香港長跑網  - 長跑長友

賽後投票=2014.09.09 創新績.PB跑第二回

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

細則: 只供有報名參加跑手投票
    以10分為最高
    投完票後, 請登出個人評分及就比賽給予簡評或意見,各個細項可因應個人喜好增減
    eg: 總分8 (賽道設計8, 賽事安排8, 日期時間9, 紀念品7,收費6,氣氛9)

比賽後數日內開始投票後討論,按情況關閉.各項細則,可按情況更改
    投票結果及評論,只反映跑友意見,與本網立場無關
    單選投票, 共有 39 人參與投票
    7.69% (3)
    2.56% (1)
    7.69% (3)
    0.00% (0)
    12.82% (5)
    23.08% (9)
    23.08% (9)
    20.51% (8)
    2.56% (1)
    0.00% (0)
    您所在的用戶組沒有投票權限

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

【GPS量度距離匯報】2014.09.09 PB跑 第二回
    https://www.longrun.hk/thread-24248-1-1.html

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 131 天

哈哈,竟然給我投了第一票

今天氣氛不錯,工作人員人多友善
    水、生果亦充足;賽道亦好跑
    若起跑時間早一點就更好

升級   68.2%

該用戶從未簽到

總分 7
    賽道設計8 < 全程平路
    賽事安排 6< 應該10k跑先,再跑3k
    日期時間 8 <中秋翌日跑,變成傳統,好事
    紀念品 9 < 唔係衫,紀念品實用
    收費 9 < 200蚊樓下
    氣氛 7 < 我唔多理會

我幾同意樓上師兄分析 總分 7 賽道設計9 < 全程平路,雖有整路但賽會盡量早通知。讚 賽事安排 ==冇意見,因跟長跑網拿選手包,方便。       公佈成績都幾快,可惜搵唔返舊年的成績,咁點 PB 喎         詳情 回覆 發表於 2014-9-9 11:47

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 178 天

dennisung 發表於 2014-9-9 11:19
    總分 7
    賽道設計8 < 全程平路
    賽事安排 6< 應該10k跑先,再跑3k

我幾同意樓上師兄分析

總分 8
    賽道設計9 < 全程平路,雖有整路但賽會盡量早通知。讚
    賽事安排 ==冇意見,因跟長跑網拿選手包,方便。
          公佈成績都幾快,可惜搵唔返舊年的成績,咁點 PB 喎
          起步分時區,rabbit 都係預早上線,但感覺pacing 不平均,
          我 keep 住响 55 之前,但六崎被佢界左
          自訂號碼布有改善,可以英文加數字
          聽講水站不足,有師兄已發文 https://www.longrun.hk/thread-24250-1-1.html
          終點枝裝水都唔夠派,好在仲有加侖裝可「按」水,同運動場水機。
    日期時間 8 <中秋翌日跑,變成傳統,好事
    紀念品 9 < 唔係衫,紀念品實用
    收費 8 < 再平啲更好
    氣氛 9 < 工作人員好落力

今日天口興,大家辛苦了!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 157 天

天氣太熱,令大會失晒預算。
    雖然大會已經加多左水站,但我我覺得如果 2km 一個水站會好 D,因為真係太曬太熱!

全程九成地方無蔭,太陽直晒下來,D 無經驗跑手好易中招。
    對呢 D 跑手而言,最重要引致中暑係不知自己 limit 跑到過左龍然後身體太熱中暑。
    如果跑得太快,多多水都會中暑,雖然 1km 一個水站可能勉強頂得到。
    但義工人手有限,除非事前早有預備,否則 2km 一個水站已經好好。

