香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

多、快、劣、省──渣馬精神

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

http://www.am730.com.hk/column-225444
    am730 2014-09-05

多、快、劣、省──渣馬精神        

「多快好省」是中共當年搞總路線的宗旨,鼓足幹勁,力爭上游,「多快好省」地建設社會主義。可惜世上並無「多快好省」這一回事,要快要多要好,就只能貴;要快要多要省,就只能劣。「多快好省」的總路綫,結果偏離了中國當時的實際情況,造成誇大功績、盲目冒進,引起災難性的結果。

即使是六大馬拉松比賽,也要在多、快、好、省之間取得平衡,怎樣取捨,則反映賽會的價值觀。例如波士頓一定限制參與人數,多年來的慣例只收2萬7千人,好不容易明年才加至3萬人,讓跑手有寬闊的路面馳騁,遠比賺取多些報名費重要。在六大的賽會眼中,搞一個不失禮人的比賽,樹立業界專業的典範,贏取跑者、義工和市民的口碑,才是最重要。

渣馬,亦體現了「多快好省」的矛盾,結果就犧牲了好,只淪為「多快劣省」:

多──渣馬報名人數多,人數創新高為賣點,盡可能在賽道塞最多人,以數量取代加價,以薄利多銷的方式,避免引起跑友反彈,以及再被傳媒挑起高威林服務合約私相授受的嫌疑。

快──效率奇高,跑完請盡快離開終點;盡可能在中午前解封路面回復正常;輪椅運動員差少少都要盡快兜上車;報名日到比賽日只有5個月,遠遠快於外國大型比賽(外國通常要9個月籌備);鬥快報名,先到先得。

省──除了計時、賽道、比賽Tee和號碼布外,可以節省的都盡量節省(Tee年年設計一樣,補給盡量少,場刊缺乏內容),可以唔做的就唔做(Pasta Party、Expo、Pacer、執行起跑時區、用心打氣,一律欠奉);若不計發展中地區的比賽,渣馬的報名費肯定平霸全球,幫跑手省錢(所以批評渣馬貴並不合理)。

劣──歧視傷殘人士;打壓路邊派食物鼓勵跑手的市民;帳目不清;無論賽事水平、安排與氣氛與一流賽事相差甚遠。

渣馬放棄的,則是對質素的堅持。其實也難怪渣馬,跑手擔心的是報不報到名,破不破到PB,而多於關心賽事的是否歧視傷殘人士?香港本身就是一個追求GDP、收入和財富的社會,誰會奢談生活質素?我看到渣馬的黃昏,我看到香港的黃昏。

園丁

+1 0
    上一篇︰匆匆伸展數分鐘 柔軟度不足而引致柔骨早期勞損下一篇︰澳門馬拉松2014幾時報名?

升級   73%

• 簽到天數: 722 天

推薦
    維穩5毛入侵長跑網?對渣馬有意見,唔可以改善?只係識:「快啲移民快啲走,好行夾唔送!」??
    同中共趕走香港人的言論沒有分別!你咁唔喜歡園丁,你唔好看囉~~~

回覆一句就叫 "維穩5毛", 咁你都係唔接受反對既聲音啦.....  詳情 回覆 發表於 2014-9-16 14:37
    乜我話過渣馬唔可以改善咩?! 但既然園丁睇得香港咁負面,我都想俾番啲建議佢啫- 我相信"移民"都唔係話唔可行吖。所以我俾嘅feedback你可能覺得係批評,但我就認為具建設性。你唔係想趕走我嘅言論掛 ?  詳情 回覆 發表於 2014-9-5 18:06

升級   35.1%

慵懶
  • 簽到天數: 2 天

推薦

既然園丁佢睇到"香港的黃昏",即係話佢再留喺度同第二份報紙紙專欄都無意思。咁不如佢快啲移民快啲走,好行夾唔送!

升級   34.74%

該用戶從未簽到

推薦
    批評人係人都識,要有稿交賺稿錢最易既就係冇野搵野黎挑,搵食姐,大家平常心啦

Like: 5.0
    Like: 5

升級   35.1%

慵懶

推薦
    phauol 發表於 2014-9-7 23:08
    園丁 is clearly giving useful comments to readers, but yours are empty, hollow and negative.  Anyw ...

Useful comments?! Or did you mean unfair criticism? By no means Standard Chartered Hong Kong Marathon is perfect, but do you seriously think the event could be improved by 園丁's persistent slagging whilst without offering any viable suggestion?

Have you ever tried organising an event (office party, birthday celebration, wedding, ...), even only for a handful of people? If so, you know it's no easy task to plan, to put everything together, to overcome hurdles, as well as ensuring it goes on without unwanted incident. Now try to multiply the level of difficulty into God-knows-what for organising a marathon with thousands of participants, then you might start to disagree with 園丁's thoughts. Marathoners who are experienced, and realistic enough to appreciate that every race has its pros and cons would understand what I am talking about. Are you one of them?

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

推薦
    teruteru 發表於 2014-9-5 14:30
    維穩5毛入侵長跑網?對渣馬有意見,唔可以改善?只係識:「快啲移民快啲走,好行夾唔送!」??
    同中共趕走 ...

回覆一句就叫 "維穩5毛", 咁你都係唔接受反對既聲音啦.....

升級   8.67%

開心
  • 簽到天數: 1 天

推薦
    PiTA 發表於 2014-9-5 18:06
    乜我話過渣馬唔可以改善咩?!
    但既然園丁睇得香港咁負面,我都想俾番啲建議佢啫- 我相信"移民"都唔係話唔 ...

園丁 is clearly giving useful comments to readers, but yours are empty, hollow and negative.  Anyway, I am not surprise.

Useful comments?! Or did you mean unfair criticism? By no means Standard Chartered Hong Kong Marathon is perfect, but do you seriously think the event could be improved by 園丁's persistent slacking-o  詳情 回覆 發表於 2014-9-8 02:20

升級   21.85%

該用戶從未簽到

推薦
    睇到黃昏都唔使移民既, 黑暗後又是黎明嘛

Like: 5.0
    Like: 5

升級   35.1%

慵懶

推薦
    teruteru 發表於 2014-9-5 14:30
    同中共趕走 ...

乜我話過渣馬唔可以改善咩?!
    但既然園丁睇得香港咁負面,我都想俾番啲建議佢啫- 我相信"移民"都唔係話唔可行吖。所以我俾嘅feedback你可能覺得係批評,但我就認為具建設性。你唔係想趕走我嘅言論掛 ?

園丁 is clearly giving useful comments to readers, but yours are empty, hollow and negative. Anyway, I am not surprise.  詳情 回覆 發表於 2014-9-7 23:08

升級   95.4%

開心
  • 簽到天數: 7 天

推薦
    渣馬之前之後總有這類文章出現,渣馬有冇歧視傷殘人士我不好評論,至少我個人冇,亦覺得大部份參與者都冇。

升級   47.33%

該用戶從未簽到

園丁幫街馬3子造勢嘛, 可惜玩山的人唔中佢哋計, 個淘寶跑無人玩

who is 街馬3子 ?  詳情 回覆 發表於 2014-9-22 14:33

升級   47.6%

開心

ChowChow 發表於 2014-9-19 21:34
    園丁幫街馬3子造勢嘛, 可惜玩山的人唔中佢哋計, 個淘寶跑無人玩

who is 街馬3子 ?