香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

港島東至正跑道(個人意見)

關閉 [複製鏈接]

升級   20%

該用戶從未簽到

小弟有一條好正既跑道介紹,起點為則魚涌公園,跑友可沿岸往筲箕灣方向跑,途經太古城、鯉景灣、嘉亨灣、愛東村、愛秩序灣官立小學,然後經行人隧道至崇真小學,沿著阿公岩道往柴灣道走,至街尾左上柴灣道,往上跑200米左右可轉左直上鯉魚門渡假村。(回程,全程大概有5-6k)如果唔夠喉,可沿柴灣道往下走至天悅廣場,然後跑上耀東村,再沿路往下跑至西灣河消防局。。(回程,全程大概有10-11k)如果重唔夠喉,可沿警署旁天橋往則魚涌公園向西跑,經太古城直往嘉諾撒學校。(回程,全程大概有20k)我覺得這跑道比圍住公園跑圈好玩,有上有落,沿途風景有山有海,各位跑友不防一試。
+1 0
上一篇︰毅行者100 (蔡東豪) [轉載]下一篇︰大家覺得邊個子排汗快乾值得推介

升級   73.7%

該用戶從未簽到

吸引喎,不過都唔係好識路。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bentai 於 2010-5-4 20:08 發表
小弟有一條好正既跑道介紹,起點為則魚涌公園,跑友可沿岸往筲箕灣方向跑,途經太古城、鯉景灣、嘉亨灣、愛東村、愛秩序灣官立小學,然後經行人隧道至崇真小學,沿著阿公岩道往柴灣道走,至街尾左上柴灣道,往上跑20 ...

呢條路我經常跑ga,真係唔錯

升級   82.35%

該用戶從未簽到

北角經渣華道至鰂魚涌公園2期,再經海堤街到鰂魚涌公園1期,沿海旁往筲箕灣方向跑,途經太古城、鯉景灣、嘉亨灣、愛東村、愛秩序灣官立小學,然後經行人隧道至崇真小學,沿著阿公岩道往柴灣道走。這段路我都留下了不少汗水。真係唔錯,亦不時會遇到同道中人。

升級   61.85%

該用戶從未簽到

原帖由 Kc@ruby 於 2010-5-5 13:16 發表
北角經渣華道至鰂魚涌公園2期,再經海堤街到鰂魚涌公園1期,沿海旁往筲箕灣方向跑,途經太古城、鯉景灣、嘉亨灣、愛東村、愛秩序灣官立小學,然後經行人隧道至崇真小學,沿著阿公岩道往柴灣道走。這段 ...

KC兄, 我都有時一個星期跑2至3次架嚟度, 不過係同你對頭, 但係未撞過你喎, 你咩時間跑嚟度架? 我就係由柴灣公園, 上張振興中學果條樓梯, 經東區醫院轉上柴彎道, 落去明華大廈(即係阿公岩道)經崇真學校條隧道去愛秩序灣公園, 經嘉享灣, 鯉景灣, 鰂魚涌公園, 然後回程, 全程大約9,5k左右.

升級   82.35%

該用戶從未簽到

Dickson 兄
我平日跑的時間多數是 17:40左右,近排會遇到 Wadee 大大。或者是 20:00。週六或週日暫時是15:45。

升級   61.85%

該用戶從未簽到

kc兄, 我平時都冇咁早跑, 係6:30至7:30左右喇, 所以撞唔到你囉, 因為未放工!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Kc@ruby 於 2010-5-5 13:16 發表
北角經渣華道至鰂魚涌公園2期,再經海堤街到鰂魚涌公園1期,沿海旁往筲箕灣方向跑,途經太古城、鯉景灣、嘉亨灣、愛東村、愛秩序灣官立小學,然後經行人隧道至崇真小學,沿著阿公岩道往柴灣道走。這段 ...

x2~
不過可能撞倒各位but唔認得樣~

通常出沒時間, 早上六時or晚上七時半~

升級   0%

該用戶從未簽到

我每次由愛秩序灣官小跑到去海濱公園尾,始終唔敢上天橋去鰂魚涌公園 ! 我都唔知點解。

升級   14.74%

該用戶從未簽到

Good suggestion

i'm used to running from Sai Wan ho to Quarry Bay~ Hope to see u someday

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

同路呀.........但我有時會跑到小西灣運動場
    再跑10幾個圈才回程

升級   30%

該用戶從未簽到

原帖由 bentai 於 2010-5-4 20:08 發表
    小弟有一條好正既跑道介紹,起點為則魚涌公園,跑友可沿岸往筲箕灣方向跑,途經太古城、鯉景灣、嘉亨灣、愛東村、愛秩序灣官立小學,然後經行人隧道至崇真小學,沿著阿公岩道往柴灣道走,至街尾左上柴灣道,往上跑20 ...

我今日跑既路線同你講既差唔多,由北角跑往鰂魚涌公園,再沿海傍跑至愛秩序灣,過隧道后轉入阿公岩道,跟住沿柴灣道落天悅,跑下耀東,再落番西灣河,再經鰂漁通公園跑番北角,總共用左1.5 小時
    我上googlemap search,咁跑大約11公里左右,希望下個星期可以跑得好D,因為今年我報左全馬,唔想最后坐車番黎.....

升級   64.21%

該用戶從未簽到

我通常由愛東邨停車場開始, 經行人隧道上阿公岩道街尾, 返轉頭去鰂魚涌公園海傍尾, 再返愛東邨停車場搞掂, 呢條路有兩樣唔好~
    1. 行人隧道好鬼臭, 尿味強勁
    2. 公園好多人釣魚, 驚俾人當魚釣

但係開心就係鰂魚涌公園鯉景灣嗰邊好多人放狗, 有時D狗會跑埋嚟同你玩!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 horseman... 於 2010-10-4 01:08 發表
    我通常由愛東邨停車場開始, 經行人隧道上阿公岩道街尾, 返轉頭去鰂魚涌公園海傍尾, 再返愛東邨停車場搞掂, 呢條路有兩樣唔好~
    1. 行人隧道好鬼臭, 尿味強勁
    2. 公園好多人釣魚, 驚俾人當魚釣
    但係開心就係鰂魚涌公園鯉景灣嗰邊好多人放狗, 有時D狗會跑埋嚟同你玩!
    ...

我上年渣打前响呢條路跑咗十幾轉當長課
    但我就好驚d狗
    要避開佢地

升級   35%

該用戶從未簽到

請問kc兄, 由海堤街到鰂魚涌公園1期海旁, 係咪要經兩個天橋?
    同埋, 你知唔知鰂魚涌公園2期既locker, 會唔會借比跑步人仕?
    謝謝

升級   82.35%

該用戶從未簽到

由海堤街到鰂魚涌公園1期海旁, 係咪要經兩個天橋 --- Yes
    鰂魚涌公園2期既locker--- 有部分已經改為自備鎖頭

升級   35%

該用戶從未簽到

原帖由 Kc@ruby 於 2010-11-4 12:16 發表
    由海堤街到鰂魚涌公園1期海旁, 係咪要經兩個天橋 --- Yes
    鰂魚涌公園2期既locker--- 有部分已經改為自備鎖頭

唔該晒~

我平時放在鰂魚涌放工都係搭車去VP草地旁既跑道or馬場練跑
    雖然我未跑過街, 我會試下呢條路線(在鰂魚涌開始跑夠方便)