香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

BORN TO RUN (天生就會跑)

升級   49.45%

該用戶從未簽到

有冇CHING/CTSE 睇過呢本書? 我啱啱睇完, 想知道大家對作者所寫的東西認不認同?
+1 0
上一篇︰第四屆沙田越野道路混合賽 - 比賽, 花絮及頒獎下一篇︰[轉]英首位皇室成員參賽 鐵腳公主跑馬拉松 5小時
711MF 該用戶已被刪除

升級   30.2%

該用戶從未簽到

之前都有討論過, 我都有一本英文版:
https://www.longrun.hk/forum/vie ... amp;extra=page%3D10

但看它的譯名, 對台灣的翻譯真係無咩信心........

升級   66.33%

該用戶從未簽到

我用黎做我份book report......
故事既部分係幾好睇, 不過佢講話barefoot running有咁多好處我就麻麻地認同啦
同埋......多得濟睇得有d辛苦

升級   17%

奮鬥
  • 簽到天數: 15 天

讀者文摘剛剛又有文章講 barefoot running。
    都未有結論,就算想試,都要一步一步黎,
    如果唔係好容易受傷。

我就唔敢試嘞,
    除左比賽穿著比賽鞋,
    平時練習我都要著厚底練習鞋,保護下對腳。

上次跑完馬拉松腳板底痛先啱啱好番 D,開始番練習,
    要好好保護下自已

升級   49.45%

該用戶從未簽到

本書冇提倡赤腳跑步, 佢只不過唔建議著太好保護的跑鞋來保護. 就算那些土人都有著鞋跑步. 這本書提出保護性高的鞋會阻礙腳部肌肉的段練, 由於腳部很多的小肌肉失去段練, 便慢慢承受不了跑步的衝擊, 以致受傷機會增加. 此外, 保護性高的跑步亦阻礙腳底的自然保護機制. 所以, 它建議只穿薄底的跑鞋便可以. 最先, 腳底可能會痛, 這是保護機制的自然反應. 一旦肌力增加及適應之後, 痛楚會消失並減少以後受傷的機會. 此外, 它更提倡跑步應該為開心而跑, 不是為追趕時間.

升級   17%

奮鬥
  • 簽到天數: 15 天

原帖由 kopo1128 於 2010-4-28 12:25 發表
    本書冇提倡赤腳跑步, 佢只不過唔建議著太好保護的跑鞋來保護. 就算那些土人都有著鞋跑步. 這本書提出保護性高的鞋會阻礙腳部肌肉的段練, 由於腳部很多的小肌肉失去段練, 便慢慢承受不了跑步的衝擊, 以致受傷機會增加 ...

我支持太多保護會阻礙腳部肌肉段練,
    我之前都有著比較薄既鞋練跑,而且感覺良好,
    但經過 8 日兩個全馬一役之後,腳板底痛足兩星期,
    暫時我都係著番厚底保護下自已先

升級   5.3%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2010-4-27 12:54 發表
    未睇過..
    我知我到現在都未識跑....

711師兄,據聞你跑得幾快個喎!以我理解各下係識得跑既...
    只係唔識行姐