香港長跑網 - 長跑長友

標題: 有無人在馬鞍山經常跑步呀? [打印本頁]

作者: maonshan    時間: 2007-11-26 12:01
標題: 有無人在馬鞍山經常跑步呀?
有無人在馬鞍山經常跑步呀?我通常在那海旁單車徑跑步,一星期三四次啦;不過現在有工程進行,空氣十分不理想。

作者: blurmax    時間: 2007-11-27 08:44

I only run in MOS when there are races.
作者: yan@mos    時間: 2007-11-28 17:06
我通常星期二,四或五黃昏跑
作者: maonshan    時間: 2007-12-1 16:55
我都是黃昏跑,或者會將來撞倒。
作者: leefs    時間: 2007-12-17 12:32
我會隔日(中午)跑一次'馬鞍山-大埔,'沿吐露港來回,我想會有20K!其他時間會出'斧山運動場'跑10-15k或於斧山道跑斜路1小時(如自備鎖頭,跟身物品可存於更衣室內),點解"馬鞍山運動"唔去?去過幾次你會分別到"馬鞍山運動"有幾差勁…
作者: 慢子 Wilson    時間: 2007-12-19 12:16
其實4年打前會定時去馬鞍山運動場跑,因這時海濱單車徑還未完成,但現在則沒有了;或者我們或會經常在單車徑撞倒
作者: leungf2003    時間: 2008-1-1 23:00
我都有呀~ 不過放完假~要番學我想都無咩時間跑= =
作者: 瘋瘋    時間: 2008-1-3 16:29
作者: 里奧    時間: 2008-1-3 21:08
通常平日晚上十點或週六日早上由海典居單車徑跑到污水廠或禾輋划艇中心然回來,到污水廠應有8Km而划艇中心有11Km,幾好跑架!
作者: kylouis    時間: 2008-1-4 21:09
本人想跑斜路練耐力,聽講大水坑係唔錯,請各師兄指點入口位置,如有地圖更好.
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-1-4 21:35
原帖由 kylouis 於 2008-1-4 21:09 發表
本人想跑斜路練耐力,聽講大水坑係唔錯,請各師兄指點入口位置,如有地圖更好.

我都未跑過,是不是這條呢?為何不去跑馬鞍山郊野公園斜路?

[attach]33[/attach]
作者: dominicsh    時間: 2008-1-5 00:31
原帖由 kylouis 於 2008-1-4 21:09 發表

大水坑入口在富安花園側,即是梅子林村,上斜大約1.5k-2k左右。
[attach]34[/attach]
作者: 里奧    時間: 2008-1-5 15:46
其實慢速小子及Dominicsh所提的都有長命斜,很合適耐力訓練,不過慢速小子所說的跑道較少人跑及清靜,到山上路的盡頭就是一個儲水池,不能跑,唯有折返;而其入口就是在單車公園附近,是馬路叉口,有道水務處鐵橫柵是。
Dominicsh所說的該是Kyloius所提的那條路,去年渣打馬拉松的訓練地的都有提及,正確名為梅子林路,地國可找出來,入口位置是在祟真中學右手邊,寬闊的馬路就是,跑到馬路盡頭折返或沿水路向馬山上跑亦可,是一條訓練耐力加跑山加風景優美的跑徑。
作者: 全馬    時間: 2008-1-24 17:09
我試過夜晚跑, 好靜耶~~~
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-1-24 22:06
原帖由 全馬 於 2008-1-24 17:09 發表
我試過夜晚跑, 好靜耶~~~

夜晚自已一個就唔夠膽了
作者: michaelyw    時間: 2008-1-25 00:20
我通常係沙田城門河跑~ 個日夠氣力的話先會週轉馬鞍山 (去到馬鞍山運動場)
作者: fannyngwi    時間: 2008-1-25 09:34
我以前都有在海傍跑步,就係因為有單車,又成日修路,我現在改在跑上昂平(即五育中學馬路對面上去,可以練下鈄路,空氣又好d!
作者: fannyngwi    時間: 2008-1-25 09:37
標題: 回復 1# 的帖子
我有呀!不過因為成日修路,現在改跑上昂平(即五育中學對面上去),練下鈄路都幾好!來回一次要兩小時。
作者: ninefinger    時間: 2008-1-25 22:22
梅子林我星期日跑
有時比賽日子會跑五轉
作者: 跑得慢    時間: 2008-1-26 12:21
再斜 d 可以試上火炭華翠園 , 來回有 5k 左右 , 練上斜唔錯 .
作者: michaelyw    時間: 2008-2-22 12:15
這些路線聽來頗陌生,
請問大家可唔可以在相片區提供跑步路線?
thx
作者: Alfred    時間: 2008-4-1 23:30
標題: 回復 22# 的帖子
沙田新翠邨崇真中學隔離。
作者: chengcc209    時間: 2008-4-2 00:19
跑友提及的梅子林路,是我首選長課的跑步路線的其中一部分。
梅子林路沿路有四個避雨亭,過了第四個避雨亭是行車路的盡頭。我平常會再向左跑過小橋,上到頂才折返。這條路單程2.8公里,來回5.6公里,是練習上坡跑的好地方。不過,如選跑梅子林,有幾點要小心:
1. 避免黃昏或入夜後跑,因為那兒比較僻靜,氣氛恐怖,附近有「金塔」,曾有傳那兒有…… 最好是有伴同跑,這似乎是安全一些。
2. 時有單車快速在上下坡行駛,險象環生。

