香港長跑網  - 長跑長友

減肥開始

升級   4.74%

該用戶從未簽到

我己經開始咗跑步, 我想問跑步機究竟可唔可以減到肥呢???
我而家係用跑步機, 不過我上網睇過一啲資料, 好似話跑步機係唔得喎, 有無人可以幫吓我呢?? 我覺得減肥係次要, 想健康係最重要... thx
其實我而家已經有跑, 不過係用跑步機, 但我想知係咪喺街跑比較好呢?? 麻煩各位幫下我, 教下我啦..

升級   7.37%

該用戶從未簽到

我覺得出街跑步會好d...

升級   7.37%

該用戶從未簽到

我都開始左一段時間..我又會跑步..但又想廋..但又會忍5住食野..所以白跑,,,

升級   7.37%

該用戶從未簽到

我跑親次次都一個鐘..但又5會話太辛苦..可能習慣左..但最失敗我介不到口..成日食野..我想問..食白色果d磅包..其實肥5肥嫁?

升級   20%

該用戶從未簽到

原帖由 gigi955685 於 2010-4-26 00:29 發表
我跑親次次都一個鐘..但又5會話太辛苦..可能習慣左..但最失敗我介不到口..成日食野..我想問..食白色果d磅包..其實肥5肥嫁?

加大斜度,速度 廷長時間 都可以增加消秏

白麵包屬於精製的碳水化合物
較高卡路里 且缺少纖維素 又高gi
改食全麥包會較健康

戒口我都努力緊
食多d纖維增加飽足感
多飲水 唔好skip餐

升級   4.74%

該用戶從未簽到

我就日日跑, 跑完呢塊面就紅哂! 又成身汗...  咁我想問食嘢方面又要注意啲咩呢???

升級   20%

該用戶從未簽到

日日跑 基本上正常飲食就ok

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

減肥其實好簡單
    只要卡路里 消耗 > 吸收 就得
    所以一係消耗冇變但吸收少左
    一係就消耗多左但吸收冇變
    當然最好就係消耗多而吸收少啦

跑步機唔係唔好
    個人認為因為太舒服
    難d令心跳率去到減肥既 range
    而冷氣房內流汗比街外少
    最重要係我覺得好悶...........

食白方包不如食麥包
    飽肚d又健康d
    我每日都食兩塊當 lunch
    不過我係茶花生醬既
    所以大家唔好學.............  

升級   4.74%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

我真係唔明點先係均2飲食?? 我係茹素嘅, 咁我已經食好多菜, 但我依然肥... 我諗近呢5-6年已經重咗7-8磅... 或者因為我一向都無運動, 所以想各位幫下手解答一下我嘅問題, 點樣先可以均衡飲食呢????

升級   20%

該用戶從未簽到

原帖由 connie.li 於 2010-4-26 23:23 發表
    我真係唔明點先係均2飲食?? 我係茹素嘅, 咁我已經食好多菜, 但我依然肥... 我諗近呢5-6年已經重咗7-8磅... 或者因為我一向都無運動, 所以想各位幫下手解答一下我嘅問題, 點樣先可以均衡飲食呢???? ...

食菜唔一定唔會肥
    仲要睇埋睇你點煮
    你最好計一日食幾多卡路里
    種類比例就參考番金字塔啦

5-6年重咗7-8磅
    其實一d都唔出加奇
    只係每日吸收額外約15卡路里咁少
    大概即係2-3粒 m&ms 朱古力
    1年就可以肥1.5磅
    所以做運動好緊要

升級   4.74%

該用戶從未簽到

原帖由 kenken 於 2010-4-26 23:42 發表

食菜唔一定唔會肥
    仲要睇埋睇你點煮
    你最好計一日食幾多卡路里
    種類比例就參考番金字塔啦

5-6年重咗7-8磅
    其實一d都唔出加奇
    只係每日吸收額外約15卡路里咁少
    大概即係2-3粒 m&ms 朱古力
    1年就 ...

