香港長跑網 - 長跑長友

標題: 露露跑步日誌---分享 [打印本頁]

作者: lorena    時間: 2010-4-7 22:52
標題: 露露跑步日誌---分享
各位師兄師姊你哋好呀, 自小已經是一個肥妹, 2008年是我第一次參加渣打10公里挑戰組, 之前又沒有點去練習, 只係係運動場走左幾個圈, 好辛苦, 已經想死啦, 早知唔報, 但報左都要去, 所以第一次時間真係好慢, 大會時間01:24'40. 之後又停左, 到10月參加十公里長跑訓練班, 又係連400米都跑唔到, 上左幾堂又病左又傷左, 都係練唔到, 最後參加左半馬第一組, 半行半跑返來, 時間太約03:13

自從此次之後, 2009年2月就加入左跑會, 果時真是好肥, 太約148ibs左右, 教練見到我就話你要減肥, 記得第一次係跑馬地一個大圈, 用左12-13分鐘, 當然係行多個跑, 重要一來就要我跑三個大圈, 簡直是要命, 由二月開始每星期三堂, 每次兩個小時, 跑跑跑, 都唔知為什麼, 起初是想減肥, 慢慢開始愛上跑步.

上年九月朋友介紹加入了長跑長友, 第一次是農曆七月十四晚跑梅子林, 起初以為自己跑, 好彩有師兄帶住, 如果唔係就驚驚, 自始就跑多左, 知道一星期最小一日長課, 慢慢加上去, 你去年又膽粗粗報左石崗30K, 只係比賽前練左一個25K同走左數個慢半馬, 比賽前又好驚, 唸住跑唔到, 就跑一半, 最後以超慢速度03:58完成, 休息了不久就玩了真正不停跑的Mizuno HM 完成為2:23'06, 好開心, 終於跑到人生第一個半馬啦!

在2009年, 我放棄左好多嘢, 我將所有時間放哂係跑步和練習上, 學懂堅持, 忍耐, 凡事只要有信心, 必能成功, 個人開心左, 健康好左, 笑多左, 好似後生左, 重輕左DD, 朋友多左, 得到比失去更多.

好高興認識你們, 各位師兄師姊!

請各位多多指教!

2008 SCM 10K 1:25
2009 SCM 21K 3:13
2009 Sek Kong 3:58
2010 Mizuno HM 2:23'06
2010 SCM 2:38
2010 Butle Hill 1:51

來年目標 SCM 21K --- 2:15
作者: slowrunner    時間: 2010-4-7 23:04
按部就班, 持之以恆, 努力!

登錄/註冊後可看大圖

作者: 亞平    時間: 2010-4-7 23:15
露露姐恭喜開blog,繼續努力,他日你一定會有更好的收獲~~
作者: kf    時間: 2010-4-7 23:29
加油~! 俾心機呀~!
作者: piyrag    時間: 2010-4-7 23:46
作者: imchristy    時間: 2010-4-7 23:48
好高興認識妳呢~
作者: kan0902    時間: 2010-4-8 00:14
加油 加油 繼續比心機跑
作者: cc    時間: 2010-4-8 00:15
作者: schnix    時間: 2010-4-8 00:21
恭喜lorena 開blog. 一星期訓練三日, 真係好勤力, 來年目標一定可以達到
作者: 曲奇    時間: 2010-4-8 00:26
開Blog大吉~~
Lorena ctse 加油呀~~
你的勤力一定能促使你達標成功~~
作者: vileung    時間: 2010-4-8 02:19
開BLOG大吉。。加油加油
作者: allanccl    時間: 2010-4-8 08:16
恭喜露露開blog大吉!
努力加油!
作者: 燉奶佬    時間: 2010-4-8 09:22
恭喜開張大吉,預祝達標成功!
作者: ~~菲菲~~    時間: 2010-4-8 09:26
恭喜恭喜, 開blog大吉, 寫多啲分享多啲~~~
作者: hkyen    時間: 2010-4-8 09:34
勁呀~~~

