香港長跑網  - 長跑長友

查看: 2915|回復: 10

操練2.4km既問題?

升級   36.32%

該用戶從未簽到

各位,我平時一跑都可以keep到跑8-10km...
如果想專操2.4km既話有冇d咩野特別方法?
除左每次跑2.4km之外重有冇其他方法?
例如:縮短現在跑既距離到5km/其他?
唔該各位..

升級   0%

奮鬥
    14 小時前
  • 簽到天數: 981 天

In my opinion U should do interim training as well :

http://www.halhigdon.com/5K%20Training/5-Kinter.htm

升級   36.32%

該用戶從未簽到

唔該先既..
    我家下平均跑2.4km要12分25...
    想係短時間操到2.4km可以10月30左右..
    我可以點操?
    麻煩各位幫幫手

升級   74.21%

該用戶從未簽到

可嘗試練多些short intervals,例如:400M X 12 (每次連跑連休 3分鐘)

升級   36.32%

該用戶從未簽到

唔好意思..師兄~我想問下點樣連跑連休 3分鐘呀?係咪每次400米都係3分鐘?例如我跑400分要2分鐘就休息1分鐘再跑過?連跑12次?

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

correct

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-3-24 01:46 發表
    correct

明白!!thx!!!
    麻煩ching多樣野,,,想請問如果係街可以操到嗎?因為我附近最近個運動場都有成20分鐘跑程...thx!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 am2188 於 2008-3-24 06:15 發表

明白!!thx!!!
    麻煩ching多樣野,,,想請問如果係街可以操到嗎?因為我附近最近個運動場都有成20分鐘跑程...thx!

am2188 ~

你可以找一條紅綠燈既路,係直路 tim,又或者可以試斜路.

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-3-24 23:11 發表

am2188 ~

你可以找一條冇紅綠燈既路,最好係直路 tim,又或者可以試吓練跑斜路.

登錄/註冊後可看大圖

唔該晒版主...
    剛剛找到有一條長直路就剛剛500米...大約幾多分鐘連休息呢?我計過4分鐘又好似多得濟...
    再次麻煩各位....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   36.32%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-3-25 14:23 發表

我建議計用 2分半跑 500米(這個速度應不是太快),之後休 1分鐘。即3分半500連休。

收到!多謝咁多位比咁多意見小弟!!!不勝感激