另外,我的長課路線如下:沙田運動場 --> 梅子林 (有時會上下坡跑2次) --> 馬鞍山寧泰路 --> 海典居 --> 沙田運動場  (全程約19K)
有興趣的跑友,不妨試試這路線。
作者: Alfred    時間: 2008-4-2 19:38
我都試過同你咁嘅情況,痛咗一排,慘!!
作者: chengcc209    時間: 2008-4-2 23:14
標題: 回復 28# 的帖子
最近我的左膝蓋也不時出現痛楚,不知與最近連續幾課在梅子林練斜坡有否關係。
作者: single_on    時間: 2008-4-13 14:05
跑步我主要係運動場跑...近ma..跑左一個半月...
梅子林路我只係之前踩單車成日踩...跑未試過...
作者: miller    時間: 2008-4-15 11:29
其實如果你想好好保護雙腳,o向呢d咁斜o既地方最好就係上山跑,落山行…
我有時都會o向o個度跑400m至800m上斜,行番落山做recovery…如果長課都唔好勉強跑
因為你點樣控制速度同落腳只會減輕對膝頭o既傷害
比賽另計,你跑得幾快就幾快!
作者: meimei    時間: 2008-6-19 08:56
標題: 夜晚條路有如仙境
夜晚同埋小小落雨的時候跑梅子林,條路有如仙境般浪漫
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-19 11:08
作者: cfchan    時間: 2008-6-19 11:18
標題: 回復 34# 的帖子
日頭都覺得陰森,夜晚更加係可怖!
作者: kenneth    時間: 2008-6-19 11:51
作者: cfchan    時間: 2008-6-19 12:11
原帖由 kennethwat 於 2008-6-19 11:51 發表
咁靈異?我鐘意﹗尋幽探秘想試試﹗

咁好吖,搵日搞個尋找靈異之旅去果度啦!
作者: kenneth    時間: 2008-6-19 12:19
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-19 12:19
作者: kenneth    時間: 2008-6-19 12:23
作者: miller    時間: 2008-6-19 12:25
其實想夜探梅子林都無問題,一路有班跑友逢星期五晚都會o向沙田搞「極速飄移」活動,作為長課,有男有女,亦有部份香港前列跑手參加﹙男女都有﹚…

呢期佢地玩梅子林,由沙田運動場出發,快o既o向梅子林上落跑兩轉,慢o既跑一轉﹙兩轉15km, 一轉12km﹚,有興趣可以join佢地…

詳情﹕

http://www.thaiquain.com/forum/phpBB2/viewtopic.php?t=1388
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-19 12:26
作者: kenneth    時間: 2008-6-19 12:28
作者: miller    時間: 2008-6-19 12:34
標題: 回復 44# 的帖子
我舊年join過佢地跑幾次沙田 <->科學園來回15km…﹙我唔係最快…﹚
梅子林就未同佢地一齊跑過…今個星期睇下會唔會join到佢地先…

佢地有高手,亦都有d無咁快o既,同埋如果你跑跑下唔對路,可以跑個short cut,一見第一個回頭就折返咪得咯…

作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-19 12:36
作者: cfchan    時間: 2008-6-19 12:51
原帖由 kennethwat 於 2008-6-19 12:19 發表

30/06-08 熱熱身﹗洪水橋,屏山之間,你明啦﹗hjfghft" />

明白!
作者: 慢子 Wilson    時間: 2008-6-19 12:59
原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-19 12:19 發表

咁要搵慢子兄帶路先至得. 因為佢係地道馬鞍人, " />" /> 小弟係馬鞍新居民.半夜去定日頭去?  

嘻嘻,我都未去過喎!
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-19 13:42
作者: miller    時間: 2008-6-19 14:14
標題: 回復 49# 的帖子
佢地有人度過由梅子林底﹙有個指出牌﹚開始去到車路盡頭﹙有個消防匣﹚係1,850m,其實仲有得再上﹙o個度大概1km多少少喇…﹚
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-19 14:17
作者: miller    時間: 2008-6-19 16:39
標題: 回復 46# 的帖子
放心,我黎緊幾年都應該唔夠呢個紀錄保持者跑o既…佢全馬最快跑過 2:35…
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-28 12:08
作者: 瘋瘋    時間: 2008-6-28 12:21
作者: alauded    時間: 2009-1-11 18:03
剛剛開始跑,如果近排有8K,我都想玩下~~
作者: mochadd    時間: 2009-2-21 20:30
我都係新仔報到。如果8K都仲應付到呀,不過我跑得好慢^.^

家陣海濱仲未完工,真係想佢快D完工,始終跑運動場冇跑海濱咁好玩
作者: faisukhk    時間: 2009-3-3 18:20
今年跑渣打馬拉松之前, 都試過跑上去梅子林路, 都幾辛苦, 尤其是由第二個避雨亭至第四個避雨亭果段, 好斜好斜,
但係, 我就未試過馬路尾再入, 唔知難唔難跑呢?
作者: 超人阿四    時間: 2009-3-4 13:48
That part is easy (about 1k concrete road. After that it's mountain road if going further). 90% is flat + very short slope. But it's safer running that part in day time.
作者: waiting;]    時間: 2009-3-20 00:27
我成日都跑架..得閒約埋我呀
作者: Ringo    時間: 2009-4-8 22:43
大家咩時間跑多

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2