得與失在乎自己的看法 呵呵
作者: 狗哥    時間: 2010-4-8 10:46
恭喜露露開blog大吉~

不過第一眼睇主題"露露跑步日誌---分享"我以為係苦山露露姐開blog
作者: mill    時間: 2010-4-8 11:25
露露好叻喇...睇你跑畢拉山就知你好盡力, 大家都支持你啊~~
作者: =chairman=    時間: 2010-4-8 12:55
恭喜你開blog大吉! 小弟看得出你對跑步及維繫跑友間友誼的決心,加油!
作者: runrun    時間: 2010-4-8 13:31
露露很努力很認真呀!

呢年嚟睇得到你真的進步不少!

繼續加油呀!前途無可限量架!
作者: lorena    時間: 2010-4-8 16:25
原帖由 狗哥 於 2010-4-8 10:46 發表
恭喜露露開blog大吉~

不過第一眼睇主題"露露跑步日誌---分享"我以為係苦山露露姐開bloghgjD115" />" />hj

多謝各位支持, 我會繼續努力

露露個名容易叫D, 方便大家嗎
作者: 肥哥哥KC    時間: 2010-4-8 16:37
仲以為係邊個露露, 原來係lorena ~ 祝開blog 大吉, 繼續努力~
作者: 山比    時間: 2010-4-8 17:24
lorena加油呀~~~十卜十卜~~
作者: ginnywong    時間: 2010-4-8 18:40
運動的確可以帶比我地好多野, 比心機!
作者: lorena    時間: 2010-4-9 01:03
8 April 2010 (THU)

今晚HV食大餅一圈06'56, 第一次感覺好輕同好順, 正呀, I love it!!!

作者: Simon So    時間: 2010-4-9 10:14
恭喜妳開Blog大吉大利 !

繼續努力呀 !
作者: 街坊鄭    時間: 2010-4-9 10:34
露露.努力 ,加油.一定唔會有人再叫你做肥妹仔.
作者: 叮叮噹    時間: 2010-4-9 15:27
原帖由 肥哥哥KC 於 2010-4-8 16:37 發表
仲以為係邊個露露, 原來係lorena ~ 祝開blog 大吉, 繼續努力~

x2, 見標題以為是斧山lolo姐.
祝開blog 大吉, 繼續努力~
加油! 減肥成功, 長跑長有.
作者: Simon So    時間: 2010-4-9 22:40
原帖由 lorena 於 2010-4-9 01:03 發表
今晚HV食大餅一圈06'56, 第一次感覺好輕同好順, 正呀, I love it!!!

食大餅夠唔夠喉架 ? 上次食飯見妳咁有"品味",就請妳重溫美食喇。

梅菜扣肉 :
[attach]12104[/attach]

焗魚腸 :
[attach]12105[/attach]

作者: lorena    時間: 2010-4-10 00:18
原帖由 simonso 於 2010-4-9 22:40 發表

食大餅夠唔夠喉架 ? 上次食飯見妳咁有"品味",就請妳重溫美食喇。" />" />

梅菜扣肉 :

焗魚腸 :

嘩! 流哂口水啦!
噚晚冇同你哋食飯, 你哋叫呢D敢正既菜, 下次唔嚟都唔得啦, 我至鐘意食肥美既食物!

多謝Simon哥的美食, 正 X100
作者: 非比    時間: 2010-4-10 00:27
恭喜露露開blog大吉

06年我第一次跑渣馬10K同你08年的大會時間差唔多呢!
作者: slowrunner    時間: 2010-4-10 09:27
HV大餅一圈06'56, 勁呀!!

作者: lorena    時間: 2010-4-10 10:39
原帖由 街坊鄭 於 2010-4-9 10:34 發表
露露.努力 ,加油.一定唔會有人再叫你做肥妹仔.

