香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步的迷茫!!

升級   22.6%

開心
  • 簽到天數: 1 天

大家好,,我有d野想請教大家,,雖然有d長,,但希望有人可以指點下我!!

首先我介紹一下自己先,,,小弟讀書果陣成日踢波(著白飯魚),,到左出黎工作之後就好似無時間踢,,但想keep 住運動,,所以轉左跑步,,
    岩岩跑果陣都係著白飯魚跑開街(果陣大約19歲),,大約50-52min完成10k(一星期3次,逢1,3,5跑),,但愈跑就愈愛跑步,,開始想對自己好d,,買左第一對跑鞋 "米豬龍"..咩型號就唔知!!

初時都好似平時咁keep住輕鬆跑50min左右10k(一星期3次,逢1,3,5跑)..但愈跑就愈想進步,,直至上年(21歲),,,我開始唔跑街..因為我想計時睇下幾耐完成10k,,所以轉左去運動埸跑(貪佢可以計住里數同埋有個大時鐘,方便我計時,,我係極簡單跑步既人,,咩gps心率手表工具都冇,,只有一雙跑鞋同一條跑褲走天下,,)

轉左去運動埸跑果陣,,我就開始我自己構思出黎既方法訓練,,我既方法就係 : 跑25圈=10k,,每次跑果陣早一個圈加速,,例如第一次去跑就均速跑24個圈,,之後第25個圈加速,,再下一次去跑就均速跑23個圈,,第24,25個圈都要加速跑,,以此類推加上去,直至加到全部圈都快速跑(跟住就又用呢個方法繼續循環練,,只不過下次既均速跑要比上次快)

我自問好勤力,,,只要一放左工,,就算33度-34度都會去跑(因我收工時間唔定,,有時下午,,有時晚上..逢1,3,5風雨不改),,雖然呢個方法唔係每次都有進步,,但係經過2個月左右(過程好辛苦,,因為果排成日30度或以上,咁岩我收工又係3點左右,,都頂硬上去跑)..我平均都可以45min左右完成10k,,有幾次試過42-43min,,,但之後就一直無進步!!

我開始諗我既方法係咪有問題,,之後上網睇一下資料,,見到有人話要先練步頻,,後練步距,,我又跟住練180步頻,,練到180步頻再練步距,,我係聽mp3 180節拍器音樂練,,但練左2個月,,時間仲慢左平均46min完成10k..而且未試過係44min以內完成,,,令到我開始想轉方法練!!

就係琴日,,我咁岩係運動埸認識左位前輩,,我同佢講我既情況,,而我既目標就係想 : 1,令到自己可以40min以內完成10k (當然愈快愈好,,不過40min已經好滿足),,2, keep fit 同 健康 (因為我好喂食,,一日食成4-5餐,,零食甜野肉類乜都中意食,,如果唔跑一個星期肯定肥死),,而我可以付出既時間都係照舊 逢1,3,5,,每次2小時,,因為我2,4,6都會用2小時去做體能(掌上壓,sit up,引體上升,雙鋼,,俯後撐等)

果位前輩聽完,,就教我要做長課同短課訓練(我平時都有上網聽過下咩tempo tran,,心跳率,長課,短課果d,,但其實唔知係d咩,,因為我跑咁耐都係一個人跑,,冇同伴,冇跑友,冇加入跑會,冇比賽,,所以冇試過有人親身同我講解過呢d有系統既訓練) ,佢同我講長課我只要均速跑12k左右就得,,因為我個目標只係練10k,,,而短課就係 400米 要用1:30完成,,之後用1:30休息,,初時做5次,,之後慢慢加上去..加到15次左右,,就轉800米,,1000米,,當然轉左800,1000米之後完成時間,休息時間 同次數都會更改,,佢話短課練到1000米對我10k黎講已經好夠,,唔洗再升上去2000米 ,,3000米等,,講講下果位前輩因為有事夠鐘閃人,,而我跑步從來唔帶電話,,拎左佢電話都唔記得左,,所以好多野問唔切佢!!

我聽完之後我就諗住咁做,,逢 1,5 做 短課 ,,星期 3做長課 (因為我聽落去覺得短課比較練到野,,所以一星期3次訓練中佢做2次,,而長課做一次,,而且短課佢話會辛苦d,,所以我放係 星期1,5做,,長課擺星期三當休息)

各位前輩我跟住呢套方法練有冇問題呀??或者有冇前輩有其他方法指點小弟??(大前提都係一星期3次,,每次2小時以內,,而目標都係40min以內完成10k 同 keep fit ) ,,,如果我跟住呢個方法練,,我就要買隻手錶(我見好多post 都話d訓練錶有好多功能,,因為練短課要計時之用,,而咩心跳率果位前輩無提到,,可能唔記得提 或者唔需要 同埋 怕我唔識呢d野),,各位前輩有冇手表推介比小弟(只要功能配合到我訓練既需要,,貴d都沒所謂,,當然平靚正更好) 希望各位前輩可以指點下我,,順便講下我個人資料,,,小弟今年22歲,,身高167,,57kg,,多謝各位!!