反而我覺得大會係如此酷熱天氣下,應該預計到實有人中暑。
    應該安排每個水站都有負責人可以負責協調,起碼有人有電話幫手確認位置吧?
    今日係第三水站有人中暑,水站義工?無電話?跑者又無電話,好彩我有,幫手 call 白車。
    但係我又唔熟路,完全唔知點指示救護車可以停邊度再行去救人!
    成個水站得 D 叔叔嬸嬸義工,又無個後生幫手,好在中暑那位有幾個朋友幫手抬佢埋陰涼處等待救援。
    若果事前一早 plan 定,成立一個醫療執行小組,最重要諗定救援路線,指示救護車同人員如何去跑步路線救人,人地醫護人員先搵到中暑既跑者。

中暑係死得人㗎!
    咁熱跑 10k 比賽實大把人中暑,大會好難控制 D 人跑過龍,跑到中暑其實 D 人自己都要負 D 責任。
    可以做既只有做好計劃如何去幫救護人員儘快找到去救援
    更進一步係搵多 D back up,預左要好多 St John paramedics 幫手,甚至通知定將軍澳醫院急症室做定準備。
    我係途經將軍澳醫院既時候,我見到有個應該係醫生,同埋護士推著輪椅衝過馬路黎幫手,火都黎話今日做乜事咁多人中暑,我話佢聽今日有比賽。
    我地唔可能話太熱就 cancel race,只能做足準備工夫。

After all,大家都係想開開心心玩比賽 je ~

Like: 5.0
    上年條賽道比較多樹蔭, 唔知點解今年改到咁, 頭6K都係太陽直射之下跑.....  詳情 回覆 發表於 2014-9-9 13:41
    Like: 5
    完全同意,參加者也應清楚自己limit,大熱天更應量力而為,才能長跑長有呀  發表於 2014-9-9 13:20

升級   100%

該用戶從未簽到

總分 8

賽道設計9> 大部份平路,幾好跑
    賽事安排7>有 Pacer但Pacer 時間有問題
    日期時間8>中秋翌日不錯
    紀念品8>實用
    收費7>收費正常
    氣氛8> 工作人員叫自己名後,衝返運動場都衝得快D...但亦有工作人員聲都唔出

我唔識俾分...因為大部份野係長跑網幫我地跟進... 但......我只係知我D 慢腳第二個水站已經無水差少少中暑...有師兄話夠水...佢應該係快腳...  詳情 回覆 發表於 2014-9-9 13:18

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

lyk_cliff 發表於 2014-9-9 12:38
    總分 8

賽道設計9> 大部份平路,幾好跑

我唔識俾分...因為大部份野係長跑網幫我地跟進...佢地果邊我可以話俾滿分..

但賽會果邊..........
    我只係知我D 慢腳第二個水站已經無水差少少中暑...有師兄話夠水...佢應該係快腳...
    返到來又無水.....真係唔知佢點預..下年都係咪攪我...我仲想跟住長跑網長跑長有..

賽道設計 8 分 (好睇天氣)
    賽事安排 1 分 (慢腳無水無杯..要用手裝水飲, 返到來又係無水....)
    日期時間 3 分, (差不多成九點先起步...應該係10 K 八點, 3K 8點3 或4)
    紀念品 8 分, 實用...好過衫..
    收費 8 , ...
    氣氛 6 分 ...工作人員算努力..但無水被乾蒸既情況之下....無心機聽佢地加油...我只想加水..

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 8 天

Run2012 發表於 2014-9-9 12:31
    天氣太熱,令大會失晒預算。
    雖然大會已經加多左水站,但我我覺得如果 2km 一個水站會好 D,因為真係太曬太 ...

上年條賽道比較多樹蔭, 唔知點解今年改到咁, 頭6K都係太陽直射之下跑.....

