香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

想問大家究竟可不可以在單車徑跑步(從法律看)

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

想問大家究竟可不可以在單車徑跑步(從法律看),

有時避免在行人路撞倒行人,都會在單車徑跑步(當然不會逆線而跑),但有些騎單車者好惡,會叮叮2聲,甚至會作勢撞來,想問大家究竟可不可以在單車徑跑步(從法律看),遇倒這情况會怎樣呢?

e.g. 對付係單車徑跑步/對付逆線踩單車唔守規矩既人的好方法~!
http://www7.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=6227038&extra=&page=1
+1 0
上一篇︰今日剛收到nike10k 的cert,但沒有個人晶片時間!下一篇︰歡迎各跑友創作自已的金句感受!

升級   0%

該用戶從未簽到

其實我知道跑單車徑會影響到踏單車既人 ~ 不過講真 , 跑單車徑的確會舒服好多 ~   所以我一見到條單車徑冇乜人

升級   99.47%

該用戶從未簽到

原帖由 慢速小子 於 2008-1-17 20:47 發表
想問大家究竟可不可以在單車徑跑步(從法律看),

有時避免在行人路撞倒行人,都會在單車徑跑步(當然不會逆線而跑),但有些騎單車者好惡,會叮叮2聲,甚至會作勢撞來,想問大家究竟可不可以在單車徑跑步(從法律看) ...

我唔惡, 但都唔好蝦... 如果佢死都要突登撞埋o黎.. 我又避唔倒... 我一定一手推跌佢... 佢一身傷, 一定追唔番我

升級   99.47%

該用戶從未簽到

多口出事...

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

鬼叫d單車徑側邊d行人路咁多都係紅磚地?
    唔想咁易傷唯有落單車徑跑~

升級   45.45%

該用戶從未簽到

法律上點睇我就唔太清楚~
    我試過係沙田城門河邊跑單車徑,同兩位警察撞到應,佢地都無動於衷。

個人來說,我會選擇平日跑單車徑,星期六、日跑行人路~ 因為星期六、日多單車,為自己安全起見,還是跑行人路好。

升級   10%

該用戶從未簽到

法律上唔得...

不過你都會咁做....

我知有踩單車的ching已經開始做野..

好快就會嘈到單車徑行人必捉的程度...

so

都係少跑單車徑為妙..

升級   0%

開心

好像没有这条法例.........
    你话行人能否行马跑呢???
    但车就不能走行人路了!!

到很多人在行人路跑时
    可能有人说"行人路是行的,跑步去跑步径"

升級   5.2%

該用戶從未簽到

原帖由 wayne_cat 於 2009-2-13 15:44 發表
    法律上唔得...

不過你都會咁做....

我知有踩單車的ching已經開始做野..

好快就會嘈到單車徑行人必捉的程度...

so

都係少跑單車徑為妙..

x2  近月馬鞍山海典居單車徑已貼警察告示,
          叫人不可在單車徑跑步,否則會被檢控。

升級   0%

擦汗

回復 10# 的帖子

咁一於號召跑手塞爆運動場

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 lewischan 於 2009-2-13 15:50 發表
    好像没有这条法例.........
    你话行人能否行马跑呢???
    但车就不能走行人路了!!

到很多人在行人路跑时
    可能有人说"行人路是行的,跑步去跑步径"

法例是存在的,行人走上單車徑是不行的
    但法例也有一條不小心騎單車罪
    即使行人走上單車徑,騎車者亦有責任讓行人不會因其騎車行為而引致受傷

升級   29.67%

該用戶從未簽到

行人路面跑很傷腳的啊…
    又要凹凸不平呢…

單車徑舒服多了,
    大家互相遷就一下不就好了嘛…

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 kolohon 於 2009-2-13 16:07 發表

x2  近月馬鞍山海典居單車徑已貼警察告示,
          叫人不可在單車徑跑步,否則會被檢控。

果段路旁邊無行人路喎,唔通要搭車
    應該俾D指示教人點由聽濤行去錦泰苑才合理喎!
    當然,我知道可以行對面行人路,但唔係人人都知

升級   45.79%

該用戶從未簽到

我估如果一個人係單車徑邊跑,就算差佬見到都應該冇事,不過
    好多跑手玩LSD既時候,尤其是沙田馬場出面條單車徑,兩個甚
    或三個並排咁跑,成半條單車徑比佢地塞住晒,到時差佬想唔做
    野都唔得啦。