+1 0
    上一篇︰藉「馬拉松」挑戰 助超重青少減磅下一篇︰真夏の方程式

升級   23.55%

該用戶從未簽到

我都有呢個問題
    首先我係亂跑,去左新丁班見好多人練步頻同前掌落地我又走去練
    用左個幾月去習慣,感覺上唔錯
    有一日有人同我講話我雞仔步,我就話我練步頻,180左右,無論快同慢都係,雞仔步係我唔想跑太快
    隔左日我唔信邪唔劇意用步頻,用返自已最習慣咁跑
    時間差不多(計心跳唔過168,想減肥)
    但整體上輕鬆好多好似無跑過咁
    我都有啲CONFUSED,想請高人指教

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

http://dailynews.sina.com/bg/news/spt/sptothers/mingpao/20101105/14561971854.html

最基本的入門理論
    當然, 有需要就要問一問coach

Like: 5.0
    Like: 5
    感謝!時常有好資料.  發表於 2013-7-14 16:02

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

又好似amazing summer, 就會有咁嘅plan:
    https://www.longrun.hk/thread-19892-1-1.html

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1336 天

其實師兄有無諗過, 無快到係因為天氣熱左, 30度跑同20度跑, 時間可以差10%以上

我知可能熱左都有影響,,但我之前跑42-43MIN 10K果陣都幾次都係33度左右..依家就算28度左右或者晚上跑都跑唔返.....  詳情 回覆 發表於 2013-7-14 15:55

升級   22.6%

開心

vcbid 發表於 2013-7-14 14:16
    其實師兄有無諗過, 無快到係因為天氣熱左, 30度跑同20度跑, 時間可以差10%以上 ...

我知可能熱左都有影響,,但我之前跑42-43MIN 10K果陣都幾次都係33度左右..依家就算28度左右或者晚上跑都跑唔返.....

冇人一年365日都會keep住同一狀態架,同埋唔係有練成績就會直線上升 夏天狀態跌,冬天狀態升係一件好正常的事 你的水準可以跟一些跑會練,相信好快會有進步  詳情 回覆 發表於 2013-7-15 10:59

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 10 天

跑狗 發表於 2013-7-14 15:55
    我知可能熱左都有影響,,但我之前跑42-43MIN 10K果陣都幾次都係33度左右..依家就算28度左右或者晚上跑都跑 ...

冇人一年365日都會keep住同一狀態架,同埋唔係有練成績就會直線上升
    夏天狀態跌,冬天狀態升係一件好正常的事
    你的水準可以跟一些跑會練,相信好快會有進步

明解C HING 我就係唔想跟跑會練,,因為要就時間,,好煩,,我職業係放精流水,,放工不固定,,所以想SET個PLAN出黎俾自己練  詳情 回覆 發表於 2013-7-15 22:05

升級   0%

該用戶從未簽到

我認為你的前輩提供的 訓練計劃是可以的. 可跟. 由於現在天氣氣溫太高, 一部分血液會流向表皮作恆溫作用.

配速 與 你  45分 十公里的能力是略高的.  而 1'30"/ lap  是 37分半的 pacing . 可盡做. 重點是, 每 lap 相差

要不出3秒, 每過 200 米 可看看錶來清楚走時的配速是否正碓 ?

如不能, 由於種種關心 , 我估計 可走 1/'32" /lap 是靠配合你的.  

另外, 我亦同意 待 你 的400m 穩定後,    800m ~ 1000m 是距離對你 10 十公里成績 較 顯注的

最後, 步頻, 步寬可暫不理會. 因為要其他方面配合才能達到. 如步頻方面是同反射神經有關, 專門訓練最好是十多歲. 當然你仍可嘗試去練.

但我想你首要不是這方面. 練了對你的效能不同最大

多謝C HING意見呀,,我自己都刨左好耐文,,PLAN左一個計劃俾自己,,C HING睇下可唔可以再俾D意見小弟 逢星期1做interval(400米 X 現在我可以做到的次數,,再慢慢加上去,,每次跑400用1:30..之後慢行1:30),,,  詳情 回覆 發表於 2013-7-15 22:43

升級   22.6%

開心

speedpurple0 發表於 2013-7-15 10:59
    冇人一年365日都會keep住同一狀態架,同埋唔係有練成績就會直線上升
    夏天狀態跌,冬天狀態升係一件好正常 ...

