香港長跑網  - 長跑長友

瑜人跑步日誌

升級   16.45%

開心
  • 簽到天數: 5 天

跑步一年兩個月,而家因為老毛病要停跑一排。襯而家呢個休息機會開blog,回顧過去,希望繼續展望未來……

Mimi保重, 看來你的身體現在已經比以前好了, 只是"老毛病"發作吧! 好快會好番的. 大家一齊加油! 大家都支持你的. ^^ 看你張瑜珈頭像好掂啊. 讚!  發表於 2013-4-23 15:44

升級   16.45%

開心

因為心律不正,郁D就暈,細過一路都不俾做運動。見住同學仔跑步,心中只有羨慕,但為咗安慰自己,就會話:點解佢哋咁儍,跑步咁辛苦,有乜好玩喎!
    直到結咗婚,老公話我再唔做運動只會越嚟越差,俾佢迫去gym。記得果年23歲,第一次上一部類似跑步機嘅嘢,5分鐘後,呼吸困難,天旋地轉…呀!點解要我做D咁辛苦嘅嘢!?
    但因為老公一句:我老你咁多都做到,你咁後生,有乜藉口做咗到?因為自己好勝心……我一定唔可以衰俾佢睇,於是開始運動,但係對跑步(機)仍然有陰影……開頭三年只做重訓,第四年因為逃避舉機,開始join group class, 有少少cardio,兩年後發現瑜珈,一路做到而家……
    直到上年有一日,突然覺得要跑……

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 24 天

保重身體啊!日後身體康復再來一起跑跑跑

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Never give up!
    Run and listen to your body!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 11 天

緩步漸進便可,不要急進及死衝,身體是需要時間適應的.記住長跑長有.

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 67 天

師姐保重, 慢慢休養身體, 來曰方長!

升級   16.45%

開心

多謝光中Sir, 肥B師姐,各位師兄/姐,
    人老咗,會錫身d,唔會令身邊人擔心。

後生女話自已老,波叔都無話自已老啦,放開心情病魔自然走,開開心心面對人生啦,後生女.  詳情 回覆 發表於 2013-4-24 20:49

升級   16.45%

開心

2012年2月15日
    已經唔係太記得原因(或者係唔想記),呢日突然同自己講:跑!跑到你唔郁得為止!
    於是我第一次認真咁踏上跑步機……
    跑步就係有呢種magic…
    播緊嘅DVD,睇唔到,聽唔到……
    上機之前嘅抱怨,唔記得……
    個腦淨係重覆住一組數字“3 5 4 2, 3 5 4 2”(唔知點解)
    耳中只聽到腳步聲、呼吸聲、心跳聲……
    好辛苦,但係好鐘意呢咋怪聲,我知道我存在,好似瑜珈所講:無過去、無將來,只有現在,「活在當下」!
    結果:

First Run

First Run

我無死!哈哈哈!
    我原來可以跑長過5分鐘,仲長好多!
    但係之後果日個pat痛到呢

Like: 5.0
    Like: 5

升級   23.55%

該用戶從未簽到

加油!
    最緊要健康,身體比咩反應都要聽,唔好死頂
    唔係好似我咁爭啲無命(不過唔關運動事)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 613 天

多年前因医生勸告而開始做帶氧運動及開始跑步不覺十多年,健康有改善但最大的得益是心理的改喜。跑步時專注呼吸同步伐腦袋反而得到 relax,但一路跑一路想進步並超越昨天的自己的心態又令自己久不久受傷,近期又因骨膜炎而改做其它的運動,希望司可以快些復原再跑。加油!並且練習及比賽時要加倍小心及留意身体的反應!

升級   16.45%

開心

2012年7月
    由二月開始,一路進步緩慢咁跑。每一次上跑步機前,都戰戰兢兢可唔可以完成60分鐘(因為跑步機最多俾校60分鐘+5分鐘cool down)。
    我發現兩個「秘訣」:
    1.跑果日一定要食lunch (因為工作忙,同以前喺瑜珈學校瑖練,通常只食早餐同晚餐。)
    2.之前果晚唔夠瞓跑係會死嘅(成日搬嘢番屋企做,通常兩點後瞓,第二朝六點起身。)
    可能係做嘢真係太唔健康,可能自己天資真係唔好,跑好耐進步無乜。
    唔理,總之跑啦(果陣每星期兩至三次上跑步機。)
    直到放暑假7月,果日居然跑到人生第一個10K!
    first 10k.jpg
    嘩!不得了!!
    之後每次練習都以10k做目標(雖然有時會唔得)
    亦由果日開始,我諗我可以跑10k比賽……

我都覺跑開個人會注重左健康(好多外國研究都有呢個結論) 不過跑路同跑步機感覺真係唔同 加油,健康最緊要  詳情 回覆 發表於 2013-4-24 22:44

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 493 天

後生女話自已老,波叔都無話自已老啦,放開心情病魔自然走,開開心心面對人生啦,後生女.

