香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

由牛頭角跑到沙田

關閉 [複製鏈接]

升級   68.8%

該用戶從未簽到

由牛頭角跑到沙田

今日同自己講,四點前做完份功課,獎勵自己去跑步。
平時跑街都係由淘大上順利一係落坪石拆反,一係順利去壁屋。今次見個天都幾藍,又有風,就膽粗粗上飛鵝山再經觀坪路落大老山隧道搭車走。
首先唔想太辛苦,先入200ml加約30g寶擴力粉,跑約2km到順利gym入水,再經飛鵝山道上山,記憶中扎山道冇佢咁斜,唔少路段有成30度斜。上山路段約八九成有樹蔭,唔曬。冇樹蔭的路段就係這段路程的獎勵,向東望有西貢,望見釣魚翁。再跑冇幾奈,見好多人坐係路邊,因為西南方可以清楚看見維港,昂船洲,交椅洲,舊機場。繼續跑,有個路口,前進係去慈雲山,右轉觀坪路。轉入觀坪路後的路係落斜,左轉右轉,開始入到村落時要格外提神,要留意有一個左轉的路口,地下有去沙田字眼,就要跟住走,經過村屋有狗叫,不過佢地叫都係例行工事。該段路面係石屎路也相當斜,走到尾段要過車閘,因為係水務處管。
接上該段路係一條有來回行車線的天橋,可以跑,前方數十米便是終點巴士站。

由佐敦谷出發上到順利gym約12分鐘
由順利gym上到觀坪路口約55分鐘
由觀坪路落到大隧巴士站約23分鐘
計埋D觀光時間共1小時33分

優點,廢氣少,好過清水灣道十倍,風景不俗,唔怕悶,平地,冇沙石
缺點,上落斜度大,要慢慢上,入村後有流浪狗,要提高警覺
特色,由市區跑上五百多米的飛鵝山(東山) ,由廢氣跑到清新空氣,由擠追到視野廣闊,約12/3 km
溫馨提示,想景色更優美,天更藍,葉更綠,建議配戴偏光鏡片的太陽眼鏡
+1 0
上一篇︰呀招~~"光影訓練"..下一篇︰跑到嘔

升級   40%

該用戶從未簽到

平時我都會跑月華街至飛鵝山來回一過了基維爾謍再上山頂個view真係好正,有機會一起跑吧

升級   68.8%

該用戶從未簽到

有機會一齊跑
下次要帶部相機先得

升級   59.05%

該用戶從未簽到

升級   68.8%

該用戶從未簽到

狗有兩種,一種你跑過都唔望你一眼,一種見到你就叫
上述路係初段係第一種,入村後係第二種
下次計畫跑入大埔

升級   59.05%

該用戶從未簽到

原帖由 tyler 於 2010-5-18 20:02 發表
狗有兩種,一種你跑過都唔望你一眼,一種見到你就叫
上述路係初段係第一種,入村後係第二種
下次計畫跑入大埔

下次諗住幾時ar
我非常有興趣跑入大埔
tyler ching 可唔可以搵埋我ar
不過我跑得好慢
希望唔好介意

有待回覆

升級   9.35%

該用戶從未簽到

原帖由 kan0902 於 2010-5-19 12:12 AM 發表

下次諗住幾時ar
我非常有興趣跑入大埔
tyler ching 可唔可以搵埋我ar
不過我跑得好慢
希望唔好介意

有待回覆

根根 你都慢... 錦我埋好好好.... 慢...

升級   68.8%

該用戶從未簽到

我估可能過左六月天氣好先得,山頂好好風景
我愛上了hea跑,跑得快過行路就收貨
期待中

升級   68.8%

該用戶從未簽到

尋日見天色明朗,又跑多次,今次入村唔跑,D狗真係唔叫,不過去到大老山有DD想抽

升級   59.05%

該用戶從未簽到

原帖由 tyler 於 2010-5-21 10:41 發表
尋日見天色明朗,又跑多次,今次入村唔跑,D狗真係唔叫,不過去到大老山有DD想抽

咁入到村行下就冇事
搵日試下先

升級   59.05%

該用戶從未簽到

今日試左
我係由沙田坳道上
一上就見倒馬騮仔(以前都冇ge)
入到村冇轉左直去  
即刻比幾10隻狗仔隊追
係咁叫救命
好彩隔離有村民鎮壓(差d比佢地咬倒)
跟住入返轉左果條路
有好多狗
但只會叫
有驚冇險咁去到大佬山隧道

山上有ge動物:馬騮仔,惡犬

升級   68.8%

該用戶從未簽到

馬騮仔
我第一次就係冇轉左比一隻惡狗攔路,只好無奈後退,眼到路口有位村民,即刻求救,教路轉左,先冇事
查左D資料原來轉左果條路係村民自己整,但唔合規格所以尾段有大石攔路

升級   40%

該用戶從未簽到

你地真係勇話說有一日早上九點幾近山頂灣位見到路上有波型屎覺得奇,第日睇到報紙11點幾在百花林有警察俾野豬襲擊。依家跑親上山都打醒十二分精神你地都要小心d呀

升級   68.8%

該用戶從未簽到

多謝提醒
上山真係要小心D,一眼關七