香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2015.09.25-26 2015香港超級馬拉松100公里賽暨活力葵青盃

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

www.ultramarathon.hk

星島日報        2015-07-22

100公里超級馬拉松九月首辦        

若嫌四十二公里的全馬不「夠喉」,長跑發燒友不妨參加全港首屆一百公里超級馬拉松賽,挑戰個人極限!香港超級馬拉松協會將在九月二十五日起,一連兩日舉辦一百公里、五十公里及團隊三小時接力賽,適合有超長途跑步經驗者突破自我,運動員佳績將列入國際超級馬拉松協會(IAU)官方紀錄。

限時13小時

全港首場一百公里馬拉松將在葵青運動場舉行,比賽分為一百公里、五十公里個人賽,以及六人一隊的三小時接力賽,下月一日公開接受報名。

最受矚目的一百公里賽在九月二十五日早上九時舉行,比賽限時十三小時,適合有超級馬拉松經驗者參加,名額為一百人;與全馬距離相近的五十公里賽事則在當天下午四時舉行,限六小時完成,適合有全馬經驗或已接受系統訓練的半馬參加者,名額為三百人。六人一組的接力賽於九月廿六日早上八時舉行,每名隊員跑半小時,最後以全隊三小時總跑步距離最多者取勝,屆時有一百二十支隊伍爭奪殊榮。

首天賽事參與人數衆多,下午至晚上估計有近四百人圍繞運動場奔跑。主辦單位透露,屆時一號至三號跑道將為一百公里賽事所用,而五至八號跑道則是五十公里較量場,中間的四號跑道不會開放,只擺放「雪糕筒」分流跑手,又謂雖然兩項賽事同時舉行,但觀乎今年一月舉辦的超馬接力賽秩序良好,不憂慮人流過多發生碰撞。

噴水風扇降溫

為使賽事達到高水平,主辦單位將邀請二十四名來自海外、內地及台灣超馬好手參賽,與本港跑手同場競技。協會主席郭豐州預料,優秀跑手有望在一百公里賽事締造六小時四十分鐘的成績,但天氣炎熱或影響發揮,大會將在跑道旁放置數十把噴水風扇,為跑手降溫。實習記者 陳穎森

+1 10
    上一篇︰正常擺臂跑步消耗較少能量 - Now新聞下一篇︰2015年7月23日簽到記錄貼

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

推薦
    奇事陸續有…
    朋友講葵青杯主辦單位出email要求歸還對已送出的跑鞋,佢係無完成50k但頭50內… 好攪笑… ^_^
    比我係主辦單位,自己出錯,會賣大包,送晒比所有差唔多完成或有爭議跑手。贊助又唔駛佢出錢,而家好小家,so cheap~ ^~^!

升級   100%

奮鬥

推薦
    shogikin 發表於 2015-9-29 17:36
    開了 賽後投票, 歡迎大家 集中那邊討論.
    因為 投票有得分表  
    比賽的好壞 一目了然

唔該堅堅,大家講得興起… ^_^

升級   100%

奮鬥

推薦

一個好垃圾的比賽主辦單位!

請問大家參加完呢個比賽, 有無好大問題?
    無投票區, 所以呢度寫, 請大家以後小心選擇賽會!

當日大會晶片計時出錯,地氈常detect唔到,計少咗圈,小叻40圈之前跑多咗起碼1次,61圈跑咗2次,88圈跑咗起碼3次…
    50k計時系統在開賽後4個半鐘直情停頓咗,明明好多人跑多咗,但大會唔認數,亦都唔想辦法補救,裁判完全唔肯check返紀錄,佢答太多人無可能現場check,之後仲要串返人,話肯定我無完成,真係第一次見~ 據聞有前列跑手跑多咗20個圈, 勉強計佢完成!