希望可以Keep住, 可以再輕多少少就好啦
作者: lorena    時間: 2010-4-10 10:41
原帖由 非比 於 2010-4-10 00:27 發表
恭喜露露開blog大吉

06年我第一次跑渣馬10K同你08年的大會時間差唔多呢!hgjD124" />" />hj

原來妳06年開始跑, 好想好似妳現在敢快, 要努力多D先得
作者: lorena    時間: 2010-4-10 10:45
原帖由 slowrunner 於 2010-4-10 09:27 發表
HV大餅一圈06'56, 勁呀!!

多謝你! 果晚真係好開心, 只係一個已經足夠, 但現在病哋
作者: 非比    時間: 2010-4-10 12:13
[quote]原帖由 lorena 於 2010-4-10 10:41 發表

登錄/註冊後可看大圖

原來妳06年開始跑, 好想好似妳現在敢快, 要努力多D先得 [/quote06]

06盲鐘鐘走去跑10K, 大會時間8X分鐘, 08年又盲鐘鐘走去跑半馬, 大會時間3個鐘
上年暑假開始的起心肝練跑, 由初初的持續跑只能跑20分鐘開始練, 今年10年總算完成了全馬
加油呀露露, 向住目標努力呀!

作者: cc    時間: 2010-4-10 12:48
作者: lorena    時間: 2010-4-10 17:20
原帖由 cc 於 2010-4-10 12:48 發表
Lorena,尋晚又唔黎.................等我以為可以見到你

我都好想嚟嫁, 噚日同vv傾過話你哋7:15開始, 我放6:30係中環過嚟, 好趕呀, 加上噚日冇啦啦又要OT 成7:00先走得 , 下個月返新工會放早D嫁啦, 到時可以7:00嚟到, 我真係好想嚟見妳嫁
作者: lorena    時間: 2010-4-10 21:25
原帖由 非比 於 2010-4-10 12:13 發表
[quote]原帖由 lorena 於 2010-4-10 10:41 發表

登錄/註冊後可看大圖

原來妳06年開始跑, 好想好似妳現在敢快, 要努力多D先得 [/quote06]

06盲鐘鐘走去跑10K, 大會時間 ...

08係貪玩所以先報SCM, 報左先知大件事, c就c啦!
09係想去睇吓風景, 無聊貪玩, 唸住完成, 有冇練到,
果時一跑就傷, 又練唔到, 原來係好辛苦, 玩完之後唔甘心,
就搵長跑課程, 09年2月練到現在,
謝謝比比妳的支持,  
有時間一齊出嚟跑多d
作者: lorena    時間: 2010-4-12 14:15
4/4/2010
沙田運動場---科學園 來回12K +  行山14-15K

8/4/2010
HV 一個大圈 6'56"

11/4/2010
石硤尾運動場---畢架山---大窩砰 10K

12/4/2010
晨早跑馬地大圈X7 + 草地 (10K)
作者: runrun    時間: 2010-4-12 15:07
原帖由 lorena 於 2010-4-12 14:15 發表
4/4/2010

8/4/2010

11/4/2010

12/4/2010

lorlor,
你勤力呀!噚日下午跑完,今朝又跑,不過小心腳仔要有足夠休息,長跑長有啊!
作者: lorena    時間: 2010-4-12 15:24
原帖由 runrun 於 2010-4-12 15:07 發表

lorlor,
你勤力呀!噚日下午跑完,今朝又跑,不過小心腳仔要有足夠休息,長跑長有啊!

Just did the recover run. Make the legs relax!
作者: 叮叮噹    時間: 2010-4-13 17:50
終於見到露露真人 齊齊行上山, so good!
我都好怕熱, 熱就唔想跑, 走去游水行山.
減少少磅會跑輕鬆許多, 我努力減磅中.
作者: lorena    時間: 2010-4-15 01:37
原帖由 叮叮噹 於 2010-4-13 17:50 發表
終於見到露露真人 齊齊行上山, so good!
我都好怕熱, 熱就唔想跑, 走去游水行山.
減少少磅會跑輕鬆許多, 我努力減磅中.

