香港長跑網  - 長跑長友

樓主: LL3578
打印 上一主題 下一主題

夢璃......一切從心開始

升級   62%

該用戶從未簽到

CHING真利害~~~繼續加油~~~

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 LL3578 於 2012-11-4 23:25 發表
    繼923跑族半馬香港站後,我今個賽季第二場半馬賽事—綠色半馬今晨於大尾篤舉行。由於今日的賽事比一般大部份賽事早起跑,故此我清晨四點四十五分便出門乘車到比賽場地,大約六點半已經到達。

今早天朗氣清,太陽相 ...

呢個比賽真系跑得好出色........! 加油!

升級   100%

奮鬥

先不要太高興, 呢條賽道, 經常被度出距離唔足21k...

升級   0%

開心

系呀我隻GPS錶20.8K,
    不過加番400M 比你計計下,你 都 PB 到

升級   52.5%

開心

原帖由 小叻 於 2012-11-6 11:51 發表
    先不要太高興, 呢條賽道, 經常被度出距離唔足21k...

初初都有質疑夠唔夠21km

後尾用google map度過

由起點至turning point又真係岩10.5km

極其量嚴謹d都係差97.5m (半馬實際距離係21.0975km)

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 2 天

夢璃邁向港運會之路----觀塘區田徑賽

各位別怪我貪心,因為我除了希望來年"渣打全馬"sub3外,還有一個心願就是可以出戰港運會
    來年的港運會是第四屆,對於一名長跑運動員而言,由於港運會沒有長跑比賽,有的只是田徑賽
    要確保我能夠可以出賽,今年與去年一樣參加觀塘區田徑賽
    除了來衛冕外,還要PB才確保有機會出戰港運會

今年我再次成為1500m同5000m"雙料冠軍"
    5000m決賽覺已於下午一時舉行,這場決賽有20男4女的參賽者同時起跑
    而我一直"由頭帶到尾",結果比去年PB 一分鐘,時間17分28秒
    1500m決賽在下午四時五十起跑,今次則A,B組一起起跑
    結果與5000m一樣"由頭帶到尾",雖然PB,但只快3秒,時間4分45秒

今天的田徑賽完畢後,我可以專注學業及加強長課訓練,等待下個月16日沙田節半馬再一決高下

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 10 天

sam 仔,繼續加油!睇好你呀!

升級   0%

開心

11月跑步紀錄

1/11 "魚則"魚涌公園>西灣河碼頭>愛秩序灣>阿公岩>耀東>康柏郊遊徑>柏架山道>太古城 11.3km  時間:1小時1分
    2/11 教院將軍澳分校 >翠林>康盛>寶達>德田6.4km
    4/11 綠色半馬 21km  時間:1小時18分38秒
    5/11 教院至三門仔來回 6.7km 時間:28'33"
    7/11  德田>寶達>康盛>翠林>將軍澳運動場  7.8km   時間:33'12"
    8/11  德田>興田>秀茂坪>四順>新清>彩德>樂華>功樂道>翠屏  10.8km  時間:48'17"
    9/11 港澳碼頭>西環>薄扶林道>蒲飛路>堅尼地城>域多利道>華富>香港仔>南風道>黃泥涌峽>大坑道>摩頓台 20km
    11/11 觀塘區田徑賽 5000m + 1500m  共6.5km
    14/11 德田村>秀茂坪>翠屏村>麗港城>匯景花園  6.2km
    16/11 采頤花園>九龍城>旺角大球場>石硤尾>又一城>BU>九龍仔>樂富>竹園>慈雲山>斧山道運動場 16km
    17/11  德田>澳景路>將軍澳運動場>坑口>寶琳>翠林>秀茂坪>翠屏>麗港城 15.6km 時間:1小時11分24秒
    19/11 彩虹>慈雲山>竹園>樂富>BU>九龍仔>樂富>黃大仙巴士總站 8.7km
    22/11 德田>興田>秀茂坪>四順>新清>彩德>樂華>功樂道>翠屏  10.8km  時間:48'17"
    23/11  德田村>秀茂坪>順利>科大>坑口>寶林>翠林>康盛花園>寶達>興田>德田>油塘>藍田MTR >麗港城>匯景花園  26.4km  時間:2小時2分鐘
    24/11 (早) 德田>曉光街>翠屏村 3.9km
              (晚)德田>秀茂坪>樂華>功樂道>翠屏村  7.3km
    28/11 德田至將軍澳運動場(經澳景路) 5.5km
    30/11  德田村>秀茂坪>順利>科大>坑口>寶林>翠林>康盛花園>寶達>興田>德田  21.5km

