香港長跑網  - 長跑長友

樓主: benson

Benson的私人空間

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 benson 於 2010-5-8 10:32 發表
極速飄移,去程4'30/k,回程大致都4'30/k,不過已經盡了,最後2k被大圍逼一逼,即爆,最後1k竟然5'10,可以賴下噚晚好濕焗,卻穿T恤帶帽,又可以賴下星期三的速度課後身體未恢復,不過練習都無謂太搏,休息後再衝過: ...

聽晚都好熱好焗, 去程你開得咁快我都唔敢跟, 見回程仲未散先敢發力追, 好辛苦先過到你~

升級   94.74%

該用戶從未簽到

朝早見人跑比賽, 有d心痕, 夜晚雖然好熱好焗, 明知一定好差, 都跑了一個4'/k的測試, 正好遇到猪仔, 由他領跑, 1'35"39, 1'32"85, 1'36"67, 1'37'57, 1'36"73, 1'37"69, 1'41"56, 1'38"38, 8個圈後頂唔順, 退下來, 慢jog幾個大圈後拉筋, 已經無力再跑, 正好傾盆大雨, 順便收工

升級   94.74%

該用戶從未簽到

近來太多速度課, 身體開始好想休息, 自上星期三衝完800後, 一直都好攰, 兩日已經唔夠恢復, 前日以4'/k的pacing試跑, 跑了3.2k已經完全冇力, 時間12'57", 依家隻腳好重, 睇黎今晚都係去鬆下腳算數

升級   0%

該用戶從未簽到

太多速度課,好容易攰... 多D休息!.
上幾個星期我因為太多速度課,傷了筋....我E個星期終於要休息!.

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 benson 於 2010-5-11 08:41 發表
近來太多速度課, 身體開始好想休息, 自上星期三衝完800後, 一直都好攰, 兩日已經唔夠恢復, 前日以4'/k的pacing試跑, 跑了3.2k已經完全冇力, 時間12'57", 依家隻腳好重, 睇黎今晚都係去鬆下腳算數

Benson兄,唔使休息,不過試下一個星期唔上強度齋keep里數﹙唔好加里數﹚,等個身體復完先再上強度…

升級   94.74%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2010-5-11 11:00 發表

Benson兄,唔使休息,不過試下一個星期唔上強度齋keep里數﹙唔好加里數﹚,等個身體復完先再上強度…

多謝miller兄, 今晚我就係想keep自己最舒服的4'30/k pacing走10k鬆下腳

升級   94.74%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2010-5-11 10:49 發表
太多速度課,好容易攰... 多D休息!.
上幾個星期我因為太多速度課,傷了筋....我E個星期終於要休息!.

Terry兄, 呢排你橫掃大小賽事, 係時間休息及享受成果喇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 benson 於 2010-5-11 11:56 發表

多謝miller兄, 今晚我就係想keep自己最舒服的4'30/k pacing走10k鬆下腳

benson,
好強呀, 呢個速度比我已經會索使氣~

升級   94.74%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-5-11 14:06 發表

benson,
好強呀, 呢個速度比我已經會索使氣~hgj" />" />ghj

大圍你謙喇, 上星期飄移12K回程都可以輕鬆keep 4'30/k喎

升級   94.74%

該用戶從未簽到

噚日還是死死下,但休息多一日之後竟然由蟲變龍,去運動場跑interval,不過先試下自已4'/k的pacing,結果跑了5k,時間20'04"92,好興奮,上月尾跑出20'59"已經好開心,今次更進步了 55秒,獎勵自己,早點回家和家人共進晚餐,近兩個月差不多隔日苦練,不是9點幾才回家就是10點幾出去跑,真是冷落了妻兒
1'34"07, 1'36"06, 1'36"94, 1'35"79, 1'37"54, 1'36"61, 1'35"98, 1'38"25,
1'36"87, 1'37"50, 1'38"74, 1'37"47, 43"10,總時間20'04"92
好開心,初步已經掌握了1'36@400m,亦即是4'/k的pacin⋯⋯g,最後200m還可以衝43秒,比我跑interval的最後200m還要快,真興奮

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 benson 於 2010-5-13 00:42 發表
噚日還是死死下,但休息多一日之後竟然由蟲變龍,去運動場跑interval,不過先試下自已4'/k的pacing,結果跑了5k,時間20'04"92,好興奮,上月尾跑出20'59"已經好開心,今次更進步了 55秒,獎勵自己,早點回家和家人共 ...

