香港長跑網  - 長跑長友

樓主: TerrySze
打印 上一主題 下一主題

Terry - 跑步.人生

升級   0%

該用戶從未簽到

6月份因為掛住睇波,天氣又熱,一共跑得一百五十公里到.大多數JOG為主
世界盃近尾聲了,而家係時候練跑了.

1/7/2010   鰂魚涌市政大樓 -> 大風坳 -> 雷達站
晨早流流同朋友仔跑上斜. 果日熱到7彩. 條路全程上斜, 我上斜一共跑了8K,打後幾日屁股的肌肉好"淵",好似俾人右左各"省"一野. 行都有問題.上斜係我弱項,所以身體反應特別大.但上完斜亦有回報.雷達站的風景一流.可惜手中沒相機.

5/7/2010  400m X 15 interval: 3分鐘跑連休, 時間1:15-1:19
去沙田上堂,首先運動場去雙橋來回走了6K熱身.大熱天跑2K條庫已經濕透.
去程同提督吹水住走,回程時橫隔模有D痛,心諗沒認真跑一陣,熱身都辛苦.回程見到阿寶.打下招呼先...
踢完腳吃主菜,係400X15.收到消息後想暈.大熱天跑10個已經難頂...仲要15個!
跑到第7次時已經有D反胃想嘔.以前會集中精神留意時間/跑姿,提醒自己提腳/放鬆.....
好彩場中足球場有女子足球隊踢波.雖然唔係美女踢波.今日要把自己的思想完全抽離衝圈這回事,否則一定吃唔晒..........強迫思想從跑道轉移去足球場.
不知不覺捱完15個圈,跑完成人係地下"點下點下"...感覺又好暢快.....我可能有自我虐待狂.
跑完飲了罐綠力...再去惠康隊支一公升果汁....係MK吃完水餃...,好滿足地回家.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

尋晚吃晒15隻!地獄訓練!好恐怖!

升級   0%

該用戶從未簽到

哇...乜你地熱身好似我沖圈咁既...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 piyrag提督 於 2010-7-6 12:36 發表
謝謝terry放慢手腳陪我一齊熱身....

尋晚熱身果6k avg pace 4'39",

分段係:515 425 420 430 448 435

和風對抗果段路

吹住水跑....時間去得特別快..

原帖由 燉奶佬 於 2010-7-6 12:40 發表
尋晚吃晒15隻!地獄訓練!好恐怖!

奶佬.....尋晚好熱啦!....吃晒15隻後,沒晒胃口吃野.

原帖由 喪Ken 於 2010-7-6 13:56 發表

哇...乜你地熱身好似我沖圈咁既...

阿KEN....有時我熱身已經想爆.

升級   0%

該用戶從未簽到

12/7/2010,  MON 14K ,  Time : 1:20
放了工,見天色唔錯,帶了相機去跑步. 西環碼頭 <--> 數碼港 , 而家終於有一部小相機可以將跑步同影相結合 !
西環碼頭的黃昏好靚,對正昂船洲橋.

13/7/2010,  TUE 泰基, 灣仔 400m X 15 , Interval, 時間 76 sec ~
又係400m INTERVIAl !!....上星期一先頷教過......忘記數圈,泰基贀哥叫夠鐘就上線,放鬆身體,衝.....
7點幾係灣仔場跑,見到天上雲彩好靚,幻想自己係山頂睇風景.....不知不覺走晒15個400m....最後一個跑到反胃.滿意時間.

16/7/2010 FRI 17k~  西環碼頭來回域多利道 ,
本黎要跑馬地上堂,放工時見有雨,唯有回家自修.9點見沒雨出去走一轉.
由於打風關係,天氣清涼, 十分適合跑步.立即放開腳步狂奔.係西環碼頭跑了一轉域多利道來回.
域多利道 係比較偏僻的馬路,以前夜晚跑時有d怕,而家反而好享受佢的僻靜.

18/7/2010 SUN  毅行 第一課 ,港島徑 25k, Time : 4 Hour
天公造美,可以成行, 跑下,行下,吃下,影下相.....輕輕鬆鬆收工
Detail 唔寫啦...睇相 : http://www.fotop.net/sw/2010_07_18
I like it very much !

登錄/註冊後可看大圖

My Teammate : 個個好生猛 !

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

你地d相,好頂癮呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

喂喂,老友 19/7 係星期一先啱wor

升級   0%

該用戶從未簽到

一個牌都玩成日.....d人以為我d係傻佬 !

喂喂,老友 19/7 係星期一先啱wor<---DONE.... 成日打錯..

升級   0%

該用戶從未簽到

就住玩呀,唔覺意隊穿左,刑事架!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2010-7-20 00:00 發表
12/7/2010,  MON 14K ,  Time : 1:20
放了工,見天色唔錯,帶了相機去跑步. 西環碼頭  數碼港 , 而家終於有一部小相機可以將跑步同影相結合 !
西環碼頭的黃昏好靚,對正昂船洲橋.

13/7/2010,  TUE 泰基, 灣仔 400m ...

比你地d相笑死~

升級   0%

該用戶從未簽到

自08年12月,開始認真,記錄自己的跑步數字
2010的量比2009平均多了30%...

升級   0%

該用戶從未簽到

今年8K同10K全平路比賽分段時間 , 包括當時氣溫,濕度........方便分析同平日練習時針對不足.

吐露港10K的線最好好.....,時間好平均,可以係最後3K,開始加速.