叮叮噹,

見到你真人真開心 , 果日謝謝你的支持
我都好怕熱加上一開始個肚抽筋 , 所以唔係敢想跑, 好辛苦
但開始左又唔可以放棄, 都要頂硬上,
我都是努力減磅中, 大家一齊努力啦!
作者: lorena    時間: 2010-4-16 01:21
[quote]原帖由 lorena 於 2010-4-12 14:15 發表

登錄/註冊後可看大圖

4/4/2010

8/4/2010

11/4/2010

12/4/2010

13/4/2010
跑馬地大圈 x 2 (2.8K)

15/4/2010 (有雨 + 13.9C)
跑馬地大圈 x 6 (8.4K)
作者: mill    時間: 2010-4-16 09:17
早晨呀露露妹
作者: 燉奶佬    時間: 2010-4-16 09:39
露露,你好勤力呀
作者: Simon So    時間: 2010-4-16 11:54
每次"蓬"一聲有強風在身邊吹過,抬頭一望,就會見到妳的背影。
作者: piyrag    時間: 2010-4-16 11:56
作者: lorena    時間: 2010-4-18 00:31
4/4/2010
沙田運動場---科學園 來回12K (01:23'31) +  行山14-15K

8/4/2010

11/4/2010

12/4/2010
(01:11)

13/4/2010
(19'03"78)

跑馬地大圈 x 6 - 8.4K (0:58)

17/4/2010 19.3C
熱身1.7K + 跑馬地大圈 x 6 (0:52'44) + 1K Cool down

作者: 丫瑩    時間: 2010-4-18 00:32
一個好好既成功例子!!!!!!! 支持你!!!
作者: 丫瑩    時間: 2010-4-18 00:36
想問下點樣知道自己跑個條路線係幾多k ????
作者: lorena    時間: 2010-4-18 00:41
原帖由 丫瑩 於 2010-4-18 00:36 發表
想問下點樣知道自己跑個條路線係幾多k ????

我通常教練會話比我知, 例如跑馬地一個大圈 是1400米,

師兄師姊佢哋有 GPS watch, they can count.
作者: lorena    時間: 2010-4-18 00:57
今午係跑馬地馬場個更衣室唔見左對Mizuno shoes,我放左係最底個Locker下面個位,跑完返嚟已經冇左,對鞋25號2月至買,外表不美有黑邊,平時囉泥行街間中跑下步,唔開心……

作者: lorena    時間: 2010-4-18 16:56
4/4/2010
沙田運動場---科學園 來回12K (01:23'31) +  行山14-15K

8/4/2010

11/4/2010

12/4/2010
(01:11)

13/4/2010
(19'03"78)

跑馬地大圈 x 6 - 8.4K (0:58)

17/4/2010 19.3C
熱身1.7K + 跑馬地大圈 x 6 (0:52'44) + 1K Cool down

18/4/2010
元朗運動場 <---> 南生圍 (20K)

作者: cu83    時間: 2010-4-18 17:05
你勤力既驚嚇度係爆燈呀!
真係令人汗顏,小弟敬服!

作者: 肥哥哥KC    時間: 2010-4-18 23:30
露露實在太勤力啦, 邊夠你跑..
作者: Simon So    時間: 2010-4-19 17:05
露露太強了 !! 我 ... 滴汗中。
p.s. 會唔會係有大頭蝦拎錯妳對鞋唔知呢 ? 有冇問下場管呀 ?
如果唔係"大頭蝦",咁佢就真係太貪心了。

作者: nc813    時間: 2010-4-19 21:23
同你做左一年同學, 你真係跑快越來越快~ keep going!!

Newman
作者: lorena    時間: 2010-4-20 01:14
原帖由 肥哥哥KC 於 2010-4-18 23:30 發表
露露實在太勤力啦, 邊夠你跑..

肥哥哥,

係你唔蘇我ge, 我都想有人同我一齊跑
作者: lorena    時間: 2010-4-20 01:19
原帖由 cu83 於 2010-4-18 17:05 發表
你勤力既驚嚇度係爆燈呀!
真係令人汗顏,小弟敬服!

