香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 馬仔

外腳踝腫唔退

升級   21.05%

開心
  • 簽到天數: 6 天

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

我也是足踝嚴重扭傷後一個多月未退腫,已看過兩位跌打醫生都唔得,一個話可熱敷另一個話仍要冷敷。雖知骨頭沒事但仍筋緊微痛。早上還好但每行了點路晚上又復腫。已被迫放棄「糖尿病十公里」和渣打半馬了,請問各位師兄師姐有好醫生介紹嗎?又不知新年期間可在家怎自療?thanks!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 35 天

回復 102# 的帖子

Ctse 我都係早1個半月前跑步拗柴痛左好耐. 復發多是足踝活動位冇適當休息, 令發炎地方又紅又紫 ( 我自己冰敷時發現到). 之後我每晚睡前改用熱水浸足約30分鐘, 配上按摩唔錯, 覺得血液係循環左, 痛既情況係少好多.

升級   21.05%

開心
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 sonilmk 於 2012-1-31 16:44 發表
    Ctse 我都係早1個半月前跑步拗柴痛左好耐. 復發多是足踝活動位冇適當休息, 令發炎地方又紅又紫 ( 我自己冰敷時發現到). 之後我每晚睡前改用熱水浸足約30分鐘, 配上按摩唔錯, 覺得血液係循環左, 痛既情況係少好多.

我都有類似情況, 又係足踝發炎地方又紅又紫, 我以為佢會自己好
    但當d色變暗左, 原來個傷重係度
    我又係用熱敷, 令血液循環好左, 瘀血都散到8-9成,
    不過之後進展就慢左

想請教, 你後來係咪都係用你既方法好返晒呢?

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 35 天

回復 104# 的帖子

我自己未完全好曬, 因為跑完半馬後又痛過. 現在既狀況好左8-9成到, 消左踵了, 行路唔會有壓痛感覺. 下樓梯會感覺到筋有少少緊, 打算再繼續熱敷加適度拉筋為主, 睡前又用喜療X藥膏.

Cabane都可以用敷冰消下踵先( 可以自製冰袋), 分2階段約敷20分鐘. 晚上用熱敷加按摩, 但水溫唔好用太滾, 刺激到太多微輸血管唔係咁舒服. 最緊要唔好令自己行太多路, 等足踝有多d時間休息. 希望大家都可以完全康復