升級   0%

開心

12月跑步紀錄

1/12 德田>興田>秀茂坪>四順>新清>彩德>樂華>功樂道>翠屏  10.8km  時間:49'11"
    2/12 采頤花園>新蒲崗>九龍城>BU>樂富>美東村>黃大仙 6.1km 時間:27'01"
    5/12 德田>澳景路>將軍澳運動場>坑口>寶琳>翠林>秀茂坪>翠屏>麗港城 16 km 時間:1:08'57"
    7/12 德田>興田>秀茂坪>四順>科大>西貢公路>大網仔路>西沙路>烏溪沙站>利安 30km 時間:2:12'33"
    8/12 德田村>秀茂坪>翠屏村>麗港城>匯景花園  6.2km 時間:27'11"
    9/12 采頤花園>新蒲崗>九龍城>BU>樂富>美東村>黃大仙 6.1km 時間:26'35"
    12/12 德田>興田>秀茂坪>四順>新清>彩德>樂華>功樂道>翠屏  10.8km   時間:46'03"
    13/12 德田>澳景路>將軍澳運動場>坑口>科大>壁屋>彩雲>彩虹MTR 17km 時間:1:20'17"
    14/12  "魚則"魚涌公園>愛秩序灣>阿公岩>耀東>康柏郊遊徑>柏架山道> "魚則"魚涌MTR  11km  時間:1:00'04"
    16/12 沙田城門河皇者之戰  21km      時間 1:21'10"
    17/12 蒲崗村recovery run  11.6km
    19/12 教院>大埔海濱公園>白石角海濱長廊>雙橋>馬鞍山海濱長廊>西沙路>大網仔路>西貢市中心 26.3km 時間:1:59'17"
    20/12 河畔大勇隊操練 (4k + 3set 4.8k tempo)  18.4km
    22/12 德田村>秀茂坪>順利>科大>坑口>寶林>翠林>康盛花園>寶達>秀茂坪>翠屏  22.5km  時間:1:45'35"

升級   0%

開心

夢璃邁向全馬之路(3)--- 沙田城門河皇者之戰

自從"觀塘區田徑賽"完結後,我休賽了一個多月
    除了要應付project,考試外,還要積極備戰一場半馬賽事,而這場比賽正正就是昨日舉行的沙田城門河皇者之戰

我賽前有十分大的期望,因為沙田半馬的賽道已經相比綠色半馬沒有那麼多的上落斜,我相信這次可以繼續PB
    而且分齡組別方面我有優勢,在我的年齡組別內只有26名跑手參加半馬,遠比10公里的少,
    加上出賽名單上只有一名我認識的跑友—跑友X,我相信我首個半馬冠軍指日可待
    而他最近在上海全馬sub3,近況大勇,我深信他是這次賽事中最大的威脅,
    但有趣的是我沒有跑過全馬,半馬就已經跑過五次,而跑友X則剛剛相反,昨天的賽事是他第一場半馬比賽。

昨天8時15分,沙田半馬起跑,在頭1/4 路段,我眼前竟然見到一堆黃衫軍"放火",我當然沒有那麼容易上當
    只是跟著他們背後跑,當跑上梅子林的折返點落斜時,一堆黃衫軍忽然消失於我眼前,我只好順著自己的步速跑落斜
    當過了雙橋後,形勢上沒有太大變化,我只是保持著均速完成餘了的途程
    結果全場第5,組別冠軍,時間1:21'09"

雖然PB失敗,但就奪得我首個半馬冠軍,真是興奮到極點
    最遺憾的就是大會成績公布及頒獎的效率奇差
    我要等到中午時分先可以領獎,簡直浪費時間

沙田半馬完結後,接著下次賽事便是美津濃半馬,這是我首次參加美津濃半馬,希望可以跑到sub125領取金章獎狀~~~

升級   62%

該用戶從未簽到

原帖由 LL3578 於 2012-12-17 18:51 發表
    自從"觀塘區田徑賽"完結後,我休賽了一個多月
    除了要應付project,考試外,還要積極備戰一場半馬賽事,而這場比賽正正就是昨日舉行的沙田城門河皇者之戰

我賽前有十分大的期望,因為沙田半馬的賽道已經相比綠色半 ...