Benson兄,興奮還興奮,都係o個句,而家未到賽季唔使谷到咁行,有進步已經好,唔好太貪,每年跑手最容易受傷o既時間就係季前或者開季後無耐就傷,主要就係因為呢段時間好似賽季咁谷得太盡,小心小心!

升級   94.74%

該用戶從未簽到

多謝miller兄提點, 受傷真是運動的最大敵人, 尤其是急切求進步的, 受傷會係必然後果, 上年我傷了半年, 一定要引以為戒, 但可幸的是每次傷後復原得好, 都會使身體更加強壯
依家我正在考慮緊繼續以interval來增加速度好還是以tempo run來鞏固4'/k的pacing, 使身體適應好

升級   94.74%

該用戶從未簽到

有位叫千年炭人d3的人, 係我呢度留言之後又deleted, 再見其他跑友的blog都有類似情況, 唔知有冇ching知道哩位千年炭人d3係咩人
我以前係yahoo寫blog, 但經常被一位針對小叻的變態佬亂留變態相, 所以轉玩facebook, 雖然好多friend我未曾見過, 但起碼經過過濾, 唔會太雜
依家我係長跑網開blog, 希望公開自己的training, 大家可以互相參考, 互相提點, 互相得益, 但如果變態佬再現, 我會停寫

升級   78.75%

該用戶從未簽到

回復 53# 的帖子

benson, o個d係廣告人, 係俾我地admin delete左.....唔駛咁擔心......

升級   94.74%

該用戶從未簽到

原帖由 spmho 於 2010-5-14 11:31 發表
benson, o個d係廣告人, 係俾我地admin delete左.....唔駛咁擔心......

唔該晒

升級   94.74%

該用戶從未簽到

前日跑完仲好攰,脚腕無力,今晚跑完12K,去程26'09,大致4'2x/k,回程26'51,大致4'30/k,最後1k 4'19",last 200m衝48",依家4'/k就難,但4'30/K是easy的,10k8k可以應付得來

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 benson 於 2010-5-13 12:49 發表
多謝miller兄提點, 受傷真是運動的最大敵人, 尤其是急切求進步的, 受傷會係必然後果, 上年我傷了半年, 一定要引以為戒, 但可幸的是每次傷後復原得好, 都會使身體更加強壯
依家我正在考慮緊繼續以interval來增加速 ...

我都係甘安慰自己...

升級   94.74%

該用戶從未簽到

開始我的2k interval, 其實是tempo 與 interval 的 mix,
1'35"25, 1'36"42, 1'34"54, 1'35"67, 1'35"67, total 7'57 (休3分鐘)
1'32"48, 1'37"43, 1'35"67, 1'35"42, 1'34"36, total 7'55 (掛住傾計, 忘了起跑,休3分半鐘)
1'33"44, 1'36"99, 1'36"67, 1'36"49, 1'34"50, total 7'58 (休3分鐘)
1'34"29, 1'39"38, 1'39"51, 1'42"43, 1'39"51, total 8'15 (雖然不是太辛苦, 但是人明顯重了, 好想加速追1'36, 卻追不到, 於是大休18分鐘, 其間jog下坐下直至信心到)
1'33"60, 1'36"62, 1'37"73, 1'37"49,1'34"60, total 8'00 (成功 )
之後Terry見議我跑100快100慢來衝走乳酸, 快時切忌緊, 都要輕鬆只是keep住蹬與提腿, 於是試下, 此時剛剛跑完分半鐘, 17"86(快), 41"96(慢), 20'69(快),其實佢話應該跑5 set, 不過我今次試下先, 下次正式玩, 跟住jog 2k回家, 今朝全身好舒適, 正

升級   0%

該用戶從未簽到

今朝全身好舒適 <---- ...通常我跑完第二朝起唔到身,要"蚊"床邊先可以起身!

升級   94.74%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2010-5-18 09:48 發表
今朝全身好舒適  

因為你衝 interval 而我噚晚是 tempo, 唔出爆炸力