香港長跑網 - 長跑長友

標題: 跑鞋 Mizuno Alchemy [打印本頁]

作者: Kevinleung    時間: 2010-3-19 16:31
標題: 跑鞋 Mizuno Alchemy
有冇人著過 美津濃 Alchemy 跑鞋?係咪比有 扁平足D人著?
作者: Parco爸    時間: 2010-3-19 17:04
下面呢對....
http://www.mizuno.com.tw/mizuno/web/mizuno/products/this_detail.php?Page1=4&rootname=athletics&id=321&topage=3#1
作者: saki    時間: 2010-3-19 17:54
原帖由 Kevinleung 於 2010-3-19 16:31 發表
有冇人著過 美津濃 Alchemy 跑鞋?係咪比有 扁平足D人著?

係, 呢對係俾有扁平足D人著緊

我有一對 (無記錯是 Alchemy 8 (黃色)), 對鞋幾重下, 彈力不算理想, 不過保護性就十足......

另看過一網頁話, 除非你身體好重(差唔多成200磅)或 扁平足頗嚴重下,  否則可考慮另一系列: Wave Renegade
作者: wong.siufu    時間: 2010-3-19 17:59
原帖由 Kevinleung 於 2010-3-19 16:31 發表

我在用.
是,足弓位是有加強承托
不過每人的扁平足的情況都不同,有些扁多d,又有些扁少d
所以雖然Alchemy是比輕度扁平足,但真係要試過先知,最好比你著住跑一陣
作者: hotbloodedalva    時間: 2010-3-29 10:42
原帖由 wong.siufu 於 2010-3-19 17:59 發表

我在用.
是,足弓位是有加強承托
不過每人的扁平足的情況都不同,有些扁多d,又有些扁少d
所以雖然Alchemy是比輕度扁平足,但真係要試過先知,最好比你著住跑一陣
我之前都買左...又係d幾專業嘅人建議去買....不過跑左幾次,,,覺得個底好硬好重....唔舒服...最後送了別人要買过rider來着...rider就舒服多了...其實亞洲人偏平足好普偏...唔係太嚴重真係rider巳經可次了

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2