香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

買左對新鞋跑.. 跑完對腳好痛啊...><!!

升級   2.11%

該用戶從未簽到

因為無做咩research 下.. 我見自己對nxxx air max (行街款)好舊..
於是求其去左三間既開倉度"汁"左一對reexxx 跑鞋...
咁第2 日就走去球場跑啦..

點知出事了.. 我依家對腳好痛啊.. 平時我都有warm up 同cool down ..
平時都無咁痛架.. 依家著完真係好痛啊..

唉........依家點算好呢? 掉左佢再買嗎? 好曬錢呢.......

同我依幾日仲跑唔跑好呢....

唉唉唉唉唉.................
+1 0
上一篇︰「遊山玩水」遊記列表 (1-4月)下一篇︰Tri Carbon Road Cycling Shoe?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pako111 於 2010-4-15 01:01 發表
因為無做咩research 下.. 我見自己對nxxx air max (行街款)好舊..
於是求其去左三間既開倉度"汁"左一對reexxx 跑鞋...

點知出事了.. 我依家對腳好痛啊.. 平時我都有warm up 同cool do ...

咩型號? 你著佢黎行街啦或者

升級   16.67%

該用戶從未簽到

我覺得就算鞋唔啱你, 都唔會搞到咁嚴重喎
會唔會係跑姿問題加上新鞋落地未適應?
慢慢黎啦

升級   52.3%

該用戶從未簽到

ching點痛法?

升級   19.47%

該用戶從未簽到

請問ching係隻腳既邊到痛?

唔講清楚D,大家好難知道係跑步的姿勢定係鞋或身體既問題。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

肌肉酸痛-.-?????

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Astarothhkl 於 2010-4-15 13:40 發表
    請問ching係隻腳既邊到痛?

唔講清楚D,大家好難知道係跑步的姿勢定係鞋或身體既問題。

佢痛到咁. 我就算著普通鞋跑都唔會痛成咁, 我估係樓主問題

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 pako111 於 2010-4-15 01:01 發表

點知出事了.. 我依家對腳好痛啊.. 平時我都有warm up 同cool do ...

跑鞋同拍拖一樣,第一次見面玩咁激好易出事,尤其之前完全唔識﹙未著過﹚o既model…
    建議你先著住佢行街街散步,等大家熟絡左先再進一步﹙慢跑﹚…
    尤其有d鞋比較慢熱,可能要跑得佢50-70km先開始好著

升級   2.11%

該用戶從未簽到

我都想知係鞋問題定係自己問題呢..

依對我既新鞋..

登錄/註冊後可看大圖

我痛既地方就係依度..粗紅色線
    特別就係係腳掌..

登錄/註冊後可看大圖

今日都有跑..不過跑跑步機..
    因為怕傷用左4 個字時間warm up ( 平時2 個字左右)
    跑左45 mins .. 斜度係2.5 speed 係6.5
    之後又用20 mins cool down
    跑時唔痛..不過跑完換番其他鞋又痛番..

咁即係咩問題啊..

請指教!!

升級   68.8%

該用戶從未簽到

如果之前相約強度同路程都冇事,就一定關鞋事
    我古如果係關對鞋事應該係關節會痛

升級   20.25%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2010-4-15 13:49 發表

跑鞋同拍拖一樣,第一次見面玩咁激好易出事,尤其之前完全唔識﹙未著過﹚o既model…

真係好大學問wow
    小弟試過好少model

升級   12.11%

該用戶從未簽到

著住對新鞋去行幾日街先至好著去跑呀。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2010-4-15 13:49 發表

好比喻... 但而家d人第一次見面就"砌".....落場比賽...搞到一身傷

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 pako111 於 2010-4-15 19:43 發表
    我都想知係鞋問題定係自己問題呢..

依對我既新鞋..

我痛既地方就係依度..粗紅色線
    特別就係係腳掌..
    http://img.photobucket.com/albums/v60 ...
    今日都有跑..不過跑跑步機..
    因為怕傷用左4 個字時間warm up ( 平時2 個字左右)
    跑左45 mins .. 斜度係2.5 speed 係6.5
    之後又用20 mins cool down
    跑時唔痛..不過跑完換番其他鞋又痛番..

Speed 6.5.....好似係急行多過跑.....RIGHT ?
    如果有痛,又唔肯定係對鞋是否合你....建議你唔好跑...等腳好返先.

升級   2.11%

該用戶從未簽到

CHING.. 其實都唔係架.. 我係跑架.. 到TARGET HEART RATE 架..
    而係為左減肥.. 我係non-stop 的..

升級   60%

該用戶從未簽到

努力、加油。

升級   36.32%

該用戶從未簽到

我有小小微見..我跟左位阿sir無幾耐 但就學到好多保護腳既知識
    1個跑手 對腳就係生命..
    入返正題 如果你真係好似圖既紅線咁痛.. 有幾個可能啦
    但最主要既問題係 reexxx既鞋並唔適合跑步
    就算佢係厚底 都唔係跑步鞋既底
    平時著出街都問題不大
    同埋我有個朋友痛係腳最前個位 就好似你張圖前面打圈個位
    一來佢腳既落地係中前掌落 所以比較易受傷
    同埋1對唔適合跑步既鞋拎黎跑步
    只係衰多兩錢重.. 我建議ching不如拎多小小錢 買對好小小既
    而家好多鞋款都可以用黎跑步同出街 可兩著..
    跑步真係唔係識跑就得 重要識保護隻腳嫁..
    希望幫到你