其實計時和公平公正地比賽係每個賽事的最基本要求,如果咁都做唔到,sorry,大會真係無資格攪比賽。

當日有選手在選手自行補給區偷咗我半支保礦力和半支可樂,我放咗入自己no.和名的袋入面,仲要有個盒裝住… 個賊仔飲晒剩返2個空樽喺隔離位,超級無品… 如果係下午好熱時, 我無晒野飲真係死得…

因跑極都未到,第一次比賽跑到無晒心機,當我知道88跑咗起碼3次,完全減晒速… 直情想喊囉~(>_<)
    旁邊仲聽到有花生友觀眾話,橫掂你地都係百幾二百個圈係咁跑㗎啦,跑多咗有咩所謂~ 我即時講,你跑丫笨?!

第二日幫公司跑接力,繼第1日的比賽,小叻對呢個賽事計時和裁判都完全無期望,萬料不到今日又lai第二樣野。
    明明完賽前終點有人嗌咪,話完咗3小時的最後一棒運動員,要跑埋last lap,返終點交棒比大會先算完成,正當小叻最後加速,追緊前面對手時,喺200米果度,有個裁判突然截停我地,當時小叻已經有懷疑…
    後尾行行下,突然見到警察果兩隊都仲跑緊,於是即刻落返跑道,行返終點,但一來蝕咗時間,二來我無過200米地氈,依大會講果個圈唔計~

小叻臨尾追得好辛苦㗎,你話唔計就唔計,完全因為大會錯誤,剝奪咗運動員做成績和公平競爭的機會… 佢地工作人員係咪唔跑㗎~?! 有無尊重過運動員?

再一次證明,呢個比賽超級垃圾~!
    呢個主辦單位… 一定唔會再參加, 無下次!

Like: 5.0
    其實我都不吐不快, 點解無人講. 我不是跑手, 我是其中一個跑手的太太. 我到終點等時, 發覺電視SHOW出黎既圈數好有問題. 當時已有一位跑手同終點工作人員理論, 佢係用緊佢比賽既時間去理論. 我亦相信好多跑手發覺有問  詳情 回覆 發表於 2015-9-30 13:58
    開了 賽後投票, 歡迎大家 集中那邊討論. 因為 投票有得分表 比賽的好壞 一目了然  詳情 回覆 發表於 2015-9-29 17:36
    Like: 5
    應該超過十個被數少圈,兒戲到跑手自己 show 手錶紀錄都得,哈!  發表於 2015-9-28 17:29
    ...(接上面)佢唔俾我交棒,話過左個位???!  發表於 2015-9-28 14:34
    我跑接力 比賽當日的確混亂 係接棒區既工作人員對參賽者胡亂呼喝,但其實佢地對成個接棒流程都唔熟悉 我第二棒想交第三棒(還剩30秒到半個鐘)...   發表於 2015-9-28 14:32

升級   39.75%

慵懶
  • 簽到天數: 5 天

幾百人在運動塲繞圈,都好迫吓的!

升級   100%

該用戶從未簽到

不知現場有沒有前列跑手圈數顯示,供在場觀眾和跑手得知?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 62 天

不停左轉........

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

如果好似今年年頭攪就一定玩50KM,
    9月就唔玩啦!

GO!
    師兄,你真係好野, 運動場都玩倒50KM, 我就頭疼  詳情 回覆 發表於 2015-7-27 12:46

升級   100%

該用戶從未簽到

25/9 星期五,無假無得玩....

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 3 天

awolswat 發表於 2015-7-23 09:55
    如果好似今年年頭攪就一定玩50KM,
    9月就唔玩啦!

師兄,你真係好野, 運動場都玩倒50KM, 我就頭疼

師兄見笑, 我都未試過運動場跑50km, 上次係玩扶輪超華, 轉25圈!  發表於 2015-7-27 13:54

升級   34.33%

開心

don't understand their logic. If they really want ppl to achieve in good time, why they hold it in Sept nei? Then they arrange the cooling fans to cool runners down.....???

升級   33.85%

開心
  • 簽到天數: 78 天

anyone will join 50km? i join already

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

I join 50km too!

see u on friday!!!!! my no. is 546, what about u?  詳情 回覆 發表於 2015-9-21 22:34

升級   33.85%

開心
  • 簽到天數: 78 天

see u on friday!!!!!

my no. is 546, what about u?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

572 is me, see u there!

