香港長跑網  - 長跑長友

樓主: long.run.hk

29/05-2010 東涌>大澳網友約跑

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

原帖由 long.run.hk 於 2010-4-13 17:16 發表
    如當日想跑長少少,可以在深屈沿車路入大澳。
    距離:約十一公里八公里跑,三公里山路
    路程︰逸東村 > 沙螺灣 > 深石村 > 深屈 > 大澳
    約跑日期:2010年5月29日(星期六)

參加名單:
    1. Kenneth ^.^!....
    2. 亞平
    3. lantau 如果唔番工會到
    4. 得得地 (東涌係我主場, 我都想嚟, 等我睇定啲, 睇吓請唔請到假先作實.)

謝謝 !

我都想識吓 lantau 師兄,   
    仲有 TCRunner 師兄對 [大嶼山/東涌] 好有經驗, 要參考佢嘅資料 !     

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗

原帖由 kenneth 於 2010-4-17 09:08 發表
    得得地兄,閣下住東涌??請問東涌碼頭點跑過逸東??是否沿海邊行人路跑就可以到??有冇捷徑??
    當然﹗佢以前是東涌人....

我住東涌, 不過極少過逸東, 早一排試跑先去過外圍一次.
    東涌碼頭過去, 其實沿住海邊同隧道, 去到消防局再過去, 應該唔難搵.
    捷徑就未必有, 或者我唔知嘞.   

我未試過搭嗰度啲船, 我都想遲啲試吓搭船過屯門.
    TCRunner ching, 可以講話係 [東涌原居民] 咁滯.   
    東涌嘅路, 我諗佢都跑過晒, 係我咁水皮啫.   
    所以我都想知多啲啲新路, 或者第時同 lantau ching 跑吓.   

升級   1.05%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-4-17 09:08 發表

得得地兄,閣下住東涌??請問東涌碼頭點跑過逸東??是否沿海邊行人路跑就可以到??有冇捷徑??

東涌碼頭跑去逸東都係沿海邊跑經隧道前上樓梯(咁就唔洗過馬路)向消防局方向跑,呢條路都算係捷徑來又唔洗過馬路的了,當然有其他路可以跑,不過要上行人天橋,過馬路再過行車天橋等等,所以都係上面條路好d

原帖由 得得地 於 2010-4-17 11:10 發表

我住東涌, 不過極少過逸東, 早一排試跑先去過外圍一次.
    東涌碼頭過去, 其實沿住海邊同隧道, 去到消防局再過去, 應該唔難搵.
    捷徑就未必有, 或者我唔知嘞.   

我未試過搭嗰度啲船, 我 ...

我日日都有跑的,但多數機場東涌跑,我多數都係中午時間跑,夜晚就間中會跑,但多數係踏單車,可能大家都見慣見熟有打招呼都未定,大家指教指教下

升級   33.68%

該用戶從未簽到

Kenneth ching,

新東涌碼頭往逸東有幾條路線可選擇,但如要 '跑' 往逸東,最好當然係避開經東薈城商場,或需經過交通燈位的其他路線.

正如得得地ching所提及,最簡單直接嘅路應該係沿海旁公園跑: 一出碼頭往纜車塔方向跑, 經過纜車塔轉彎,再過中電變壓站後,會見到有行人隧道及旁邊沿 '順東路' 附設的行人路,右邊是小山丘. 沿此行人路跑, 直跑至東堤灣畔對開附近的石階梯前,有兩個選擇 : 1) 沿石級跑上小山丘頂 (有涼亭可作小休),再由山丘頂跑落東涌道.向右落,經小炮台,馬灣涌村到逸東;向左落則不經馬灣涌村直達逸東. 2) 不上小山丘,直跑至消防局後,轉彎再沿行人路(左旁為單車徑)跑往逸東.此路最易認,唔驚跑錯路,但要兜大圈.

另外,沿海旁公園,尚有一條路,是真正最短的捷徑,無需上小山丘或兜大圈,但較適合行多過跑,而且一定要水退時才可: 海旁公園盡頭 (即變壓站後再隔數十米) 有野草遮蓋,但中間其實是有路行.可經過防波堤石壆一直行至馬灣涌/舊東涌碼頭前的小石灘,如果是退潮,便可行過露出水面的小石灘,再經馬灣涌村直達逸東.

升級   97.05%

該用戶從未簽到

參加名單:
    2. 亞平
    4. 得得地 (東涌係我主場, 我都想嚟, 等我睇定啲, 睇吓請唔請到假先作實.)
    5. pwong5618 (
    看更搞實要支持啦 ! 容畢易佢唔開心唔實個門口嫁!)

升級   100%

該用戶從未簽到

參加名單:
    2. 亞平
    5. pwong5618 (
    看更搞實要支持啦 ! 容畢易佢唔開心唔實個門口嫁!)
    6.  壞人 (想試來回)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2010-4-22 17:24 發表
    參加名單:
    2. 亞平
    5. pwong5618 (看更搞實要支持啦 ! 容畢易佢唔 ...

壞人又來放火...等我call 鬼影來報仇~~

升級   10.6%

開心

參加名單:
    2. 亞平
    5. pwong5618 (看更搞實要支持啦 ! 容畢易佢唔開心唔睇實個門口嫁!)
    7. vileung (新手10K大概70分,應該唔使開工)

升級   6.6%

該用戶從未簽到

參加名單:
    2. 亞平
    5. pwong5618 (看更搞實要支持啦 ! 容畢易佢唔開心唔睇實個門口嫁!)
    7. vileung (新手10K大概70分,應該唔使開工)
    8. Nancy

升級   6.6%

該用戶從未簽到

看更先生,

屯門碼頭08:30應該係公眾假期的船期, 星期六的08:00/09:00,  
    所以出發時間要由09:15改08:45/09:45

升級   0%

該用戶從未簽到

看更亞伯呢個死仔都幾好號召力...連wong sir 都吸引過來.....勁呀~~

升級   0%

該用戶從未簽到

呢位看更好似講過話要做人情俾小弟

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 38# 的帖子