升級   60%

該用戶從未簽到

法律上行人係唔可以行走單車徑的。但是一般來說,如果冇事發生,警察係唔會捉既。
    但據聞,如果發生意外,而單車手受傷(甚或一齊受傷),咁差人就會做野,會撿控在單車徑上行走的行人......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 JDMR 於 2009-2-14 02:48 發表
    法律上行人係唔可以行走單車徑的。但是一般來說,如果冇事發生,警察係唔會捉既。
    但據聞,如果發生意外,而單車手受傷(甚或一齊受傷),咁差人就會做野,會撿控在單車徑上行走的行人......

同一道理, 是否單車手唔可以在馬路行走 及 在行人專用區呀!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

單車俓使用守則:

如 大 路 上 有 單 車 線, 或 路 旁 有 單 車 徑 , 你 必 須 在 該 處 行 駛 , 不 准 駛 上 其 他 路 面 。

如 單 車 徑 旁 有 行 人 徑 , 不 准 駛 入 行 人 徑 。 經 常 留 意 行 人 , 尤 其 是 幼 童 , 他 們 可 能 沒 有 看 清 楚 , 就 踏 進 或 闖 入 單 車 徑 。

在 單 車 徑 騎 單 車 時 , 必 須 遵 守 在 普 通 道 路 上 應 予 遵 守 的 規 則 和 指 示 。 單 車 徑 也 是 道 路 , 只 不 過 汽 車 一 般 不 准 駛 入 單 車 徑 。

在 單 車 徑 應 靠 左 行 駛 , 並 讓 其 他 騎 單 車 者 從 右 方 超 車 。 切 記 只 可 從 右 方 超 車 。

留 意 是 否 有 行 人 走 在 單 車 徑 上 , 或 正 在 橫 過 單 車 徑 。 此 外 , 是 否 有 人 在 單 車 徑 附 近 工 作 或 進 行 其 他 活 動 , 他 們 可 能 看 不 見 或 聽 不 到 單 車 駛 近 。

當 心 有 汽 車 橫 過 或 駛 入 單 車 徑 。

應 按 照 交 通 標 誌 及 道 路 標 記 指 示 的 方 向 騎 單 車 。 如 果 交 通 標 誌 背 向 騎 單 車 者 , 那 就 表 示 你 朝 著 錯 誤 的 方 向 行 駛 。 在 雙 程 單 車 徑 上 , 須 靠 左 行 駛 。

在 單 車 徑 的 交 叉 口 , 應 準 備 隨 時 停 車 和 讓 路 給 其 他 單 車 。

騎 單 車 者 及 行 人 使 用 的 路

登錄/註冊後可看大圖

如 行 人 路 旁 設 有 單 車 徑 , 行 人 不 可 使 用 單 車 徑 。 在 行 人 路 上 步 行 時 , 也 應 遠 離 單 車 徑 邊 緣 。 如 須 踏 入 或 橫 過 單 車 徑 , 必 須 留 心 有 否 單 車 駛 來

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 di692 於 2009-2-18 11:22 發表
    單車俓使用守則:

如 大 路 上 有 單 車 線, 或 路 旁 有 單 車 徑 , 你 必 須 在 該 處 行 駛 , 不 准 駛 上 其 他 路 面 。

如 單 車 徑 旁 有 行 人 徑 , 不 准 駛 入 行 人 徑 。 經 常 留 意 行 人 , ...

呢篇野係邊度抄出來,Quote埋條Link出黎丫,好正呀!

升級   100%

開心

但很多時候沙田馬鞍山的比賽,甚至吐露港的比賽都是跑單車徑,而大會亦沒有向警方申請封路,搞到單車撞人事件常有發生。是否主辦團體犯法,抑或要禁止跑手跑入單車徑呢?

這情況又一次反映香港政府對體育運動的重視程度去到邊,無論對單車運動和長跑運動都是一樣!會否考慮向政府一些專為長跑而設的長跑徑呢?

咁又唔知如果跑馬路又是否犯法呢?

升級   0%

擦汗

回復 20# 的帖子

不過香港又好在免費開放田徑場比人跑步~
    唔知其他地方多唔多?