恭喜ching奪冠, 真是可喜可賀~~~

升級   100%

奮鬥

恭喜恭喜恭喜!!
    Sam 哥真厲害!!

升級   0%

開心

12月跑步紀錄總結

1/12 德田>興田>秀茂坪>四順>新清>彩德>樂華>功樂道>翠屏  10.8km  時間:49'11"
    2/12 采頤花園>新蒲崗>九龍城>BU>樂富>美東村>黃大仙 6.1km 時間:27'01"
    5/12 德田>澳景路>將軍澳運動場>坑口>寶琳>翠林>秀茂坪>翠屏>麗港城 16 km 時間:1:08'57"
    7/12 德田>興田>秀茂坪>四順>科大>西貢公路>大網仔路>西沙路>烏溪沙站>利安 30km 時間:2:12'33"
    8/12 德田村>秀茂坪>翠屏村>麗港城>匯景花園  6.2km 時間:27'11"
    9/12 采頤花園>新蒲崗>九龍城>BU>樂富>美東村>黃大仙 6.1km 時間:26'35"
    12/12 德田>興田>秀茂坪>四順>新清>彩德>樂華>功樂道>翠屏  10.8km   時間:46'03"
    13/12 德田>澳景路>將軍澳運動場>坑口>科大>壁屋>彩雲>彩虹MTR 17km 時間:1:20'17"
    14/12  "魚則"魚涌公園>愛秩序灣>阿公岩>耀東>康柏郊遊徑>柏架山道> "魚則"魚涌MTR  11km  時間:1:00'04"
    16/12 沙田城門河皇者之戰  21km      時間 1:21'10"
    17/12 蒲崗村recovery run  11.6km
    19/12 教院>大埔海濱公園>白石角海濱長廊>雙橋>馬鞍山海濱長廊>西沙路>大網仔路>西貢市中心 26.3km 時間:1:59'17"
    20/12 河畔大勇隊操練 (4k + 3set 4.8k tempo)  18.4km
    22/12 德田村>秀茂坪>順利>科大>坑口>寶林>翠林>康盛花園>寶達>秀茂坪>翠屏  22.5km  時間:1:45'35"
    23/12 采頤花園>科大>將軍澳醫院>將軍澳運動場>墳場>油塘 18.5 km  時間:1:28
    25/12 德田>澳景路>將軍澳運動場>寶琳>翠林>秀茂坪>德田  13.2km 時間:1:04'53"
    26/12 將軍澳運動場>寶琳>科大>四順>秀茂坪>寶達>康盛花園>翠林>寶琳>將軍澳運動場  24.2km 時間:1:54'19"
    27/12 采頤花園>新蒲崗>九龍城>BU>樂富>美東村>黃大仙 6.1km  時間:27'42"
    28/12 青公約跑 (荃灣西至深井嘉頓來回) 12.5km 時間:56'18"
    30/12 德田>秀茂坪>寶達>康盛花園>翠琳>寶琳>坑口>環保大道>康城海濱新路>將軍澳運動場 15.8km 時間:1:10'33"
    總里數: 304.1km
    操練日數:19日
    比賽次數:1次 (沙田城門河皇者之戰---半馬)

升級   0%

開心

夢璃2012年之總結

係除夕夜之前既一日,就完成左我今年最後一課既操練
    意味住我備戰全馬既計劃又邁向另一個階段

回顧番今年,今年可以話係我既收成期
    睇番上半年,我就拎過好幾次10km賽既獎項,而係西貢區長跑賽度首次挑戰15km既途程就拎到全場冠軍
    而係田徑場上,我估唔到可以跑到大專陸運會
    至於下半年,初頭我都好擔心今個賽季交唔番上個賽季既水準
    因為南區越野賽係多次濕滑既泥路跣腳下大敗
    而係泰基盃都唔算話跑得特別好,只係靠會員組別"吊命"
    但去到今個賽季我自己果四場"全馬熱身賽"既頭果三場就有番D起色
    先係跑族半馬香港站,係缺乏其他半馬賽事經驗下,加上當日天氣炎熱,咁到拎番個第三
    而係綠色半馬就就將冰封左大半年既半馬PB破冰,全場頭10名內返黎,仲要係呢條咁高難度既做到118
    今年最後一場比賽,城門河皇者之戰半馬賽就拎左我人生第一個半馬冠軍,雖然唔係全場冠軍,但呢個冠軍係此生難求
    我都唔知以後仲有冇機會拎到

