香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2017.01.22 石垣島馬拉松

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

沖繩本身有好多馬拉松比賽,石垣島馬拉松係其中之一
    由於近台灣既關係,除左本身既直航,那霸轉機,台灣都有飛機飛去,而報名費勁平連埋admin fee 都係五千二yen
    有興趣感受下小島既寧靜,值得去玩下

不過好多沖繩馬都有一個特色 就係無完賽毛巾,石垣都唔例外,但就有一個好特別既陶瓷製完賽牌,都幾有特色

以下為官網,想報名可以入application 果一版,因為報名系統係sportentry, 如果本身有跑過那霸或其他沖繩馬,一login 就有齊你既舊資料只係入番d 電話等同俾埋錢 ,唔駛五分鐘就報完。

p.s 小弟已報

http://www.ishigakijima-marathon.jp
    +1 1
    上一篇︰10.5萬人報渣馬破歷年紀錄 10月11日知抽籤結果下一篇︰2017.06.04 啤酒愛好者馬拉松

Like: 5.0
    Like: 5

升級   100%

開心

推薦
    tsaugary 發表於 2016-12-7 11:35
    水哥,我希望2018跑呢隻馬,可否將你今次準備的行程分享一下?

HI, 我最後JOIN 左四日三夜既行程(因為香港直航無快閃)
    第一日去到石垣, 大約中午十二點左右, 國外機場得香港機(台灣要夏季有機) , 所以國外COUNTER 入境要好耐, 而因為石垣係個島仔, 無乜大型運輸工具, 巴士都好少, 最好有車牌租車會好玩D.
    個島仔細細, 環島一個圈(車) 都係幾個鐘就完.  個島境點就唔多,只玩垣, 連埋跑, 三日乜都得,  但如果玩埋D 外島, 同水上活動(但都凍凍地同大浪, 唔怕凍先會落水), 就好可能要留多三, 四日.
    因為時間關係, 四日行程只有一日去左竹富島這個外島, 這個島主要交通工具都係單車, 大家可以租來玩, 成個島, 連埋D 好靚既海灘, 玩一日都夠, 半日就趕D , 可以係島上留宿, 因為成個島無乜屋, 光污染無乜, 夜晚如果無乜雲, 應該會超靚既星空睇(但可惜, 我留果三晚都超多雲) ,
    果度既主食係石垣牛, 蕎麥麵等, 刺身有, 但唔係主食, 夜晚八點幾好多鋪都CLOSE 左, 不過仲有FAMILY MARK .
    比賽日既氣氛都唔錯, 香港因為係當日最多既外地跑手, 所以用左日文, 國語同英文強調左幾次. 補給足, 但另外既補給就唔太多, 肯定無那霸同金澤咁豐富. 但個比賽境既賽道好多位都好靚, 會企定定係度影相.

總括而言, 佢係一隻值得推介既休閒馬, 大家唔想跑千篇一律, 太過都市化既比賽, 真係值得去跑下.

kf

升級   100%

開心

推薦
    tsaugary 發表於 2016-12-7 11:35
    水哥,我希望2018跑呢隻馬,可否將你今次準備的行程分享一下?

HI, Sorry, 咁遲先答你, 因我都未PLAN
    只係買左機票直去石桓, 六去二返, 其他行程...到時先算.. HAHA
    跑完返來再DETAILS D 講解啦

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 444 天

名已報 + 錢已付
    到時見

升級   22.15%

開心
  • 簽到天數: 355 天

HI, 我最後JOIN 左四日三夜既行程(因為香港直航無快閃) 第一日去到石垣, 大約中午十二點左右, 國外機場得香港機(台灣要夏季有機) , 所以國外COUNTER 入境要好耐, 而因為石垣係個島仔, 無乜大型運輸工具, 巴士都好少,  詳情 回覆 發表於 2017-2-3 09:41
    HI, Sorry, 咁遲先答你, 因我都未PLAN 只係買左機票直去石桓, 六去二返, 其他行程...到時先算.. HAHA 跑完返來再DETAILS D 講解啦  詳情 回覆 發表於 2016-12-30 18:47

升級   41.58%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

小弟都有去跑, 星期六班機九成都係去跑的師兄師姐 (大會話有202位跑手係香港人)  我同老婆去, 一到就租車, 先去醫肚, 去取選手包後就到商店街八下, 返民宿休息一下就出嚟食飯. 第二朝開車停响AEON, 走1K當熱身.  人唔多但氣氛唔錯, 有D位都大風而且上落多, 但唔係大上大落, 慢慢跑享受一下.  完賽個牌幾靚, 件衫都唔錯.  最正係跑完休息之後, 三點鐘可以去舊碼頭食嘢 (要出示完賽証書).  當晚再去食好正的石垣牛.  第二日八重山日報頭條報導馬拉松, 中頁有齊所有參賽者時間, 好有記念價值.  開車環島就一日玩晒.  之後再飛去大阪玩多幾日, 年三十晚先番香港過年啱啱好 !  
    未玩過可以去試下, 洗費又平.  唔係大型賽事但見到大家都好投入 (民宿老細都有去跑, 佢話係當地當嘉年華咁玩)

升級   100%

該用戶從未簽到

Sevenskin c hing..請問你住邊間民宿?