明解C HING
    我就係唔想跟跑會練,,因為要就時間,,好煩,,我職業係送精流水,,放工不固定,,所以想SET個PLAN出黎俾自己練,,就返自己時間

升級   22.6%

開心

clerkb 發表於 2013-7-15 17:42
    我認為你的前輩提供的 訓練計劃是可以的. 可跟. 由於現在天氣氣溫太高, 一部分血液會流向表皮作恆溫作用.
    ...

多謝C HING意見呀,,我自己都刨左好耐文,,PLAN左一個計劃俾自己,,C HING睇下可唔可以再俾D意見小弟

逢星期1做interval(400米 X 現在我可以做到的次數,,再慢慢加上去,,每次跑400用1:30..之後慢行1:30),,,星期3就LSD (15K) ,,,星期5就tempo (7-8K)..我上網爬過文 interval同tempo 好似係屬於短課,,而LSD係長課,,我一星期有3天時間練,,所以擺2日係短課(即係interval同tempo),,一日係長課,,因為好似練短課對10K幫助大DD

跟住每周不斷重覆練(當然interval訓練會慢慢加強),,(我主要目標有2個,,第1係40MIN以內完成10K,,,第2係KEEP FIT 同 消脂,,,因為我超大食&喂食,,試過一個星期無運動即肥4KG)C HING我呢個PLAN好唔好,,或者有冇更好的PLAN俾小弟???

另外我上網睇到好似話interval,,tempo,,LSD有唔同既心率區,,係咪即係要買隻 有心率功能既手錶 練會比較好?? 如果係,,有冇D心率錶推介俾小弟(只要配合到我既訓練,,價錢貴D都不怕,,如果可以平靚正就更好)

我依家用自己感覺跑tempo 8K 需要 34MIN左右 (個感覺大慨係我用均速再快少少既速度跑,,有小小"串"氣,,講野仲講到,,不過就唔連貫),,,如果我買左心率錶訓練,,,我跟心率錶tempo既心率區跑8K,,只跑出38既成績,,咁樣係咪都照樣跟住跑???唔洗跟返我本來既速度跑???係咪當我interval練有所成時,,就算LSD,tempo唔刻意配速..只跟住該項訓練既所需心率區跑我練既距離(TEMPO 8K,,LSD15K),,,都會自然進步??

望C HING可以再次指點jhk

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 10 天

其實你可以跑完之後即刻度心跳,將手指放喺頸,食指同中指會最sensitive, 計15秒跟住x4,咁你可以知道一分鐘心跳係幾多

原來有呢個方法,,多謝c hing指點,,下次跑試下先 不過長遠計 好似買個心率錶比較有 效率  詳情 回覆 發表於 2013-7-16 08:16

升級   22.6%

開心

speedpurple0 發表於 2013-7-16 01:01
    其實你可以跑完之後即刻度心跳,將手指放喺頸,食指同中指會最sensitive, 計15秒跟住x4,咁你可以知道一分鐘 ...

原來有呢個方法,,多謝c hing指點,,下次跑試下先
    不過長遠計 好似買個心率錶比較有 效率

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 67 天

師兄好嘢! 隨意練加夏天都咁快! 建議真係買心率表訓練, 您會更有系統! 如果有時間, 星期四晚上可考慮長跑網you can shine 長跑訓練班, 有教練提點, 您的進步可能更快, 不要埋沒您嘅天份!

多謝c hing 意見,,,如果我抽到時間我都想跟一跟跑會練.,,但我每天時間好不夠.,,我每天早上5點起床返工,,3-6點左右放工返屋企,,之後用2小時運動( 1,3,5跑步,,,2,4,5體能),,食埋飯同沖埋涼就差不多要休息了=,.=加上我  詳情 回覆 發表於 2013-7-16 10:38

升級   22.6%

開心

龜兔競跑 發表於 2013-7-16 09:41
    師兄好嘢! 隨意練加夏天都咁快! 建議真係買心率表訓練, 您會更有系統! 如果有時間, 星期四晚上可考慮長跑網 ...