CU Sir,

小妹只跑一年, 唔勤力D點追到你哋

作者: lorena    時間: 2010-4-20 01:26
原帖由 simonso 於 2010-4-19 17:05 發表
露露太強了 !! 我 ... 滴汗中。
p.s. 會唔會係有大頭蝦拎錯妳對鞋唔知呢 ? 有冇問下場管呀 ?
如果唔係"大頭蝦",咁佢就真係太貪心了。

唔洗滴汗, 係跑到一身汗, 等我幫你抹汗
係唔小心, 不是大頭蝦,
要問都問左, 冇左心愛的跑鞋,
係唔開心, 算吧
作者: lorena    時間: 2010-4-20 01:29
原帖由 nc813 於 2010-4-19 21:23 發表
同你做左一年同學, 你真係跑快越來越快~ keep going!!

Newman

nc813,

謝謝, 都係跑得好慢, 再要勤力多D
作者: cu83    時間: 2010-4-20 05:49
原帖由 lorena 於 20-4-2010 01:19 發表
CU Sir,小妹只跑一年, 唔勤力D點追到你哋

車,我同你都係差不多時間開始跑步咋,咪又係一年多dd!
見你咁勤力,
都係果句...滴汗中!
作者: lorena    時間: 2010-4-20 09:24
原帖由 cu83 於 2010-4-20 05:49 發表

見你咁勤力,我都係果句...滴汗中!

敢早起身!

車, 你跑得敢快, 影都唔見左,

滴汗中  等我有一天可以跑快D, 你就唔會滴汗
作者: 肥哥哥KC    時間: 2010-4-20 09:34
原帖由 cu83 於 2010-4-20 05:49 發表

見你咁勤力,我都係果句...滴汗中!

車,你呢D快到無朋友嘅唔好係到講嘢啦~
作者: lorena    時間: 2010-4-21 00:45
20/4/2010
今晚跑馬地衝左四個大圈 (4.8K) 時間 (0:35'02)
(今晚衝到第四個圈前400米, 突然咳到想C又想痀, 好辛苦又熱又濕)
作者: ~~菲菲~~    時間: 2010-4-21 11:17
咳到想嘔,
lorlor小心身子呀~~~
作者: lorena    時間: 2010-4-22 01:09
今晚第一次泥將軍澳跑, 個圈好大, 要1.9K,
跑得好慢呀
但好好玩, 下次又要泥玩!

今晚 1.9km x 4 set
第一set 1.9kM   11'15"
第二set 1.9kM   00'00"
第三set 1.9kM   12'28"
第四set 1.9kM   12'30"
第五set 1.9kM   12'29"
作者: =chairman=    時間: 2010-4-22 01:24
嘻嘻, 玩玩下就會上癮的了
作者: lorena    時間: 2010-4-22 01:30
原帖由 =chairman= 於 2010-4-22 01:24 發表
嘻嘻, 玩玩下就會上癮的了

已經上左癮, 但都係好慢, 好好玩
作者: =chairman=    時間: 2010-4-22 01:32
跑步最緊要尋好玩 ~ 快慢其次, 應該話, 一D都唔重要 ~~
作者: lorena    時間: 2010-4-22 01:35
原帖由 =chairman= 於 2010-4-22 01:32 發表
跑步最緊要尋好玩 ~ 快慢其次, 應該話, 一D都唔重要 ~~

跑步之後, 真係開心左, 好好玩
作者: ricoodelia    時間: 2010-4-22 09:17
lorlor
你真係跑勻港九新界
作者: ~~菲菲~~    時間: 2010-4-22 16:24
原帖由 lorena 於 2010-4-22 01:09 發表
今晚第一次泥將軍澳跑, 個圈好大, 要1.9K,
跑得好慢呀
但好好玩, 下次又要泥玩!

今晚 1.9km x 4 set
第一set 1.9kM   11'15"
第二set 1.9kM   00'00"
第三set 1.9kM   12'28"
第四set 1.9kM   12'30"
第五 ...