多謝波哥話我後生,呵呵呵!! 我呀……唔老唔嫰果隻啦。C9一個。但論輩份就有番咁上下--我係人哋阿嫲(講真架,雖然有d複雜……) 第日我跑全馬,d人又可以講:嫲嫲都跑馬拉松!哈哈哈!  詳情 回覆 發表於 2013-4-26 00:17

升級   23.55%

該用戶從未簽到

Mimi 發表於 2013-4-24 14:30
    2012年7月
    由二月開始,一路進步緩慢咁跑。每一次上跑步機前,都戰戰兢兢可唔可以完成60分鐘(因為跑步機最 ...

我都覺跑開個人會注重左健康(好多外國研究都有呢個結論)

不過跑路同跑步機感覺真係唔同

加油,健康最緊要

係呀,跑街同跑步機真係好唔同。 記得我第一次跑街(其實係運動場),呀!點解辛苦咁多架!仲俾老公影咗d「死樣」相!  詳情 回覆 發表於 2013-4-26 00:24

升級   16.45%

開心

kin8333 發表於 2013-4-24 20:49
    後生女話自已老,波叔都無話自已老啦,放開心情病魔自然走,開開心心面對人生啦,後生女. ...

多謝波哥話我後生,呵呵呵!!
    我呀……唔老唔嫰果隻啦。C9一個。但論輩份就有番咁上下--我係人哋阿嫲(講真架,雖然有d複雜……)
    第日我跑全馬,d人又可以講:嫲嫲都跑馬拉松!哈哈哈!

升級   16.45%

開心

JoJoYip 發表於 2013-4-24 22:44
    我都覺跑開個人會注重左健康(好多外國研究都有呢個結論)

不過跑路同跑步機感覺真係唔同

係呀,跑街同跑步機真係好唔同。
    記得我第一次跑街(其實係運動場),呀!點解辛苦咁多架!仲俾老公影咗d「死樣」相!

升級   0%

鬱悶
  • 簽到天數: 2 天

如果是心率不正常,唔知我練緊以心率數據作基礎訓練那套會否有幫助?

我嚟緊開始跑番果陣一定會試,到時要請教小魚師兄! 而家聽醫生話,乖乖抖抖(連瑜珈都唔做得!)但係成日pat pat 痕!以我呢d坐唔定嘅性格,而家真係……eeeeeeeee! 所以一定要快d回歸正常,如果唔係人都癲  詳情 回覆 發表於 2013-4-26 22:08

升級   0%

鬱悶

跑步機,上個月我慢跑咗90min, 跑完落地都有啲頭腦不清感覺

升級   16.45%

開心

little-fish 發表於 2013-4-26 06:28
    如果是心率不正常,唔知我練緊以心率數據作基礎訓練那套會否有幫助?

我嚟緊開始跑番果陣一定會試,到時要請教小魚師兄!
    而家聽醫生話,乖乖抖抖(連瑜珈都唔做得!)但係成日pat pat 痕!以我呢d坐唔定嘅性格,而家真係……eeeeeeeee! 所以一定要快d回歸正常,如果唔係人都癲

你Case ,搵happy 幫你design 好啲。預備個人跑步姿歷簡介話佢知,同時要買心跳錶  詳情 回覆 發表於 2013-4-27 06:11

升級   0%

鬱悶

Mimi 發表於 2013-4-26 22:08
    我嚟緊開始跑番果陣一定會試,到時要請教小魚師兄!
    而家聽醫生話,乖乖抖抖(連瑜珈都唔做得!)但係成 ...

你Case ,搵happy 幫你design 好啲。預備個人跑步姿歷簡介話佢知,同時要買心跳錶

升級   16.45%

開心

10k情意結
    話說前年開學日子,好友傳出壞消息。佢老公癌病番發……
    同日,好巧合兩次聽到UNICEF嘅慈善跑。
    突然忽發奇想,為咗我朋友同佢屋企,我要參加呢個比賽。
    而家諗番真係好儍,跟本唔知10k其實一d都唔易。
    結果:自己病,參加唔到;好友老公病逝,留抵年輕老婆同4歲囡囡。
    可能好傻,但係我一直都梗梗於懷,希望有一日可以跑10k比賽。