香港長跑網  - 長跑長友

29/05-2010 東涌>大澳網友約跑

關閉 [複製鏈接]

升級   3.2%

該用戶從未簽到

如當日想跑長少少,可以在深屈沿車路入大澳。
距離:約十一公里八公里跑,三公里山路
路程︰逸東村 > 沙螺灣 > 深石村 > 深屈 > 大澳
約跑日期:2010年5月29日(星期六)
集合時間: 上午0940出發
集合地點︰
集合地點︰
東涌碼頭 0915
屯門碼頭 0845 船期為 0900 但各位請提早到,因有機會滿座的。(屯門至東涌 18元,大澳至屯門 25 元)
如有參加者由其他地方出發,可以另外提供集合地點。

路線:見附圖
人數:30人
衣著: 有著衫褲就得
時間: 兩小時左右應可完成
裝備: 水,八仔及金錢(大澳食嘢價錢中等)。

相關此線一個資料很豐富的網頁
http://www.hike.hk/load.jsp?route=tcto&page=1

注意事項:
1. 八公里石屎路(有上落的)後為深屈,有士多補給(飲品都是5至6元左右),如有須要可以在深屈撤離,過了深屈後為山路,快行入大澳。
2. 跑完後,各位只能在大澳公廁抺身。
3. 跑完後,可於大澳遊覽的。

4.大澳有巴士去東涌,梅窩,單程好似18元左右,亦可選擇乘船回屯門。
5.建議各位揹背包跑,帶定少量可換衣物等。

警告及聲明:
1. 此項聚會適合身體並無任何疾病(包括已知或隱疾)的跑友參加。
2. 此項活動與本網站無關,純粹個人自由參加之活動。
3. 參加者的個人安全,須自行負責。

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

參加名單:
1. Kenneth ^.^!....
2. 亞平

升級   0%

該用戶從未簽到

想問 LONG run HK 呢條木嘴搞野...信唔信得過架~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-4-13 17:45 發表

緊係信唔過啦,所以小弟先報名,睇佢點搞之麻。

好..我陪你去..如有不對路..我幫你做低佢..

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   1.05%

該用戶從未簽到

登錄/註冊後可看大圖

Ching,呢條路線好好跑,跑了多次,一小時多可以跑完,如果來回跑更好,想參加,但未知洗唔洗返工,到五月先知,暫時留位

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   33.68%

該用戶從未簽到

e 條路,我以前住大嶼山嘅日子,每年都當行山咁行一兩次,多年累積下來,都有十次以上,但只係行,冇跑過. 如果係跑的話,我覺得由東涌灣開始至深屈嘅一段尚可. 到了深屈之後,路變得陰森狹窄,有一段路更是靠近無欄山崖邊,跑,會有一定危險. 另外,越接近大澳,越多碎石沙塵,而且多年來一直有山泥傾瀉告示牌警告遊人潛在危險. 所以深屈至大澳嘅一段沿海山徑,大部份都唔係咁適宜跑. 自己反而試過跟朋友遊昂平後,沿昂平道經深屈道(全程石屎路)跑下山以相反方向回東涌.照計,如果唔行深屈至大澳嘅一段沿海山徑,係可以沿深屈道上山頂,再經大澳道落大澳;風景則由茫茫大海,變成石璧水塘景(上到山頂後)+沿路寺院風景(延慶寺,靈隱寺....),個人覺得要比前者好.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   1.05%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-4-14 19:51 發表

無問題,預埋閣下﹗

謝,希望唔洗返工

原帖由 TCRunner 於 2010-4-14 21:47 發表
e 條路,我以前住大嶼山嘅日子,每年都當行山咁行一兩次,多年累積下來,都有十次以上,但只係行,冇跑過. 如果係跑的話,我覺得由東涌灣開始至深屈嘅一段尚可. 到了深屈之後,路變得陰森狹窄,有一段路更是靠近無 ...

多謝ching提醒,大家量力而為,選擇自己的路,有得繼續跑,就好幸福了!

ps.我跑了很多次了so far都沒有問題,但假日就要小心d,多了很多行山人仕同越野單車人仕同你爭路

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   32.33%

該用戶從未簽到

入左大澳點番出尼 ??

不如跑來回啦 ...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jshho 於 2010-4-16 14:29 發表
入左大澳點番出尼 ??

不如跑來回啦 ...

都得...呵呵...來回22K..一個半馬.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-4-16 15:06 發表

計劃是入到大澳後,行陣,食陣嘢先用交通工具返出來的。
如果想跑番出來...到時亞平仲有氣力的話陪你,無所謂的。

食左野...我驚洩了道氣...唔想再跑喎~~都係老大你陪人跑啦..

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-4-16 16:56 發表

咁你去到大澳,咪索性唔好食,跑番過東涌囉。
小弟呢排狀態唔好,跑到單程都偷笑啦。

人家女仔來架..想單挑你咋...唔好衰俾人睇來....22k咋...對你而言..真係好濕碎...上啦~