香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

頭尺尺..你地會5會去跑..

升級   7.37%

該用戶從未簽到

但我想減肥a.."T^T
+1 0
上一篇︰2010.3.21 Jessica Run 2010 by 璃夢下一篇︰-初接觸長跑..呼吸與姿勢問題.."

升級   61.1%

該用戶從未簽到

頭尺尺可以有好多原因: 壓力大? 感冒初起? . . . . . .

狀態唔好, 唔好夾硬來啦! 唔爭得一日半日.

升級   0%

該用戶從未簽到

減肥都唔一定要跑既,食健康d都可以減的,小弟開始減肥都係健康飲食,戒油、鹽、糖,兩個半月內減了30磅。
加埋跑步,當然更好,不過有病就好番先啦! 睇醫生找出頭尺原因,可大可小的。

升級   7.37%

該用戶從未簽到

唉..我好想快d減肥a..好煩a.."
又覺得自己失敗..我次次跑步都跑一個鐘..之後跑完慢行+拉根..半小時..
晚上因為屋企成10點几先食反..所以我就5食..
但可能我是一個鐘意食甜野既人..又為食..
就算跑左几耐都好..都一樣冇咩廋過..
所以我覺得自己好失敗..好煩a..

升級   61.1%

該用戶從未簽到

頭尺尺, 最常見既原因不外乎枕頭唔岩高度, 太硬/軟, 訓禮頸, 經常留在二氧化碳偏高既室內. . . . . .

唔食飯, 會唔會變左食零食充饑?

食健康D減肥係岩架, 就算做唔足戒油、鹽、糖, 戒零食都會減到唔少.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 gigi955685 於 2010-4-13 16:41 發表
唉..我好想快d減肥a..好煩a.."
又覺得自己失敗..我次次跑步都跑一個鐘..之後跑完慢行+拉根..半小時..
晚上因為屋企成10點几先食反..所以我就5食..
但可能我是一個鐘意食甜野既人..又為食..
就算跑左几耐都好..都一樣冇咩廋過..
所以我覺得自己好失敗..好煩a..

嘩! 次次跑步都一個鐘,好厲害呀! 既然咁辛苦都捱到,點解食甜野又為食呀? 好屣姐! 小弟都鍾意(極鍾意)食甜野尤其是雪糕甜筒,不過係減到有成績才食,以獎勵自己,唔係日日食架,小弟幾個月前獎勵自己跑完全馬,去哈根大師一個鐘頭內食了32球雪糕,都算瘋狂了,只因是全年才有一至兩次,所以唔怕肥的,但日日食,就算少少都會肥架,試下忍吧!

升級   7.37%

該用戶從未簽到

回復 6# 的帖子

亮哥哥..你都好勁la..我是一個好容易5開心既人..我一5開心..就食野..我一食左雪糕..朱古力..同棉花糖..果d我就成個人開心反d..但我真係好俾心機減..但得出黎既結果.,,,唉..其實我係一個學生..我一星期跑2次至3次..我覺得一個鐘跑步5辛苦..但我最失敗就係忍5到口..唉...我真係覺得自己好失敗.."

升級   20.25%

該用戶從未簽到

原帖由 gigi955685 於 2010-4-14 16:45 發表
亮哥哥..你都好勁la..我是一個好容易5開心既人..我一5開心..就食野..我一食左雪糕..朱古力..同棉花糖..果d我就成個人開心反d..但我真係好俾心機減..但得出黎既結果.,,,唉..其實我係一個學生..我一星期跑2次至3次..我 ...

如果唔開心食甜野就開心番都唔錯丫 唔好食太多未得law其實跑步時,人的身體會獲得新的感受,這種感受,會使人忽略因心情沮喪而引起的不適。心理學家的研究表明,心情沮喪的原因是腦神經元中缺乏荷爾蒙。跑步時,荷爾蒙增加,跑步後,荷爾蒙分泌量還能增高,所以跑步能消除人的沮喪心理。盡了力沒有失敗不失敗 跑不動可以停下來走一走等呼吸順暢後,再接著跑。

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 gigi955685 於 2010-4-14 16:45 發表
    亮哥哥..你都好勁la..我是一個好容易5開心既人..我一5開心..就食野..我一食左雪糕..朱古力..同棉花糖..果d我就成個人開心反d..但我真係好俾心機減..但得出黎既結果.,,,唉..其實我係一個學生..我一星期跑2次至3次..我 ...

唔開心時食甜點可以短暫舒緩唔開心情緒,
    跑步/做運動可產生"多安氛", 令人輕鬆愉快, 比較持久.
    一星期跑2-3次, 每次一小時, 已經很好 , 唔容易做架!
    有時約三五知己一起做運動, 有傾有講, 幾開心架!

升級   7.37%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

我會俾心機嫁la..多謝你a.."

升級   7.37%

該用戶從未簽到

回復 8# 的帖子

明白..我會改變...hehe,,多謝你..我會+油嫁la..