我諗我係缺乏運動, 喺食方面我諗我健康掛, 我早上食麥皮加水 或 一杯橙汁, 下午一碟菜, 盡可能會係小小salt, 唔要油, 晚上有時食個蘋果就算, 我一般飲嘅嘢都會走甜, 因為我唔鍾意甜嘢, 但有時會食得好失控, 但我已努力控制. 比啲意見我吖, 你地每一日嘅餐單又係點呢??? 大家研究一下啦... 各位師兄比啲意見啦, 我諗我會好有決心架... thx

升級   20%

該用戶從未簽到

原帖由 connie.li 於 2010-4-26 23:55 發表

我諗我係缺乏運動, 喺食方面我諗我健康掛, 我早上食麥皮加水 或 一杯橙汁, 下午一碟菜, 盡可能會係小小salt, 唔要油, 晚上有時食個蘋果就算, 我一般飲嘅嘢都會走甜, 因為我唔鍾意甜嘢 ...

食方便就咁睇冇咩問題
    應該係缺乏運動所致
    你試下多做運動
    應該唔難減到

升級   4.74%

該用戶從未簽到

原帖由 kenken 於 2010-4-27 00:01 發表

食方便就咁睇冇咩問題
    應該係缺乏運動所致
    你試下多做運動
    應該唔難減到

咁我試吓啦, 希望我會好似你地咁, 會鍾意咗跑步啦.. 我會努力架... 多謝你比啲意見我啦.. thx!

升級   20%

該用戶從未簽到

原帖由 connie.li 於 2010-4-27 00:04 發表

咁我試吓啦, 希望我會好似你地咁, 會鍾意咗跑步啦.. 我會努力架... 多謝你比啲意見我啦.. thx!

你食得幾清淡幾健康
    可能一星期兩日急步行30分鐘已經可以好輕鬆減得到
    好似我呢d零食怪日日食2,3千卡路里先迫住每日勁跑唧.....

升級   20%

該用戶從未簽到

原帖由 gigi955685 於 2010-4-26 00:26 發表
    我都開始左一段時間..我又會跑步..但又想廋..但又會忍5住食野..所以白跑,,,

same as me
    我都學習緊 戒口的藝術

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 connie.li 於 2010-4-26 23:55 發表
    我諗我係缺乏運動, 喺食方面我諗我健康掛, 我早上食麥皮加水 或 一杯橙汁, 下午一碟菜, 盡可能會係小小salt, 唔要油, 晚上有時食個蘋果就算, 我一般飲嘅嘢都會走甜, 因為我唔鍾意甜嘢 ...

會唔會食得太少呢?
    而小弟要返工既日子
    早餐就食到飽, 因為太重要
    午餐就食兩塊麥包查花生醬
    晚餐有兩晚會跑步, 所以五點幾食會下午茶就算
    其餘既晚餐要陪屋企人食, 所以煮乜食乜

最慘係放假既日子
    差唔多食足三餐至四餐
    多數仲要係出街食...........  

升級   4.74%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2010-4-27 09:56 發表

會唔會食得太少呢?
    而小弟要返工既日子
    早餐就食到飽, 因為太重要
    午餐就食兩塊麥包查花生醬
    晚餐有兩晚會跑步, 所以五點幾食會下午茶就算
    其餘既晚餐要陪屋企人食, 所以煮乜食乜

最慘係放假既日子
    差唔 ...

我就唔係啦, 可能因為我食素啩, 我就鍾意自己煮. 咁你地又會唔會日日磅?

升級   20%

該用戶從未簽到

磅重?
    一星期磅一次
    最多磅3次
    唔會日日磅

升級   4.74%

該用戶從未簽到

原帖由 kenken 於 2010-4-27 17:10 發表
    磅重?
    一星期磅一次
    最多磅3次
    唔會日日磅

我要好似你咁啦, 一星期一次, 我慣咗日日朝早起身磅...

升級   20%

該用戶從未簽到

磅重都係想睇到自己輕左唧
    就算係輕0.1磅都好
    如果磅完得到結果係冇變什至重左點都會有D UPSET
    而日日磅就正正容易發生上述情況

所以一星期磅一次就PERFECT