多謝c hing 意見,,,如果我抽到時間我都想跟一跟跑會練.,,但我每天時間好不夠.,,我每天早上5點起床返工,,3-6點左右放工返屋企,,之後用2小時運動( 1,3,5跑步,,,2,4,5體能),,食埋飯同沖埋涼就差不多要休息了=,.=加上我住天水圍,,好唔方便

我都想買只心率錶,,岩岩爬左2個鐘頭文,,發覺好有多牌子,,,

我想要既錶 必要功能 有  心率,,計時,,距離,,同埋易用大字(我視力良好,,但英文好差),,其次功能(非必要) 有 gps,,步距,,步頻,, 最後 係 資料性既update 或 記錄(對我訓練作用好似不大),,

暫時爬咁耐文 對 outbound run+有d 興趣( 功能上好似 配合到我既訓練,,而且價錢都ok),,但始終我對 呢d錶完全無認識,,c hing有冇d意見俾到我

同埋我想知 咩叫 計lap

LAP = 圈 我用緊Bryton都幾好用, 可以一個畫面睇4樣資料重有中文, 夠輕又有得睇埋步頻, 而家團購開返, 做左會員就可以買  詳情 回覆 發表於 2013-7-16 11:03

升級   0%

奮鬥

跑狗 發表於 2013-7-16 10:38
    多謝c hing 意見,,,如果我抽到時間我都想跟一跟跑會練.,,但我每天時間好不夠.,,我每天早上5點起床返工,,3 ...

LAP = 圈

我用緊Bryton都幾好用, 可以一個畫面睇4樣資料重有中文, 夠輕又有得睇埋步頻,  
    而家團購開返, 做左會員就可以買

多謝c hing 解答,,我岩岩查完Bryton 呢個牌子,, 有幾隻型號,,,c hing用緊邊隻型號呀??我睇落好似 Cardio 40 最岩我既要求,,我隻錶淨係用黎練跑,,唔會 游水 爬山 單車 等,,,c hing 覺得 outbound 好 定 Bryton 好??(  詳情 回覆 發表於 2013-7-16 11:10

升級   22.6%

開心

vcbid 發表於 2013-7-16 11:03
    LAP = 圈

我用緊Bryton都幾好用, 可以一個畫面睇4樣資料重有中文, 夠輕又有得睇埋步頻,  

多謝c hing 解答,,我岩岩查完Bryton 呢個牌子,, 有幾隻型號,,,c hing用緊邊隻型號呀??我睇落好似 Cardio 40
    最岩我既要求,,我隻錶淨係用黎練跑,,唔會 游水 爬山 單車 等,,,c hing 覺得 outbound 好 定 Bryton 好??( 對我黎講),,同埋 團購 大約幾錢???

我用緊60H, 貪佢比起40H有得震同埋GPS 16個鐘, 團購價錢幾多唔講得, 不過定價貴OUTBOUND少少, 團購價都貴OUTBOUND少少 買邊隻就係個人喜好, 師兄既要求其實2個牌子都有齊  詳情 回覆 發表於 2013-7-16 11:38

升級   0%

奮鬥

跑狗 發表於 2013-7-16 11:10
    多謝c hing 解答,,我岩岩查完Bryton 呢個牌子,, 有幾隻型號,,,c hing用緊邊隻型號呀??我睇落好似 Cardio  ...

我用緊60H, 貪佢比起40H有得震同埋GPS 16個鐘, 團購價錢幾多唔講得, 不過定價貴OUTBOUND少少, 團購價都貴OUTBOUND少少

買邊隻就係個人喜好, 師兄既要求其實2個牌子都有齊

多謝c hing解答,,如果我果團購 40h,,,要點做呢?  詳情 回覆 發表於 2013-7-16 14:48

升級   22.6%

開心

vcbid 發表於 2013-7-16 11:38
    我用緊60H, 貪佢比起40H有得震同埋GPS 16個鐘, 團購價錢幾多唔講得, 不過定價貴OUTBOUND少少, 團購價都貴 ...

多謝c hing解答,,如果我果團購 40h,,,要點做呢?

入會 https://www.longrun.hk/thread-18596-1-1.html 入會成功之後, 入下面條LINK 團購BRYTON https://www.longrun.hk/thread-19766-1-1.html 團購OUTBOUND https://www.longrun.hk/thread-19981-1-1.html  詳情 回覆 發表於 2013-7-16 14:59

升級   0%

奮鬥

跑狗 發表於 2013-7-16 14:48
    多謝c hing解答,,如果我果團購 40h,,,要點做呢?

入會
    https://www.longrun.hk/thread-18596-1-1.html

入會成功之後, 入下面條LINK
    團購BRYTON
    https://www.longrun.hk/thread-19766-1-1.html

團購OUTBOUND
    https://www.longrun.hk/thread-19981-1-1.html

thx 有冇話團購幾耐先拎到手???同埋40h 團購過唔過 1500$$??  詳情 回覆 發表於 2013-7-16 15:41

升級   22.6%

開心

vcbid 發表於 2013-7-16 14:59
    入會
    https://www.longrun.hk/thread-18596-1-1.html

thx 有冇話團購幾耐先拎到手???同埋40h 團購過唔過 1500$$??

SORRY, 團購既詳情真係唔講得  詳情 回覆 發表於 2013-7-16 16:07