Like: 5.0
    抄政府上次10k路線!  發表於 2014-9-9 21:23
    我今年第一次跑,未跑到一半已知唔得掂,有多少人平日有練烈陽神功?如果唔慣,真係多多水都唔夠。10k 個 limit 係 90mins,咁熱大把人不能達標。   發表於 2014-9-9 13:52

升級   41.7%

開心
  • 簽到天數: 44 天

真係未試過跑比賽「無水」
    第一水站近比賽初段,無飲水,去到
    第二水站原來無晒水 (已遠離運動場),工作人員話第三水站有水。去到
    第三水站,用過大膠盤,仲要無紙杯,用自己手掌接住水(只可以濕下個咀)工作人員話唔好濕咁多,要留比後面D 人,叫人去第四個水站就會有水 。去到
    第四水站有水喇 (接近運動場)
    咁熱天,無水係對跑得慢既懲罰,讚 !!!

佢想用無水黎激勵你既意志力呀, 用心良苦......  詳情 回覆 發表於 2014-9-9 13:47

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 8 天

keithlky 發表於 2014-9-9 13:43
    真係未試過跑比賽「無水」
    第一水站近比賽初段,無飲水,去到
    第二水站原來無晒水 (已遠離運動場),工 ...

佢想用無水黎激勵你既意志力呀, 用心良苦......

升級   76.25%

該用戶從未簽到

慘,有人比到1,2分...
    其實除左唔夠水,其他都做得唔錯啦
    我認我係水站拎左3杯水....

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

總分7 (賽道設計8, 賽事安排8, 日期時間7, 紀念品7,收費7,氣氛7)
    整體唔錯,各項安排都幾好,但10km賽安排於08:40開始,氣溫高,陽光猛,對跑手有一定影響。賽後亦聽很多跑手投訴水站決水,這點主辦單位必須改善,因為會對跑手構成危險。

升級   66.25%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

賽事距離同 GPS 錶相比幾準確.

不過頭 6 K 冇遮擋得一個水站略少.

沿途路口工作人員多, 跑錯路既機會少, 不過都見到有人跑錯.

天氣熱, 不少跑手身體不適, 但見到的都是其他賽員幫忙, 反而呢個時候唔見有工作人員.

2k,4k,6k,8k 都有水站. 跑得快見不到, 很小規模 跑得慢飲不到, 派完收工  詳情 回覆 發表於 2014-9-9 21:27

升級   100%

開心

1)"波波人 (pacer)", 不同pace, 應用不同顏色的 ball

2) 波波人 (pacer), 應混在不同起跑時區起跑

升級   100%

開心

下年2015, 應是9月28日(中秋後),

大家會是"必報"? 考慮吓? 又或?

升級   38.3%

該用戶從未簽到

安排方面:沿途工作人員充足,不會跑錯路;且他們不吝金口,不住打氣加油,感覺不錯
    應變的建議:由於是非預期的曬和熱,水站的工作人員應增派多一、兩位,也要多一、兩張擺放水杯;可以的話,最後兩個水站有醫護人員留守,以方便他們能最快去到中暑的跑手的地方。

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 926 天

賽道設計 7 分 (幾好跑,又有的暗斜,不過頭6k 無遮無擋,唔跑慣日跑既會既辛苦)
    賽事安排 4分 (慢腳無水, 返到終點又係無水....)
    日期時間 5 分, (太遲起步...應該係10 K 八點)
    紀念品 9 分, 幾多野同實用
    收費 9 分,  10k 黎講唔貴
    氣氛 8 分 ...多工作人員,不過好多青少年,應該有大人lead 住好的。

另朋友慢跑既,第一個水站 2k 無飲水,
    第二個水站 6k 去到己經無水,
    第三個水站 8k 先補到水,佢話中間都見到的要停等救,唔知係咪缺水中暑。
    另返到終點水及水動樂已派完。

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 5 天

唔夠水可以係死罪來架,試諗下真係死阻人,係咪要有人出來負責先?我最唔鐘意話無水懲罰慢腳,人命關天。

升級   6.45%

該用戶從未簽到

"PB跑", 呢個名真係夠諷刺, 我諗喺呢種天氣下無邊個跑手可以跑到自己PB囉~!

如果真係要正名"PB跑", 大會要考慮改遲兩三個月搞啦~