我著呢D咁窄既跑庫,會覺得成個人彈力都好左好多~

我都覺得係~~ 所以直頭著TRI SUIT黎跑~~ 更貼更FIT, 褲檔有軟墊(免擦傷小弟弟), 重有三個後袋裝GEL~~

作者: wong.siufu    時間: 2010-3-3 13:58
在網上看過些資料,Nike既Nike Pro同adidas既Techfit都自己係壓力衣,
其實個效果同2xu比係咪差很很遠?

知唔知邊仲有季尾(冬季)的特價壓力衣賣?
作者: joelkw    時間: 2010-3-3 14:56
原帖由 wong.siufu 於 2010-3-3 13:58 發表
在網上看過些資料,Nike既Nike Pro同adidas既Techfit都自己係壓力衣,
其實個效果同2xu比係咪差很很遠?

知唔知邊仲有季尾(冬季)的特價壓力衣賣?

adidas舊款好正(已經冇得賣), 而家新款果d唔惦(cutting唔fit同料差左), Nike果d極其量只可以稱為"緊身打底褲", 功能欠奉. 所以已經轉哂2xu啦~
作者: wong.siufu    時間: 2010-3-3 17:39
唔該師兄!

搞到我心思思整返套2XU
邊仲有特價?
作者: joelkw    時間: 2010-3-3 17:43
原帖由 wong.siufu 於 2010-3-3 17:39 發表
唔該師兄!

搞到我心思思整返套2XU
邊仲有特價?

pm gforce ching問啦~~ (見post 8#)

作者: 炒炒    時間: 2010-3-3 18:04
其實多唔多人齋札小腿呢?
作者: wong.siufu    時間: 2010-3-3 20:15
原帖由 炒炒 於 2010-3-3 18:04 發表

渣馬我見好多
作者: superimac    時間: 2010-3-3 21:06
感謝各位 ching 為小弟增進不少知識~

想問 compression tight 對保暖方面又會有怎樣的表現呢?
對提高運動成績會唔會有幫助?
作者: gforce    時間: 2010-3-3 23:42
原帖由 wong.siufu 於 2010-3-2 23:51 發表
sorry,部電腦硬係食左個字!!

Thanks orce兄!

我都唔知點呢個網係都食左個g字
作者: 力    時間: 2010-3-3 23:46
請問有冇人用果2XU果只小腿guard? 效果如何?
作者: gforce    時間: 2010-3-3 23:47
原帖由 炒炒 於 2010-3-3 18:04 發表

札小腿=Craft guard, 可謂compression既入門版
論效果, 長tight更好呢
我有朋友(5X歲)年年好準時係西隧就抽, 今年去到終點先抽, 佢就話係對Craft Guard幫到手
作者: gforce    時間: 2010-3-3 23:55
原帖由 superimac 於 2010-3-3 21:06 發表
感謝各位 ching 為小弟增進不少知識~ hgjD141" />" />hj

想問 compression tight 對保暖方面又會有怎樣的表現呢?
對提高運動成績會唔會有幫助?

唔會好暖, 佢特意做得比較通爽
另有Thermal系列,不過香港天氣用唔到,所以要訂先有
著compression唔會快左,只會加快復完,減少拉傷同老抽既機會,亦會減少肌肉擺動帶來既疲倦
作者: wong.siufu    時間: 2010-3-4 10:42
有上網search過,呢dcompression衫褲既review都係正面既,所以自己都心郁郁,
主要是看價錢,睇下捨唔捨得
作者: joelkw    時間: 2010-3-4 10:54
原帖由 wong.siufu 於 2010-3-4 10:42 發表
有上網search過,呢dcompression衫褲既review都係正面既,所以自己都心郁郁,
主要是看價錢,睇下捨唔捨得

買條短tight試下先o羅~~ 幾舊水, 唔太貴~~
作者: e.c.    時間: 2010-3-4 11:04
原帖由 orce 於 2010-3-3 23:47 發表 札小腿=Craft guard, 可謂compression既入門版論效果, 長tight更好呢我有朋友(5X歲)年年好準時係西隧就抽, 今年去到終點先抽, 佢就話係對Craft Guard幫到手
請問呢d compression衫會唔會長著? 定係主要係比賽時用?
作者: 炒炒    時間: 2010-3-4 11:23
原帖由 joelkw 於 2010-3-4 10:54 發表 買條短tight試下先o羅~~ 幾舊水, 唔太貴~~

我多數抽都係小腿抽先, 應該試 Craft guard?
作者: gforce    時間: 2010-3-4 13:21
原帖由 炒炒 於 2010-3-4 11:23 發表

我多數抽都係小腿抽先, 應該試 Craft guard?

對症下藥 , 可一試Craft Guard
作者: CharlesAF    時間: 2010-3-5 17:22
原帖由 joelkw 於 2010-3-4 10:54 發表

買條短tight試下先o羅~~ 幾舊水, 唔太貴~~

小弟都想攞啲新年錢黎買返條短tight, 但毫無認識
請問師兄有無好推介?
麻煩麻煩
作者: joelkw    時間: 2010-3-5 17:59
原帖由 CharlesAF 於 2010-3-5 17:22 發表

小弟都想攞啲新年錢黎買返條短tight, 但毫無認識
請問師兄有無好推介?
麻煩麻煩

2XU Short Tight~~ 用緊...料靚cutting good~~

http://www.2xu.com/compression/ma1438b.html

詳情價錢, pm gforce Ching 問~~
作者: Fox    時間: 2010-3-7 00:11
原帖由 Lex 於 2010-3-3 23:46 發表
請問有冇人用果2XU果只小腿guard? 效果如何?

我渣馬前幾日買咗一對,試跑咗6k覺得唔錯,全馬著住跑,感覺良好,唔覺焗.最后仲可以第一次在時限內跑到终點,我跑至35k時小腿有輕微抽筋感覺,馬上改為行,抽筋感覺消失后再跑,直到终點都無抽筋.但唔知關唔關對小腿guard事.
作者: joelkw    時間: 2010-3-7 00:30
原帖由 Fox 於 2010-3-7 00:11 發表

我渣馬前幾日買咗一對,試跑咗6k覺得唔錯,全馬著住跑,感覺良好,唔覺焗.最后仲可以第一次在時限內跑到终點,我跑至35k時小腿有輕微抽筋感覺,馬上改為行,抽筋感覺消失后再跑,直到终點都無抽 ...

我覺得好有幫助, calf guard係我長課同比賽必需裝備~~
作者: gforce    時間: 2010-3-7 07:54
原帖由 joelkw 於 2010-3-7 00:30 發表

我覺得好有幫助, calf guard係我長課同比賽必需裝備~~

我昨日11:00係汀角路見到個一身2XU既人向大埔方向跑, 唔知係咪你呢!
作者: joelkw    時間: 2010-3-7 17:24
原帖由 orce 於 2010-3-7 07:54 發表

我昨日11:00係汀角路見到個一身2XU既人向大埔方向跑, 唔知係咪你呢!

應該係~~ 果個時間我跑緊去大美督新娘潭~~ HEHE

上個星期日渣打全馬都係全身2XU, 我阿叔重問我著成咁, 係咪博影相~~ 呵呵~ 因為佢跑半馬冇人影佢, 我就搵倒差唔多20幾張~~

作者: eddiebuzz    時間: 2010-3-7 18:05
標題: 回復 1# 的帖子
我見香港—般途徑買到既tight都冇保暖成份, 我有時覺得著tight 仲凍過著跑褲(可能我對腳d毛比較...em)  真係要保暖的話係要買有"裡"的款. Compression tight 當然係另一層次野啦.

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2