時間都唔錯呀, 後面3組都好平均,
努力加油呀
作者: lorena    時間: 2010-4-24 00:36
四月二十二日 跑馬地hea左四個大圈 (5.6K)

四月二十三日 荃灣西<--->七仔來回 (13K)

泥排走左好多垃圾K......
作者: 街坊鄭    時間: 2010-4-24 11:17
露露,你好勤力呀.南生圍後,我只係星期三跑了7k ,星期四跑了9k.今晚跑轉梅子林,這星期加埋都冇50k.
作者: lorena    時間: 2010-4-24 11:50
原帖由 街坊鄭 於 2010-4-24 11:17 發表
露露,你好勤力呀.南生圍後,我只係星期三跑了7k ,星期四跑了9k.今晚跑轉梅子林,這星期加埋都冇50k.

你哋個個隻腳敢快, 唔勤力D點追同減肥
作者: lorena    時間: 2010-4-25 00:34
今日四月二十四日22度左右, 下午三點, 走左跑馬地十個大餅, 好辛苦, 好熱, 自跑步以來, 第一次著Bratop跑, 第一次連續第五日跑, 雖然好倦, 但冇腳軟, 多謝師兄同我走左一個快圈, 泥個圈真係冇氣, 多謝師姊同我跑足十個大餅, 因明天行山, 今只能走小D!

泥個星期:

星期一: 因遲放工冇得跑, 之後係亮哥生日, 好玩的星期一!
星期二: HV 衝左四個大餅 (4.8K)
星期三: 將軍澳四個大餅 (7.6K)
星期四: HV hea 左四個大餅 (4.8K)
星期五: 青公約跑至深井七仔來回 (13K)
星期六: HV hea 左十個大餅 + 食草 (15K)
星期日: 行山

跑左第十四個月, 終於達到目標, 加上星期四青公果段路, 之前第一次走, 行左數十次, 但果日第二次走加上晚上放工後走, 可以一氣呵成完成冇停了

作者: 馬飛    時間: 2010-4-25 11:29
真係勤力.....
作者: cu83    時間: 2010-4-25 11:36
原帖由 lorena 於 24-4-2010 00:36 發表
四月二十二日 跑馬地hea左四個大圈 (5.6K)
四月二十三日 荃灣西七仔來回 (13K)
泥排走左好多垃圾K......

垃圾K?你既所謂垃圾K好似都唔係好垃圾喎!
如果練全馬,垃圾K都唔錯架!
作者: lorena    時間: 2010-5-2 22:29
23/4 走完青公後, 因冇拉根, 星期六走十個HV大餅果時已經感覺怪怪地, 返到屋企膝頭蓋已經腫左, 星期日約左一大班跑友行八仙巔, 原本真係唔想去, 因為隻腳都好腫, 皆因約左兩位師妹一齊去, 途中一位師妹行到一半已經放棄, 自己也想放棄, 不過如果放棄就得返佢一個,  最後就係六點前行完, 到大尾督已經冇哂力, 隻腳唔見左.

行完返來就大件事, 勁痛又唔可以band個膝頭哥, 真係好軟好痛, 好似唔係自己敢!

27/4(星期二) 兩個膝頭哥已經冇力又痛, 其實好唔想跑又好緊, 最後兩個Ctse同我一齊食左一個鐘草, 一路job一路講笑話, 好開心地完成, 成個人鬆弛了許多, 傷左食草真係幫助好大.

29/4(星期四) 這晚落九C, 但係不知點解, 又冇帶傘, 都走左去跑馬地, 一到聽到個師姊叫我, 當然好開心, 又見到教練, 果晚真係好凍又大雨, 平時好勤力D 師兄, 全部都冇泥, 只見到你我他他和教練共五人, 果晚好神奇地跑到, 個身好輕, 走左兩個圈, 頭圈07'48, 第二圈08'24, 完成16'12 (2.8K), 泥兩圈係舒服唔辛苦地完成, 因實在太大雨又凍吹到好頭痛, 所以停止.