升級   52%

奮鬥

>> 不知現場有沒有前列跑手圈數顯示,供在場觀眾和跑手得知?

I believe NO.
    Only 2 small screens, 觀眾看台看不到。

>> achieve in good time, why they hold it in Sept nei?

練烈陽神功

>> 據聞有前列跑手跑多咗20個圈

my 220 不夠電, cannot double check

>> 呢個主辦單位… 一定唔會再參加, 無下次

This type of race is rare in HK, no other options.

年頭玩田總果個正常得多!  詳情 回覆 發表於 2015-9-29 00:10

升級   52%

奮鬥

同意有很多很多很多改善空間。

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 926 天

不知的賽事,比田總龍和道的差。很多跑手都被數少圈數,係31/32度高溫下六小時跑,很不容易。還有跑手未完賽50K 有跑鞋,其他前50各的就沒有,標準不一,得個亂字。

Unlike: 5.0
    Unlike: 5
    後來知道有人完成唔到都有鞋,仲把鬼火… 唔係佢數少我幾個圈,我應該都有份! 因為中途我有按錯錶,所以未能用錶拗數,早知佢咁兒戲,我一定自己計數。 不過,無下次啦!  詳情 回覆 發表於 2015-9-29 00:14

升級   100%

奮鬥

Vrindavan 發表於 2015-9-28 16:35
    >> 不知現場有沒有前列跑手圈數顯示,供在場觀眾和跑手得知?

I believe NO.

年頭玩田總果個正常得多!

升級   100%

奮鬥

bowling68 發表於 2015-9-28 17:26
    不知的賽事,比田總龍和道的差。很多跑手都被數少圈數,係31/32度高溫下六小時跑,很不容易。還有跑手未完 ...

後來知道有人完成唔到都有鞋,仲把鬼火… 唔係佢數少我幾個圈,我應該都有份!
    因為中途我有按錯錶,所以未能用錶拗數,早知佢咁兒戲,我一定自己計數。
    不過,無下次啦!

升級   100%

奮鬥

如果我寫投訴信,聯名出,大家會支持嗎?

Fully Support!  詳情 回覆 發表於 2015-9-29 15:52
    support !  發表於 2015-9-29 09:24

升級   42.95%

難過
  • 簽到天數: 265 天

先申報我係 100K 參賽及完成 10小時36分
    0845左右大會叫運動員測試晶片, 無問題
    0900 正常時間開始比賽
    (吾記我時間)第一次停電 風扇無晒電, 終點果2 部超級大電視無野睇
    有到顯示時左右2 部圈數都吾同, 相差5 個圈(叫左影相朋友睇)
    頭4 - 5 小時大會仲有可樂提供 , 之後無晒, 水站義工話好多比運動員 helper 拿走左
    海綿初時都有 4 個大藍膠箱裝好, 有水有海綿, 跑到接近 1 點左右發覺海綿已經無工作人員執好放箱同加水 , 水站只得2 個義工, 工作人員同義工去晒食 lunch 果刻感覺就似自己去左跑運動場咁 , 無人理運動員 ,
    真係吾得閒理咁多, 自己有自己跑 , 又曬又熱又無可樂 , 更加吾會同自己數圏
    由9 點曬到 5 點 , 都仲未跑完 , 運動員好似越跑越疏通 , 越見越少人 ,
    去左 4 點又熱鬧 , 50k 起步人多了感覺良好 ,
    最後20k 真係想死, 無得回氣 ,比跑 100k 山更為辛苦 ,

賽會工作人員 / 義工不足
    晶片計圈出現吾差
    水站資源未補給運動員
    注場裁判行行企企吾知做緊咩 , 要 helper 通知佢係最後一圈先睇睇電視 , 跑完又要走去裁判度通知已經完成 250 圈,
    跑完無清楚講明去邊到取完成牌