回顧完2012,展望2013,仲有55日就係我人生第一次跑全馬
    渣馬既賽道同外國全馬相比,難度當然係高,但我希望我第一隻馬就sub到3
    要實現呢個理想雖然係好難,無論最終結果係點,我而家要做既就係積極咁備戰
    練全馬無可避免要儲里數,自從九月開始,我已經慢慢開始儲,黎到12月終於儲到單一個月過300km既里數
    希望係2013年1月同2月上半個月既關鍵時刻可以再儲多少少,咁到時就唔駛跑得咁吃力

我係度祝各位好友係2013年身體健康、各跑友長跑長友,讀緊書既GPA過3爆4,而仲係單身既(包括我在內)可以快D搵到另一半~~~~ ^ ^

夢璃 (Sam Tam) 字

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 LL3578 於 2012-12-31 01:36 發表 係除夕夜之前既一日,就完成左我今年最後一課既操練意味住我備戰全馬既計劃又邁向另一個階段回顧番今年,今年可以話係我既收成期睇番上半年,我就拎過好幾次10km賽既獎項,而係西貢區長跑賽度首次挑戰15km既 ...
    祝你全馬能跑到心中所想的。

升級   0%

開心

2012年跑步里數紀錄

一月 130km
    二月 146km
    三月 112km
    四月 99km
    五月 95km
    六月 102km
    七月 84km
    八月 95km
    九月 192km
    十月 215km
    十一月 212km
    十二月 304km
    總里數 1786km

升級   0%

開心

2012年賽事成績小結

備用

升級   0%

開心

2013年1月跑步紀錄(截至7/1)

1/1 采頤花園>順利>科大>坑口道>環保大道>康城海濱新路>將軍澳運動場>寶林>翠林>康盛花園>德田 26km 時間:2:06
    2/1 德田>澳景路>坑口>寶林>康城海濱新路>將軍澳運動場 16km 時間:1:05'39"
    4/1 德田>澳景路>寶林>翠林>康盛花園>秀茂坪>翠屏村>麗港城>匯景花園 15.4km  時間:1:07'42"
    5/1 德田>秀茂坪>順利>翠屏村   7.2km
    6/1 美津濃半馬 (未能跑畢全程) 13km
    7/1 教院>大尾篤>三門仔>教院 14.4km  時間:59'49"

升級   0%

開心

夢璃邁向全馬之路(4)--- 美津濃半馬

小弟2013年第一場比賽就係美津濃半馬,呢場亦都係我今個賽季最後一場半馬既賽事
    但同我上一次沙田城門河皇者之戰比,就真係差天共地
    一黎今次真係全港各個大跑會既高人都係度,我呢D二打六今次拎獎就唔洗諗,能夠拎到金章都算係咁
    仲有今朝參賽人數多,一起步就唔多順,但呢個唔係最大問題

最大問題反而我腸胃搞肚痛,頭果三分一既路段都冇乜特別仲頂到
    但一跑入烏蛟騰一段就加唔到速,甚至跌速
    去到13km位終於頂唔住要上岸

係我慢慢行番去大美篤期間,D跑友仲以為我有腳傷,但當然唔係
    如果係腳傷既,我都唔可以自己慢慢行番去廁所解決同埋去行季區拎番行李
    雖然今次唔能夠完成收場,但幸好呢次唔係係我跑渣馬時發生,否則我會好le hea~~

講番我最近備戰渣馬既進程,而家進度尚算可以,但其他細節野(例如日常飲食)就真係要注意下,否則就會重演"墮馬"慘劇

升級   0%

開心

1/1 采頤花園>順利>科大>坑口道>環保大道>康城海濱新路>將軍澳運動場>寶林>翠林>康盛花園>德田 26km 時間:2:06
    2/1 德田>澳景路>坑口>寶林>康城海濱新路>將軍澳運動場 16km 時間:1:05'39"
    4/1 德田>澳景路>寶林>翠林>康盛花園>秀茂坪>翠屏村>麗港城>匯景花園 15.4km  時間:1:07'42"
    5/1 德田>秀茂坪>順利>翠屏村   7.2km
    6/1 美津濃半馬 (未能跑畢全程) 13km
    7/1 教院>大尾篤>三門仔>教院 14.4km  時間:59'49"
    8/1 斧山道運動場>順利>科大>舊清>彩雲>新清匯8坊 17km 時間:1:21'20"