30/4(星期五) 第一天返新工, 晚上去玩430青公, 只能完成部份搭車返終點, 好好玩!

1/5(星期六早上): 跑會會慶+跑馬地四圈比賽, 用左35分鐘完成, 好辛苦冇力, 頭圈用左07'52, 名次男女混合為69名, 得到女子第四組第二名, 第一次得獎, 好開心. (5.6K)
http://www.facebook.com/photo.php?pid=4170987&l=dccd545b99&id=685291984

1/5(星期六下午): 沙田運動場<--->科學園來回(12K), 走之前全身都好緊,走完之後+拉根鬆哂,抽根後不知不覺訓左一陣!

2/5(星期日上午) 沙田運動場<--->未到科學園(太約8-9K), 烈陽神工, 好辛苦!
作者: Simon So    時間: 2010-5-2 23:02
430妳話膝頭、腳仔痛,而家冇咩事喇嘛 ?
見妳咁勤力,5.1又有獎咁叻,又話鐘意食,就送俾妳啦。

炆元蹄
[attach]12397[/attach]
作者: lorena    時間: 2010-5-2 23:24
原帖由 simonso 於 2010-5-2 23:02 發表
430妳話膝頭、腳仔痛,而家冇咩事喇嘛 ?
見妳咁勤力,5.1又有獎咁叻,又話鐘意食,就送俾妳啦。

炆元蹄

蘇東坡:

食左消炎藥,消左腫,好番好多啦!多謝關心!

你敢知我心意,元蹄係我至愛,對skin好好,又好味,如果真你有得食就好啦!

作者: 亞平    時間: 2010-5-2 23:48
原帖由 lorena 於 2010-5-2 22:29 發表
23/4 走完青公後, 因冇拉根, 星期六走十個HV大餅果時已經感覺怪怪地, 返到屋企膝頭蓋已經腫左, 星期日約左一大班跑友行八仙巔, 原本真係唔想去, 因為隻腳都好腫, 皆因約左兩位師妹一齊去, 途中一位師妹行到一半已經放 ...

謝謝430青公相片~~下次有機會來食晒佢喇~~
作者: 非比    時間: 2010-5-3 01:41
露露好勤力呀!
不過呢, 傷左就休息下啦!好返先再跑, 長跑長有嘛!......我都休息左2個星期
作者: lorena    時間: 2010-5-4 00:13
原帖由 非比 於 2010-5-3 01:41 發表
露露好勤力呀!
不過呢, 傷左就休息下啦!好返先再跑, 長跑長有嘛!......我都休息左2個星期

謝謝比比關心, 你隻腳仔好番未呀!
作者: 叮叮噹    時間: 2010-5-4 14:23
妳都跑唔少, 幾勤力喎!
傷膝就休息, 冰"fool", 休息都係訓練的一部份.
下次唔好夾硬去行山囉! 不單加重修勢, 又可能影響大隊行程.
如果走到山頭半路隻腳罷工,進退兩難.
作者: Simon So    時間: 2010-5-4 14:27
練習還練習,也要有適當的休息。
休息,是為了要走得更長和更遠。
作者: lorena    時間: 2010-5-8 01:39
休息原來好重要!

作者: lorena    時間: 2010-5-8 01:40
4/5/2010 (星期二)

繼星期日操完1x k, 當晚23度左右, 好熱好濕, 有個師兄講, 三十度點算, 點知一開始第一個圈就上岸, 返來教練問我點解跑敢慢, 都唔敢答, 佢話比個大(乂)我, 休息左一陣再走埋果兩個, 最後完成左 5.2K.

6/5/2010 (星期四) 26.3度左右
休息左星期三, 今晚5:50分放工好開心, 六點半到左, 七點開始食左六個人造草, 跑四個HV大餅,  熱過星期二好多, 好辛苦呀, 熱到想C, 幾辛苦都唔可以上岸, 最後用左37分鐘完成左四個 餅!

