香港長跑網  - 長跑長友

Garmin 220 & Timex Run Trainer 2.0用後分享

升級   1.5%

該用戶從未簽到

Garmin 220 & Timex Run Trainer 2.0用後分享

這次主要是文字分享用後感,開箱介紹的話可上dcrainmaker的網,這網有大量不同資料和用家意見

已留意了Timex一般日子,Global Trainer (2010出)在外國賣得好平,我也買過一隻試用,除了GPS定位比較慢,其餘功能上都是屬於高階定位,可設定的資料同910同級,而且防水一早已是50M(Garmin宜家先開始有),所以對Timex幾有好感。
但入手Run Trainer 2.0前因為價格問題,先用過Garmin的220, 因為Run Trainer外國正價USD225, 多得香港代理正價竟然報3k6 (宜家ssp街價都要2k2),同價自然先選Garmin。

220的好處如藍芽連接,彩色顯示等大家都知,但不足的地方都有好多.....

欠缺介面資料
可自選的資料不多,計時沒有百份秒顯示,計時中也不能更改設定,要改的話就要從新計時,最大問題是計時中途沒有顯示圈數,只有按lap時短時間顯示,介面中更沒有上一圈任何資料。

4色mon
賣點彩mon唔見得'彩',像素低只有幾隻單色,加上普通膠錶的外形,全膠單調過輕,十足一隻玩具......

支援
藍芽連接也只限ios, 沒有android支持。內置的accelerometer算是最大升級。

幸好見外國Run Trainer 2.0落價,用集運成本唔洗1k1已可入手,所以立即快手買了,果真沒有失望。兩隻錶一樣有基本hand free,zone alert,ant+ sensor,震動提示,50米防水等這代GPS錶的功能,但220始終不合我的使用習慣,先講2.0比220好的地方

追星
220追星已算快,但2.0仲快,轉移地點cold start在TST市區大廈中間都是十秒內定位,算是最大驚喜。

做好本份,2.0的時間顯示用足錶面空間,清晰和按鍵反應都比220好, 按鍵大唔會按錯,外形設計上2.0也討好得多,橙黑色醒神,用黑底白字有科技感,大小重量也適合日常使用。

介面
自選資料更多,設定和圈數可正常計時中更改和顯示,有上一圈資料,也有百份秒,這才似一隻計時錶。用footpod時可選是否用GPS來計速距,沒GPS時就以footpod計速。
所有介面個人設定都可以在電腦更改然後過落2.0, 方便用家。

不足處.....
不能完全關錶,雖則stand by也可用6星期,但因為咁新錶在盒到用家時已完全沒電。
單向,進入setting第一項時不能向上按去最底一項,只可向下按,有點慢。(到最底一項時也不能按向下去第一項,只有按向上)
只有約900k容量,大約十時的資料(GPS+footpod+hrm),相對220的5mb有點少。
2.0錶面容易花,第一日用就發現花痕,同是膠面220就硬多了,最後要幫2.0自製mon貼,幸好可以自補花痕。

可惜Timex香港代理定價太貴,買水平竟然平一半,難怪香港沒人用。

Like: 5.0
Like: 5
謝謝真心評點! 真心感激!  發表於 2014-3-5 21:42
多謝分享!  發表於 2014-3-5 16:55

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

thank you!

升級   36.65%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

唔洗1k1已可入手
    有興趣喎

升級   36.65%

無聊

想問問ching
    見綱上好多人都講 Timex GPS 唔準
    但又見你提到 追星 好快
    其實係佢好快到知到粒 衛星
    其實測位置 精唔精準

跑開沙田,準 但有一樣唔記得提,2.0在近室內/近大廈底封頂不見天時接受比220差,但只要對上是天空時就好快追到星  詳情 回覆 發表於 2014-3-6 21:45

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

For you reference.

220 個 BT 已經支援 Android

前日的更新! 都好,好多人之前在play store投訴  詳情 回覆 發表於 2014-3-6 21:48

升級   0.01%

奮鬥
  • 簽到天數: 2078 天

[LV.Master]伴壇終老

謝謝分享

升級   1.5%

該用戶從未簽到

pakcb 發表於 2014-3-6 09:34
    想問問ching
    見綱上好多人都講 Timex GPS 唔準
    但又見你提到 追星 好快

跑開沙田,準

但有一樣唔記得提,2.0在近室內/近大廈底封頂不見天時接收比220差,但只要對上是天空時就好快追到星

升級   1.5%

該用戶從未簽到

炒炒 發表於 2014-3-6 11:37
    For you reference.

220 個 BT 已經支援 Android

前日的更新!

都好,好多人之前在play store投訴

升級   44.85%

該用戶從未簽到

請問Run Trainer 2.0 開GPS可用幾耐?夠跑全馬嗎?

試過GPS+HRD+FP可以用過8小時  詳情 回覆 發表於 2014-4-1 23:44

升級   34.74%

該用戶從未簽到

220比較失望嘅係唔係部部電話都support到......我LG行4.1.2就唔得。

好似 ANDROID 機好似無乜邊隻支援藍牙咁  詳情 回覆 發表於 2014-3-26 10:53

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

請問網上邊度可買到?唔方便講可pm我,謝謝。

升級   36.65%

無聊

~Ben.W~ 發表於 2014-3-25 06:40
    220比較失望嘅係唔係部部電話都support到......我LG行4.1.2就唔得。

好似 ANDROID 機好似無乜邊隻支援藍牙咁

升級   1.5%

該用戶從未簽到

jackal_chasiu 發表於 2014-3-21 02:53
    請問Run Trainer 2.0 開GPS可用幾耐?夠跑全馬嗎?

試過GPS+HRD+FP可以用過8小時

thanks. CHing.  詳情 回覆 發表於 2014-4-2 21:07

升級   44.85%

該用戶從未簽到

stunyap 發表於 2014-4-1 23:44
    試過GPS+HRD+FP可以用過8小時

thanks. CHing.