7/5/2010 (星期五)

今晚超眼訓又, 又落九c, 大係跑馬地走左45分鐘左右, 好濕好熱, 食左三個人造草, 鬆左隻腳好多!
近排真係走左好垃圾K!

明天休息吓先!
作者: 大圍新跑手    時間: 2010-5-8 02:11
原帖由 lorena 於 2010-5-8 01:40 發表
4/5/2010 (星期二)

繼星期日操完1x k, 當晚23度左右, 好熱好濕, 有個師兄講, 三十度點算, 點知一開始第一個圈就上岸, 返來教練問我點解跑敢慢, 都唔敢答, 佢話比個大(乂)我, 休息左一陣再走埋果兩個, 最後完成左 ...

lor lor,
咩咁啱呢個星期我又係跑二, 四,五wor....
而家天氣開始熱, 操起上來係會好辛苦....頂住呀~
作者: lorena    時間: 2010-5-10 21:42
原帖由 大圍新跑手 於 2010-5-8 02:11 發表

lor lor,
咩咁啱呢個星期我又係跑二, 四,五wor....
而家天氣開始熱, 操起上來係會好辛苦....頂住呀~

圍圍,

辛勞天氣熱練習先可以有進步, 加油呀!
作者: lorena    時間: 2010-5-10 22:00
9/5/2010

好多年冇踩過單車,晨早沙田運動場<-->-馬鞍山來來回回,斷斷續續,為第一次長課朋友練習打氣,踩左三粒鐘單車加埋大昏迷十四個鐘,今朝隻腳仔鬆哂,感覺良好!

其間朋友走得好快到左沙田, 所以用左十分鐘由馬鞍山返沙田, 加上冇食早餐冇力, 交低key再返轉頭接另一位,佢哋支水真係好大支,飲得好多水,十分之熱,跑步同單車真係唔同,單車好好玩唔辛苦,踩完車腳仔好似好好多,希望可以完成星期六東營馬拉松啦!
作者: ricoodelia    時間: 2010-5-10 23:26
原帖由 lorena 於 2010-5-10 22:00 發表 9/5/2010好多年冇踩過單車,晨早沙田運動場-馬鞍山來來回回,斷斷續續,為第一次長課朋友練習打氣,踩左三粒鐘單車加埋大昏迷十四個鐘,今朝隻腳仔鬆哂,感覺良好!其間朋友走得好快到左沙田, 所以用左十分鐘 ...

lorlor星期6加油
作者: lorena    時間: 2010-5-10 23:28
原帖由 ricoodelia 於 2010-5-10 23:26 發表

lorlor星期6加油

謝謝COCO, 我會盡力!
作者: 街坊鄭    時間: 2010-5-11 09:08
露露:東營遊玩開d,半馬好易跑,一定做到pb.
作者: jogging_cat    時間: 2010-5-11 10:13
原帖由 lorena 於 10-5-2010 22:00 發表
9/5/2010

好多年冇踩過單車,晨早沙田運動場-馬鞍山來來回回,斷斷續續,為第一次長課朋友練習打氣,踩左三粒鐘單車加埋大昏迷十四個鐘,今朝隻腳仔鬆哂,感覺良好!

其間朋友走得好快到左沙田, 所以用左十分鐘 ...
lorena ctse 東營馬拉松加油,享受比賽同旅程呀。
作者: ~~菲菲~~    時間: 2010-5-11 12:03
lorlor加油啦, 東營比賽盡情enjoy~~~跑得開心, 玩得開心
作者: runrun    時間: 2010-5-11 13:23
lorlor, 祝您有一個愉快滿意的東營跑 + 遊玩!

跑得開心、食得安心、玩得暢心

記住影多D靚相返嚟俾我地睇呀!
作者: 非比    時間: 2010-5-11 13:46
露露東營加油
祝旅程愉快!

歡迎光臨 香港長跑網 - 長跑長友 (https://www.longrun.hk/) Powered by Discuz! X3.2